A motivációs levél

A motivációs levél

Ez már nagyobb téma, mint az önéletrajz, és sokkal többet lehet ártani vele az ügyednek – a sikeres álláskeresésnek – mint amennyit hozzátesz a sikerhez. Sokan elintézik annyival, hogy "Mellékelten küldöm önéletrajzom", de a motivációs levél nem ez. Ha kérik, akkor pedig azt kell küldeni nem úszhatjuk meg.

Itt is sok szépséget találunk a neten, már formaleveleket, sablonokat is írnak egyes portálok, ezeket felejtsd el. Nem rólad szólnak, ráadásul profibb HR-esek ismerik őket. Sok esetben ordít a levelekről, hogy a jelentkező az origo.hu iratmintáiból szedte-e, vagy a monster.hu-ról, vagy a profession.hu-ról. Mondanom sem kell, hogy ez rontja az esélyeiket. Pár szabályt betartva azonban magad is nagyszerű leveleket írhatsz, és mivel nem lesz sablonos, még el is olvassák, ami hatalmas előny! Tehát:

Hogyan írjunk jó motivációs levelet?

Most a tartalomra koncentrálunk, jó hír, hogy a formája legalább egyszerűbb, mint az önéletrajznak. Itt csak az első néhány mondat egyértelmű, amiben elmondod az itt-ott meghirdetett, ilyen-olyan pozícióra jelentkezem. Pár hibát itt is el lehet követni:

– Nem "szeretnék jelentkezni", hanem jelentkezel. Mert pontosan azt teszed, nem kell félősen hozzáállni.

– Az összes terjengős, hivataloskodó kifejezést kerülni kell. Szíveskedjen, szíves, alábbiakban megadom stb. Embereknek írsz, nem hivatali gépnek. Tessék tehát azt a hangnemet megválasztani.

– Légy őszinte, az is egy motiváció, hogy nincs munkád, és dolgozni, pénzt keresni akarsz. Csak legyen kellően szépen "becsomagolva".

– Láttam már olyan motivációs levelet, amiben azt írta a hölgy, hogy hónapok óta nincs munkája, "kérem, segítsenek". Ezzel sem lett volna semmi baj, kaphatott volna esélyt. Sajnos mégsem tudtam még állásinterjúra sem behívni, mert nem teljesített egy egyszerű, álláshirdetésünkben világosan megírt feltételt, hogy pdf-ben kérjük az önéletrajzot. Magánemberként írtam neki egy e-mailt, hogy segítek önéletrajzot írni, megtanítom álláshirdetésre jelentkezni, de nem válaszolt…

A motivációs levél vázlata

I. Bevezetés: hol találtad a hirdetést, hivatkozási szám, stb. Hogy tudják, mire jelentkezel.

II. Tárgyalás

II/a. Tanulmányok

Releváns tanulmányaid, kedvenc tantárgy, szakdolgozat címe, ha releváns, és mindig is a meghirdetett területen szerettél volna dolgozni, ezért tanultál, nagyon érdekel az állás, nagyon jól járnának veled. Ezt szépen, saját szavaiddal pontról-pontra leírni 5-6 mondatban. Gyakorlatilag ez a motivációd, hogy miért jelentkezel, miért akarsz ilyen pozíciót betölteni stb.

II/b. Szakmai tapasztalatok

Azért is jól járnának veled, mert pl. a Szép Nagy Multi Kft-nél is hasonló feladatokat végeztél, a prezentációidat imádták, az elvárt profiteredményeket hoztad, x fő beosztottadat hatékonyan irányítottad, ezen a szakmai területen te voltál a cégnél az egyetlen (vagy éppen csoportban dolgoztál nagyon hatékonyan), ilyenolyan projektekben vettél részt, vagy vezetted őket stb. Később ezeket a tapasztalatokat jól használtad a Kis Magyar Kft-nél is, ahol szintén szép eredményeket értél el, egyes feladatokat önállóan végeztél, döntési jogkört kaptál ebben-abban.

Ez a rész is lehet 10-12 mondat, nem nagyon van mennyiségi korlát, csak a józan ész.

II/c. Kapcsolatrendszer

A munkád során ilyenolyan nyelveken kommunikáltál, ügyfeleid voltak ezekazok (nem név szerint, hanem pl. lakossági, pénzügyi szektorból, építőipari cégek stb.), üzleti partnereid voltak őkmegők (szintén általánosítva, nem megnevezve). X db ügyfelet kezeltél, x db beszállítód, megrendelőd volt stb.

II/d. Még ilyenolyan civil, karitatív tevékenységeket is végzel (ezeket csak akkor, ha vállalhatóak, ahogy már az önéletrajzírásnál jeleztem!), mert szívesen segítesz stb.

III. Befejezés

Reméled, hogy tapasztalataiddal hozzájárulhatsz az ő sikereikhez is, hogy segíteni tudsz a szakmai tevékenységükben stb. Személyes találkozót is itt kezdeményezz, és a végére még írj annyit, hogy várod visszajelzésüket (nem "szíves válaszukat" brrr)

IV. Dátum, aláírás, telefonszám, e-mailcím

______________________________________________________________

Természetesen ez is csak egy példa, és ha nem a tanulmányaid a meggyőzőek, hanem a tapasztalataid, akkor ott kell lelkendezni, hogy mindig is ilyen állást akartál. Ha pályakezdő vagy, akkor nagyon sokat olvastál azokról a témákról, ami náluk fontos stb. Tessék átgondolni, mit akarhat hallani, és valóban olyan vagy-e? Valóban lenyűgöznek-e a szakma szépségei, tényleg csapatban akarsz-e dolgozni? Légy őszinte, mert ha nem, nem leszel boldog a munkádtól, ha megkapod.

Mit ne?

– Hagyd a lózungokat a csapatjátékosságról, lelkiismeretességről, önállóan dolgozni tudásról, belső motivációról, könnyen tanulásról. Mindenki ugyanezeket írja, és lássuk be, nem ilyen mindenki. Az önjellemzést érdemes indirekt módon csinálni, aki pl. milliárdos projektet vitt, valószínűleg megbízható, vezető, döntéshozó alkat, de ebből elég annyit megadnod, hogy ilyenolyan költségvetésű projektet vezettél sikeresen.

– Hagyd a könyörgő hangot, amit fentebb említettem, nem mindenki érzékeny rá sajnos.

– Kerüld a hivataloskodást, a hosszú körmondatokat.

– Ne írd le, miért jöttél el az egyes cégektől, vagy hogy miért nincs munkád. Majd megkérdezik, ha akarják.

– Ne írj semmilyen családi állapotra utaló dolgot, egy motivációs levélbe nem kell, hogy hány gyereked van, mikor születtek és hogy hívják őket.

– Itt is kerülni kell minden politikai, és egyéb megosztó nézetekre utaló dolgot.

A motivációs leveled megírásához most jó munkát kívánok, este jövök a formázás követelményeivel.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük