Egy közvetítő az álláskeresők ellen?

Egy közvetítő az álláskeresők ellen?

Tombolás rovatom már régen jelentkezett, de ez a „gyönyörű” spam ma várt a mailboxomban. Általában azt hirdetem, hogy a közvetítővel való együttműködés az álláskeresőnek jó és hasznos, mert hiszem, hogy tényleg az.

Ez itt a kivétel!

Írtam már balfácán közvetítőkről, de ilyet még én sem láttam.

toborzo.jpg

Külön „tetszik” a szóhasználata a hirdetésnek: ha a hirdetés szereplői közül a „munkaerő”-t behelyettesítem mondjuk elektromos partvissal, a toborzócéget csomagküldő szolgálattal, akkor még értelme is lenne az ajánlatnak. De az ember, a munkaerő, a munkavállaló nem tárgy, nem is kezelhető úgy, törvényileg sem, HR szempontokból sem, és ha mindez nem lenne, akkor emberi mivoltunk okán sem merülhetne ez fel. De az ő üzenetükben meg sem jelenik, hogy munkavállaló, kolléga vagy hasonló, a „termék” emberi mivoltára utaló szó.

Remélhetőleg a munkáltatóknak sem tetszik az „ajánlat”, mert ez nekik sem jó, ha komolyan veszik a kiválasztást.

– Ha összesen 5 órát tölt kiválasztással, akkor az vajon mennyire lesz alapos? Ha 3 jelölttel számolok, az ő CV-jük átnézésére és az állásinterjúkra összesen van 5 óra, akkor jelöltenként 1,6 óra jut, amiben meg kell nézni a CV-jét, le kell ülni vele interjúzni, majd le kell ülni a kollégákkal átbeszélni, melyik jelöltet is válasszuk. Ebből vagy több lesz, mint 5 óra, vagy elhamarkodott döntés lesz.

– Ha 15 napos próbaidő alatt több embert versenyeztet, és a végén egyet választ, akkor a több ember munkába állításával (pl. munkaeszközök, belépőkártya az irodába, rendszerekhez való hozzáférések, foglalkoztatással kapcsolatos adminisztráció, bejelentési kötelezettségek stb.), betanításával járó költségek többszörösen terhelik.

– Vajon mennyire lehet kétségbeesett egy olyan álláskereső, aki ezeket a feltételeket is elfogadja? Jó-e folyamatosan a kirúgásától rettegő, szorongó alkalmazott?

– A 11 nap is jól hangzik, de nem tűnik reálisnak. Ha feladja a munkáltató igényei szerint megírt álláshirdetést, akkor lesz pár jelentkező, de 11 nap alatt le kell interjúztatni, dönteni kell róluk. Menni fog ez?

– A kétéves „garancia” tűnik a legnagyobb csapdának: ingyen megismétlik a keresést? Az, hogy ők esetleg nem kérnek érte díjazást, még nem jelenti azt, hogy ingyen van. Belefektetett munka, energia, költség mindenképpen van. 

Íme egy ajánlat, ami tehát senkinek sem jó…

 

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük