Hogyan kérj fizetésemelést egy problémás főnöktől?

Hogyan kérj fizetésemelést egy problémás főnöktől?

problemasfonok1.jpgVannak, akik még egy igazán problémás főnök mellett is szeretik a munkájukat, és csak több pénzért nem igazán váltanának munkahelyet. Ők félve fognak hozzá a béremeléskéréshez, pedig muszáj. Vagy marad az állásváltás, amit persze még akkor is lehet választani, ha a béremeléskérés nem sikerült jól.

Az ilyen főnök nem bánik túl jól az alkalmazottaival, pl. hangoztatja, hogy „csak költség, csak viszik a pénzt” miközben igenis fontos munkát végeznek. Ezzel készíti elő, hogy ne is merjenek soha fizetésemelést kérni, majd csodálkozik, hogy hát lelépnek az emberei, jobb pénzért, ilyenek ezek. Extrém példám egy olyan cég, ahol már a munkavállalói próbaidős és rendes felmondásra is volt formanyomtatványuk, hogy ha a dolgozó felmondana, ne kelljen sokat gondolkodnia, mit írjon. Hogy ebbe energiát fektet egy nem is kicsi multicég, még én is meglepve hallgattam.

A mondanivalója ilyen környezetben egy alkalmazottnak az lehet, hogy drága főnök, vagy magad fogod meg a lapátot, vagy legalább megfizeted rendesen azt, aki lapátol, ha már csak ennyit tudsz az embereidért tenni… — persze ezt egy kicsit jobban be kell csomagolni 🙂 és komolyan fel kell készülni a tárgyalásra, hiszen most az a cél, hogy maradjon az állás és több legyen a fizetés.

1. Írj össze egy listát az érveidről: mennyi ideje vagy a cégnél, milyen sikereid voltak, mennyire elégedettek veled mások, mennyire rugalmasan kezeled a munkaidőt, lelkiismeretes vagy, nem csúszol ki a határidőkből, mennyire elégedettek veled az ügyfelek, csak miattad mennyi új ügyfél, bevétel, projekt stb. lett. Minden olyan érvet szedj össze, ami azt igazolja, hogy jó munkaerő vagy, illetve itt különösen tudd, hogy több pénzért milyen többletet tudsz nyújtani.

Hozzám érkezett beszámolók szerint pedig van egy érv, amit férfi alkalmazottaktól a legproblémásabb főnök is elfogad, mégpedig a családi. Mikor felvettek, még egyedülálló voltál, de most van egy-két-három gyermeked. Beteg szülővel is érvelt már sikeresen munkavállaló, természetesen ez nem lehet kamu, az igazat kell mondani!

2. Fel kell készülni az ilyen főnökök riposztjaira. Vádaskodni fog, minden elkéredzkedésed, hibád, késésed a fejedhez fogja vágni, mondván, örülj, hogy még itt dolgozol. Ne dőlj be, ne szabadkozz. Mondd el, hogy ezeket a hibákat kijavítottad, a kollégák, partnerek, elégedettek, azaz használd a muníciód, amit összegyűjtöttél az első pontban írtak szerint.

Újabb körrel kell próbálkoznia, meg fogja kérdezni, mi lesz, ha nem kapod meg a kért emelést? Ezzel próbálja majd kiprovokálni, hogy kiszaladjon a szádon, hogy akkor mást keresel. És akkor meg is nyerte a csatát, már zavarhat is el, mert megzsaroltad, hát mit képzelsz? Ne lépj ebbe a csapdába! A jó válasz, hogy mivel szeretsz itt dolgozni, te el sem gondolkodtál azon, mi lesz, ha nem tudtok megegyezni, te bízol a megegyezésben. Ilyenkor jön általában a konkrét kérésed átbeszélése: mennyit kérnél, ő meg vagy lealkudja (legyen alkutered a kérésedben!), vagy halogatja a választ. Itt is legyen szó arról, mikorra várható döntés, és főleg, mit vár el, ha esetleg megadja amit kérsz. Főleg ilyen főnöknél lehet érdemes arról is beszélni, mennyi időre szól ez a bérrendezés, mikor beszélhettek újabb bérrendezésről (évente, kétévente stb.) Így legalább a következő ilyen beszélgetésre már lesz hivatkozási alapod, megúszod a kínosnak érzett kezdeményezést.

Az ilyen főnök nagyon érzékeny a saját tekintélyére, így néha az alkalmazott pont akkor veszíti el a csatát, amikor már azt hitte, megnyerte. Pl. eldicsekedett a sikerével a többieknek, sőt, lázított, a főnök pedig – a fizetések bizalmasságát előíró munkaszerződésbeli pont megszegésére hivatkozva – ki is rúgta, és ez még jogos is volt (még akkor is jogos, ha személyes sértettsége motiválta ebben, mert a beosztott tényszerűen hibázott). Tehát, ha megkaptad, amit kértél, kezeld bizalmasan, és ne érezd magad „nyeregben”. Dolgozz rendesen, korrekten, mint eddig, és a főnökhöz se állj hozzá másképp, mint azelőtt. Ezek mellett is légy óvatos: egyetlen hiba, visszaszólás, késés is alapot adhat a főnöködnek arra, hogy visszaéljen a kéréseddel: na ugye, hogy nem is vagy olyan jó alkalmazott, mint leírtad, ő meg milyen rendes, hogy még így is engedett neked.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. jobangel
  mondta:

  @==T==: Mi lesz, ha a tervezőmérnököt, vagy a sztárszakácsot éri egy autóbaleset, és egy reggel az a hír jön, hogy nem megy be dolgozni többé? Lehet valaki úgy is zseniális, hogy nem az egyetlen a cégnél, van backupja, nem nélkülözhetetlen. „Csak” imádnak vele dolgozni, mert zseniális.

 2. ==T==
  mondta:

  @jobangel: Kockázat, de amíg megvan nagy hasznot is hajt is.

  Mi a helyzet például egy párját ritkító tervezőmérnökkel? Vagy étteremben egy kiemelkedően tehetséges szakáccsal, akik miatt odajárnak a vendégek?

 3. jobangel
  mondta:

  @Nancsibacsi: A nélkülözhetetlen ember kockázat. Ha pl. meghal autóbalesetben, akkor is csődbe megy a cég. Azaz, nem tartunk nélkülözhetetlen embert, ha céget csinálunk. Mindenkinek legyen beugrója, másképp kezelhetetlen kockázat. Ez nem HR-szempont, hanem józan paraszti ész 🙂 Kis cégtől kezdve a multiig, mindenhol.

  A könnyen pótolhatóról: egyszer vezetőket kellett kérdeznem, tudja-e melyik beosztottja _konkrétan_ mit csinál (folyamatfelmérés okán). Gőze sem volt, egyiknek sem, egyik cégnél sem. Megkérdeztem, hogy ha le kellene építeni pár embert, hogy csinálná: fűnyíróelv és/vagy pofára… Namost a felmért folyamatok alapján volt néhány nélkülözhetetlen embere (1. hiba), akikről nem tudta, hogy azok (2. hiba). Ebből néhány beleesett volna a fűnyírójába, majd csodálkozott volna. Máshol volt is fűnyírónak áldozatul esett nélkülözhetetlen ember: jófej volt, bevállalta magánzóként a munkát még két-három hónapra, ötszörös pénzért :)) Ilyen okok miatt nem tartunk nélkülözhetetlen embereket.

  Az is csak legenda, hogy könnyű embert találni. Már takarítót sem könnyű (kevés van), nemhogy specifikus tudású embert.

  Az is nagy tévedés, hogy a keresés 1 db álláshirdetés feladásából ill. annak költségéből áll. Vannak ott még költségek: pl. az összes döntéshozó munkaideje, amit az új ember kiválasztására szánnak (mennyi egy cégvezető óradíja? Interjú, CV-átnézés), az új ember beléptetési költsége: bejelentés, accountok megrendelése (az meg IT költség), és/vagy betanítás költsége stb.

 4. Nancsibacsi
  mondta:

  @jobangel: „A nélkülözhetetlen embert kell kirúgni először, úgyhogy arra nem érdemes gyúrni”
  Ja, és hagyni csődbe menni a céget. De legalább HR szempontból k.rva ügyesek voltunk…
  Ha egy alkalmazott nélkülözhetetlen egy cégnél, akkor ki kell rúgni a HR-est első körben, a következőnek meg feladni a feladatot, hogy vegyen fel valakit, aki tudja helyettesíteni. Ez a helyes sorrend.

  „Azonfelül a könnyen pótolható poziknál is utólag szokott kiderülni, hogy nem könnyen pótolható.”
  Nem. A könnyen pótolható, az könnyen pótolható. Az olyan, hogy feladsz egy álláshirdetést, és 2 hónapon belül jelentkeznek 15-en, akiből 7 megfelelő. És kell neked 1.

  „És még a keresésnek is van olyan pluszköltsége, hogy mindenképpen jobban jár a cég a régi kolléga megtartásával és béremeléssel, mint az új keresésével, betanításával, kezdeti munkája többletköltségével.”
  Ezt inkább számold ki. Mennyibe kerül 1 álláshirdetés feladása, és más plusz költség nincs, mert a HR-es akkor is fizetést kap, ha csak a facsét tolja egész nap.

 5. jobangel
  mondta:

  @Nancsibacsi: A nélkülözhetetlen embert kell kirúgni először, úgyhogy arra nem érdemes gyúrni 🙂

  Azonfelül a könnyen pótolható poziknál is utólag szokott kiderülni, hogy nem könnyen pótolható. És még a keresésnek is van olyan pluszköltsége, hogy mindenképpen jobban jár a cég a régi kolléga megtartásával és béremeléssel, mint az új keresésével, betanításával, kezdeti munkája többletköltségével.

 6. Nancsibacsi
  mondta:

  @Eltévelyedés: De ha már van, akkor meg fogadd el. Egyszerűen nincs miért maradnod. Én max azt tudom elképzelni, hogy ha van egy 30%-al magasabb pénzzel járó lehetőségem máshol, akkor mondom, hogy: „Tegyél rá te még 30%-ot, és maradok. Vagyis bruttó ennyi meg ennyi. Kevesebbért nekem nem éri meg. Holnap délig van időd gondolkodni.” Ez az utolsó kitétel baromi fontos, mert ilyenkor szokták elhúzni a gondolkodást a főnökök hetekig, hogy hátha közben elbukod a másik helyet.

 7. Nancsibacsi
  mondta:

  @jobangel: Egyrészt a maradás is kockázatos, mert arról te nem tudsz, hogy miután kialkudtad a magasabb bért, nem kezdett-e el rögtön a helyedre keresni mást a főnököd. Én pl. titkárnői, és egyéb könnyen pótolható pozícióra 100% hogy keresnék. Aztán 2 vagy 4 hónap múlva szépen az orrod alá raknám a felmondást, és akkor aztán van 1 hónapod új helyet keresni.
  Másrészt egy (szemét) főnököt nem fog meghatni a családi problémád. Ha konkrétan kiszámolod neki, hogy többet érsz, akkor ad több pénzt, ha nem, akkor nem. Hogyan érhetsz többet:
  – Többet dolgozol mint X ideje (pl. plusz feladataid lettek)
  – Lehet hogy nem dolgozol többet, de ha elmész, akkor jobban fáj, mint X ideje Pl. ha elment az a kollégád, aki a váltótársad volt: azonnal béremelést kell kérni, és nem keveset.
  Az első esetben valószínűleg aprópénzt kapsz. A második esetben valószínűleg rohadt gyorsan megoldják, hogy ne legyél nélkülözhetetlen. Nem jó ez sehogy se.

 8. Eltévelyedés
  mondta:

  Szóval…
  1 szónak is 100 a vége, lényeg, hogy legyen másik állásajánlat a zsebedben.

 9. jobangel
  mondta:

  @Online Távmunkás: Mindenkire mással lehet hatni. Azért írtam, hogy férfiaknál válik be, mert ugye többnyire az anyukák mennek táppénzre a beteg gyerekkel, így az náluk nem jön ki jól. De konkrétan egy kollégánál és egy igen furcsa főnöknél láttam ezt beválni: beállt a főni elé, hogy köszi a gratulációt a harmadik fiamhoz, és hát több pénz kellene. Megbeszélték, hogy ki miben ad többet a másiknak, és jól jöttek ki belőle mindketten. Más igen fura főnököt azzal győzött meg az asszisztense, hogy oké, találsz mást olcsóbban, de biztos vagy benne, hogy elvisel téged úgy, mint én? Jó, ennél jobban tálalta, de ez volt a lényeg.

 10. Online Távmunkás
  mondta:

  @jobangel: Én eddig nem sok olyan főnökkel találkoztam, akit érdekelt volna a fizetésemelésnél a családi állapot vagy az egészségi helyzet. Tipikusan az elvégzett munka és a haveri viszony alapján szoktak emelni. Én se emelek azért, mert valakinek gyereke született, ilyen célra max egyszeri pelenkapénzt lehet adni.

 11. Fodor Balázs
  mondta:

  „Hát, ez nekem nem érv, hogy a régi korok embereinél jobb sorom van.”

  Nem az a lényeg, hogy neked mi az érv, hanem hogy ha egészében nézzük a dolgokat és megpróbálunk szélesebb aspektusban törvényszerűségeket felfedezni, akkor mit tudunk mondani. Ennek fényében igenis az van, hogy a fizetésemelést kérők (akik megtehetik, hogy kérnek), többsége nyugodtan mondhatná azt is, hogy most „úgy érzem, hogy szeretnék egy új egyezséget”, tök fölösleges hivatkozni akármire is, úgysem érv. Mert ha az nem érv, amit mondasz, akkor az sem, hogy most úgymond rossz sorod van, meg drágább a kenyér. Overplayed az egész. Az idő telik, a világ dinamikus, mindenki többet és többet akar (beleértve a munkáltatót), aztán minden pillanatban kialakul egy kvázi egyensúly. Amit meg nem magadnak csinálsz, azért másnak kell fizetned. Ennyi a lényeg. 🙂

  „Nincs az a céges policy, amit ne lehetne átírni, ha megéri a cégnek.”

  Jaj, hát nem kell azt átírni, egyszerűen nem lesz alkalmazva arra a 30mp-re, amikor az új egyezség létrejön.

 12. jobangel
  mondta:

  @Fodor Balázs: Hát, ez nekem nem érv, hogy a régi korok embereinél jobb sorom van. Igen, az etióp éhezőkénél is, na de nekem attól nem esik jobban a száraz kenyér, hogy máshol még az sincs.

  A céges policy-kre, rendszerekre hivatkozás tényleg gyakori, és tényleg nem bedőlni neki! 🙂 Nincs az a céges policy, amit ne lehetne átírni, ha megéri a cégnek.

 13. Fodor Balázs
  mondta:

  „A titkárnő, a recepciós, a sales asszisztens, a könyvelő, kontroller stb. is kérhet fizuemelést, sőt, ez a jellemző.”

  Ez mind olyan, akik összességében jobban élnek, mint az összes valaha élt ember nagyon nagy többsége. Tehát ezeknél sem arról van szó, hogy az éhhalál szélén nyomorognak egy erdő széli, szemétből tákolt kunyhóban fűtés nélkül. Egyszerűen itt is megvan egy piac, ahol van egy implicit értéke az embereknek, ami mellett ott a pillanatnyi helyzetelőny, ha van, aztán abból próbál mindenki többet kaparni magának. Aki meg nem veszi figyelembe, hogy a munkaerő is drágulhat, az majd úgyis megtanulja idővel.

 14. Fodor Balázs
  mondta:

  … másik oldalról meg a dolgozó örülhet, hogy olyan munkát végezhet, ami messze jobb, mint amit régi korok emberei csináltak. Nem kellene ezt egyik oldalnak sem túllelkizni, egyszerűen vannak pontok, amikor meg kell találni az egyességet és ez nem csak akkor lehet, amikor a munkáltatónak jól esik.

  Jut eszembe erről (és az álláskeresés más területein is felbukkanó) egy gyakori trükk a munkáltatók részéről, hogy a „rendszer” szabályaira hivatkoznak, céges policykre, ki nem mondott szokásokra és ilyesmikre. Na, akkor nem kell bedőlni. Volt már olyan, hogy egy multi embere elkezdett az interjú alatt besorolni egy kategóriába és széttárta a karjait, hogy hát azzal a kategóriával ez és ez jár. Mondtam neki, hogy akkor azt is árulja el mellé, hogy nekem mi közöm ehhez, majd azt, hogy próbáljon mással érvelni, mert rám az ő szabályaik egyelőre abszolút nem érvényesek és nyugodtan mondja, hogy nem felelek meg, az egyenes beszéd és nincs harag, megyek dolgomra. Ugyanilyen az is, amikor azzal jönnek, hogy de „év közben” nincs fizetésemelés. Na és. A legtöbb főnök felismeri, hogy out-of-the-box gondolkodsz és az okosabbja akkor felhagy az ostoba színjátékkal.

 15. jobangel
  mondta:

  @Fodor Balázs: Ezt azért másképp látom. A titkárnő, a recepciós, a sales asszisztens, a könyvelő, kontroller stb. is kérhet fizuemelést, sőt, ez a jellemző. Tipikusan olyan pozíciók, ahol nem tudsz teljesítményt növelni és kérni sem, hogy növelje(nem fog több megválaszolandó telefonhívás beérkezni, nem lesz több lekönyvelendő számla stb.) Oké, egy salesnek mondhatod, hogy adj el többet, több lesz a jutalékod. De egy sofőrnek pl.? Az ő költségeik pont úgy növekednek, mint bárki másnak. Fura hozzáállás a cégvezetőktől, döntéshozóktól, hogy simán tudomásul veszik, hogy nőttek az áruszállítási költségeik, ez van, ki kell gazdálkodni. Lett újabb adóteher, ez van, költség, mit lehet tenni. De hogy a munkaerő ára is tud nőni… azon megdöbbennek. Pedig pont olyan költség, mint a többi. A már említett két cégvezetőnek pont ezt meséltem el (és meg is beszéltem velük, hogy itt a dilemmáikat kitárgyalom, szóval nem a hátuk mögött…)

 16. Fodor Balázs
  mondta:

  „Azért kérsz több pénzt, mert többe kerül a kenyér, már nem szingli vagy, hanem 2 gyerekes családapa, már nem 70 ezerbe kerül a havi lakástörlesztőd, hanem 120-ba, stb.”

  Jó, de ez pusztán racionálisan nem mindig van így. Nincs megírva sehol, hogy te mekkora lakásban lakj, vagy 15 percig zuhanyozz 8 helyett, vagy hogy drága legyen a gyereknek a nadrág, vagy sem, vagy kocsival járj bicikli és/vagy tömegközlekedés helyett. Azokban a szakmákban és azoknál az embereknél, akik megtehetik, hogy fizetésemelést kérjenek, ott jóval a minimum életszínvonal fölött él a többség (ha az egész bolygót nézzük, akkor meg a felső 1%). Tehát a fizetésemelést kérők életmódjukban, jólétben a felső 1%-a a valaha élt és ma élő összes embernek. Ebből eredően itt igazán arról van szó, hogy jobban akar élni mindenki és bizonyos szakmákban a dolgozó tömeg megteheti, hogy ezt jobban érvényesíti a munkáltatókkal szemben. Így aztán tökmindegy, hogy mi van, ha több pénz kell, akkor jön egy új egyezkedés és kész. Egyik oldalról a munkáltató örülhet, hogy nem kell minden nap új bértárgyalást tartani és a dolgozó x ideig megelégedett a bérrel. Mint amikor a telefontarifa marad évekig, holott lenne már olcsóbb is.

 17. jobangel
  mondta:

  @Fodor Balázs: Valójában tényleg erről van szó. Azért kérsz több pénzt, mert többe kerül a kenyér, már nem szingli vagy, hanem 2 gyerekes családapa, már nem 70 ezerbe kerül a havi lakástörlesztőd, hanem 120-ba, stb. Ha szakmai hiúságból, szintugrásból kérne a legtöbb ember (mikor felvették, még nem, de már senior, már Phd. stb.) akkor azzal lehetne érvelni.

  Cégoldalról meg bizony előfordul, hogy drágább lett az ember, és vagy kevesebb embernek ad jobb pénzt, vagy többnek kevesebbet. Ez is valós dilemma, mikor elkezdenek beszállingózni az emberek fizetésemelésért (múltkori cikkemre hirtelen két ismerős cégvezető „köszönte meg”, hogy adom itt a tanácsokat az alkalmazottjaiknak…)

  Valakik úgy is elégedetlenek lesznek a döntésével: ha sok embernek ad munkát kis pénzért, úgysem jó, ha kevésnek sokért, úgysem. Itt azért azt gondolom, hogy a jól megfizetett kevés ember néha képes olyan vagy nagyobb teljesítményre, mint az alulfizetett tömeg (sok kkv sales vs. egy-két enterprise sales). Máskor meg ez nem működik, máshol létszámra van szükség (gyártósorra, raktárba stb. x fő kell, akármennyire jó is, csak két keze van)

 18. Fodor Balázs
  mondta:

  Magyarul csináld azt, ami máskor és a főnöknek is működik. Valóban és/vagy látszólag fogd rá valami külső körülményre. Ahogy ő ráfogja a gazdasági helyzetre, hogy nem tud emelni, te meg úgy fogod rá a családra, az adókra, a kormányra, a bankra, orvosra, akármire, hogy nem tudsz ennyiből megélni.

 19. jobangel
  mondta:

  @Hurrá Torpedó: Múlt héten volt a rendesfőnökös írásom, azért érzed túlhúzva a hülyefőnököt, mert ez a második fele a fizetésemeléses témámnak 🙂

  jobangel.blog.hu/2015/06/01/hogyan_kerjunk_fizetesemelest_790

 20. Hurrá Torpedó
  mondta:

  Itt kicsit túlhúzták a problémás főnököt. Akkor is ugyanez az ügymenet ha a főnök nem problémás, csak szereti ha több marad a cég zsebében. Legutóbb valami 60 nettót emeltettem.
  Jó váltással lehet többet, de akkor ott a próbaidő, a bizonytalanság (milyen lesz a főnök, munkatársak, maga a cég működése, jövője: jobb vagy rosszabb).
  Szóval érdemes upgradelni.

 21. jobangel
  mondta:

  @Nancsibacsi: A váltás időbe is kerül, magas is a kockázata. Abban igazad van, hogy úgy magasabb összeget lehet elérni (ökölszabályként min. 30% pluszért már érdemes váltani), de mind a váltás kockázata, mind az időigénye miatt lehet, hogy jobban jársz egy bérrendezéssel.

 22. 232323
  mondta:

  @Nancsibacsi: és nem csak hogy több pénzt kapsz váltáskor, mint egy „sima” emeléskor, de megszabadultál egy problémás főnöktől is. Nyilván az új helyen sem biztos, hogy jó arc a főnök, de legalább esély van rá. 🙂

 23. Nancsibacsi
  mondta:

  Sokkal egyszerűbb melóhelyet váltani. Most őszintén: mennyi pénzt lehet így kialkudni? +10-20%-ot? Az lóf.sz. Egy jó váltással +40-50%-ot is lehet kapni.