Álláskeresés a neten

Álláskeresés a neten

Mielőtt ígéretemhez híven belevágnánk az álláshirdetések elemzésébe, önéletrajzunk testreszabásába, kell egy kis előkészület.

Sajnos vagy éppen szerencsére a net már csak olyan, hogy ha aktív vagy, akkor sok infót össze lehet szedni rólad. Ezt fel is használhatod a magad javára, de most inkább a károk megelőzésére koncentrálnék, ez fontosabb:

  • Közösségi oldalakon biztosan rád fognak keresni, erre készülj fel. A fotóidat, posztjaidat, kommentjeidet csak ismerősöknek tedd láthatóvá, az adatlapodat takarítsd ki, ne legyen rajta semmi kompromittáló.
  • Profilképed legyen semleges, ne bikinis, vagy éppen részegen bulizós fotón lásson először a HR-es, vagy a leendő főnököd. Szintén ne tegyél fel nyilvános elérésű fotónak valamilyen tüntetésen készült képet, vagy egyéb politikai, vallási hovatartozásodat ábrázoló képet.
  • A profilod idegenek számára olyan kevés információt áruljon el, amilyen keveset csak lehet.
  • Politikai csoportokhoz tartozás publikálását inkább mellőzd, az ismerőseid között se legyenek ilyen szervezetek. Politikai tartalmú posztokat ne lájkolj, kommentelj. Vallási témákra ugyanez igaz. Ezek kényes témák, és sajnos szempont az álláskeresők megítélésében. Persze lehetsz büszke is a nézeteidre, vállalhatod őket nyíltan, de ezzel csökkennek az álláskeresési esélyeid. (Nem állítom, hogy ez így jó, de ez a helyzet jelenleg, ehhez kell alkalmazkodni.)
  • Egyéb vitatható nézeteidet se hirdesd nyilvános profilban (pl. dohányzásellenes csoport stb.)
  • Gondold át, hol vannak a neten olyan aktivitásaid, amik a felsorolt szempontok alapján problémásak lehetnek, és egyértelműen hozzád köthetők. Ezeket is anonimizáld, ha lehet.
Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük