Fénykép elhelyezése az önéletrajzon

Fénykép elhelyezése az önéletrajzon

Azt megnéztük egy korábbi posztban, milyen egy jó CV-fénykép. Ám hiába sikerült jól egy fénykép a jelöltről, a CV-t még el lehet rontani vele. Most azt nézzük meg, mik az ide kapcsolódó hibák, és hogyan kerüljük el őket.

Megjegyzés: A képekre kattintva azok nagyobb méretben is megtekinthetők. A  képzeletbeli jelölt fényképét Jude Law fényképével helyettesítettem.

Helyezd szövegdobozba!

Az első hiba, hogy szövegszerkesztési ismeretek hiányában a képet csak úgy, véletlenszerűen megpróbálja a jelölt belehelyezni a szövegbe, ettől szétesik a szöveg. A megfelelő megoldás a szövegdoboz használata, wordben így kell használni (Beszúrás –> Szövegdoboz –> Egyszerű szövegdoboz)

kisfénykép-01.jpg

Ekkor kapunk egy szövegdobozt, amibe beilleszthetjük a képet, így.

kisfénykép-02.jpg

Majd igazítsuk méretre, és az így elkészült szövegdobozt bárhová tehetünk a CV-n belül. Ha nem akarunk keretet rá (nem mindig jó ötlet), azt még le kell szedni. Jobb egérgombbal katt a keretre, majd „Szövegdoboz formázása”.

kisfénykép-03.jpg

Vonal színe –> Nincs szín –> OK:

kisfénykép-04.jpg

A fájl mérete

Gyakoribb hiba az is, hogy a jelöltnek sok megabájtosra hízik a CV-je, mert rátett egy nagy fájlméretű képet, tömörítés nélkül. A megoldás Wordben egyszerű erre is. Katt a képre, majd Képeszközök –> Képek tömörítése –> Beállítások

kisfénykép-05.jpg

Majd válaszd ki a 150 dpi-t, katt az OK-ra.

kisfénykép-06.jpg

Mentsd el a CV-t, ellenőrizd a méretét. Ne legyen több 200-400 kilobájtnál!

A kép mérete

Az igazolványkép méretet minimum érje el (a magyar igazolványképek 3.5×4.5 cm-esek), de lehet nagyobb is, ahogy a CV kompozíciója megkívánja. Képméret beállítás: jobb egérgombbal katt a képre, Méret menüpontot válaszd ki.

kisfénykép-07.jpg

Állítsd be a méretet, bezárás, készen van!

kisfénykép-08.jpg

Elhelyezés

CV formátumot viszonylag szabadon választhatunk, hacsak nem közigazgatási állásra jelentkezünk, – oda rendeletben megadott formátum van (letölthető innen) – , ill. a Europass használata is kellhet néhol (de inkább kerüljük versenyszférában). Mindenképpen a CV elejére kerüljön, és ne a motivációs levélre.

Jobban néz ki a CV, ha nem nézel a fényképeden kifelé belőle. Pl. jelöltem a képen neki jobbra néz, ezért a CV-n jobbra jó őt elhelyezni.

Ezek így leírva lehet, hogy sok macerának tűnnek, de valójában kb. 10 percnyi kattintgatásról beszélünk. Ellenben sokat emel a CV színvonalán az igényes szerkesztés, gondos elhelyezés, így megéri a ráfordított időt. És ha már egy jó kép készült rólad, miért ne legyen még jobb tőle a CV-d?

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. jobangel
  mondta:

  @wan63: Szia! Függ attól, hogyan néz ki a CV-n egy kisebb vagy nagyobb kép. Az igazolványkép szerintem nem olyan nagy, a bélyegméretű képekkel pedig pont az a bajom, hogy nem emlékeztet igazán a személyre. De mivel semmi sincs törvényben meghatározva e témában, szabad kezed van benne. Az a lényeg, hogy a fénykép kiszolgálja az eredeti funkcióját: adjon arcot a mondanivalóhoz.

 2. wan63
  mondta:

  Kedves JobAngel!

  Mindenképp kell a minimum 3.5×4.5 cm-es igazolványkép méret? Én a saját CV-mben a fotót 2X3 cm-nél épphogy egy kicsivel nagyobbra méreteztem. A 3.5X4.5 cm nekem túl hangsúlyosnak tűnik, olyan mintha „kiabálna”. És ezen a kisebb méretű képen is tökéletesen látszik az arcom.
  Mi a véleményed, elég lehet az ekkora méret?

  Köszi,
  wan63