Önéletrajz és szövegszerkesztés

Önéletrajz és szövegszerkesztés

Szóval, a Microsoft Word buktatói:

A formázás

Kegyetlenül látszani fog benne, hogy mennyire értesz a szövegszerkesztéshez. Időnként ilyen rémségeket látok:

                

Megjegyzés: a képen szereplő adatok nem valós adatok, a valósággal való bármilyen egyezése csak a véletlen műve. Minta János fotódublőre Jude Law, remélem nem haragszik érte.
 

A szövegszerkesztőben a bekezdésjelek és egyéb rejtett szimbólumok mutatása nálam mindig be van kapcsolva, ez fokozza a negatív élményt, amelyet a borzalmasan szerkesztett önéletrajzok okoznak:

                
 

Aki ilyet kiküld, az vagy nem tud bánni a szövegszerkesztővel, vagy nem érdekli, vagy azt hiszi, hogy elég, ha nyomtatásban szép. Vagy nem tudja, hogy ez fontos. Kedves olvasóm, te már tudod!

Ha még a számítógépes ismeretek rovatban benne van egy ilyen külcsín mellett a szövegszerkesztés tudás is, akkor egyértelmű a bukás. Az ilyen jelölt akár trehány, akár csak túlértékeli a tudását, mindenképpen rossz pontot kap. És ha van elég jelölt, akkor félreteszik az önéletrajzát.

Bekezdések formázása

Bekezdések elé-után térközt teszünk. Nem üres sorokat ütünk enterrel, mert az könnyebb. Az önéletrajzot csak egyszer kell beformázni, szánjuk rá az időt.

Igazítások

Nem space-szel, tabok leütésével igazítunk valamit jobbra-balra-középre. Erre vannak megfelelő funkciók, tessék használni. Vannak behúzási beállítások is, szintén tessék használni.

Tabulátorok

Megfelelő beállításokkal szép igazításokat lehet vele elérni, vázlatpontos felsorolásoknál hasznos. Tessék kitanulni a trükkjeit!
 

Lábléc

Oldalszámozásra, lábjegyzetekre használjuk. Ha mindkettő van, lábjegyzet balra igazítva, oldalszám jobbra. Ha csak oldalszámot használsz, akkor azt igazítsd középre (bár ízlés dolga, szerintem ez a legkönnyebben látható). Nyilván, ha jobbra igazítod, abból sem lesz nagy baj, csak „zizi” lesz tőle az összkép.
 

Szövegformázás

Betűméret legyen egységes, 10-12 pontos, esetleg a fejezetcímek legyenek kicsit nagyobbak (max. 14, mert a helyre szükségünk van).
Betűtípus az egész önéletrajzban legyen ugyanaz. Ne „csicsázzuk”, az általánosan használt betűtípusok (pl. Times New Roman, Arial, Calibri, Tahoma, Verdana stb.) pont megfelelőek. Egy kézírást utánzó betűtípus nagyon látványos, de senkinek sincs kedve silabizálni! Ha olyan munkakörre jelentkezel (pl. brosúrák szerkesztése a feladat), ahol ilyenekkel kellene villogni, akkor is inkább linkelj referenciamunkákat, de ne az önéletrajzot díszítgesd. Vagy ha mégis úgy gondolod, hogy jó ötlet az önéletrajzod a saját magadat bemutató brosúrának felfogni, akkor egy nagyon jól olvasható betűtípust válassz, és egy követhető elrendezést. Ez esetben készülj fel arra, hogy a referenciamunkáidat hiába linkeled, meg sem nézik, ha az önéletrajz design nem tetszett az olvasónak. Szerintem jobb nem kockáztatni.
 

Vázlatpontok

Egyesek átesnek a ló túlodalára, és a legkülönbözőbb szimbólumokat használják ide. Értem én, hogy jó buli Wingdingsből kiválasztott billentyűzet képét tenni a számítógépes tudást felsoroló vázlatpontokhoz, autók rajzát a jogsikhoz, de nem lesz szép, főleg nem pozitívum. Ne itt kreatívkodj, mert oda az összhang. Maradj az egyszerű pontoknál, négyzeteknél, amit a szövegszerkesztő alapból használ.
 

A dokumentum adatlapja

Alattomos egy funkció, céges gépen írt önéletrajznál szépen bennemarad, hogy mi a céges felhasználóneved, esetleg milyen template-ből írtad az önéletrajzot, vagy épp egy otthoni gép „Cicuskám” típusú felhasználónevét találom a Szerző címszó alatt.

                       

Szerzőhöz írd be a neved, megjegyzésekhez az e-mail címed, telefonszámod. „Pályafutásom” alatt összesen 1 embernél találkoztam ennek tudatos használatával, külön meg is dicsértem.

A korrektúra

A másik nagyon veszélyes pont. Sok önéletrajzot kommenteltem már ezzel a hasznos funkcióval, és volt már HR-es, aki nevetve hívott fel, hogy jók a kommentjeim XY önéletrajzában. Ezeket mindig tüntessük el, mert nem biztos, hogy ilyen jól sül el a dolog!

A fájl neve

A legjobb, ha valahogy így fest:

minta_janos-cv-hu.doc

Azaz tartalmazza a neved, utal arra, mi van a fájlban (cv, motlev, pályázati anyag, referencialevél stb.), és milyen nyelven.

______________________________________________________________

Ha úgy érzed, fenti szempontoknak is megfelel az önéletrajzod, kész a vázlat! Még mindig csak vázlatot emlegetek, mert ezt így még nem lehet kiküldeni. Az önéletrajzot mindig az adott álláshirdetésre szabjuk, le fogom írni hogyan.

(Mielőtt felhördülnél, most szólok: nem fogom azt tanácsolni, hogy a hirdetésben megjelölt elvárásokat hazudd be, még akkor is, ha éppen nem rendelkezel azzal a tudással. A „testreszabás” nem ezt jelenti.)

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük