Formátumok harca

Formátumok harca

2012-04-01_00001.jpg

A CV formátumának témája állásos fórumokon mindig egy helyes kis flame-et indít, mindenki hülyézi a másikat, aki másik formátumot küld, nem azt, ami szerinte jó.

PDF, TXT, DOC, DOCX, képformátum? Minden mellett lehet érvelni, de egyetlen szempont számít: az olvasóé.

Én nem vállalom, hogy igazságot tegyek (hogyan is vállalhatnám), alant azonban pár szempontot talán adhatok:

PDF

Az egyik „iskola” szerint a PDF a jó, mert az úgy jelenik meg, ahogy az álláskereső megszerkesztette, nem lehet belemódosítani. Tévhiteket fogok oszlatni.

Először is: bele lehet módosítani, kicsit macerás, de ha erre van szükség, megoldják. Pl. ha az itt említett közvetítő az ügyfelének küldené ki, név nélkül. Azaz, aki módosíthatatlan CV küldésére vágyik, ne a PDF-t válassza, küldjön tiff-t 🙂 Bár az is csak a macerásan módosítható kategória, mint minden más. Azaz kevés értelmét lehet találni annak a célnak, hogy módosíthatatlan legyen a CV, amit küldünk. Aki rosszindulatúan módosítani akarja, az megteszi. Aki jóindulatúan akarja módosítani, lehet, hogy nem akar küzdeni érted, és olyat választ, akinek könnyen módosítható a CV-je.

Na, de miért jó, ha módosítható?

Komoly cégek komoly állásaira általában közvetítőn keresztül keresnek jelölteket. A közvetítő viszont ismeri a leendő munkáltató szempontjait, és ha egy egyébként jó szakmaiságú ember idétlen CV-t ad be, tudja korrigálni, a jelölt és a maga érdekében is (elvégre neki az a jó, ha az ő jelöltjét választják ki). Sőt, a jelöltnek is az a jó, ha őt választják, meglepő módon.

DOC vagy DOCX?

Elég elterjedt már a DOCX, én mégis a DOC-t ajánlom. Mégpedig azért, mert a közvetítők pont azok a kis cégek, akik még lehet, hogy régebbi Microsoft Office-t használnak. Ha egyáltalán Microsoftot, ugye… Nehogymár kompatibilitási problémák miatt ne legyen állásod!

TXT

Egyes pozíciókban nem is annyira lényeges a CV szépsége, a hardcore tudás számít. E szerencsés emberkék akár TXT-t is küldhetnek, vagy éppen a jelentkező mailben sorolhatják fel, mit tudnak. Azért ezt inkább nem kellene tesztelni, merrefelé működik még.

Ha megadják a formátumot

Egyszer szűrőnek használt egy munkahelyem egy ilyen feltételt: beírta a hirdetésbe, hogy a jelentkezést úgy kéri, hogy első oldal motlev, többi oldal CV, és mindezt 1 db pdf-ben. Ezesetben nincs mese, ezt kell küldeni, aki nem 1 db pdf-t küldött, már törölték is. Jónak tűnt az ötlet, azonban egy felvetésem mégis volt ellene: Ha vki otthon nem rendelkezik számítógéppel, egy netkávézóban nehezen oldja meg, hogy pdf-writert telepít a gépre, vagy Office 2007-et követel, amiben a word már tudja a PDF-be mentést. Az ottani főnökembert is elgondolkodtatta a probléma, végül úgy döntött, nem érdekli, mert ez volt a legkönnyebb neki… No comment. A lényeg, hogy a hirdetést pontosan el kell olvasni, és azt kell adni, amit kérnek.

—-

Összefoglalva: szigorúan szerintem a DOC formátummal nem hibázhatsz. Szépen szerkeszthető, a legtöbb helyen boldogulnak vele, ha kell, át tudják írni, ha nem kell, úgy hagyják, ahogy küldted.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. jobangel
  mondta:

  @Gukker: Az RTF valóban tökéletes! A .doc metaadatait azért megfelelő tudással el is lehet tüntetni…

 2. Gukker
  mondta:

  Én részemről inkább az rtf-et ajánlanám. Egyszerű, jól kezelhető, nyílt formátum. _Minden_ szövegszerkesztő meg tudja nyitni.
  A .doc sajnos rengeteg olyan (rejtett) információt tartalmaz, amit nem akarnék mással megosztani. Aki kicsit ért hozzá, sokat ki tud belőle hámozni.

 3. pettyes wombat
  mondta:

  🙂 Jó ötlet a duplázás is!

 4. jobangel
  mondta:

  @pettyes wombat: igazad is lehet, bár ebbe én még nem futottam bele. Nálam a wordnél alapból be van kapcsolva a formázási elemek láthatósága, a szépnek tűnő CV-n is azonnal meglátom a space-szel középre vitt címet stb. De ha az illető egyébként csak a word-höz nem ért, és nem arról szól a feladat, akkor még ki is javítottam helyette. És egy jól szerkesztett word doksi elvileg nem esik szét olvasási módban sem. Ahol meg az a szint, hogy vázlat módban nézik, ott szeretnénk-e dolgozni? 🙂
  Azzal végülis nem hibázhatsz, ha pdf-et és doc-t is küldesz… A tiff már engem is kikészített, de volt ilyen kreatív jelentkezőm egyszer. Felhívtam, és kértem tőle doc-t 🙂

 5. pettyes wombat
  mondta:

  Kedves Jobangel! Az a helyzet, hogy a szépen formattált, doc-ban küldött önéletrajzot a különböző olvasási elrendezések stb. fantasztikusan el tudják rondítani, néha olvashatatlanná teszik, főleg, ha van valami szövegen kívüli vizuális elem is benne. Egy rusnya CV-t pedig már dobnak is ki… Tehát: a PDF-en és a .tiff-en kívül még mindig nem tudom, mit tegyek, hogy a csatolt fájlom ugyanúgy nézzen ki, ha megnyitják, mint amikor én becsuktam – pedig nagyon szívesen dolgoznék csak .docban.