Készítsünk nyilvántartást az állásjelentkezéseinkről!

Készítsünk nyilvántartást az állásjelentkezéseinkről!

Elég bután hangzik elsőre, de a komoly adminisztráció segítheti az álláskeresést. Sokan elküldenek napi 10-20 önéletrajzot, majd mikor megcsörren a telefon, hogy "a jelentkezése miatt hívom", fogalma sincs, melyik jelentkezésről van szó, és már el is vágta magát a leendő munkáltatónál, mert bekerül a neve mellé valami negatív jelző.

Ennek elejét lehet venni, megfelelő nyilvántartással. Oké, de az milyen, és hogyan szolgálja az eredményességünket? Lássuk.

1. Végy egy kockás (ízlés szerint vonalast stb.) füzetet! Csábító lenne excelt használni, de nem jó. Nem tudod azonnal megnyitni, nem tudsz rögtön keresni benne, és képbe kerülni, főleg nem, ha a 7-es buszon ülve ér utol a várva-várt telefonhívás.

A füzetben egy egyszerű táblázatot vezess, az alábbi oszlopokkal:

– Álláspályázat kiküldésének időpontja

– Ha volt megjelölve, akkor a jelentkezés lejárata

– Pozíció megnevezése. Pontosan úgy, ahogy a hirdetésben volt, mert erre fog hivatkozni a hívó! "Jó napot kívánok, ön jelentkezett a cápapásztori pozíciónkra, szeretnénk Önnel személyesen találkozni"

– Kapott visszajelzés (mély hallgatás esetén hagyd üresen, kaptam én már 4-5 hónap után is visszajelzést)

– Interjú időpontja (több is lehet, hagyj neki jó nagy rubrikát)

– Kivel találkoztál az interjún? (fejvadász, ilyenolyan igazgató stb.) Neve, pozíciója. Esetleg egy gyors benyomás mellé, nálam volt már "ez egy paraszt" c. bejegyzés is 🙂

– Béralku. Mit ajánlottak, ill. te mit kértél. Sokszor előfordul, hogy a jelölt a céghez mérve többféle igényt is megfogalmaz (multinál nagyobb összeget mond, kkv-nál kisebbet), ami rendben van. De ha később nem emlékszik, hol mit mondott, az nagyon negatívan hat.

– Milyen ruhát viseltél az interjún (férfiaknál nyakkendők felsorolása minimum, nőknél teljes öltözék leírása). Már csak azért is, mert ha sokszor jársz interjúra, akkor jó, ha nem ugyanazt az öltözéket látják rajtad. Ellenkező esetben azt a következtetést vonhatnák le, hogy van egy interjús szerelésed, egyébként nem tudsz rendesen felöltözni.

Ezt a füzetet mindig hordd magaddal, hogy bármikor tudj puskázni, ha kell. Ami itt le van írva, az elég egy telefonos reagáláshoz.

Ezzel még nem értek véget adminisztrációs teendőink.

2. Az összes jelentkezésedet, önéletrajzodat praktikus elmenteni a gépedre. Ezt én úgy szoktam csinálni, hogy minden nap egy külön mappa (pl. 20110810), benne almappák az egyes jelentkezések. Ide mentem az adott hirdetésre kiküldött önéletrajzot, motivációs levelet, a hirdetést magát kimásolom wordbe, azt is elmentem (a link nem elég, mert a lejáró hirdetések eltűnnek). Hiszen ha minden önéletrajzot testreszabva küldtél, nincs két egyforma, és bele lehet keveredni rendesen az első 10 után. Így viszont ha behívnak interjúra, pontosan tudod, hogy mit küldtél, fel tudsz készülni.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

  1. pingwin
    mondta:

    egy excel file-t csináltam, jelentkezés dátuma, pozíció neve, cég, ha meg volt adva
    link a hirdetésre, cég profil, jelentkezési határidó, kontakt személy, valamint, hogy visszahívtak-e, és nekem hogy tetszett az állás