El lehet menni. De vissza is lehet jönni?

El lehet menni. De vissza is lehet jönni?

Image00001_2.jpgEgy olvasóm keresett fel azzal a témajavaslattal, hogy vajon mi várja azokat, akik hazatérnének külföldi munkavállalásukból.

Ezernyi kérdés merülhet fel a visszatérőkben, ezekből próbálok néhányat megválaszolni a visszatérő álláskeresők szempontjából.

 

1. Előny-e vagy hátrány a múltbeli külföldi munkavégzés?

Ha a nyelvtudás, a nemzetközi tapasztalat a fontos, akkor előny. Ezeket érdemes beírni az önéletrajzba. Figyelem! A nemzetközi tapasztalat nem egyenlő azzal, hogy magabiztosan beszélsz idegen nyelven. Arról kell írni, milyen kultúrákat, milyen környezetet ismertél meg, milyen nemzetiségűekkel dolgoztál együtt, vezetőként, vagy kollégaként. Erre –mondanivalótól függően – a motivációs levél és/vagy a CV az alkalmas felület.

Ha a külföldi munkavégzésnek van hátránya, akkor az a fizetések körül keresendő. Aki külföldön dolgozott, az ottani bérszínvonalhoz szokott hozzá, de nem valószínű, hogy hasonló magyarországi cég –akár ugyanazon cég hazai leányvállalata – meg tudja/akarja adni az addigi fizetésed. A külföldön munkát vállaló jelöltről feltételezik, hogy „drága”, ezért a fizetési igényt érdemes beírni a CV-be, motivációs levélbe. Így legalább találgatás áldozata nem lesz a jelölt (persze, „drága” még lehet ettől).

2. Mennyi fizetésre számíthatok, mi lehet a fizetési igényem?

Ilyenkor nem teljesen működik a szokásos tanácsom, hogy a magad igényeiből, eddigi bevételeidből indulj ki, mert külföldön valószínűleg többszörösét keresed az itteni lehetőségeknek, és még az adózás is másképp alakul. Hasonló területen dolgozó hazai ismerősöktől kaphatsz érdemi információt a várható fizetésekről, ill. toborzó-közvetítő cégeknél nyíltan megmondhatod, hogy nem tudod megtippelni, mennyit kaphatsz, segítsen. Segíteni fog, és nem érdeke, hogy „áron alul” juttasson el a munkáltatókig.

3. Érdemesebb-e a külföldi munkavállalást megelőző hazai tapasztalatokra hivatkozni álláskereséskor?

Ha külföldi munkád a megpályázott magyar állás szerint releváns, de a nemzetköziség nem fontos, akkor úgy is lehet kezelni a külföldi tapasztalatot CV és motivációs levél szempontjából, mint bármely más munkatapasztalatot. Ilyenkor érdemes az elvégzett feladatokra helyezni a hangsúlyt, és csak lazán megemlékezni arról, hogy a munkavégzés helye nem magyar helyszín volt. (pozíció neve, cég neve, város, időtartam) Ha kifejezetten azt érzed, hogy a nemzetközi tapasztalat előny, akkor az első pont szerintiek érvényesek.

4. Egyáltalán hogyan kezdjek állást keresni?

A hazai állásportálokat már külföldről is lehet nézegetni, állásokra is lehet jelentkezni. A CV-ben az elérhetőségi adatoknál figyelni kell, mert egy külföldi telefonszám zavaró lehet, így jobb lenne, ha lenne magyar telefonszámod (Lakcím természetesen nem kell). A LinkedInen a „Location” legyen átírva Magyarországra, hogy rádtaláljanak a magyar toborzók. (További Linkedin-tippek itt) Ha majd állásinterjúra hívnak, az időpontegyeztetéssel lehetnek gondok, de volt már nekem magyar céggel, Magyarországról, azonos városból is Skype-interjúm, manapság első körös interjúnak megfelelő lehet ez a megoldás is.

5. Megéri-e hazajönni?

Az itthoni (köz)hangulat, gazdasági és vállalati környezet eltérő lehet, régiónként, iparáganként, pozíció szintenként vagy éppen családi állapot szempontjából. Pl. ha gyermeket tervezel, és a hazai anyasági lehetőségek vagy a GYES hosszabb időtartama vonzóbb, mint a kinti feltételek, az is lehet egy döntési szempont. Azt javaslom mindenkinek, személyes ismeretségi köréből tájékozódjon, lehetőleg minél több, hozzá hasonló élethelyzetben lévő, itthon élő embert kérdezzen meg arról, hogy a neki fontos szempontok szerint hogyan áll most kis hazánk, és döntsön eszerint.

———–

Meg kell jegyeznem, hogy mind a külföldi munkavállalás, mind az esetleges hazatérés olyan döntés, amit HR-szakmai alapon nem nagyon érdemes boncolgatni. Egyéni élethelyzetekről van szó, senki más nem ismeri jobban a körülményeket, mint akinek a döntést meg kell hoznia. Ezért úgy gondolom, hogy akár távozol, akár visszatérsz, nem kell egyik döntést sem megmagyarázni az álláskeresés során. Szorítkozz a tényekre, emeld ki a tudásod, tapasztalataid, és ez elég is lesz.

Sok sikert!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Pinabajusz
  mondta:

  Par evet meloztam kulfoldre, illetve egyetemet is kulfoldon vegeztem.

  Nehany eve most Mo-n. Itthon Budapesten, kb a felenel kicsit tobbet, a ketharmadnal kicsit kevesebbet lehet keresni, mint pl. Londonban, kb. brutto 800 e -1,1 millio vs 1,4-1,6 millio/ho. Kozepvezeto, mernok fizetesekrol beszelek nagyobb, normalisabb cegnel. Nem az Orban kurmanynak akarok nyalni, de a Fidesz sokat tett, hogy tobb is maradjon az ember zsebebe, igy a netto kozott mar ekkora kulonbseg sincs. Londonban egy normalis alberlet havi 1000-1200 fonttol indul. Persze lehet heti 50-ert is fekakkal vagy pakikkal lakni. Plusz az egyeb dolgok is dragabbak.

  Budapesten 15-20 millioert mar lakhato 3-4 szobas lakast vesz az ember, ha vmi jobb kornyeken szeretne, akkor ez kb 40-50 millio. Londonban cirka ennek a 2-2,5x-ese vagy tobb. Tehat itthon ebben a pillanatban konnyebb egy lakast osszehozni.

  A fogorvos kint annyiba kerul, hogy a repulojegy is belefer.

  Vannak elonyok, hatranyok, de osszessegeben nekem az a tapasztalatom, hogy csak penzert csak akkor eri meg, ha lejjebb is ad az ember nehany dologbol atmenetileg. Persze sokan ezt is csinaljak, 2-3 evi lovebol, amit osszehuzott nadragszijjal felretettek, itthon lakast vesznek.

  Elonyo, hatranyok. Persze ha ugy alakul a helyzet, akar holnap is lepnek kulfoldre, de most csak a kozel kelet van, ahova penzert erdemes elmenni, de a f.sznak hianyzik az 45-50 fok. 🙂

 2. Malaka
  mondta:

  @jobangel: Ilyesmikrol is. Amugy nem gondoltam, hogy farkasszemet fogunk nezni, viszont a tomeges vizualis maszturbacio okostelefonnal nekem egy kicsit riaszto.

 3. Névtelen
  mondta:

  @ZF2: Tudom, hogy mire gondoltál, csak valahogy teljesen sikerült kiforgatnod azt, amit írtam.

  „Nem fog hiányozni az a félmillió mert most sem hiányzik. Ha pedig hiányozni fog haza fognak jönni. Mert ha közelébe kerül anyaguilag akkor mindig jobb lesz otthon.”

  Most még nem hiányzik, de majd fognak, csak idő kérdése. Nem tudom, hogy miért vagy ilyen biztos abban, hogy visszajönnek, de legyen neked igazad.

 4. Globetrotter2014
  mondta:

  @Philosoraptor: Erre gondoltam: „hol adóznak, hol költik el a bevételük nagy részét, hol vesznek igénybe szolgáltatásokat. Visszafog ütni ez a nagy kivándorlási hullám, de nagyon.”

  De a megtakarítás hazamegy, egy olyan jövedelem után amelyiketz valamenyil nyugati gazdaság termelte ki. Inkább az ő helyükben lennék féltékeny.

  Nem fog hiányozni az a félmillió mert most sem hiányzik. Ha pedig hiányozni fog haza fognak jönni. Mert ha közelébe kerül anyaguilag akkor mindig jobb lesz otthon.

 5. Névtelen
  mondta:

  @ZF2: „Majd jó esetben 30-40 év múlva hazaviszi a teljes nyugdíját és megtakaryítását Magyarországra (azon felül amit addig hazautalgatott szülöknek lakástörlesztésre stb).”

  Azért ezt így erős kijelenteni, nem biztos, hogy minden idős ember visszajön ide élni. Mellesleg nem tudjuk, hogy mi lesz itt 30-40 év múlva.

  „Azért negdetessék meg hogy a járulákokat és amegélhetési költségeit angliában költse el.

  Nehogy már arra legyél iriígy arra aki nem a magyar szciális rendszert terheli hanem elmegy és kint szerecsét próbál majd pénzt hoz be. Ami pénznek mellesleg semmi köze a magyar gazdaság teljesítőképességéhez, tehát teljesen nettó bevétel kishazánknak…”

  Mi van? Irigy vagyok, de pontosan mire is? Szerintem ugorj neki még egyszer annak a hozzászólásnak, mert láthatóan nem sikerült értelmezni. De ha nem sikerül, akkor szólj és leírom másképp.

 6. Globetrotter2014
  mondta:

  @Philosoraptor: bakker azért áljopn már meg a menek. Kimegy egy magyar angliába. Elfoglalja egy helyi (akár lehetne az is) állását. Kiveszi a gazdaságból annak bérét. Majd jó esetben 30-40 év múlva hazaviszi a teljes nyugdíját és megtakaryítását Magyarországra (azon felül amit addig hazautalgatott szülöknek lakástörlesztésre stb).

  Azért negdetessék meg hogy a járulákokat és amegélhetési költségeit angliában költse el.

  Nehogy már arra legyél iriígy arra aki nem a magyar szciális rendszert terheli hanem elmegy és kint szerecsét próbál majd pénzt hoz be. Ami pénznek mellesleg semmi köze a magyar gazdaság teljesítőképességéhez, tehát teljesen nettó bevétel kishazánknak…

 7. Globetrotter2014
  mondta:

  @Philosoraptor: a németeknél még mindig a bérlőt védi inkább. Áltaqlában a poziciók attól függenek, hogy inkább bennszülöttek a bérlők vagy bevándorlók. Pl Luxemburgban egészen röhejes dolgokat tudnak beletenni a szerződésbe. A hoppon maradt benszülötteknek viszont van szociális lakás.

 8. Névtelen
  mondta:

  @prkl: Igazad lehet, de nem mindenkinek elsődleges szempont a pénz, vagy csak a pénz. Relatíve fiatal vagyok, szóval én csak a hozzám hasonló korú emberekről tudok nyilatkozni, de közöttük egyáltalán nem jellemző, hogy tömegesen mennének el. Szóval nem értem ez a divatból kivándorlás szisztémát a fiatalok esetében, vagy csak nem mozgok olyan körökben és ezért nem vagyok tisztában ezzel a „divatos” kifejezéssel. 🙂

  Aki elhatározza, hogy kint újraépíti az életét, az semmiféleképpen sem divatból megy ki. Az megint más, hogy mennyi embernek jár a szája és menne ki, csak nem tesznek érte semmit.

 9. @Philosoraptor:
  Azért ez se nem fehér, se nem fekete. Azokkal akik a munkanélküliség vagy az anyagi csöd (pl. magyar fizetésböl fizethetetlen devizahitel) elöl mennek külföldre rövidebb idöszak(ok)ra, szerintem határozottan jobban jár az ország.
  A másik fentebb említett másik nagy csoport, a „divatból” kivándorlók esetében viszont inkább rosszabbul jár Magyarország, föleg ha ott is relatíve jól keresö állást kaphatnának.

 10. Névtelen
  mondta:

  @ZF2: „Most azért él a világban többszázer magyar akik kényetlenk votlak lemodnani hazáukról, pedig ők 90ben éppúgy jól jöttek volna az országnak mint ahogy a most kint dolgozók is a hazautalt pénzzel az országot viszik előre.”

  Olvass utána, mert ez féligazság. Az egy dolog, hogy küldenek havonta x összeget a családjuknak a kint élők, az meg egy másik, hogy ők hol adóznak, hol költik el a bevételük nagy részét, hol vesznek igénybe szolgáltatásokat. Visszafog ütni ez a nagy kivándorlási hullám, de nagyon. Bizonyára nem mondok újdonságot, de kb. fél millióra becsülik a kivándorlók számát, akik az utóbbi években mentek el. Ami még egy hatalmas probléma, hogy nagyrészt az aktív keresők mennek el, leginkább a 20 és 40 közötti emberek. Ha folytatódik a jelenlegi tendencia (teljesen lényegtelen, hogy ki van kormányon), ez a felosztó-kirovó rendszer összedől 15-20 éven belül, talán még előbb. Rossz világ vár az eltartottakra.

 11. Névtelen
  mondta:

  @ZF2: Angliában a tulajt védi a törvény.

 12. Globetrotter2014
  mondta:

  @ZF2: Szerintem féreértetted. Én arra gondoltam hogy aikik 45/56ban elmentek azokat az ország kitagadta, vagyis megfosztotta az állampolgárságuktól és vagyonuktól. Ez nagy hiba volt részünkről (persz sorolhatném, marhsall segély eltusaításától az egész kommunizmusig). Még azokat is akik a 80as években diszidáltak. Most azért él a világban többszázer magyar akik kényetlenk votlak lemodnani hazáukról, pedig ők 90ben éppúgy jól jöttek volna az országnak mint ahogy a most kint dolgozók is a hazautalt pénzzel az országot viszik előre.

 13. Globetrotter2014
  mondta:

  @Philosoraptor: nem egészen. Ez arról szóléna hogy a lakbér kb maásfészereséért egy lakáshoz jutnak 10-15 vé alatt.

  A bérlőt mindenhol védik, rikta a kivétel.

 14. Névtelen
  mondta:

  @ZF2: Jézusom, mi ez az ócska szélsőjobboldali duma… Gondolom akkor most is az ország tagadja meg azokat az embereket, akik az értékes munkaerejüket inkább máshol kamatoztatják. Mert láthatóan itt többen is azt hiszik, hogy kint minden magyar minimálbért keres, ez eléggé beszűkült látásmódra vall. Az egyszerű, csimpánz által is elvégezhető munkákra fizetnek minimálbért, de ha jó szakember vagy (akár diploma, akár anélkül), akkor sokkal jobban lehet keresni mint a minimálbér, ami amúgy Angliában kb. havi 900 font. Egy villanyszerelő megtud keresni kb. havi 2 ezret. Volt egy magyar csajszi a tévében, akinek pénzügyi végzettsége volt, és évi 50 ezer fontot keresett. Persze nyilván nem nettóban, de ha megnézed, hogy mennyit kell adózni belőle, és leosztod hónapokra, akkor is igen messze jár az éhbértől. Abból is fölösleges kiindulni, hogy Londonban mi mennyibe kerül, mert létezik még pár nagyváros és kisváros is Londonon kívül is.

 15. Névtelen
  mondta:

  @ZF2: Tisztában vagyok vele.

  Sose értettem ezt a nagy lakásvásárlási mizériát amúgy. Emberek azért verik magukat 15-20 évre adósságba, hogy majd öregkorukra legyen saját lakásuk… Túl sokáig volt szocializmus ebben az országban, az a probléma, ebből eredeztethető, hogy mindenkinek lakás v. ház kell. Meg az is, hogy a törvény jobban védi a bérlőt, mint a tulajt.

 16. jobangel
  mondta:

  @Malaka: Kb. ilyesmikről szól a nemzetközi tapasztalat. Hogy tudod, melyik kultúrához hogyan viszonyulj, ők hogyan viszonyulnak az emberekhez, munkatársakhoz stb. (A távol-keletiektől ne várj szemkontaktust, az náluk illetlenség és a támadás jele, nem a nyíltságé és őszinteségé, mint nálunk)

 17. Vissza lehet menni, de nehéz. Legalábbis nekem 10 éves külföldiai élet után az volt, annyira hogy fél év után ismét külföldön kötöttem ki.

 18. Malaka
  mondta:

  @ben2: ” de soha senki nem fog veled egy normálisat beszélgetni”

  Hogy ez mennyire igaz.. A kommunikacio a helyi erokkel teljesen feluletes. A legbosszantobb, hogy ha ugy tunik, valami irant erdeklodnek is, meg se jegyzik, hogy mit mondtal. Aztan egy honap utan ujra megkerdezik.
  A szocializalodasi igeny zero a reszukrol. Emlekszem otthon, barhol dolgoztam termeszetes volt, hogy jartunk egyutt sportolni, sorozni. Igy ismertuk meg egymast, igy szulettek baratsagok.
  Itt.. Megkerdeztem az indiai kollegat, mit csinalt a hetvegen, azt mondja lemosta a kocsit, befizette a szamlakat. WTF, ket napon at szamlakat utalt??? A tavol keletiek mint a zombik, ulnek a vonaton es nyomkodjak az okostelefonukat. Egy mosoly, egy szemkontaktus, felejtsd el.
  Jellemzo modon egy spanyol sraccal tiz perc utan mar filmekrol, nokrol dumaltunk.
  Persze sok mas dolog miatt meg jo kint elni – s itt nem az anyagiakra gondolok. Persze magyar penzre atszamitva szep osszeg, amit keresni lehet, de amit elkoltesz az is a sokszorosa az otthoninak. De ezt inkabb majd a Hataratkelon boncolgassuk tovabb.

 19. Joejszaka
  mondta:

  @ZF2: 3000-4000 euróból egykeresős modellel, gyerekekkel nem lehet 1500 eurós hitelt bevállalni az általam ismert országokban. Illetve nagyon veszélyes.

 20. Globetrotter2014
  mondta:

  @Bal: A románok ebből egész komolya bevételt értek el GDP arányosan. És ott van az HR előny. Aki kint révényesül és visszatér az nem csak a hazahozott pénz miatt és sokat az országnak. Persze nem a politkusaoknak. Azért is arázik anynira a Vona tőlük…

 21. Globetrotter2014
  mondta:

  @Józsi bá’: igen 45/56-ban sem hazánkfiai tagadták meg az országot hanem az ország tagadta meg őket.

 22. @ZF2: a nagy biznisz abban van, hogy kint keresel, és itthon költöd el. Ezzel segíted a konvegenciát is amúgy.

 23. Void Bunkoid
  mondta:

  @Void Bunkoid: a kettes pontot az is igazolja, hogy az ebbe a csoportba tartozó emberek ha már család, gyerek, ház-lakás-akármi van, azt bizony nagyrészt itthon szokták hagyni.

 24. Void Bunkoid
  mondta:

  Alapvetően – saját ismeretségi körömet is nézve – kétféle ember szokott kivándorolni.

  1. A még-a-tojáshéj-a-popsiján fiatal – ezek jórészt röhögjetek ki, de DIVATBÓL. Mert most vagány dolog Londonba költözni. Ők azok amúgy, akik javarészt NEM fognak visszajönni, az ebbe a csoportba tartozók jó része (nagy)városi egyetemista, vagy frissen egyetemet végzett vagy érettségizett fiatal, és bizony, akárhogyan is meglepődtök, ezek a fiatalok már olyan szinten kozmopolita világnézetűek, hogy – most lehet szélsőjobbosoknak szörnyülködni – magasról lesz*rják a magyarságukat. Tudnak angolul, ezzel a nyelvvel a világon mindenhol meg tudják magukat értetni, és nekiindulnak a világnak. És ami még viccesebb, ők nem konkrétan ráböknek a földgömbre, hogy no IDE megyek, és itt fogok letelepedni, meg egzisztenciát teremteni, nem. Ők ilyen vándorló garabonciás módra bármikor bárhova. Van már jópár olyan ismerősöm is, aki szintén így pultozni Londonba indult ki, de azóta már valahol a világ másik végén kötött ki – többek között az egyik ilyen az a Magyarosi Árpi, akiről már olvashattatok jópár éve, ő Erdélyből áttelepült debreceni hallgatóként indult, végül egy kazal ólommal a mellében végezte Bolíviában. Ilyen is előfordulhat, na.

  2. A másik típus az, aki már itt feljebb is többször le lett írva – ez általában idősebb, és nem jogász meg közgazdász meg egyéb furmányos diplomalovag, egyszerű betanított vagy a szakmájához illő melót megy ki végezni – ők meg igazából szerintem nem is tekinthetők kivándorlónak. Ők _pénzt keresni_ mennek ki, gyakorlatilag olyanok, mint a Budapestre ingázó jászságiak meg nógrádiak, csak ők a nagyobb távolságból adódóan ritkábban jönnek haza, de ők alapvetően nem kint _élnek_, csak kint _dolgoznak_.

 25. bekestobbsegg
  mondta:

  Most költözünk vissza Dallasból, és már nagyon várjuk, hogy vége legyen a Truman-shownak!
  Ben2 egész jól összefoglalta a dolgokat. 🙂

 26. Józsi bá'
  mondta:

  @ZF2: Ott a pont…

  Szerintem szakmunkásként tényleg megérheti időnként kimenni néhány hónapra pénzt keresni, de hosszú távon nagyon ügyesnek kell lenni, hogy normális életet lehessen építeni egy német, vagy egy angol minimálbérből (lakással, gyerekkel, kocsival, nyaralással, stb.)

  Ez az egész inkább egy általános elvágyódás, az emberek nagy része visszajön, vissza fog jönni, nem „végleg emigrált”. Ez már egy teljesen más típusú elvándorlás, mint ’45-ben vagy ’56-ban volt..

  Mert a napnál is világosabb, hogy havi 2400 fontos minimálbérből (közös büdzsén) egy házaspár nem fog nagy lábon élni Londonban, főleg gyerekkel…

 27. Globetrotter2014
  mondta:

  @Philosoraptor: de kint nem is 100 milla egy alap kétszobás lakás egy élhetőbb környezeten. Illetve ahol kevesebb, ott meg nem fogsz 3-4000 eurót keresni (mint család, tehát vagy te mint eltartó vagy ketten az asszonnyal), hogy a havi 1000-1500 eurós hitelt gond nélkül bevállald.

  Amúgy meg ugyanabba a mókuskerékbe kerülsz mint itthon.

 28. Névtelen
  mondta:

  @maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem tudom te mire gondoltál, én arra, hogy az emberek hogyan viselkednek, milyen szokásaik vannak.

 29. maxval, a gondolkodni próbáló birca
  mondta:

  @Philosoraptor:

  Hol máshol talál magyar kultúrát?

 30. Névtelen
  mondta:

  @maxval, a gondolkodni próbáló birca: A magyar kultúra hiánya? Épp ez is egy ok, miért menjen el innen.

 31. Névtelen
  mondta:

  @ZF2: Mert aztán Magyarországon hitel nélkül tudsz venni lakást v. házat… Amúgy te mit értesz egzisztencia alatt?

 32. 01234567
  mondta:

  @ben2: Ne haragudjon ön politikailag elkötelezett a mai magyar politika valamely pártnak nevezett szennye felé. Az én köreimben az ilyen nem vitaképes. Amúgy szerintem igazat sem mond, bár általában e kettő összefügg.
  1. A második hozzászólásához: akkor azért volt is utcaiharc, meg tévészékház. Igaz ócska módon tipikus magyarosan felülről szervezve nem spontán.
  És egy tanmese: A szomszédom öreg nyugdíjas vérszoci volt kint. Igaz emellett mélyen vallásos ember. Egyik sem a nálunk divatos kurzustípusú. Megtudta hogy az általa is támogatott polgármester (szoci, mondjuk te ebből majd max ezt jegyzed meg) a csatornaépítés során korrumpálódott lopott. Bement a polgármesteri hivatalba és felpofozta, majd felszólította mondjon le. Amíg nem mond le ő a hivatal előtt fog állni, és mindenkinek elmondja itt egy hazug csaló van. Egy szoci gyűlésre nem megy, és elintézi, amíg le nem mond, más sem fog menni. Ez az öreg volt ott az őskövület, az apját Dolfi kergette mint balost.
  Te valószínűleg a hívekkel együtt táblákkal szimpátiatüntetést rendeztél volna a polgmesteri hivatal előtt. Egy ilyen ember nem akadna köztetek. Megnyugtatlak a magyar szocik, jobbikosok, kerszténydemokraták, lmpsek között sem. Ez volt a példa egy.

 33. smartdrive
  mondta:

  @ben2: nem tudom. mondjuk… felgyújtják a tévészékházat?

 34. @ben2 fárasztó már a fidesznyikek folyamatos elmútnyolcévezése! Rég volt! Belebuktak! Most már az elmúlt három évről kéne szóljon a nóta és az egy irtó bús nóta ám.

 35. Globetrotter2014
  mondta:

  Nem akarom szépíteni az itthoni helyzetet, mert van mit szidni.

  De azért Szlovákiában nemrég az ottani Jobbik Kormányon volt. A sógorokat is rendesen elővették mert a MIÉP szintű szélsőjobbos FPÖ-vel koalícióra léptek.

  A belgáknál rendszeresen betilják a szélsőséges flamand nacionalista pártot (és alakul újra), a hollandoknál a szabadságpárt kormányzatbuktató tényező volt legutóbb, a Franciáknál valamelyik Le Pen mindig ott van a top3 ban, 2002-ben konkrétan a második volt (beelőzve minden balos jelöltet). És aki ismeri az olasz poltikát az tudja hogy Berlusconi még mindig az egyik legkisebb rossz, szélsőbalos és jobbos komoly poltikai erők és a Maffia mellett…

 36. fighting
  mondta:

