Álláspályázati trendek 2016-ban

Álláspályázati trendek 2016-ban

20160724-1_1.jpgMég mindig komoly érv a nyelvtudás egy jelölt mellett, de a diploma megléte önmagában nem győz meg egyetlen munkáltató sem.

Fel is kiálthatnánk, hogy végre! Mert eljutottunk oda, hogy egyre kevésbé számít a „papír”, és ezt leginkább onnan veszem észre, hogy leggyakrabban kompetenciaalapú önéletrajzot írunk azokkal, akik hozzám fordulnak. Mondjuk a használhatatlan Europass helyett…

A kompetenciaalapú önéletrajzokban az a jó (és a nehézsége is), hogy egy követendő sablon helyett egy teljesen egyénre szabott anyagnak kell készülnie.

Az alap fejezetek mellett – elszakadva a karótnyelt „hivatalos” fejezetcímektől – az önéletrajz tartalmazhat olyan fejezetcímeket, amikben az álláskereső ki tud bontakozni. Régen volt Személyes adatok, Tanulmányok, Nyelvtudás, Számítógépes ismeretek, Munkahelyek és Egyéb fejezet, amibe általában a hobbikat és a jogsit írtuk, ritkán volt „extra” tudás, ami fontos, de annyira azért mégsem, hogy ne „egyéb” legyen. Volt, aki mert bele „készségek” fejezetet tenni, és beleírta, hogy önállóan dolgozni tudó csapatjátékos, aki a tudását szeretné kamatoztatni, esetleg, hogy kihívásokat keres… Nem az ő hibájuk volt, de a CV-sablonok alkotóit ilyet látva nem úrinős stílusban emlegettem. A fejezetek sorrendjével bátrabbak próbálták azokat a jellemzőiket előrevenni az önéletrajzban, amik inkább passzoltak az álláshoz, inkább érvként szolgáltak mellettük. A kevésbé merészek azt a sorrendet használták, amit az adott sablon adott.

Ehhez képest ma már mindenképpen jó írni a személyes adatok után pár sor összefoglalót, afféle önmeghatározást: „ez vagyok én, ezt akarom, ilyen tudással” (bővebben erről itt)

A munkahelyeket és a munkatapasztalatokat sok esetben különválasztjuk. Az, hogy az előző munkahelye a Kisnagytóthkovács Bt. volt, nem sokat mond az álláskereső kvalitásairól, de még az sem feltétlenül jellemzi, ha egy nagynevű cégnél dolgozott. Ez utóbbi esetben azért belecsempésszük a cégnevet a leírásba itt is – „hátha számít” alapon. De alapvetően ez a fejezet azt tartalmazza, mi volt az álláskereső napi munkája, milyen felelősségi köre, döntési jogköre volt, milyen eredményei, mert az már jelent valamit a leendő munkáltatónak is. Ez lett a „Munkatapasztalatok” vagy „Szakmai tapasztalatok” fejezet, amiben már nem kronologikus sorrendben írjuk, hol, milyen pozíciót töltött be, hanem az álláshirdetésben leírtakhoz passzintjuk az álláskereső tapasztalatait. Ha az álláshirdetés azt írja, hogy rendezvények szervezése lenne a feladat, akkor leírjuk, milyen rendezvényeket, milyen eredményekkel szervezett, kikkel együttműködve, ki volt a célcsoport, mit tett azért, hogy elmenjenek a rendezvényre stb. És nem azt, hogy „konferenciák megszervezésében való közreműködés”… Mivel megszabadultunk a kronológiai sorrend adta kötöttségektől ezzel, ha az egyik előző munkahelyén nem a szakterületének megfelelő munkát végzett, ebben az önéletrajzformátumban ez már nem számít.

A nyelvtudásról sem (csak) azt írjuk, hogy ilyenolyan szintű nyelvvizsga, hanem azt is, ha napi szinten használjuk a munkában, szakanyagokat olvasgatunk az adott idegennyelven. A szakmai ismeretek sem csak a végzettséget jelentik, de a tagságot szakmai közösségekben, a szakmai blogot, amit álláskeresőnk vezet, sőt, akár a szakmai olvasottságot: könyvek, hírlevelek stb.

Ahogy említettem, régen is próbálkoztak sokan a „készségek” vagy hasonló című fejezetben leírni, hogy milyenek is ők, de ezek mindig 3-5 ugyanolyan tulajdonságra korlátozódtak. Az általam üldözött „terhelhető” (= kihasználható) mellett mindenki precíz, pontos, megbízható volt. De nem írta oda, hogy miért gondolja ezt magáról, így üres felsorolás maradt. Ezért érdemes leírni pl. hogy miért is gondolod magad megbízhatónak. Mert pl. rádbízták a pénztárat vagy hasonló. Az üres felsorolás így válik személyes bemutatkozássá.

A legjobb a kompetencia-alapú önéletrajzban az, hogy illeszkedik a mai modern (!) kiválasztási elvekhez: a készségek, személyiségjegyek, megszerzett tapasztalat, alkalmazott tudás fontosabb, mint a papír, és így kap esélyt az is, aki régen szerzett már bizonyítványt, vagy épp az ellenkezője, pályakezdő.

Pár kifejezetten kompetenciaalapú önéletrajz-minta itt és itt található, további ingyenesen letölthető minták pedig itt.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Irbisz
  mondta:

  @Bambano:
  Nekem ugyan mindegy mi az Europass, mert eddig sosem hallottam rola, nem is kertek sehol, külföldön sem, de maximum ajanlas lehet, lenyegeben egy nemzetközi CV-template, egy elterjedt sablon, ami adott esetben megkönnyitheti (veletlenül sem mindig!) a palyazo es/vagy a mubkavallalo dolgat.
  Szabvany viszont semmifelekepp nem lehet, mert akkor lenne az Európai (Nemzetközi) Szabványügyi Szervezet altal kiadott szabvanyszama.

 2. jobangel
  mondta:

  @Bambano: Ja, hát ha azt írják magukról, akkor biztos tényleg az 🙂 Ne vicceskedjünk már… Sőt, egy csomó minden van az EU honlapján, ami nem szabvány. Pl. a Europass. Ha meg marketingszöveget is írnak hozzá, akkor pláne az?

  Az, hogy minden álláspályázatot testre kell szabni, nem jelenti azt, hogy a CV-t is nulláról kell újraírni. És még így is sok munka, viszont úgy lehet megkapni az állást, ha arra válaszolsz, ami érdekli a hirdetőt a szakmai életeddel kapcsolatban. Ez a célja a testreszabásnak. Információkat kell adni, és az nem baj, ha magadat adod el, de ezer oldala van egy tapasztalt embernek, és két állás sem egyforma. Ergo két CV sem lehet egyforma, még ugyanarról az emberről sem. A sorrendek, a hangsúlyok, a szóhasználat mind-mind igazodjon ahhoz, akinek küldjük. Mert így lesz belőle könnyebben állás.

  A CV-nek semmi köze a mobiltöltőhöz: az EU csapkodhatja az asztalt, az emberek akkor sem fogják tudni szakmai életüket a Europass sablon mentén élni, sőt, nem is akarják.

 3. Bambano
  mondta:

  @jobangel: idézek a linkről:
  „Az Europass dokumentumcsalád, így az Europass önéletrajz is, eredetileg arra hivatott, hogy transzparenssé, és összehasonlíthatóvá tegye az uniós munkavállalók képzettségét, kompetenciáit az unió minden országában,”: ez is kompetenciákról ír… tehát az europass kompetencia alapú önéletrajz.

 4. Bambano
  mondta:

  @jobangel: tetszik-nem tetszik, az Európai Unió hivatalos webjén van az europass homepage, tehát eu-s szabvány.

  „Én a Europass törekvését nem értem: miért jó az, ha egyformák a különböző emberek önéletrajzai?”: miért jó az, ha különböznek? mi indokolja, hogy egy álláskeresőnek minden állásra új önéletrajzot kelljen írnia? én magamat adom el az álláspályázatomban és én nem változom meg, pláne nem napi 2-3 pályázat esetén. tehát a cv-m is ugyanaz. totál munkaerő pazarlás, hogy nem jó egy cv hosszabb időre.

  „Amit írtál az igaz a kompetencia-alapú CV-kre”: lásd europass weblap:
  „Mi az Europass?”:”Öt dokumentum, amely segíti az európai polgárokat abban, hogy képességeiket és végzettségeiket Európában könnyen és egyértelműen értelmezhessék;” tehát képességek kidomborítására való.

  kérdés: láttál már olyan europass cv-t, amit az europass központ által megálmodott elvek szerint készítették el?

  a cv is olyan, mint a mobiltöltő: amíg az eu az asztalra nem csapott, addig kosárszám hordhattad magadnál a töltőidet. az újabb telókon meg egyféle van, és pont.

 5. Fuxos (ex bömis)
  mondta:

  @jobangel:
  „A másik témához: Ott a cég a hibás, ahol a HR dönt. A HR funkciója, hogy támogat. Ha kockázatok vannak a jelölt személyiségében, múltjában, de a szakmai vezető mégis a kockázatos embert akarja, akkor a HR dolga kitalálni a kockázatok kezelését (oktatás, biztosítás stb.)” Ezzel egyetértek, azzal kiegészítve hogy bármilyen új felvétel kockázatokkal jár és ezek kezelésében azért a közvetlen felettesnek is részt kell vennie. Nekem az az alapelvem, hogy minden vezető beosztású embernek megkérdőjelezhetetlen joga kiválasztani azokat, akikkel együtt dolgozik. A vétójogot fenntartom magamnak, de eddig összesen kétszer éltem vele, pedig előfordult többször is hogy komoly kétségeim voltak.

 6. jobangel
  mondta:

  @Fuxos (ex bömis): Szívesen 🙂 Bár a funkcionális és kompetencia-alapú CV-elv természetesen nem az én találmányom, egyre inkább terjed – szerencsére.

  A másik témához: Ott a cég a hibás, ahol a HR dönt. A HR funkciója, hogy támogat. Ha kockázatok vannak a jelölt személyiségében, múltjában, de a szakmai vezető mégis a kockázatos embert akarja, akkor a HR dolga kitalálni a kockázatok kezelését (oktatás, biztosítás stb.)

 7. Fuxos (ex bömis)
  mondta:

  Tettszenek a feltett sablonok, az elvet alkalmazni fogom…..mert lehet, hogy jövőre váltani fogok. Köszi a szerzőnek.

  Europass: Nekem nincs vele semmi bajom, ha alacsonyabb, egyszerűbb beosztásról van szó. Vezetői vagy komolyabb tudást (készakarva nem szaktudást) vagy tehetséget kívánó állásoknál, viszont elvárom az igényesebb CV-t.

  A kiválasztást a kulcs pozíciók esetében sosem bízom másra, különösen nem A HR-re. Kb. 15-16 éve foglalkozom turnaround menedzsmenttel, a tapasztalatom az, hogy ott találkozom messze a legrosszabb emberanyaggal, ahol a HR-nek meghatározó a szerepe a kiválasztásban (de facto ők döntenek)….a legjobbal meg ott, ahol az elődöm lusta és buta volt.

 8. jobangel
  mondta:

  @Bambano: 1. Nem szabvány, csak egy erőltetett formátum, ami nem jó senkinek. Az elektromos hálózatnál jó, ha szabványos, mert a fizika is „szabvány”, de az emberek életútja, szakmai előmenetele nem tud szabványos lenni. Én a Europass törekvését nem értem: miért jó az, ha egyformák a különböző emberek önéletrajzai?

  2. Nem kompetencia-alapú, hanem kronológiai. Amit írtál az igaz a kompetencia-alapú CV-kre, a Europassra pont nem.

  A sok bajt, ami a Europassban van, itt részleteztem:

  jobangel.blog.hu/2012/11/14/cim-nelkul_73333

 9. Bambano
  mondta:

  nem értem ezt a nagy europass utálatot két okból sem.
  1. ez a szabvány. szabvánnyal szembe pisilni értelmetlen. ugyanúgy, ahogy nem hisztizel, hogy miért úgy néz ki az elektromos aljzat vagy a számítógépes hálózati kábel (pedig aki azt kitalálta, agyon kellene csapni egy szívlapáttal), hanem használod, mert szabvány.
  2. az europass jól láthatóan kompetencia alapú önéletrajz formátum. a teljesítményre, az ahhoz szükséges kompetenciákra és az ezekből levonható következtetésekre helyezi a hangsúlyt.

  akkor konkrétan mi a baj vele?

 10. Hujber Tünde
  mondta:

  @jobangel: Nincs fent a LinkedInen, sőt, a Facebookon sem. 🙂

 11. jobangel
  mondta:

  @Hujber Tünde: De ha nem bíznak benned, nem téged vesznek fel olyan állásra, ahol pénzzel kell bánni… a barátnődtől kérj recommendationt a Linkedinen, és utána tedd be a CV-be nyugodtan.

 12. Hujber Tünde
  mondta:

  A megbízhatósághoz. Egyszer egy barátnőm azzal jött, hogy elment valami csoportos coachingra (nevezzük így), és feltették a kérdést, hogy kinek mi jut eszébe a megbízhatóságról. A barátnőmnek én jutottam róla eszébe. 🙂 De ezt nem használhatom fel referenciaként, pedig igazabb, mintha azzal jönnék, hogy „azért vagyok megbízható, mert rám bízták a házipénztárat is”. Pedig ez is igaz, csak értelme nincs ezzel jönni, mert valakinek a házipénztárat is kezelni kell, és a 3 fős cégben én voltam az alkalmazott, a másik kettő tulaj volt, hát nyilván énrám bízták, kizárásos alapon. 🙂

  Mindenesetre a barátnőm kijelentésére azóta is büszke vagyok, csak éppen semmire nem megyek vele az álláspiacon. 🙁

 13. Online Távmunkás
  mondta:

  @jobangel: A megbízhatóság papíron még kevésbé mérhető, mint interjún.

