Milyen egy robottal állásinterjúzni? Ilyen!

Milyen egy robottal állásinterjúzni? Ilyen!

A kudarcokról azt gondolom, hogy részei az álláskeresési folyamatnak, és inkább csak a „nem sikerült” címkével látnám el. Kudarc az, amikor nem tettünk semmit a sikerért, majd nem is jött a siker. Ezért csak magunkat okolhatjuk, de mi van akkor, ha mindent megtettünk, mégsem sikerült? Akkor bizony a kiválasztási módszer is lehet hibás… Rajongok a technológiákért, erről szól a „hivatalos munkám” is, de mégis úgy gondolom, hogy a technológia használatának is vannak korlátai. A mai kor kétes vívmányai a kiválasztásban, a gamification, a közösségi médián való jelenlét elemzése és a videós állásinterjú olyasmi, amit remélhetőleg elsöpör majd az álláskeresők ellenállása. Jó pillanatban vagyunk, mert most munkaerőhiányban az álláskeresők lehetnek végre egyenrangú partnerek. De egy robottal???

Különösen döbbenetes, hogy most, amikor – állítólag – munkaerőhiánytól szendvednek a cégek, egy általuk megkeresett embert visszalöknek abba a helyzetbe, hogy ő kaparjon az állásért, ő mozduljon ki teljesen a normális környezetből. Ráadásul kétoldalú kommunikációra alapuló pozícióban mekkora baklövés is egyoldalú kommunikációt alkalmazó kiválasztási módszert  használni?

Elég erős empátiás készségem van ahhoz, hogy ezt a beszámolót olvasva magam is remegésbe és gyomorgörcsbe kezdjek, szóval továbbra is azt mondom, hogy a robotos interjú nem jó módszer a kiválasztásra. A két legfájóbb gondolatot kiemeltem vastagon, ennél jobban, mint a levélíró, én sem tudtam volna megfogalmazni. Íme a beszámoló, ami nemcsak panaszáradat, de sok hasznos tanulsága is van, azaz, ha robotinterjú előtt állsz, segíthet neked is.

 

—-

Szia! Az automata interjúról akkor leírom neked a benyomásom. Engem fejvadász cég keresett meg, mert egy egzotikusabb nyelvi szakon végeztem és emiatt van egy felsőfokom ebből a nyelvből. Emellett van még egy nagyon erős passzív németem középfok és egy középfok előtti angolom, amin viszont folyamatosan dolgozom. A fejvadásszal volt egy félórás beszélgetés a CV-mről telefonon, majd továbbította az anyagomat a munkát kínáló ssc-nek, akik visszajeleztek még aznap, hogy rendben, interjúzhatunk. Kaptam egy hívást, majd egy emailt az ottani hr-től egy linkkel ahhoz a programhoz, amin keresztül az automata interjút rögzíteni kell, azzal, hogy ott legyek szíves majd felvenni a videót magamról és lehet, hogy írásos rész is lesz. A fejvadász nagyon támogató volt, kaptam anyagokat tőle angolul és magyarul, a cégről, az interjú típusról és magáról a poziról.

Így megadták, hogy tapasztalatuk szerint miről kell tudni beszélni, felsoroltak 5 kérdést, amit tudnak, hogy előfordult eddig és hangsúlyozták, hogy rémesen fontos az angol (a beszélgetésben anno azt mondta a fejvadász, hogy „annyira” azért nem, mert „csak cégen belüli kommunikációhoz kell” a munkavégzés az általam ismert egzotikus nyelv lenne és amúgy is határozott idős a pozi – gondolom emiatt is nehezen találnak embert).

Kidolgoztam angolul a kérdéseket füzetbe (nemcsak ötöt, sokat!), beszélgettem az angoltanárommal, vettem két extra órát a normál hetin kívül. Átgondoltam mindent. Viszont a másik idegen nyelven nem készültem semmit, mert egyszerűen nem maradt rá idő, pedig még sosem interjúztam ezen a nyelven (dolgozni már dolgoztam), és aktívan csak írásban használom évek óta. Nagyon kemény hét volt 3 gyerekkel sulit, ovit kezdeni, dehát, ha van eszem átteszem máskorra az interjút. Ez pl. tapasztalat, hogy pihentnek kellene lenni és nem húzni a végtelenségig, mikor veszi fel az ember, mert akkor annyira rástresszel, hogy nem lesz sikeres.

Első körben egy rövidebb határidőben egyeztünk meg, mivel közben elromlott a laptopom, kértem még egy halasztást a hét végéig. Szombaton, egy rémes éjszaka után (7x kelt fel a legkisebb) végre mindenki lelépett a lakásból, szépen meghallgattam 3 angol videót a videóinterjúkról, átnéztem a jegyzeteimet, a CV-met, feltöltöttem a telefonomat (a gép még mindig nem működött), felapplikáltam az etetőszékre a telót, hajat mostam, sminkeltem, megtaláltam a megfelelő szolid felsőt és hátteret, letiltottam a telómon minden bejövő történést és belekezdtem.

Először gyakoroltam, aztán indult az éles felvétel. Egy HR-es hölgy mondott pár szót előtte angolul, kb. annyi volt a lényege, hogy üdv, ha megfelelek, majd találkozunk és sok sikert – ez azért oldotta a stresszt némileg. A gyakorlás jó volt, mert úgy láttam közben nem vagyok annyira rémes a videón. Viszont a három gyakorlásban valahogy kipukkadtam (meg az egész heti izgulásban).

Összesen hat éles kérdés volt, ezt írja is a rendszer és azt is, hogy kb. 20 perc. Volt 2 kérdés angolul szóban, (miért gondolom, hogy jó lennék erre a pozícióra a szakmai hátterem alapján, mi a szakmai hátterem, pályám – pontosabban nem emlékszem a kérdésekre, mert iszonyú stresszben voltam) ezekre 1 percet lehetett készülni és 3 perc ameddig beszélni lehet (de azt írták nem kell addig, legalábbis a program demója, mert azt is megnéztem…). Nem habogtam, hanem elmondtam röviden a válaszomat és leállítottam a felvételt. De itt még azért tragikusnak nem éreztem a helyzetet.

Majd jött egy kérdés írásban angolul: milyen gyakran dolgozom excellel és soroljam fel mely formulákkal és funkciókkal. Nekem itt beütött a krach. Napi szinten dolgoztam excelben, nem komoly függvényekkel, de alapszinten használom, gyártok szűrhető táblázatot, diagramot, ritkábban, de használok azért függvényeket stb stb. De én ezeket egyáltalán nem tudom, hogy angolul hogyan nevezzük, mert magyarra volt állítva mindig az excel. Keresgéltem a neten közben gyorsan (itt nincs időkorlát válaszolni), beírtam hármat és kész.

Utána jött a kérdés az egzotikus nyelven, ami kb. ugyanaz volt, mint az angol kérdés, annyiban picit másképp fogalmazva, hogy miért lenne nekik jó, ha én ide jönnék és mi érdekel ebben a munkában engem, itt hosszabb volt a felkészülési idő. Ekkor már rohadtul elegem volt.

Elmondtam, hogy nem dolgoztam még ilyen területen és munkakörben (basszus hát ott a CV-m és megkerestek…), de csapatban szeretek dolgozni, érdekel ez a terület, mert nem akarok már a régi szakterületemen dolgozni és örülnék, ha használhatnám munkám során az egzotikus nyelvtudásomat. Tudni kell, hogy ezen a nyelven nagyon elválik a hivatalos stílus (interjú, újságcikk stb) és az utcai, általános beszéd. Én abban követtem el hibát, hogy sima általános utcai beszédben (ne értsd félre, ez attól még udvarias és nem szleng vagy ilyesmi) elmondtam ezt a három dolgot, mosolyogtam és leállítottam a felvételt.

Nyilván készülni kellett volna erre is, utánanézni, hogy milyen fordulatokat használnak egy interjún ezen a nyelven (bár attól, ha azt betanulom, még nem bizonyítja, hogy tudok folyamatosan beszélni és ebben dolgozni, de ezt mindenesetre felkészülési hibámnak tartom, így ez egy hasznos tapasztalat).

Ezután még volt két kérdés írásban angolul: mikor tudok legkorábban kezdeni és mennyit kérek, megadva, hogy bruttó vagy nettó. És itt vége is volt.

Az interjú rögzítését követő első munkanapon már kora délelőtt meg is kaptam a mailt, hogy nem kerültem kiválasztásra. Az okot nem tudom, mert nem írják. Pedig milyen jó lenne! Nekem segítene a további készülésben… de ugye ez az egész talán mégsem rólunk, álláskeresőkről/munkavállalókról szól.

Mindenesetre bennem az volt már akkor is, ahogy készültem egész héten az interjúra, hogy valahol nem értem ezt az egészet. Én beleteszek egy csomó energiát, úgy, hogy nem is én kerestem meg őket, nekik meg csak egy appba kell benyomni néhány kérdést és 10 perc alatt megnézni, majd esetleg egy jót röhögni. Szóval, arra sincs affinitás, hogy egy élő emberrel beszélhessek legalább skype-on? Személytelen és nyomasztó a szekrényajtót nézni – nem látod a másik metakommunikációját…ez nem kommunikáció. De azt is gondolom, hogyha most egy ráérő frissdiplomás lennék annyi idővel, mint anno, atom módon rákészülök egy hét alatt akkor lehet, hogy tuti szuper lett volna az összes válaszom és kipihent az arcom is, de ettől még az a tudás nem lenne meg bennem, ami megvan most.

Nem vagyok mai csirke és professzionális szelfiző sem, azt hiszem, ezek az interjúk már a mai fiatalokra vannak szabva és nem ránk: vizualitás és teljesen másfajta tudás. Nekem pl. eszembe sem jutott, hogy egy ilyen interjú alatt lehet „puskázni”. Nem lehet, kell! Ezt mondják az okos angol nyelvű videók és a fejvadász anyaga is ezt sugallja.

Persze most úgy látom, hogy tök jó tapasztalat nekem ez az egész és ingyen volt:-). És azt is látom, hogy emelnem kell az angol óraszámon és többet aludni. :-)))

 —–

Eddig a levél… Az előző beszámolóhoz képest szinte nincs különbség. Brutális stressz, a körülményeket figyelembe nem vevő módszer, a kiválasztás szakmai céljait nem támogató módszer, és az álláskereső totális csalódottsága. Hozzáteszem, a csalódottságukat nem az okozta, hogy nem nyerték el az állást, hanem az, hogy egy gépet kellett volna meggyőzniük az alkalmasságukról, ami nem kommunikál.

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Ha neked is személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem! További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Online Távmunkás
  mondta:

  @Szelid sunmalac: Nem érted a problémát, mert te angolul dolgoztál vele, amit a magyar és a svéd verzióban is ugyanúgy használhatsz. Ő a magyart ismeri, amit nem tud máshol használni…

  @babona: Az viszont érdekes, hogy a mai fiatalok szívesebben beszélnek egy chatbottal, mint élő emberrel, ha valamilyen problémájukat kell megoldani.

 2. jobangel
  mondta:

  @HellsAngel: A betiltásnak nem vagyok híve, mert alapvetően ezesetben a fejlődést gátolja. Kell, hogy legyen egy olyan tapasztalat, hogy a robotinterjú azért nem jó, mert elbukott, elriasztja az álláskeresőket, kontraszelektál, nem időhatékony. Ha betiltják, ezek a tapasztalatok nem lesznek meg, és lobbival a tiltást vissza lehet vonatni. Viszont, ha nem bizonyított a módszer, akkor majd nem akarják használni a másik oldalon sem. Mondjuk azt, hogy az álláshirdetésbe beírják a felvételi eljárás menetét, lehet, hogy kötelezővé tenném…

 3. Balfredo Alfredo
  mondta:

  Kicsit off ebben a témában, de valahol mégiscsak összefügg:
  karrierplusz.jobline.hu/allaskeresok/20180927_HR_van_egy_kis_gondunk_A_dolgozok_80a_nem

 4. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @HellsAngel: „…amig valaki ra nem jon, hogy ezt be kene tiltani torvenyileg.”
  Addig is egy lehetőség, hogy ki-ki kerülje az ilyesfajta interjú árán elnyerhető pozíciókat illetve a kapcsolódó cégeket.
  Mivel munkaerőhiány van, a munkavállalók megengedhetik maguknak, hogy megválogassák, mely állásokra jelentkeznek egyáltalán. Ha már a hirdetésben vagy később a kiválasztási folyamatban felmerül a robotizált interjú lehetősége, azonnal menekülni kell. Ilyen egyszerű!

 5. babona
  mondta:

  Mit mondjak elég ijesztő. Kicsit off lesz (legalább letesztelem a modit. ) : Az emberi agy elég alkalmazkodó (ld Winston alkalmazkodó sokáig megmarad relatíve ellenséges környezetben színleléssel), ha kellően okos, trained, nagyon keveset árul el magáról, vagy összezavarja a metakommunikációs jeleket. ( ha ez igaz akkor Z Gen-en már látszhatnak ennek jelei – teszt?), Amúgy meg elég Winston könyvespolcát megnézni ugye… A Google (FB, stb) vsz már javában fejleszti skwsben a megfelelő cuccot ami az internetes tevékenységeid alapján értékel; legfeljebb kidobják ha nem törvényes,( píz van bőven).

 6. HellsAngel
  mondta:

  1. Szerintem az introvertaltsagot kar ide keverni, akarcsak emlites szintjen is, ez maximum marketing bullshit. A leirt interjufolyamat nagyreszt szocialis kepessegeket monitorozott, raadasul tenyleg egy visszacsatolas nelkuli extrem helyzetben. Nem hiszem, hogy kamera elott jobban teljesit valaki abban, hogy ket perc alatt meggyozze a hallgatojat a gesztusaival, hogy o milyen kis motivalt az allas elnyereseben, ha nem gyakorolja nap mint nap masokon.

  2. Az automatizalt videointerjunak nem az az erdekes resze, hogy egy bizottsag visszanezi, es kirohogi magat, hogy rossz igeidot hasznaltal, ez tulajdonkeppen egy viszonylag artatlan idotoltes volna. Az erdekes resze az, hogy a megfelelo algoritmusokkal elemezve egy ilyen iranyitott videofelvetel valoszinuleg az adatoknak egy nagyobb kincsesbanyaja, mintha rakotnenek egy poligrafra. Rengeteg adat lemerheto az illeto pszichologiai profiljarol es egeszsegi allapotarol, amik aztan vagy igazak, vagy nem. En ezt ugy kepzelem, mint amikor az 1984 c. regenyben Winstonnak a vallatas kozben nem kell beszelnie, mert nezik az arcanak a finom motoros gesztusait es ebbol a vallato kitalalja a gondolatait. Gondolom nagy a fluktuacio, a sikeres kollegaknak van egyfajta „merheto” pszichologiai profilja, egy ido elteltevel pedig majd a HR csodalkozik, hogy ugyanannak az embernek a klonjai ulnek az irodaban. Ennek megfeleloen ennek a csodalatos eszkoznek a feltunesere en szinte minden munkakorben szamitanek elobb-utobb, amig valaki ra nem jon, hogy ezt be kene tiltani torvenyileg.

 7. élhetetlen
  mondta:

  @Szelid sunmalac: Bocs, teljesen más, és nem biztos, hogy érdekel. A múltkori márvány eset. Három hét telt el, mire találtam valakit, ma elszállították, (80 kiló), és most egy hétig izgulhatok, hogy az újra csiszolás hogy sikerül. Tehát, a csak letisztítom, hát az nem megy. Ha ráérsz, drukkolj egy picit.

 8. Attic
  mondta:

  @jobangel: Excel tesztfeladatről csak annyit, hogy az egyik ultranagy überhype-olt ssc-nél küldtek egy excel teszt linket.
  A jól megszokott adattal és kérdésekkel telepakolt visszatöltős relatíve gyakorlatias excel file helyett egy online tesztet kaptam, ahol kb 20 perc alatt kb 30 excel-es kérdésre kellet választ adni. Kérdésenként 5 lehetséges válasz közül kellett kiválasztani a megfelelő választ, ahol kb a cella formázás és egyéb soha nem használt elméleti hülyeséget kérdeztek. Gyakorlati értelme semmi, ennél egy sima kérdezz-felelek a gyakran használt excel funkciókról is többet mondd el egy jelölt alkalmasságáról.

 9. élhetetlen
  mondta:

  @Szelid sunmalac: Igazad van. Csak egy másik eset. Nem munka, csak egy post grad képzés részeként három hónap Párizs. Régebben programoztam is, de COBOL-ban, Windowst használtam, de a magyarított változatot, és az a típus vagyok, aki olvassa a menüpontokat, vagy legalábbis rá kell néznie, tehát nincs fejben hogy a harmadik oszlop, második sor, az milyen funkció. Első nap, franciásított Windows, a feladat Access-ben egy tanerő és taneszköz nyilvántartó rendszert kell csinálni. SQL-t sem láttam addig. Rendesek voltak, rendeltek egy angol nyelvű Access leírást, meg is jött, mire elkészült a rendszer. Szívtam is, élveztem is, mert azért ez extra kihívás volt. Problémám volt? Már ahhoz el kellett háromszor olvasnom a francia szöveget, hogy rájöjjek, egyáltalán arról szól-e, amit keresek (bizonyos kifejezések hasonlítanak). De elkészült. Szerencsére a diplomamunkát angolul kellett megírni, és megvédeni is. A francia tudásom ugyanis annyi volt, hogy köszönés, és meg tudtam kérdezni, hogy hol a metro, mert onnét ugye már térképpel hazatalálok. Megy ez, ha mennie kell!

 10. Soha ne tegyel haver a fekete lora
  mondta:

  Az meg ugye alap, hogy ahol mely excel tudast kernek, azt nagy ivben el kell kerulni mert droidmunka. Eletemben nem csinaltam excelben semmit(de ha nagyon kell 2 perc alatt turok hozza tutorialt a tubeon) s kodolni sem tudok, sot nem is akarok, megis eleg jol megvagyok az IT szektorban.

 11. Soha ne tegyel haver a fekete lora
  mondta:

  @Online Távmunkás: Soha nem tudja meg miert nem vettek fel, lehet hogy kivalasztottak valakit a megszolitasa es az interju idopontja kozott, nem kell ezen agyalni.

  Senkit nem erdekel hogy valaki tudja-e angolul az Excel funkcioit, mert par ora kerdese az atallas, ugyhogy ezt pont kizarnam.

 12. Visceroid
  mondta:

  Hát igen, amkikor már annyira lesz@rják a jelentkező delikvenst, hogy még le sem ülnek vele beszélgetni. Szép, új világ ez.

 13. Szelid sunmalac
  mondta:

  @Online Távmunkás: Pont ugyanolyan hulye vagy munkaugyi kerdesekben, mint politikaiakban. Mert miert kene tudnia angolul a fuggvenyneveket? Az a fontos, hogy tudj-e minek a kiszamolasahoz melyik fuggvenyt hasznalja es azt hogyan. Nehogy mar ma gondot vagy akar idoveszteseget okozzon kitalalni, hogy a VLOOKUP az SVERWEIS?! Baszod, evtizeden kersztul csak angolul dolgoztam excell-lel, aztan meg nemetul. Hol igy, hol ugy jut eszembe a fuggveny neve, de nehogy mar ezalapjan iteljek meg alkamas vagyok-e a munkamra.

 14. babona
  mondta:

  Szóval Nagyon Elszántnak kell lenni hogy nekiállj egy automata interjúnak. Még egy extrém introvertált sem élvezné. Talán pár év múlva, ha egy AI interjúztat… A support biztos külsős, ebből a cégből minimális értelmet nézek csak ki. Persze attól pénz még lehet náluk sok, amit felesleges dolgokra dobnak ki.

 15. kukatr
  mondta:

  Álmaim cégét is visszautasítanám, ha robottal interjúztatnának. Emberekkel kell dolgoznom nem robotokkal.

 16. Din Serpahis
  mondta:

  Valahogy úgy vettem észre, hogy Magyarországon valamiért szeret a HR istentelen nagy feneket keríteni az egész recruitment processnek, és ezekkel a fancy hülyeségekkel mint a robot meg mondjuk az AC valahogy csak bizonygatni akarják, hogy ők milyen fontos munkát végeznek.

  Anno még pályakezdő koromban rakás ilyen jelentkezésem volt, tesztírás (pszicho, matek meg mindenféle hülyébbnél hülyébb tesztek), assesment center, pszichológus, anyámkínja.

  Amióta kijöttem külföldre (Ausztria majd Svájc) lényegesen egyszerűbb a szitu mindenhol, szimpla interjúk, kettő maximum három kör, szakmai interjú, HR interjú, esetleg még nagyfőnök interjú, aztán csókolom. Mondjuk én is senior lettem azóta, nyilván más a szitu, de egyszerűen nem értem, hogy szimpla, átlag munkavállalókat minek ilyen bornírtságokkal szivatni mint a robot meg az assesment center.

 17. jobangel
  mondta:

  Az Excel szerintem itt extra hülyeség volt. Ha azt akarom tudni, tudja-e használni az excelnek azon funkcióit, ami nálunk kell, akkor csinálok rá tesztfeladatot. Persze, még egy fokkal emberibb hozzáállás mellett nem azt nézem, most tudja-e, hanem hogy kb. 1 hét alatt megtanulja-e, ha kell. (Örök kedvencem marad az eset, amikor nem vették fel a jelöltet, mert nem tudja a Word körlevél funkcióját. Kb. negyed óra megmutatni neki, és tudni fogja. Nem, ők még meghallgattak egy pár jelöltet, egyórás interjúkban, időspórolásilag)

 18. Balfredo Alfredo
  mondta:

  Ha egy kicsit messzebbről nézzük, a robot HR-es ugyanazokat az értelmetlen bullshit kérdéseket teszi fel, mint az élő. Pld. a sokszor szidott „Miért gondolod, hogy te vagy a legalkalmasabb?” témájút. Csak ezért kár volt.
  Ami az Excel függvényeit illeti, attól, hogy valaki fel tud sorolni jópár függvényt, nem biztos, hogy tudja is azokat alkalmazni. Például a szögfüggvények mind radiánban számolnak s ha valaki nem figyel az átváltásra, fura eredményt kaphat. Vagy az FKERES/VLOOKUP leírása alapján egyszerűnek látszik, hogyan működik; a gyakorlatban jól bele lehet gabalyodni a tartomány kijelölésébe vagy épp az oszlopszám megadásába. (Ez persze az interjúztatól függetlenül igaz)
  Ha jól értelmezem a posztban leírt esetet, a robot HR-es csak kérdez előre meghatározott témákban és nyelven, valamint rögzíti az elhangzottakat. A rögzített interjú kiértékelése egy külön művelet, amit egy élő HR-es végez el. Mivel az élő HR-est így sem lehet kihagyni, nem teljesen világos, hogy mi az egész robotinterjú hozadéka. Persze előfordulhat olyan, hogy a látszat kedvéért lebonyolítják a robottal az interjút, de csak azokkal, akiket nem is akarnak alkalmazni.

  Jelen formájában ez a robot-HR dolog csak arra jó, hogy tovább fokozza a HR iránti ellenszenvet.

 19. Online Távmunkás
  mondta:

  Élő emberes interjún se ment volna át, ha angol munkanyelvű cégnél nem tudja angolul az Excel függvényeket, amiket magyar és egzotikus verziókban ugyanúgy lehet használni…
  Ez a robot spórolás a HR-essel, aminek a levét a munkakereső issza meg.