Mit érdemes tanulni, hogy biztosan állást találj?

Mit érdemes tanulni, hogy biztosan állást találj?

Kommentelők is, személyes ismerősök is kérdezik, hogy mivel lehetne jól elhelyezkedni, mit érdemes tanulni, merre irányítsa a továbbtanulás előtt álló gyermekét. Ezt a kérdést önmagában meg lehetne válaszolni azzal, hogy most keresett szakma pl. az ápolónő, a mezőgazdasági szakember, az IT területen is sok üres mérnöki pozíció van, és még sorolhatnám. Menő terület lehet a környezetvédelem, a logisztika, kerülendő az értékesítés. Sok ilyen általánosság összegyűjthető, de ez kevés, itt emberekről beszélünk, nem egy fadarabról, amiről el kell dönteni, mivé faragjuk.

Az első válaszom aktív dolgozóknak mindig az, hogy ha nincs ötlete, akkor amíg kitalálja, mi legyen, addig tanuljon idegennyelvet. Angolt mindenképp, a német is piacképes, a kettő együtt főleg. Ezek mellé választhat egy nyelvet a latin nyelvcsaládból is vagy akár egy távol-keletivel is érdemes próbálkozni. De önmagában ez még nem biztos, hogy elég a sikerhez. Mindenképpen érdemes tízujjas gépelést tanulni, de ez tényleg csak egy készség, ami jó, ha van, megélhetés nem lesz belőle. Engem érdekel a jelbeszéd is, megtanulom lassan. Ebből sem fogok megélni… Sok ilyen terület lehet bárki életében. A dilemma sokrétű, valaki régebben egy szellemes diagramon ábrázolta. Sajnos nem találtam meg az eredetit, így nem tudom linkelni sem, emlékezetből újraalkottam:

3kérdés.jpg

Pályakezdőknek a legnehezebb tanácsot adni, hiszen sok területet idealizálnak, ezáltal téves nézeteik vannak egy-egy szakmáról. Nincsenek élettapasztalataik arra vonatkozóan, mit is szeretnének csinálni. Még rosszabb, hogy jövőképük sem nagyon van, ez viszont a mai társadalmi és gazdasági környezet hibája.

Ezzel a 3 kérdéssel nekik is adhatunk szempontokat. Azért tetszett meg ez az ábra, mert azt sugallja, hogy a kérdés megválaszolásában az önismeret a legfontosabb – valamint kellően cinikus is ahhoz, hogy ne akarjuk túl komolyan venni 🙂

Tehát fel kell tenni magadnak egy csomó kérdést: Mit szeretnél csinálni, miben vagy jó? Mi lenne a cél? Jó megélhetést biztosító fizetés? Vagy szeretett, jókedvvel végzett munka egy életre? Egyáltalán, hogyan képzeled el az életed: bejársz mindennap egy munkahelyre, vagy inkább saját vállalkozásban gondolkodsz, ahol a „magad ura” vagy. Ez utóbbi jól hangzik, de tudnod kell: vállalkozóként is kiszolgáltatott vagy a gazdasági, társadalmi körülményeknek, nemcsak alkalmazottként. A hobbid olyasmi, amiből meg is lehetne élni? Amit jelenleg tudsz, az továbbképzéssel kiegészíthető olyan tudássá, ami jobban fizet? Egyáltalán, most úgy érzed, jó irányba tartasz szakmailag? Vagy esetleg teljesen mást szeretnél csinálni, és ez tévút? Hiába fizet jól egyik vagy másik terület, még az is lehet, hogy jól csinálod, de egyébként lelki vagy fizikai adottságaid miatt hosszútávon alkalmatlan vagy rá, és felőröl, tönkretesz, hogy ezt csinálod. Ekkor kezdd el kérdezgetni magad.

A munkaerőpiaci trendek alapján lehet arra válaszolni, mik a legkeresettebb szakterületek jelenleg, arra azonban csak becsléseket lehet adni, mi lesz évek múlva (pl. 2 év múlva, mire elvégzel egy OKJ-s képzést, keresett lesz-e még, amit választottál?). Éppen ezért ezeket a trendeket érdemes figyelni, de továbbra is magadból kell kiindulnod, csak ismételhetem a kérdéseket:

Mit szeretnél? Miben vagy jó? Majd keresd meg azt a szakterületet, ami e kettőhöz legközelebb áll. Ha meg is találtad, valószínűleg ez csak a kezdethez lesz elég. Ahogy belemélyedsz a témába, megtalálod az első junior vagy asszisztensi pozíciót, már látni fogod, merre mennek a seniorok, vezetők, specialisták. Nézd meg, tetszik-e az ő munkájuk? Mi tetszik benne, hogyan érte azt el? Mit tanult érte, milyen szakmai minősítéseket szerzett? Ha találsz olyan embert (tanárt, kollégát stb.) a szakmán belül, akiben bízol, beszélgess vele erről! Mit lát ő benned? Szerinte mi lenne a jó irány neked? Ő eljutott valahogy oda, ahová lehet, hogy te szeretnél. Tudd meg, tényleg akarod-e. Kérdezd az árnyoldalakról, a pozitív és negatív élményekről, a kudarcokról is. Te bírnád-e ezeket? Ugyanezt tedd meg a hobbijaiddal kapcsolatban is, és bármely területtel az életedben. Gyűjtesz valamit? A többi gyűjtő hová jutott ezzel a gyűjteménnyel? Sportolsz? Ezzel mi a terved? Simán csak élvezni akarod, vagy esetleg meg is tudnál élni belőle? Tanítanád? Társaságot, klubot szerveznél rá, valami spéci cuccot forgalmaznál hozzá? Valamilyen segédeszközt tudnál feltalálni, ami által olyanok is űzhetik, akik eddig nem? Vagy örököltél egy telket? Lehet, hogy ez lesz a vállalkozásod alapja? Nyitsz rajta egy teniszpályát? Vagy imádsz kertészkedni, alapítasz egy helyi kertbarát-klubot, és ez lesz a gyakorlókert? Vagy eladod, és befekteted az árát? Bármi lehet jó, de mindig azt keresd, hogy egyes szakterületek hová juttathatnak el, és neked az megfelelne-e? 

Valahogy így lehet megtalálni azt, merre menj, mit érdemes választanod. Minden ember egyedi, igényei, tudása, képessége, anyagi helyzete, lelki beállítottsága, életvitele, életszemlélete befolyásolja azt, miben fogja jól érezni magát. Ezért kívülről, általános tanácsot adni bizonytalan kimenetű. 

UPDATE:

Egyik olvasóm segítségével kiderült, hogy az ábra Jim Collins, “Jóból kiváló” c. könyvéből származik. Ezt hívja ő “sündisznó-elv”-nek. Köszönet az infóért!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Névtelen
  mondta:

  @Kukiság: Gondolom, legalább a keresett szakmákat megfizetik. Azt mindannyian ismerjük, hogy ha van rajta sapka, akkor az a baj, ha nincsen, akkor meg az. 🙂

  Igen, sajnos itthon egyre rosszabb a helyzet…

 2. siskalaszlo
  mondta:

  @Kukiság: nem tévhit. Én úgy mentem ki közvetítős céghez, hogy nem tudtam a nyelvet. Felhívattam egy ismerőssel, aki beszél németül, mondtam, hogy olyan meló kellene, ahová nem kell nyelvtudás. Azt mondta kell neki 4 amber, de abból beszéljen 1 németül. Oké. Egy raktárba kellett dolgozni, szkennerrel (komissiózni). Vittem ki neki vagy 30 embert, akik nem tudtak beszélni, mégis dolgoznak. Szal aki nyelvtudással nem talál külföldi melót, az nem is akar. Annyi közvetítő van kint mint a nyavalya és csak vadásszák az embereket. Szal ez nem butaság és nem tévhit. Ez tapasztalat Kedves Kukiság 😀

 3. Kukiság
  mondta:

  @Philosoraptor: kihagytad, hogy mindezt bagatell pénzért, de inkább a munkavállaló fizessen, ha be akar menni a munkahelyre.
  ha nincs „szakértelmed” azért szanálnak, ha van akkor meg azért mert „sokat” kérsz, de persze azt elfelejtették megkérdezni mennyit is kérsz.

  Egyre kevesebb a meló, és az is már csak kevesebb és kevesebb pénzért. Nő a munkanélküliség, az emberek nem vásárolnak, emiatt nem lesznek megrendelések a cégeknél, ez egy egyszerű közgazdasági összefüggés, örvényspirál.

 4. Kukiság
  mondta:

  @siskalaszlo: ez egy jó veretes nagy butaság, kedves siskalaszlo.
  két nyelvtudással is vannak 100 jelenkező egy melóhelyre. Külföldön belföldön egyaránt. Ez egy tévhit amit megfogalmaztál.

 5. jobangel
  mondta:

  @wmiki:
  – minőségbiztosítási mérnök, folyamatmérnök, tesztmérnök, villamosmérnök, gyártástervező, szoftverfejlesztő, pénzügyi elemző, ápolószemélyzet, mezőgazdasági gépszerelő, növénytermesztő szakember. Biztos van még, én ezekre a területekre látok rá.

 6. Névtelen
  mondta:

  @jobangel: „Születni” kell ezekre a szakmákra, nem a képzés költségén van a hangsúly, szerintem.

 7. jobangel
  mondta:

  @Philosoraptor: Itt is igaz a strukturális probléma. „Pénzügyes” az lehet a pénzügyi előadótól a könyvvizsgálóig minden. Az ügyintézői munkából sok van, a könyvvizsgálónak kell egy csomó drága minősítést, ha jó állást akar. És persze pénzügyi kontroller is minden cégnél 1-2 kell, több nem. Az „ITs” is egy jó gyűjtőfogalom, pl. szoftverfejlesztőnél minimum perfekt angol, de jó ha van még egy nyelvtudás, mert hátha a megrendelő német, spanyol, japán stb. Ezenfelül persze az aktuális trendek szerinti programnyelveken legyen jó, és a cég által fejlesztett cucc üzleti modelljét is értse (pl. egy felügyeleti rendszer fejlesztésekor értsen az IT üzemeltetés menedzsment-elveihez _is_). Ezek nem irreális igények, még meg is fizetnék, ha lenne olyan ember, aki már „készen” érkezik. De a képzés is drága és hosszú ideig tart, azt inkább nem vállalják. Így azok járnak jól, akik maguktól is hajlandók egy-egy témába belemélyedni. Vissza is jutottunk a fenti diagramhoz…

 8. Névtelen
  mondta:

  @levendulabandi: El kell dönteni, hogy mit akartok és ezért mit vagytok hajlandóak feláldozni. Semmi értelme ennek a langyos állóvíznek és a vegetálásnak.

 9. Névtelen
  mondta:

  @levendulabandi: Miért, a vegetálás jobb? Nem hinném.

 10. levendulabandi
  mondta:

  @Philosoraptor: Mert nem mindenki tud és akar elmenni.

 11. levendulabandi
  mondta:

  @Philosoraptor: Akkor költözhetne majdnem minden kisváros lakossága…

 12. Névtelen
  mondta:

  @jobangel: Azt mindig hangoztatják, hogy nincsen elég mérnök meg pénzügyes meg IT-s szakember (meg azt is, hogy nem találnak megfelelő munkaerőt), szóval nem igazán tudom, hogy mit higgyek. Most vagy az van, hogy tényleg nem találnak olyan munkaerőt, aki alkalmas a munka elvégzésére(?), vagy pedig lehetetlen teljesíteni a munkáltatók irreális elvárásait.

 13. Névtelen
  mondta:

  @levendulabandi: Költöznie kell, ha nem akar vegetálni. Sajnos nincsen más opció.

 14. Névtelen
  mondta:

  @levendulabandi: Ha több nyelvet beszél, akkor még mit keres ebben az országban?

 15. Névtelen
  mondta:

  @wmiki: Az éhbér reális, a 12 óra nem feltétlen, vagy nem úgy, ahogy te azt sugallni akarod. Én tesco-nál vagyok alkalmazott, meglepő, hogy mennyire betartják a törvényeket, pedig nekem is volt igen sok negatív tapasztalatom még régebbről. Ha pedig 12 órázol pl. praktikerben, akkor viszont 3 nap pihenőnapod van a héten.

 16. szintetikus
  mondta:

  @levendulabandi: Nem kimondottan BP-re gondoltam.

 17. wmiki
  mondta:

  és felsorolnátok azokat a híres hiányszakmákat, amiket oktatni kéne, kis fotelfilozófusok?

 18. levendulabandi
  mondta:

  @jobangel: Azokat a képzéseket támogatják (és ez kormányfüggetlen), akinek a csókos haverja épp azzal foglalkozik. Így lesz pl. egy csomó virágkötő tanfolyam, majd utána virágkötőként se tud elhelyezkedni a koma.
  A nyelvtanfolyamok meg viccesek, mert amely állásra nem kell nyelv, oda felesleges, ahova meg igen, oda tárgyalóképes (ffokú) szintet várnak el és nem 1ből,de 2ből, 3ból. Itt pedig a kfokúig támogatják csak a tanulást. Igaz, vhol el kell kezdeni, ráadásul indítanak egy 12 fős csoportot (jelentkező rá 1000 fő), protekcióval lehet bekerülni.

 19. levendulabandi
  mondta:

  @szintetikus: Hát tudod, ha a hasonló kisvárosokból minden ember Bp-re költözne, (mikor itt is telített már minden), akkor a vidék kihalna, Bp-en meg élne 8 millió ember.

 20. jobangel
  mondta:

  @Philosoraptor: Leginkább strukturális munkanélküliség van, amit csak képzéssel lehetne megoldani. Tippelj, hogy a munkaadói igények szerinti képzéseket támogatják-e…

 21. szintetikus
  mondta:

  @levendulabandi: Költözni kellene, mit veszíthetnek? Nem tudom, miért ragaszkodnak az ilyen emberek az adott rosszhoz.

 22. szintetikus
  mondta:

  @Philosoraptor: Tényleg elég gyerekcipőben jár. Amikor meg odakerül, hogy érdemes vele foglalkozni és lesz benne pénz, hozzáértő mérnökök fogják szabályozni, a jogi részét pedig jogi diplomások. Én speciel semmi értelmét nem látom.

 23. levendulabandi
  mondta:

  @Philosoraptor: Aztán, h vegyünk egy egyszerű szakmunkást, van egy haver, 38 éves, villanyszerelő. A cég, ahol dolgozott vidéken, becsukta 5 éve a kapuit. Azóta alkalmi trógerolós munkákból tartja el a szintén állástalan nejét (aki óvónő lenne, ha nem zárták volna be az ovikat a kisvárosban, meg nem vonták volna össze őket), meg van egy 6 éves kisfiuk. Nem akarnak költözni, ott vidéken meg nincs semmi lehetőség. Egy 8ezres kisvárosban tudjátok mi van? 1 polgármesteri hivatal, 1 ált. iskola, 1 ovi, 1 kis abc, 1 nagy abc, meg 2 kínai ruhabolt. Slussz. Kisváros, ahol már a kínai boltok, meg a kocsmák is bezárnak, mert veszteségesek. A diplomások szinte mind elmenekültek, mert semmi lehetőségük nincs, de szakmunkás se kell. Most ez a villanyos haver megy ki Németo-ba maltert keverni 3 hónapra, hazajön, újra kimegy 3 hónapra…ez van sajnos.

 24. levendulabandi
  mondta:

  @Philosoraptor: A bnőm pl. túlképzett. 🙂 Meglátják a Cvjét és nem egyszer visszahallotta, h a vezető sikitófrászt kapott tőle, mert félt attól, h kitúrja majd az állásából. Pedig neki csak egy munka kéne. Nemrég asszisztensi pozícióra pályázott egy nagy céghez. Ránézett a nagyfőnök a cvjére és azt mondta, kiváló, de asszisztensnek túlképzett, ők egy sima érettségizett kislányt kívánnak oda, nem egy 40es több diplomás, több nyelvet beszélő hölgyet. Viszont más állást nem tudnak neki felajánlani. De nagyon sajnálják, mert jobb sorsra lenne érdemes. Sokra megy a sajnálattal.

 25. wmiki
  mondta:

  …mert nem mindenki szeret éhbérért dolgozni 12 órákat

 26. Névtelen
  mondta:

  @jobangel: És az a sok munkanélküli miért nem talál munkát? Nehezemre esik elhinni valahogy, hogy mindegyikük alulképzett és alkalmatlan lenne xy munka elvégzésére.

 27. Névtelen
  mondta:

  @szintetikus: Nem értem ezt a nagy környezetvédelem fellángolást, az én volt osztálytársaim közül (~20-25 ember) 1 v. 2 embernek sikerült elhelyezkedni környezetvédelmi technikusként. A másik probléma, hogy Mo.-n gyerekcipőben jár. Akkor jó, ha van ismerősöd, aki berak xy minisztériumba. 🙂

 28. jobangel
  mondta:

  @01234567: Nem rúgtam beléd, elmondtam, hogy szerintem nem jó az irány, amit vettél. Ha már így találtál állást, biztos megélhetést, és ennek tudatában is vagy, ez rendben, de ne ragadj bele. Itt az alkalom, hogy tanulj valamit, amíg ülsz a biztosban, hogy később megállhass a saját lábadon is. Pl. akár a céggel is támogattathatnád anyagilag a tanulmányaidat, ha már olyan jó a protekciód. Az a baj, hogy nem látom, hogy lenne erre igényed. A fejlődésre, a kiszolgáltatottság megszüntetésére. Pedig megérné, mert ha már szakember leszel, senki sem firtatja, hogyan kerültél oda szakértés nélkül az elején. És később nem protekciód lesz, hanem kapcsolati tőkéd, ami megintcsak fejlődés és előremutató.

 29. 01234567
  mondta:

  Ha nem vetted volna észre, én itt őszintén kinyíltam neked, amennyire ezt ilyen módon lehet, segítő szándékkal, erre te belém rúgsz. Ülj le egyes. Bár ezzel HR-esnek még elmehetsz…..

 30. 01234567
  mondta:

  @jobangel: Neked sem lehet egyszerű. Az őszinte segítö szándék mondatja: sürgősen menj egy szakorvoshoz a elmebeli állapotoddal. Honnan tudodén milyen vagyok? Nem is ismersz! Látod ilyen a tipikus HR-es ismeretlenekről felületesen hoz hibás ítéletet, szerencsére ezzel az én esetemben nem ártasz semmit, nem úgy, mint egy esetleges felvételizőnek.

 31. 01234567
  mondta:

  Mond Rezső, ha én azt mondom az oroszlán megeszi a gazellát, akkor én az oroszlán pártját fogom? Őt népszerüsítem? Ártok a gazellának? tehát, gyilkos vagyok? Te nem elég hogy bántod itt a sok szerencsétlent, még belém is belém akarod trenírozni az okosságaid? Sajnállak, sajnálom, én azért intelligensebb vagyok mint te, csak komoly embereknek, és a személyes tapasztalatnak hiszek. Te tudod milyen vagy? Mint a pszichológus, aki az áldozat felelősségétől, ami azért amúgy erősen megkérdőjelezhető teória amúgy is, eljut oda, az áldozat a bűnös önnön áldozattá válásában, mentsük fel a bűnöst. Neem! Könyörgöm akasszuk fel!….már végre.

 32. jobangel
  mondta:

  @01234567: Látva ezt, te már minden tartásod elvesztetted, kiszolgáltatott vagy az öcsédnek, és úgy is maradsz, hiszen nem tanulni kezdesz, hanem „elintézik a vizsgát is”. De legalább az önismereted rendben van, mert te is tudod, mihez (nem) értesz. És ezt nem sértésből mondom, hanem komolyan. De sajnos így lehet a Pol Pot-i Kambodzsa szintjére süllyedni, egyénenként is, rendszerként is. Csak a diktatúrák érdeke, hogy gondolkodásmentes, tekintélyelvű, tudásmentes rendszer létezzen. Én ezt nem helyeslem, nem támogatom, és nem akarok ilyen világban élni. Pont ezért nem is élek ilyenben, másfajtát választottam. A poszt pedig arról szól, ezt hogyan lehet.

 33. 01234567
  mondta:

  @jobangel: Teeeee!!!! ez a rendszer van, mindegy én mit gondolok, ez van ezt alkitják évtizedek óta!!!!!Neked nem tűnt fel. Ne égesd itt magad.

 34. 01234567
  mondta:

  @jobangel: Mondom protekció. Egy szint felett pedig nyugodtan önállósulhat, és esetleg némi gyakorlatot is szerez, ami elég a szürke középszerhez, mert itt az nyerő, a tehetséges gyanús, sőt veszélyes te, ezt sem tudod. No kapise, a mostani főnökök is valahogy így jöttek, lettek azok X év alatt. ez öngerjesztő, és így kitermeli a saját emberanyagát. Sokat kéne tőlem tanulnod, vagy kimenni az életbe, és látni mi történik. Ember, amire felvettek ahhoz olyan buta vagyok mint a segg, ráadásul valami vizsgát is tennem kell pár hét alatt, mert még megfelelő papírom sincs. Elintézték az iskolát, kedvezményes fizetéssel, és megleplek, a vizsgától sem félek. 🙂 De már most is ellátom azt a munkakört amihez papírom sincs, amikor bármely munkaügyi hivatalban sorban állnak a fószerek ilyen képzettséggel, és egy halom gyakorlattal. Sőt ha kaparnék, már két beosztottam is lett volna, és a segmeresztő melót csinálnám, de ez már nekem sok, és inkább csinálom szó nélkül a szivatósat, lesnek is, miért vállalom, és eleinte szerintem féltek is szólok az öcsémnek, de amióta látják milyen vagyok, bolondnak tartanak és békén hagynak, ez a legjobb, ezt szeretem. Legalább ennyi tartás maradjon bennem, ha már több nem is, mert enni kell.

 35. jobangel
  mondta:

  @01234567: Kérdés, hogy kinek érdeke, hogy ezt minél többen elhiggyék? Szerintem csak a tehetségteleneknek, becsteleneknek, mert ők csak ilyen közegben boldogulnak. Azaz minél inkább híreszteled ezt, annál inkább az ő rendszerüket szolgálod.

 36. 01234567
  mondta:

  @szintetikus: Csak ez működik. Szinte mindenhol. a szomszédban lakó srác ezért akar külföldre menni. a szakmájában, ami teljesen más mint az enyém, már mindenhol ezt látja, tapasztalja, még fiatal, nem akar ebben élni. Tehetséges tisztességes embernek itt nincs jövő, a becsületes meg jobb ha felköti magát.

 37. jobangel
  mondta:

  @szintetikus: Ez a kapcsolati tőke, amit magam is hangsúlyozok. Tessék kapcsolatot építeni, íme az eredmény. De nagy különbség az ajánlás és a protekció között, hogy ajánlásnál szakmailag is meg kell felelni, így a munka szakmai alapokon történik. Protekciónál meg minél közelebbi kapcsolatban kell állni valakivel, mert szakmailag nem felelne meg emberünk. Ezért folyamatos védelemre szorul a kapcsolata által (protectio = védelem) Azaz addig lesz emberünknek állása, amíg a védelmezőjének. Feljebb jutni is csak ilyen alapon tud, szakmailag nem. És még legyen is hálás a védelmezőjének. Ezért kiszolgáltatott helyzet, amitől óvnék mindenkit.

 38. szintetikus
  mondta:

  @01234567: Van benne valami. 🙂 Megkértem egy ismerősöm, hogy adja már be az önéletrajzom 1 pozícióra. Másnap hívtak… 🙂 nem mellékesen meg is feleltem minden kritériumnak.

 39. szintetikus
  mondta:

  A környezetvédelem menő lehet, de megélni belőle nagy tömegekben…
  Logisztika, pályakezdőként piszok nehéz, gyakornoki programban kell valahogy kiköt, akkor minden simább.
  IT, programozás + angol, más nem is kell.

 40. 01234567
  mondta:

  @jobangel: Ezért nem értesz te semmit, és semmihez. Nem érted, nem kellett izgulni, szóltam öcsémnek, onnan tuti volt, csak idő kérdése, így megy ez. Én inkább abban reménykedtem csoda történik és lesz még is valami más. csoda nincs, munka sem, munkahely sem. Így majd hallgathatom mit meg nem tett értem, neki köszönhetem, bla..bla..bla…no ez a gáz komám.A protekció nem hogy kiszolgáltatottá nem tesz, sőt a munkahelyen a további karriered záloga is. attól függ mire viszed, ki a csókod. Kis butám, már hierarchia van a protekciósok között, a csók pozíciója szerint, és abból kikövetkeztetheted ki mire fogja vinni, és kitől mennyire kell tartani. Az egyik felső vezető az öccsét pl. az anyja családnevével vetette ide, mivel elég alacsonyan kvalifikált, de hidd el sokra fogja vinni, és evvel az álcával besúgónak sem rossz. Mit tudsz te mond?

 41. jobangel
  mondta:

  @ibafaipap: tényleg jó irány, mert szegény orvost még nem láttam. De mit csináljak, ha fehérköpeny-fóbiám van, elájulok a vér és a szenvedők látványától?

 42. tundrazuzmo (törölt)
  mondta:

  A valóban hasznos készségeket az ember egy jó családban kapja meg, és nem az iskolában. Lehet rá edzeni különböző munkahelyeken fiatalként (szinte mindegy hogy hol), de sem főiskolán, sem egyetemen nem oktatják. A tudás önmagában fabatkát sem ér, ha sokat tanulsz, és minden vacakot megtanulsz, amit leadnak, akkor a végén még el is hiszed azt, hogy a tanultaknak bármi köze van a valósághoz. PEDIG NINCS.

  Gyakorlati készségeket kell elsajátitani:
  – problémamegoldás
  – csapatjáték
  – kitartás, munka több héten keresztül, határidőre
  – adott szó megtartása
  – vállalkozási-pénzügyi gyakorlati ismeretek
  – rendszerszemlélet, projekt alapú gondolkodás
  – stb.

  Enélkül mehetsz a szalagra, robotolni.

 43. jobangel
  mondta:

  @01234567: Protekcióban bízni a legveszélyesebb. Bejöhet, ha nincs más, de nagyon kiszolgáltatottá tesz. Jól is hangzik, hogy így nincs verseny, de sajnos van. Pl. abban a két hónapban amíg a hívásra vártál, én biztos megőrültem volna a bizonytalan várakozásban.

 44. 01234567
  mondta:

  Soha nem adod fel. Tudod mi kell? Protekció, csak az. egy évig kerestem munkát, 500 önéletrajz, 20 állásinterjú(ebből 10 minimum kamu, csak tudnám miért csinálják)után végül feladtam, szóltam az öcsémnek, ezt szerettem volna elkerülni. Megmondta három hónapon belül felhívnak, kettő hónap múlva hívtak, bementem egy nap alatt felvettek, eddig ezen a helyen kb. 20 frissen felvettel(utolsó három hónapban) beszéltem, mind valakinek a valakije. Simán megy a felvétel, minden héten 6-8 újabb csókost vesznek fel, és a nagy multicég honlapján ott van: „Létszámstopp miatt a felvétel szünetel!”- ezt elemezd már ki nekem légyszíves. 🙂 Nem tudsz te semmit, meg a hozzád hasonlók sem, szórakoztok itt mások sorsával, b@sztatjátok a sok megkeseredett munkakeresőt, akik ha vannak olyan elkeseredettek, még a ti idióta dolgaitokat is megpróbálják, aztán meg felakasztják magukat. Emberek! Nem bennetek, a rendszerben van a hiba! Sz&rjatok rá! aki tud, teheti menjen külföldre, akinek van protekciója csak abban bízzon, akinek nincs, csak a szerencsébe, és ne olvassatok ilyen marhaságokat, csak magatoknak, az egótoknak, a lelketeknek ártotok.

 45. Gerardus A. Lodewijk
  mondta:

  Szerintem többnyire úgy van, hogy az „érdekel” és a „jó vagyok benne” halmaz erősen átfedi egymást (az érdekel, amiben jó vagyok, és abban vagyok jó, ami érdekel).
  De van ám a dolgoknak a statikán túl dinamikájuk is. Jártam már úgy, hogy az elején nagyon érdekelt egy adott munka, noha csak kicsit ment, majd ahogy beletanultam, egyre jobban ment, de ezzel párhuzamosan egyre kevésbé érdekelt. Amikor már igen jó voltam benne, de már alig érdekelt, akkor úgy döntöttem, hogy átadom a helyem másnak. Ebből megtanultam, hogy az „érdekel, de nem vagyok jó benne” halmazban lenni kisebb rossz, mint a „jó vagyok benne, de nem érdekel” halmazban.
  Azóta szerencsére találtam olyan munkát, amely érzésem szerint pontosan a fenti három halmaz metszetébe esik (persze figyelem a dinamikáját is).

 46. Én a blogger
  mondta:

  I’d urge absolute everybody to fc’kin learn at least on foreign language!
  And not just learn it, live it! We are a way too small nation to get by on our own … YOU have to be open towards the World!

 47. Névtelen
  mondta:

  Ehhez a három tényezőhöz még jön egy negyedik: Mit mond a jósnő, milyen szakma fog megszűnni tíz-húsz éven belül?

 48. Névtelen
  mondta:

  @siskalaszlo: Igen, ebben is van valami.

 49. Névtelen
  mondta:

  @ibafaipap: És külföldre menni utána… 🙂 Igen, az orvos amúgy tényleg jó, csak elég sokat kell tanulni, agytrösztöknek jó szakma. Meg bármilyen eü.-s szakma, pl. ápoló v. szociális munkás a kiöregedő társadalom miatt szerte Európában, csak itthon nem lehet ezekből megélni, nem csodálom, hogy mennek ki az orvosok meg az ápolók (is) Németországba.

 50. siskalaszlo
  mondta:

  Aki tud angolul vagy németül az nagyon könnyen tud állást találni magának külföldön (persze csak, ha nem válogat) De legalább megfizetik 🙂

 51. bunk0
  mondta:

  @Hobbisebész: ja hát igen, vannak akik filozófia okokból nem akarnak dolgozni, csak azt nem tudom az ilyenek minek olvasnak álláskeresési blogot 🙂

 52. wmiki
  mondta:

  😡
  újra index címlapon mondják meg a nagy semmit
  köszönjük szépen!

 53. Mindfield
  mondta:

  Meg kell nézni egy multi gyakornoki programját, azokat a képességeket fejleszteni amik oda le vannak írva, majd egyetemen bekerülni a gyakornoki programba, onnantól kezdve pedig munka és tanulás az élet. A siker garantált, a boldog élet már kevésbé, de valamit valamiért.

 54. Hobbisebész
  mondta:

  Egy dolog kiemelését hiányoltam csak, az időét.

  Megvan a tuti munka, csak napi mindössze 8+1 óra, plusz 2 óra bumlizás.

  Vagy szezonális/ciklikus, olyankor látástól mikulásig, amúgy lehet rekreálni.

  Netán napi pár óra, érte elegendő pénz, a munka megvár másnapig.

  Máshol haza is kell vinni a munkát, vagy éjjel-nappal elérhetőnek kell lenni.

  Aki nem akar kiégni 40 éves kora előtt, annak érdemes ezeket a szempontokat is átgondolnia.

  Én például képtelen lennék minden reggel 6-kor kelni, 8-ra menni, este hazaérni és „kikapcsolni”. Nincs az a pénz, hogy ezt tartósan csináljam, amíg egyébként megélek.

  Más viszont pont ezt a fajta rendszert szereti, keresi az életében.

 55. ibafaipap
  mondta:

  Lóf.sz. Orvosnak kell menni.

 56. csibigabi
  mondta:

  Az a Venn-diagram odafenn nagy marhaság. A munkavállalók zömének azon KÍVÜL helyezkedik el az élete.

 57. A neked való dolgok feléd mennek.