  Biztos vannak szakmák, ahol megérheti hazajönni. Gondolok itt elsősorban a diplomásokra, ott is nagy a kontraszt egy nyugati fizetéshez szokott ember számára, de azért az itthoniból is szépen lehet élni, főleg pár év külföld után.
  De egyszerű szakmunka után sajnos jelenleg nem opció Magyarország. Saját példám a vendéglátás. Az idei téli szezon után(3 és fél év összesen), úgy jöttem haza, hogy a család érdekeit szem előtt tartva megpróbálok itthon maradni. Sajnos azt kell mondanom, hogy reménytelen. S nem is csak a pénz, hanem munkaadói kulturálatlanság a legnagyobb probléma. Amíg Ausztriában mindenhol embernek tekintenek, és úgy is viszonyulnak hozzá, addig itthon sajnos a legtöbb helyen jobb esetben csak simán h…nek nézik, rosszabb esetben úgy viselkednek vele, hogy még a boros pohár is fontosabbnak tűnik a munkavállalónál. S aki hozzászokott a kint megtapasztalt hozzáálláshoz, az nagyon nehezen fog beletörődni kevés pénz és a kulturálatlanság kombinációjába, és előbb-utóbb visszamegy. Persze tudom a vendéglátás speciális terület. De én ezt ismerem.

 37. @01234567:

  Ha egy trafikmutyiért felgyújtották volna a parlamentet, akkor azt képzeld el mit csináltak volna, ha a miniszterelnökük bevallja, hogy elkúrták a kormányzást, trükkök százaival hamisították a költségvetést és végig hazudoztak róla, de azért köszöni szépen továbbra is kormányozni szeretne?

 38. @01234567:

  Az én szemem is kint nyílt ki (konkrétan az USA-ban), hogy amit demokráciának, szabad versenynek és fogyasztói társadalomnak hívnak, az ott is ugyanolyan néphülyítő PR, mint nálunk, csak ott több a pénz a rendszerben és ezért kevésbé érzed a bőrödön, főleg ha nem kerülsz senki útjába.
  A politikai sárdobálás nevetségesebb mint idehaza, ha autóbaleset ér senki se segít, nehogy később a biztosítód beperelje gondatlanságért (értsd: azzal, hogy kihúzott az égő kocsiból a jogászok szerint maradandó sérülést okozhatott, így a kórházi költségeket ráverik) és lehet folytatni.
  Munkát találni persze könnyebb, a banki kamatok alacsonyabbak, pár év alatt önerőből lehet saját lakásod, jó kocsid és nem gond megvenni a legújabb okostelefont sem, de soha senki nem fog veled egy normálisat beszélgetni (sem az amerikaiak, sem az ottani magyarok), arra mindenkinek ott a pszichiátere. A gyerekeket az iskolában minden évben más osztályokba rakják, az ő fogalmaik szerint így több barátjuk lesz, a mi fogalmaink szerint egy sem. Az ilyen kulturális különbségek miatt sokan mindig is átmeneti állapotnak fogják fel a kint tartózkodást és vágynak haza. Sokan még azok is „haza” akarnak jönni, akik kint születtek.

 39. 01234567
  mondta:

  @lost hope: És engem az utolsó három sorod igazsága döbbent meg legjobban! Ausztriában felgyújtották volna a parlamentet egy ilyen trafikmutyiért.

 40. 01234567
  mondta:

  @lost hope: Mondjuk úgy, egy 100 méteres pályán negyvenre voltunk Ausztriától, tízzel a csehek, hússzal a lengyelek előtt 90-ben. A Románokat meg hagyjuk is. Hát most Ausztria már egy másik pályán fut, a csehektől vagyunk negyvenre, a lengyelektől húszra, a román most került elénk, és azt hiszem Ukrajnával és Belorussziával együtt futhatunk nem soká…. 🙁

 41. lost hope
  mondta:

  @01234567: A gond, hogy sok millió ember él az országban, akik még sosem tapasztalták meg, milyen a valódi demokrácia, a piacgazdaság, a fogyasztói társadalom és a szabad verseny. És gondos kezek ügyelnek rá, hogy ne is tapasztalhassák meg.

  Korábban úgy gondoltam, hogy egy alapvetően európai ország Magyarország, picit lenaradva a nyugattól, de össze sem hasonlítható egy ázsiai, posztkommunista diktatúrával, amiről borzongva olvas az ember az újságban. Most úgy látom, nem is olyan nagy az a távolság.

  És ami még rosszabb: a mozgás iránya egyértelműen kelet felé mutat. A népesség döntő többsége pedig nem ordítva tiltakozik, hanem aktívan támogatja, vagy passzív apátiával szemléli a „keleti nyitás” politikáját.

 42. maxval, a gondolkodni próbáló birca
  mondta:

  @TothLali:

  Nem éppen. Ugye nem tagadod a magyar kultúrát?

 43. maxval, a gondolkodni próbáló birca
  mondta:

  @kovi1970:

  Pedig ismerek személyesen ilyen embert: nem bírta a londoni életet, mert nem nézhetett magyarul színdarabokat a színházban.

 44. 01234567
  mondta:

  @lost hope: A gond olyanokról beszélünk, akik már megtapasztalták milyen a valódi demokrácia, és a piacgazdaság, fogyasztói társadalom a szabad verseny. Kinyílt a szemük. Az enyém is kint nyílt ki, értettem meg miben éltem itt, mi van itt, és hogy miért. Számtalan példát tudnék sorolni hogyan. A kilátástalanság, a remény arra hogy ez itt változni fog egyszer, ennek a hiány miatt mennek el ismét.

 45. Globetrotter2014
  mondta:

  lehevő – levegő

 46. Globetrotter2014
  mondta:

  @TothLali: ez olyan mint a lehevő. Nem tűnik fel amíg nem hiányzik. És valóban a rokonokat nem fogod pótolni a barátokat se mindig.

 47. lavór
  mondta:

  Visszajönni? Még szabadságra se nagyon érdemes. 🙁

 48. TothLali
  mondta:

  @maxval, a gondolkodni próbáló birca: „nem bírja a magyar kultúra hiányát”
  Épp ezért ment ki! 🙂

 49. Netuddki.
  mondta:

  @maxval, a gondolkodni próbáló birca: „- nem bírja a magyar kultúra hiányát.”

  Muhaha!

 50. lost hope
  mondta:

  @01234567: szívesen vitatkoznék, de nem tudok. Nem a fele/harmadannyi fizetés az igazán nyomasztó, hanem a totális politikai és gazdasági kilátástalanság. Bekapcsolod a TV-t, a rádiót, és nem tudod: ez most a Hírcsárda, vagy tényleg komolyan gondolják. És ami a legdrámaibb, hogy nem látni reális esélyt arra, hogy 2014 után jobb lesz.

 51. maxval, a gondolkodni próbáló birca
  mondta:

  @Philosoraptor:

  „Azok közül, akik kimennek, és nem jön be a kinti élet, még kik jönnek haza?”

  Jellemző ok:
  – rokon, barát,
  – nem bírja a magyar kultúra hiányát.

 52. Globetrotter2014
  mondta:

  @Philosoraptor: igazi egzisztenciád nehezen lesz. Ha bevállalsz egy hitelt akkor meg hosszú időre oda láncolod magad.

  Van ami kint jobb van ami otthon. De utóbbi akkor derül ki ha már egy ideje (4-6 hónap felett) tartózkodsz kint.

  És lesz ami mindig hinyozni fog, meg lesz ami csak addig amíg újra haza nem térsz (megszépítő messzeség 🙂 )

  Ha anyagilag nem jársz sokkal jobban akkor mindenképp megéri hazatérni. Ez nem is kérdés. Főleg ha már „kibuliztad” magad kint (jópár év külföld).

 53. 01234567
  mondta:

  Több mint nyolc évet voltam külföldön. Aki 2004 előtt ment ki, és hazajön annak nagy lesz az arcra esés. Azoknak egyszerűen nem hihető mi van itt. Bizonyos szakmákban és szintek alatt hátrány a külföldi munkavégzés, a kinti tapasztalatok pedig csak még jobban kiemelik micsoda karikatúra ország van itt minden tekintetben. Személyes tapasztalatom, a külföldi tapasztalatokat képtelenség az itthoni gyakorlatban átültetni, kb. egy magyar klubcsapattal akarom játszatni a Barcelona stílusát. Akik hazajönnek, nagy többségük újra menni fog, és már nem jön többet vissza.

 54. Névtelen
  mondta:

  @jobangel: Igen, igazad lehet.

 55. jobangel
  mondta:

  @Philosoraptor: Van, akiknek a kinti körülmények nem felelnek meg családalapításhoz. Hiába ment ki a párjával, ketten elvannak, egzisztencia is megoldódott, be is illeszkedtek sokév alatt, de a családalapításra idegennek érzik a körülményeket.

 56. Névtelen
  mondta:

  Azok közül, akik kimennek, és nem jön be a kinti élet, még kik jönnek haza?

  „Megéri-e hazajönni?”

  Szerintem határozottan nem, főleg akkor, ha kint már van valamilyen szintű egzisztenciája az embernek. Másrészt vannak itthon olyan dolgok, amit pénzzel sem tudsz megváltoztatni, hiába keresnél itthon sokat.