Az ideális álláshirdetés

Az ideális álláshirdetés

nem bonyolította tul - Copy.jpg

Nem, nem találtam ideálist, hogy nagy örömmel betegyem ide, és díjat osszak érte. Csak az ellenkezőjét 🙂 Ezt a gyönyörűséget, amivel egy kedves olvasóm lepett meg, nem hagyhattam szó (poszt) nélkül. (Természetesen a hirdetés már régen lejárt). Se feladatleírás, se értelmes elvárás. Vajon tudja-e hirdetőnk, mitől „közgazdasági” egy érettségi, és hogy mit jelent a mérlegképes könyvelő?

Milyen lehet egy ideális álláshirdetés? Mindenképpen informatív! Pl. megtudja belőle az álláskereső a következőket:

 •           Ki hirdet? (a cég maga vagy közvetítő)
 •           Némi céginformáció: tevékenység, cégméret
 •           Pozíciónév (nem Munkatársat keresünk, hanem pl. eladót!)
 •           Pozícióhoz tartozó feladatok pontosan leírva (döntési jogkör, napi feladatok, hosszútávú célok)
 •           Elvárások pontosan (tapasztalat, végzettség, nyelvtudás, utazási hajlandóság, személyiség stb. )
 •           Tényezők, amik előnynek számítanak
 •           Feladatleírás!!! Ha nem tudja az álláskereső, mi a feladat, akkor hogyan tudja, alkalmas-e rá? 
 •           Munkavégzés helye

Ez evidenciának tűnik, de a hirdetések nagy százaléka nem ilyen.

Az álláskeresők elvárása az álláshirdetésekkel kapcsolatban

A cégnevet nyilván nem lehet mindig kiírni, de tudjuk meg legalább, mivel foglalkozik, multi-e vagy magyar, nagyjából milyen méretű. A „dinamikusan fejlődő, piacon meghatározó szereplő” stb. erre nem ad választ. Mellébeszélésnek tartja a hirdetés minden olvasója, jogosan.

Pozíciónév: a felelősség szintje fontos lehet. Junior, senior szakértő, döntési jogkör nélküli végrehajtó munkakör, komoly felelősséggel járó munkakör mind jó lehet valakinek. De tudjuk már az álláshirdetés olvasásakor, miről van szó. Mert akkor az álláskeresők nem hiába pályáznak, nem lesznek félreértésből állásinterjúk, nem öl órákat a jelentkező egy olyan pályázatba, ami számára túl alacsony, vagy túl magas pozíciót céloz meg. Az őszinteség HR-hatékonyságban is mérhető: a beérkező CV-k jobban fognak passzolni az álláshoz, könnyebb lesz jól választani a jelöltekből.

Részmunkaidő vagy teljes? Négy vagy hatórás? Távmunka-lehetőség van-e?

Tudjuk meg a hirdetésből, mi a feladat pontosan. Néha azt gondolom, hirdetéseket olvasgatva, hogy embereknek semmi ötletük sincs arra, milyen munkát is adjanak az új kollégának. Prezentálni, meg jelentést készíteni szinte mindenhol kell, de legalább lenne ott, hogy ügyfeleknek vagy partnereknek vagy kollégáknak, és hogy mit kell prezentálni, miről, milyen adatokból kell jelentést írni. Ha pedig a „prezentációk készítése” konkrétan azt jelenti, hogy prezi-ben, vagy powerpointban kell ábrázolni a mondanivalót, akkor ezt kell leírni. Tessék értelmesen leírni, mi a feladat! Ha el kell adni a terméket, akkor az, ha fel kell mosni az irodát, akkor az, ha rendezvényt kell szervezni, akkor meg az. Ha új ügyfeleket kell vadászni, ha meglévőket ápolgatni, azt mind le lehet írni. Nem kell helyette a virágnyelven megfogalmazott „termékünk piaci jelenlétének biztosítása új szegmensek felkutatása révén”.

Sok esetben inkább csak azért kell valaki, mert sok a munka és nem győzik, kellene az erősítés. Ez egy érthető igény, de ilyen esetben előbb találjuk ki, milyen feladatokat adunk át majd az új kollégának, és azt írjuk le az álláshirdetésben. Az „adminisztrátort keresek irodai feladatokra” semmilyen hasznos információt nem tartalmaz. Ha a feladatok leosztását nem tervezzük meg az új kollégára, nem határozzuk meg milyen feladatok maradnak a jelenlegi kollégánál, akkor hiába az új ember, csak kommunikációs problémák keletkeznek, a munka nem lesz hatékonyabb. Az álláshirdetést mindig előzze meg munkakörtervezés. Ez röviden a munkakörök strukturálását jelenti, amibe beletartozik a munkamegosztás megtervezésétől kezdve egészen a csoportmunka-szervezésig. De erről majd legközelebb írok…

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. jobangel
  mondta:

  @Bambano: és a fentieken túl is elég sok minden jutott eszembe a témáról, úgyhogy engedelmeddel később feldolgozom ezt a témakört egy posztban…

 2. jobangel
  mondta:

  @Bambano:
  1. Ha csak leépítés volt, de maradt a jó kapcsolat (pl. Utána nem versenytárshoz ment), akkor igen.
  2. Kérdés, h a beosztottból lett főnök félteni fogja-e a székét a régi főnöktől? A kollégák az új v. a régi főnök mellett érezték jobban magukat? Ugye nem fog többet keresni a régi főnök beosztotti státuszban, mint az új főnök a főnökiben? (Ilyet már láttam, nehéz volt rendbetenni.) A régi főnök elfogadja-e a beosztotti szerepet? Jó esélye lehet, ha afféle tanácsadója lesz az új főnöknek, ha az vevő a tanácsokra pont a régi főnökétől. Ez az utóbbi helyzet a pozícióharcot is értelmetlenné teszi, és akár ugyanannyit is kereshetnek, bérfeszültség nélkül, és az együttműködést is garantálja.

 3. Bambano
  mondta:

  @jobangel: /set mode offtopic
  helyzet: válságban leépítettek valakit, most már javulnak a kilátások, meghirdetik az állást.
  1: visszamennél?
  2: visszamennél, ha a volt beosztottad lenne az új főnököd?

 4. Online Távmunkás
  mondta:

  Újabban azt figyeltem meg, hogy angolszász területen terjednek a folyószöveggel egybeírt álláshirdetések. 1-2 bekezdés a hirdetés, amiben írnak pár szót a munkáról és az ideális jelöltről, de konkrétumok csak nyomokban találhatóak benne. Kíváncsi vagyok, hogy mennyire fog terjedni ez a „nagyon kreatív” megközelítés.

 5. levendulabandi
  mondta:

  @Scagnetti: Így van, mindent kérnek, nem egyszer diplomákat, igazolványokat beszkennelve, bérigényt egy 2 soros hirdetésre…Cserében egy szó sem esik arról, hogy az adatok kezelését hogyan végzi az adott (anonim) cég.

 6. Scagnetti
  mondta:

  A magyar álláshirdetés gyakorlatilag semmit nem árul el a munkahelyről, ellenben a pályázótól elvárják, hogy a kiskutyája szokásait is a legapróbb részletességgel írja le. Azt sem tudod, milyen munkát kellene végezni, de írj róla kétoldalas motivációs levelet, hogy miért szeretnéd ezt csinálni. Természetesen a fizetésről sincs egy szó sem, azt is találd ki te, hátha még annál is kevesebbet írsz, mint amennyit ők ajánlanának.

 7. doggfather
  mondta:

  hát ez tényleg bruti, és a profession tele van ilyennel.

 8. jobangel
  mondta:

  @PomberMaci: Ritka kivétel vagy 🙂 Ellenben az ideális az lesz, mikor majd munkavállaló is tudni fogja, hogy mennyiért éri meg neki dolgozni.

  Kétféle kkv van ebből a szempontból: az egyiknél tizenéve dolgoznak, minimális éves fizetésemeléssel vagy anélkül emberkék, ők szoktak meglepődni, mikor bérigényt kérve rájönnek, hogy most többet kérnek a munkavállalók. Pl. egyáltalán nem túlárazott jelöltemet azzal utasították el, hogy „a leendő főnöke kevesebbet keres”. Jelöltkének máshol megsúgta a közvetítő, hogy kérjen már kicsit többet, mint a megjelölt bérigénye, mert az a cég kerete. Azt az állást megkapta 🙂

  A másik típus az újabb cég, ahol a vezető frissen lett tulaj, hitelből alapította a céget, és lehető legolcsóbb embert keresi, majd csodálkozik, hogy az is drágább, mint hitte. Alternatív ötletek, mint freelancerek, megbízottak alkalmazása nem jut eszébe, mert HR-t nem tanult 🙂

 9. PomberMaci
  mondta:

  @jobangel: „Azonfelül a munkáltatók többségének fogalma sincs a valós igényekről, mikor bekéri a bérigényt, akkor szembesül vele, mennyibe kerül egy új munkavállaló.”

  Bruhaha…

  Magyarul keres egy dolgozót, de azt sem tudja, hogy mit akar.
  Ha én keresek egy dolgozót, akkor tudom, hogy milyen munkát adok neki és ez mennyit ér meg nekem.

 10. PomberMaci
  mondta:

  Az összes álláshirdetésből hiányzik a megajánlott fizetés.

  Persze az is jópofa, hogy amikor azt mondja a HR-es, hogy a maga CV-je a legjobb és mennyit kér, akkor meghallván az általam bemondott összeget, sikítva elájul.:-)

  Itthon herkulest keresnek a tajgetosz-szökevény bérének feléért.

 11. jobangel
  mondta:

  @WebZ: Ennél kicsit összetettebb a kérdés. A regionális bérszakadék pl. lehet ok, amiért nem írják ki. Akármennyire is nem szeretek erről beszélni, de bizony a szürkefizetések is közrejátszanak ebben. Azonfelül a munkáltatók többségének fogalma sincs a valós igényekről, mikor bekéri a bérigényt, akkor szembesül vele, mennyibe kerül egy új munkavállaló. Ha pedig kiír egy összeget, a legjobbak nem fognak jelentkezni rá, pedig lehet, hogy nettó 10 ezer forinton múlna egy sokkal jobb ember megtalálása. Ezért inkább bérigényt kérnek, hogy lássák, mennyi pénzért milyen embert lehet kapni.

  A legrosszabb pedig az a helyzet a munkavállalóknak is(!), amikor kiír egy nagyon alacsony árat, amire jelentkezik egy jó, de bajbajutott ember. Az ilyen embereket remekül ki lehet így használni, és pont így lehet őket felkutatni. Gyakorlatilag egy lefelé licit indul, ami a munkavállalónak nem jó. És ez nemcsak elmélet, amikor először megjelentek a 0 Ft+jutalék állások, bizony az értékesítői fizetések jelentősen csökkentek. Aztán rájöttek, hogy ez így nem lesz jó, normális alapfizetést kell kínálni az értékesítőknek, különben nem lesznek jó üzletek. De már majdnem késő… A legjobban saját vállalkozást indítottak, a kevésbé jók pedig elvannak kevés fizetéssel is, sokat meg úgysem kereshetnek, belenyugodtak. Vagy vendéglátóiparban megjelenő „csak jatt” ajánlatokról is beszélhetnék éppen…

  Én munkavállalóként örülök neki, hogy nem írják ki, így marad annyi szabadságom, hogy annyit kérek, amennyi nekem megfelel.

 12. @Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft:

  „Én törvénybe foglalnám, hogy az álláshirdetésben kötelező megjelölni egy a munkavállaló képességeitől és képzettségétől függő „tól-ig” bért, amit majd fizetnek az adott pozícióban. De persze ez csak vágyálom marad ezen a kurva gyarmaton.”

  Egyetértek. Szerintem azért nem írják ki, mert legszívesebben nem adnának semmit.

 13. jobangel
  mondta:

  @Dr_utcai_arcos: Nem versenytárs, szoktak engem is idézni 🙂 De e cikk írójával azért elbeszélgetnék, és 100 évre eltiltanám a cikkírástól ebben a témában. Az még rendben van, hogy hasznavehetetlen, de hogy még ártalmas is…

 14. Dr_utcai_arcos
  mondta:

  @Dr_utcai_arcos: Hú, a tördeléssel Hú a tördeléssel van némi porbléma…

 15. Dr_utcai_arcos
  mondta:

  Tudom, konkurencia, meg kicsit el is tér -akár egy külön posztot is megérnének a benne foglalt hasznos (?) infók. Némelyiknél komoly késztetést éreztem, hogy töröljem magam az internetről…
  jobline.hu/karrierplusz/allaskeresok/20140627_9_dolog_amit_semmikeppen_ne_irj_bele_az_o#utm_source=system_message_jobletterspecial&utm_medium=email&utm_campaign=int_monday_20140630&utm_content=article_link

 16. jobangel
  mondta:

  @Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: Nálunk nagyon jó, hogy nincs feltüntetve a várható munkabér, mert az további bérszínvonal-csökkenést eredményezne. Törvényben a „-tól” megvan, minimálbér formájában, az „-ig” meg legyen az, amiért az adott munkavállaló dolgozni akar.

 17. Névtelen
  mondta:

  Mondjuk kibaszottul jó lenne, ha a várható munkabért tartalmazná mindegyik. Érdekes Ausztriában nagyítóval kell keresni olyant, ahol NINCS feltüntetve a Brutto xxx – yyy Gehalt…

  Azonkívül ott még eddig maximum kétkörös interjúban volt részem, és nem azért, mert a második körben kiszórtak.

  Én törvénybe foglalnám, hogy az álláshirdetésben kötelező megjelölni egy a munkavállaló képességeitől és képzettségétől függő „tól-ig” bért, amit majd fizetnek az adott pozícióban. De persze ez csak vágyálom marad ezen a kurva gyarmaton.