Csalódott álláskeresők: miért nem engem vettek fel?

Csalódott álláskeresők: miért nem engem vettek fel?

Ha jön az elutasító válasz az álláspályázatunkra, mindenféle indok nélkül, ez a kérdés biztos felmerül bennünk. Az álláskeresőket sokszor meg kell győznöm arról, hogy a legtöbb esetben szinte biztos, hogy semmi baj sem volt velük, bizony a kiválasztás valamilyen szinten szubjektív műfaj is, és szerencse is kell hozzá. Ezt a részét én sem szeretem, de a pszichológusok sokszor elmondták már: tisztán racionális döntés pedig nincs. Jó lenne, ha mindig meg tudnák indokolni a munkáltatók, miért nem vették fel az adott embert, de sok esetben véletlen, szerencse, vagy más hasonló kiszámíthatatlan tényező okozza. Az álláskeresők azért szeretnék tudni a választ a miértre – elmondásuk szerint – hogy okuljanak, tanuljanak belőle, de ez sajnos nem mindig működik, mégpedig az alábbi okok miatt:

Egy átlagos munkatárs-kiválasztás során a munkáltatónál van 1 db nyitott pozíció, a keresés végére marad 3-4 szóba jöhető jelölt, akik közül bárki megfelelő lenne szakmailag is, emberileg is. Ezt a 3-4 embert kiválasztani még könnyű, tisztán racionális alapon is (amúgy sem jelentkeznek már emberek százával egy-egy pozícióra). De a végén akkor is csak 1 embernek tudnak állást kínálni, a másik 3 csalódott lesz. Fontos tudni, hogy a végső döntést sosem a HR-es hozza meg, így őket hibáztatni nem visz előre.

A csalódás enyhítésére már meglehetősen szervezett reverse recruitment* működik a HR-es szakmán belül, de az a 3 ember jó eséllyel akkor sem kap pontos választ arra, miért nem őt választották.

*Reverse recruitment konyhanyelven: adva van egy munkáltató, akinél több jó jelölt kerül a végén a nyitott pozíció közelébe, de mivel 1 főt szeretne felvenni, a másik 3-4 jelölt akármilyen jó is, nem kaphatja meg a pozíciót. Ezeket az embereket viszont ismerik annyira szakmailag, emberileg, hogy merjük ajánlani más HR-eseknek, toborzóknak, ha ehhez a jelöltek is hozzájárulnak. Ez már több mint a „megőrizzük adatbázisunkban”, és egyértelmű hozzájárulás kell, főleg GDPR miatt.

A leggyakoribb indokok általában olyasmik, amiket nem, vagy nagyon nehezen tudott volna megváltoztatni, és leginkább az „élet hozta”. Pl. A másik jelölt …

 • …hamarabb tud kezdeni, és sürgős az új kolléga érkezése – ez még valamennyire racionális döntés, de azért kérdőjelesen…
 • …ugyanebben az iparágban mozgott, ettől várnak némi helyzeti előnyt a munkájában – egyáltalán nem biztos, hogy lesz is.
 • …ő volt a legszimpatikusabb – természetesen a többivel sem volt semmi komoly probléma
 • …tud valami mást is, mint a többi jelölt, (pl. beszél még egy idegennyelvet) ami nem volt ugyan az álláshirdetésben feltétel, de mégis jól jön a munkáltatónak
 • …a munkáltató személyesen ismerte a referenciaszemélyt, így benne volt a legnagyobb bizalma

De olyan is van, hogy a megnyílt pozíció hirtelen megszűnt, mert:

 • belülről sikerült feltölteni, ezzel megmentve valaki munkaviszonyát a leépítéstől, vagy valaki előrelépését biztosították vele
 • mégsem indul a feladat, így a pozíció eltűnik, mielőtt megnyílt volna

Láthatólag ezek kivédhetetlenek… Talán a felmondási időnkről tudunk tárgyalni, a szakmai múltunk megváltoztathatatlan, a döntéshozó személyes szimpátiája, kapcsolatrendszere is, a cég belső történései végképp rajtunk kívül álló okok… A többi jelölt kvalitásai is. Leginkább ezért szoktam mondani, hogy ne nagyon rágódjunk azon, ami nem sikerült, mert nem visz előre, de lélekölő. Ha kapunk valami kamuindokot, azzal meg megint nem vagyunk előbbre.

Lehet még egy-két kört futni az elutasítás után is akár (itt írtam róla, hogyan lehet ezt, és nem az indokot kell megkérdezni!), de mivel az sem hoz azonnal eredményt, újabb lehetőségeket kell nyitni.

 ——-

INGYENES ÁLLÁSKERESŐ TRÉNING NŐKNEK!
Regisztrálj most!

A képre kattinva elérhető a regisztrációs oldal!

 20190521-final-banner.png

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @jobangel: Megint trükközöl!
  Volt egy topic, ami igazából nem erről szólt, de valahogy belevitted a munka-magánélet jövőbeni összefonódását, pozitivként feltüntetve e jelenséget. Többen kétségeiket fejezték ki illetve kérdéseket tettek fel. A kétségeket nem oszlattad el, a kérdésekre nem válaszoltál. Helyette a megszokott módon sürgősen indítottál egy másik témát.

  Ha nem akarsz erről a munka-magánélet problémáról érdemben vitatkozni, vagy akár beszélni, akkor miért hoztad szóba egyáltalán, ráadásul miért egy egészen másról szóló topikban?
  (tudom, hogy míg ezt a hozzászólást írtam, addig összeállíthattam volna egy álláspályázatot is; de most hétvége van, ilyenkor az álláskeresés is szünetel)

 2. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @Online Távmunkás: Megint csak ott vagyunk, hogy a hr/a munkáltató kiválasztási tevékenysége átláthatatlan.

  Amennyiben az adott pozíció betöltéséhez szükséges követelmények és ezek súlyozása eleve ismert, akkor az álláshirdetést meg lehetett volna úgy fogalmazni, hogy ami a legfontossabb feltétel, azt a követelmények rovatba írják, ami meg kisebb súllyal esik a latba, azt beleteszik az állás betöltésénél előnyt jelent gyűjtőbe.

  Esetedben láthatólag nem így történt. Ennek többféle oka lehet.
  A munkáltató sem tudta előre, hogy pontosan milyen jellemzőkkel bíró munkavállaló kell neki. Ez leginkább a szakmai vezetőt és nem a hrest minősíti.
  Vagy a hres felülbírálta a szakmai vezető szempontjait és csakazértis a saját stílusában írta meg az álláshirdetést.
  Vagy a hres nem ismerte az állás betöltéséhez előny kifejezést.
  Vagy hres mindennel tisztában volt, de direkt nem egyértelmű hirdetést írt, mivel a lelke mélyén szadista pszichopata, aki élvezi, hogy a cvben és az interjún a jelöltek kétségbeesetten próbálják bizonygatni, hogy ők mennyire megfelelnek minden szempontnak.

  Vagy lehet bármi más ok is?

 3. vorosduma
  mondta:

  @vorosduma: szoval ez negy, nem harom.

 4. vorosduma
  mondta:

  @Zabalint: en ugyancsak angol HR-estol kaptam egyszer fel oldalnyi ertelmes visszajelzest. Amit nem o irt, hanem az interjuztato, csak tovabbitotta. Ezt amugy nem alapbol kuldtek, hanem felajanlottak, hogy adnak visszajelzest, ha kerem.

  Ezenkivul a tobbi helyen a kovetkezo 3 visszajelzes-tipus valamelyiket kaptam:

  1. Semmi indoklas, csak a negativ eredmeny.

  2. Olyan indok, hogy nem teljesitem valamilyen az allaskiirasban eredetileg nem szereplo feltetelt.

  3. Olyan indok, hogy nem teljesitek egy olyan feltetelt, amirol az allaskiirasban eredetileg azt irtak, hogy nem feltetel.

  4. Olyan indok, amivel nem tudtam mit kezdeni. Peldaul egy GYES-es helyet hirdettek meg egy evre, allashirdetesben jelolve, hogy hosszabbitasra nincs mod. HR-es kerdeskent megkerdeztek, mik a terveim egy ev utan. A visszajelzesnel emlitettek, hogy nem volt elony, hogy azt mondtam, massal tervezek egy ev utan foglalkozni.

 5. Zabalint
  mondta:

  @jobangel:
  Pedig adott esetben lehet alacsonyabb a léc versenyhezlyzetben, mint ha nibns versenyhelyzet, mert nincs más jelőlt, de nem mindenáron akarnak felvenni valakit.

 6. Zabalint
  mondta:

  @jobangel:
  Nem ez a tapasztalatom. Vagy akkor ezek szerint nem vagyok olyan, akinek meg lehet mondani.

 7. jobangel
  mondta:

  @NagyPeter64: Alapvetően igazad van, de nekem tanácsadóként mégsem szabad javasolnom, hogy versenyként tekintsünk az álláskeresésre, mert abban benne van, hogy foglalkozni kell a versenytársakkal, ami viszi az energiát. A „törődj magaddal” itt egy nagyon jó szlogen, mert ha 100%-ban arra koncentrálsz, hogy te hogyan leszel sikeres, az hatékonyabb – legalábbis az álláskeresésben. Másfelől a legtöbb embert nem megerősíti a versenyhelyzet, hanem lebénítja ilyenkor.

 8. jobangel
  mondta:

  @Zabalint: Azt azért általában megmondják – már ha olyannak látnak, akinek meg lehet mondani, mert tényleg fejlődni fog tőle, nem pedig összeomlani vagy agresszívvá válni.

 9. Zabalint
  mondta:

  Jó, de mi van, ha tényleg én voltam a szar?

 10. Online Távmunkás
  mondta:

  @Balfredo Alfredo: Az adott esetben a kritériumrendszer korrekt volt, azt kérték számon, ami a hirdetésben volt, viszont a hiányolt súlyozás arra világíthatott volna rá, hogy a két szakterület határán dolgozó projektvezető esetén milyen mértékben fontos nekik az adott szakterületek ismerete, a vezetői tapasztalat és a projektmenedzsment módszertannal kapcsolatos korábbi tapasztalat. Én nagyjából egyenlő súllyal próbáltam bemutatni magam, náluk 10-50-40% volt a súly az értékelésben, így szakemberként a legjobbak között voltam, de a projektes és vezetői tapasztalatból túl keveset mutattam meg.

 11. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @Online Távmunkás: Megint ott vagyunk, hogy a kiválasztási folyamat átláthatatlan, mert hiányzik a hr kultúra.
  Abból kiindulva, hogy kapásból egy részletes elemzést kaptál magadról, a súlyozást valószínűleg nem hirtelen felindulásból állították össze, hanem már jóelőre, netán az álláshirdetés közzététele előtt. Szóval írtak ugyan elvárásokat képzettségben, tapasztalatban, képességekben, de nem ezek mentén szelektáltak, hanem egy másik, nem nyilános kritériumrendszer alapján.
  Ezek után nem is tudom, miért csodálkoznak a hresek, hogy mindenki utálja őket??? :-((

 12. Online Távmunkás
  mondta:

  Elutasítás után néha érdemes az indokra rákérdezni, én egyszer egy angol HR-estől kaptam válaszként egy fél oldalas elemzést, hogy miben voltam jobb vagy gyengébb a többi jelöltnél és minek mekkora súlya volt az értékelésnél. Mondjuk a súlyokat előre is megadhatták volna, mert nem mindegy, hogy mit mennyire részletezek CV-ben és mire fókuszálok az interjún…

 13. NagyPeter64
  mondta:

  Az álláskeresés verseny a többiek ellen. Egyéni képességek, eredmények, lélektani felkészülés, stb. tulajdonképpen lényegtelen. A társaságon belüli sorrend dönti el ki lesz a befutó.

  – Ezért az első kérdés:
  A saját súlycsoportomban tudok indulni, vagy túl erős a mezőny? Ha valaki sportolt valaha is, az nagyon jól ismeri ezt a helyzetet.

  – Második kérdés:
  Összefüggésben az első kérdéssel. Indulók száma? Egyén függő, hogy ki mit tart soknak, például 10-15 jelölt megfelelő lehet, 50-100 fölött időpocsékolás próbálkozni.