  A kkv-szektor egy csődtömeg, a valóban működő cégek közül is csak 1% az, amelyikkel érdemes foglalkozni, a többit csak az adócsalás és az EU-s pénzek lenyúlása élteti…

  Egyébként még a HR-esek többsége is abban a tévhitben él, hogy az 5 másodperces első benyomása tévedhetetlenül megmondja, hogy ki a megfelelő jelölt, így a képzetlen kkv-tulajdonosoktól sem várhatunk többet.

 14. jobangel
  mondta:

  @pippa2011: Nem haragszom 🙂 Mindig is a versenyszférára koncentráltam, köziget nagyon ritkán érintek, és ez nem is véletlen. És mindig is ostoroztam a Europasst, sőt, még külön beszéltem is velük arról, miért nem jó, akkor pont volt módosítási lehetőség, még jobban elrontották. Ez 2012-ben volt, azóta érdemi változás nem történt. Nem tudom eldönteni, hogy ennek örüljek-e, bár rosszabb már nem nagyon lehet, de lehet, hogy mégis úgy jártunk jól, hogy nem faragtak benne komolyabban azóta. Tehát, egy 4 éves formátum, ami már akkor is elavult volt, mikor megjelent.

  A kkv-s kérdésben nem értünk egyet: aki nem ismeri a modern kiválasztási elveket, ismerje meg, vagy nem lesz jó munkavállalója. Tapasztalom a jelöltjeimen keresztül, hogy a kkv-k sem az egyenlő bánásmódhoz, sem az állásinterjú protokollok kialakításához nem nőttek fel, ami sajnálatos. Mert még mindig menő lenézni a HR-t, mint menedzsmenttudományt, van, aki kifejezetten azzal kérkedik, hogy ő aztán soha nem fog ilyesmit alkalmazni.
  De az álláskeresőnek nem jó, ha őskövület cégekhez alkalmazkodik, és ha a nagyképet nézzük, a gazdaságnak sem jó, ha őskövület cégek maradnak fenn. Egy cég fejlődjön, vagy nem marad meg, jól van ez így. Igenis hagyjuk már a kézzel írott önéletrajzot, meg a Europass CV-t se várja el a kkv azért, hogy egyforma CV-k legyenek a mappájába lefűzve, mert az úgy csini. Pláne, ha úgy várja el a Europass CV-t, hogy ezt nem írja be az álláshirdetésébe. Sőt, az állásinterjú sem kiszolgáltatott állástalanok fölötti hatalmi vágyak kiéléséről szól, ezt is jó lenne megtanulni. A kkv-k egyetlen esélye a fejlődés lenne, mind a kiválasztásban, mind egyéb területeken.

 15. pippa2011
  mondta:

  Nem szívesen írom, de szűkülést én is látok, ne haragudj, JobAngel. A tanácsaid a versenyszférában abszolút hasznosak, de a kkv-knál már lehet, hogy nem.
  Sok jó állás van az állami szférában is, lásd pályázati projektek vagy akár külső kapcsolatok irányban, oda nagyon is jó az europass. Sőt! Azt értik.
  Azt se felejtsük el, hogy a legtöbb helyen nincs HR (a versenyszférán kívül), az ügyvezető, az osztályvezető, tulaj fog interjúztatni, aki nem ismeri a modern kiválasztási elveket.

 16. jobangel
  mondta:

  @Online Távmunkás: Döbbenettel olvastam kkv-s körökben, hogy „aki nem Europasst küld, azt figyelembe sem vesszük”. Természetesen nem HR-esek voltak, ők azok a selfmademan cégvezetők, akik a HR-est fölöslegesnek tartják, hát tudják ők… Linkelgettem bőszen a Europass-ellenes érveimet, talán lett foganatja, de érdemes mindig ismételgetni, hogy nem azért nem jó, mert nekem nem tetszik, hanem azért, mert nem ad értelmes információt a jelentkezőtől, egyszerűen képtelenség úgy kitölteni, hogy használható legyen. És ez nemcsak az álláskeresőnek nem jó, de a munkáltatónak sem.

  A készségeket lehet jól beírni, de lózungoknak tényleg nincs értelme. Az interjúztató valóban felméri, de pl. mit tud tenni a megbízhatóság méréséhez? Arra referencia kell pl.

 17. Online Távmunkás
  mondta:

  Használ bárki Europass-t az állami szférán kívül?

  A készségeket felesleges leírni, mivel az emberek 90%-a hazudik vagy rosszul ítéli meg önmagát. Egy rutinos interjúztató nem veszi figyelembe, hogy milyen készség szerepel a papíron, hanem felméri az interjún.