A határozott idejű munkaszerződés előnyei

A határozott idejű munkaszerződés előnyei

fixed-term.jpgAz álláskeresők általános megítélése szerint a határozott idejű munkaszerződéstől félni kell, hiszen vége lesz egyszer, pontosan tudjuk mikor, utána újra állást kell keresni. Ezért nem is szívesen jelentkeznek ilyen állásra, pedig sok előnye van. Ha épp ilyen állás jön szembe, mindenkit arra biztatok, igenis pályázzon, vállalja el.

1. A határozott szerződés nagy előnye, hogy pontosan tudod, meddig tart az adott munka, a munkáltatóban is volt annyi tisztesség, hogy megmondta előre. Tervezett egy költséggel, átgondolta, ez már egy minőségjelző a munkáltatóval kapcsolatban. Nemcsak projektmunka esetén lehet jó a határozott idejű szerződés, hanem jó lehet akkor is, ha egy valamilyen okból meghatározott időre távol lévő kollégát kell helyettesíteni. Klasszikus példa, ha szülési szabadságra megy egy kolléga, de a táppénzes időszak vagy határozott idejű külföldi kiküldetés is lehet hasonló, ha előre látható, mennyi időre kell nélkülözniük a kollégát. Tehát állásinterjún érdemes megkérdezni, miért határozott időre szól, és erre egyértelmű választ kell kapnod.

2. Amikor az ilyen munkaviszony véget ér, nem kell azt magyaráznod álláskeresés során, miért lett vége. Objektív, rajtad kívül álló okok miatt, és ezt egyértelműen bizonyítani is tudod.

3. A határozott idejű szerződést sok esetben meghosszabbíthatják. Tehát, ahogy közeleg a határidő, simán be is lehet menni a főnökhöz, hogy megkérdezd, mire számíthatsz. És persze a főnöknek sem kell mismásolni, könnyen tud igent, vagy nemet mondani a jövőre. Tiszta helyzet.

Ezek a tiszta helyzetből adódó előnyök, de van pár olyan előny is, ami már nem tudatosan alakul ki, de mégis ez a tapasztalat:

A határozott munkára keresett munkaerőt sokkal jobban meg akarják tartani, ezért mind a kiválasztáskor, mind a beilleszkedéskor jobban odafigyelnek rá. Ha egyéves projektre keresnek embert, nem derülhet ki két hónap múlva, hogy a felvett ember mégsem alkalmas a feladatokra. Azt sem lehet, hogy nem segítenek a betanulásban, mert az idő halad, a projektnek is haladni kell, ha kicsúsznak a határidőből, az veszteség. Ha helyettesítésre vették fel, akkor is érdekük a hatékony betanítás, hiszen már eleget nélkülözték az adott pozíciót, még egy másfél hónapos keresést nem szívesen áldoznának rá.

Sok esetben jobb fizetést lehet így elérni, mint a határozatlan szerződésnél. Magasabb lehet az induló összeg, és pl. egy öt-10 éves időszakra vetíteve az időszakos fizetésemelések helyett újabb és újabb fizetési ajánlatokat kapsz, amik mindig aktuális piaci helyzetet tükröznek. Aki határozatlan idejű szerződéssel dolgozik ugyanott kb. 5-10 éve, nem feltétlenül tud ilyen mértékben jobb fizetést elérni.

Folyt. köv. a hátrányokkal nemsokára.

 

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Névtelen
  mondta:

  1. Ez nem feltétlenül igaz. Van ahol általánis gyakorlat a határozott idejű szerződés rendszeres meghosszabítása.

  2. Mivel az 1-ben említett gyakorlat nagyon elterjedt, ezért ugyanúgy felteszik a kérdést, miért nem hosszabbították meg, és ugyanúgy kételkedhetnek az igazmondásodban, mint ha a miért mentél el lenne a kérdés.

  3. A legtöbb esetben a kérdésre egy határozott talán lesz a válasz.

 2. pippa2011
  mondta:

  Nem gondolom, hogy az elrettentés lenne a cél, inkább a pontos szűrés, de tény, hogy munka mellett az időhiány nehezíti a keresést. Most is lemaradtam egy tetszetős hirdetésről, mert nem volt fél napom dupla pályázatra. (angol -magyar CV+motiv.)Persze, tudom, az embernek arra van ideje, amire pont, pont, pont. Nekem ez a határozott idejű hátránya.

 3. Online Távmunkás
  mondta:

  @jobangel: Az a pályázattól is függ. Állami szerveknél gyakori a 2-3 centi vastag borítékban beküldött pályázati anyag is… Persze némelyik multi is megpróbálja valami túlbonyolított SAP vagy hasonló online jelentkezési rendszerrel elriasztani a jelölteket, ahol tíz oldalon gépelhetik be az adatokat, majd csatolhatják a mindent ugyanúgy tartalmazó CV-t…

 4. jobangel
  mondta:

  @pippa2011: Először fél nap. Utána a rutinnal egyre rövidebb lesz, ne aggódj 🙂

 5. pippa2011
  mondta:

  Csak nekem telik legalább fél napba, míg egy hirdetésre válaszoló pályázatot és egy motiv. levelet megszülök?