Termékek, szolgáltatások álláskeresőknek

Termékek, szolgáltatások álláskeresőknek

money.jpgÁlláskeresők kétségbeesésükben hajlamosak lennének bármit megadni (főleg kisebb-nagyobb összegeket), csak végre állásuk legyen.

Fontos mérlegelni, érdemes-e ezt vagy azt megvenni, költeni valamire, ami sikeres álláskeresést ígér. Ismerve az álláskeresők anyagi helyzetét, általában nem javaslom ezeket. Nem feltétlenül azért, mert nem jó a kínált szolgáltatás, hanem azért, mert a költés kimenete bizonytalan.

Egyáltalán nem biztos, hogy kapsz valamit a pénzedért, ami előrevisz.

Mikor ne fizess?

Ha emeltdíjas telefonszámon kínálnak karriertanácsadást, azt a számot semmiképpen se hívd! Ugyanők szoktak biztos álláslehetőségeket is kínálni, ezeket is kerüld el nagyívben. Ha regisztrációs díjat kellene fizetned, oktatási csomagot venned, vagy valamilyen más pénzbeli formában „befektetned” a saját munkavállalásodba, a későbbi busás juttatásért cserébe, az mindig átverés. Ez a későbbi kánaán sosem fog megérkezni. Ha valamit kapni akarnak tőled, mondjuk 5 ismerősöd kontaktadatait, vagy rá akarnak beszélni arra, hogy „próbáld ki magad”, akkor határozottan mondj nemet. Nem leszel pénzügyi tanácsadó vagy profi ingatlanügynök egyhetes tanfolyamon, hiába „jutányos” az ára, és hiába ígérnek „biztos, bejelentett munkát”, ha elvégzed.

Hasznosnak tűnő szolgáltatások: nincs garancia semmire!

Vannak akik az álláspályázati anyagod tuti megreformálásával kecsegtetnek, nagyon rövid időn belüli állástalálást ígérnek a maguk módszerével, de olyan ez mint az MLM: nem láttunk még sikeres MLM-est, csak olyat, aki állítja, hogy ő már látott. Mindig működő önéletrajzra nem lehet garanciát vállalni, mert a racionális előszűrés után igenis szubjektív döntések születnek, kár tagadni. Ráadásul a döntési kritériumok cégenként eltérőek, így ezeket sejtve is csak bizonyos szintig lehet előkészíteni a döntést.

Ha ki akarsz tűnni a tömegből, akkor szakmailag kell kitűnőnek lenned és ezt jól le kell tudnod írni, ehhez ezernyi CV-sablon van szerte a neten.De a ragyogóra írt álláspályázat kevés, ha nem vagy jó interjúzó, ha a hozzáállásod nem azt sugallja, hogy te vagy a megfelelő jelölt, akkor kidobott pénz CV-írásra költeni.

Nincs olyan, hogy megveszel egy doboznyi tartalmat, abból összedobod a CV-t és motlevelet, betanulsz belőle 3 panelválaszt és jön az állásajánlat! Nem mellesleg, az így megírt anyagok közül még sosem láttam igazán jót. Kevésbé jót sem, csak borzalmasat.Nyilván hozzám csak azok jönnek, akik nem találnak állást egy ilyennel, így mintám nem reprezentatív. A kezembe került, drága pénzekért vett dobozos módszertannal kifaragott önéletrajzok többsége használhatatlan volt. Kitartóan végigolvastam őket, néha úgy éreztem, én vagyok az első, aki ezt megtette, másnak biztos nincs türelme, munkaideje ennyi sületlenségre. Ültem fölöttük, és fogtam a fejem, azt kérdezve, hogyan lehet ilyen ügyetlenül ábrázolni az egyébként jó karrierutat, vagy épp belefáradtam az egyoldalnyi süket marketingdumába, és harmadszori nekifutásra találtam meg az anyagban, hogy mihez is ért a jelölt. Volt, hogy jegyzeteltem, mert mire az anyag végére értem, elfelejtettem, honnan is indult az egész. Ott volt a jó szakember, de jól elrejtette a „módszer” – és még fizetett is ezért. Éles álláskeresésben ezek biztosan olvasatlanul landoltak vmi „egyéb” folderben. Ezek helyett egy explicit, konkrét céllal megfogalmazott anyagot írtunk, és rövid időn belül beindult az érdemi álláskeresés: válaszok, interjúk. 

Az ilyen termékeket kínáló honlapok maguk is így néznek ki: marketingduma, 3 soronként felhívás, hogy ilyenolyan akcióban vedd meg, vigyorgó elégedett vevők 1 mondatos nyilatkozatai, könnyű munkával zseniális és hatékony CV ígérete, de semmi konkrét tartalom. Esetleg sárga kihúzófilcet imitáló és/vagy piros, kézzel rajzolt bekarikázást utánzó kiemelések még a különös ismertetőjeleik. 

Karrierkönyvek

Érdekes és hasznos olvasmányok, de nem az álláskeresésed időszakára, mert ahhoz nem elég konkrét egyik sem. Szemléletformálásra, egy általános nézet megteremtésére alkalmasak, de egy stresszes álláskereső időszakban idegesítő ilyeneket olvasni, mert a leírt módszerek többnyire hosszútávon eredményesek. Inkább ajándékba kérj ilyen könyveket, és jókedvedben olvasd őket!

Hasznos szolgáltatások

Egyes karriertanácsadók, állásportálok közepes árú és nagyon drága, de hasznos szolgáltatásokat kínálnak. Fontos előnyük, hogy tanítanak neked valamit, azaz nem egyszeri alkalommal vásárolsz egy lehetőséget. A kapott tudásanyag mindenképpen épülésedre szolgál. Döntsd el magad, megéri-e neked idegennyelvű állásinterjúra felkészítésért, karriertanácsadásért, próbainterjúért fizetni. Ha egy sikeres idegennyelvű interjú választ el csak az állástól, megérheti. Ha mindig az utolsó körös állásinterjúkon buksz el, talán megmondják, hol hibázol. Ha megrekedtél a karrierterveidben, ők értenek hozzá, tudnak segíteni. Ha úgy érzed, megengedheted magadnak ezt a kiadást, akkor körültekintően válassz szolgáltatót. (Google, e-cegjegyzek.hu, forumkereso.hu – pl. itt nézz utánuk)

Mostani újdonságként kínálnak motivációs levél és CV-design szolgáltatást is, ami egy professzionális grafikai elemet ad az egyszerű, fehér lapra szövegszerkesztett önéletrajzhoz. Egyedi designt adnak, és valóban a te önéletrajzoddal foglalkozik egy grafikus több órán át. Van olyan szint, ahol ez kifizetődő lehet. Ha igényes anyagot adsz ki a kezedből, az mindig sikerre visz előbb-utóbb. Ám a legprofibb grafikus művészi designja sem fog segíteni rajtad, ha a CV-d semmitmondó, nem tudják meg belőle, hogy mihez értesz, milyen munkákat tudsz jól elvégezni, és mik a céljaid. Csak olyan CV-hez vásárolj designt, aminek a tartalma már biztosan rendben van!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Én a blogger
  mondta:

  Itt emlékeztetnék mindenkit, aki ezeket a szolgáltatásokat igénybe veszik (valljuk be legtöbb esetben a nagy semmit), hogy eznek a cégeknek a tulajdonosaik _gennyesre_ keresik magukat! Mind milliárdos már, a TI szegénységetekből 🙁

 2. Névtelen
  mondta:

  @jobangel: Köszi, meglátjuk. 🙂

 3. jobangel
  mondta:

  @Philosoraptor: Elgondolkodom a témán, úgy jövő hét keddre 😉 De nem biztos, hogy sok konkrétummal fogok tudni szolgálni.

 4. Névtelen
  mondta:

  @levendulabandi: Ha felmegy az ember a profession.hu-ra, azt látja, hogy az IT/pénzügy/gyártás és tervezés (mérnökök) szektor iszonyat sok embert feltud szívni, ha lehet hinni a számoknak. Ha felmész a karrieroldalakra, rendre azzal találkozol, hogy nincsen elég mérnök, orvos, stb., mondjuk ez az egész világon így van. Szóval a keresett szakmákat mindenki tudja (mert a csapból is ez folyik), de jó lenne esetleg olyan szakmákról is hallani, amik mondjuk nincsenek benne a top10-ben, de ettől függetlenül sikeresen lehet velük munkát találni.

 5. levendulabandi
  mondta:

  @Philosoraptor: Jó ötlet, de angel csak arról tud írni, h MOMENTÁN mik a keresett szakmák. Azt, h mit érdemes tanulni, mi lesz a trend 5-10-20 év múlva, azt ki tudja…Lehet, h elég lesz lőni tudni. 😀
  Öregszik, betegszik a társadalom, tehát a jövőben ápolóra, orvosra biztosan szükség lesz.
  De én is várom angel reflektálását erre.

 6. Névtelen
  mondta:

  @jobangel: Nem tervezed esetleg, hogy írsz egy konkrét cikket, ami csak arról szólna, hogy mit érdemes tanulni, de persze a valóságot tükrözné.

  Furcsállom, hogy hiányszakma szinte mindegyik fizikai szakmunka, közben az építőipar már rég halott, szóval nem is értem, hogy hogyan sikerülnek ezek a felmérések.

 7. Eltévelyedés
  mondta:

  @Karriertanacsado: De vajon láttad a bankszámláját, vagy csak előadta magát, hogy mekkora líder ő? valahogy mindegyiknek kamuszaga van.

 8. levendulabandi
  mondta:

  Hogy a másik oldalt is bemutassam,1 olyan multinál is dolgoztam,ahol az összes létező és meghirdetett állás valós volt, és az interjúk korrekten zajlottak és mindenki kapott 2 héten belül visszajelzést a szerepléséről. Az is igaz, h műszaki terület volt és itt pont az ellenkezője volt igaz, mint a többi hirdetésnél: jó ha 1-1 hirdetésre 3-10 Cv érkezett (spec. szakterület volt), tehát itt lasszóval kellett fogni az embereket.

 9. levendulabandi
  mondta:

  @jobangel: toborzást 100e alatt nem lehet megoldani? Szted mibe kerül állami és közig állásokat feltetetni a kozigállásra? Ingyenes! A profession (ami az egyik legdrágább)van 20ért is hirdetés, kategóriánként változó. Nemrég sales hirdetést kellett feladnia vkinek, az 58eFt volt 4 hétre. (lett volna, de nem vette igénybe, nem a pénz miatt, hanem máshogy talált embert) Tudod mi egy vállalat költségvetésében ez az összeg? F.ing!És ne mondd, h nem találkoztál olyannal, h lezsírozott állás? Mert én sokkal. Ahol előzőleg dolgoztam, a legtöbb irodai melóra megvolt előre az ember ( a fizikai dolgozókéra nem), ami nem vezetői állás volt, azt meg se hirdették, ha volt üresedés és a dolgozók megneszelték, már szóltak is a rokonságnak, h küldjék a cv-t.

 10. jobangel
  mondta:

  @Philosoraptor: Szívesen, és tényleg örülök minden ilyen sikernek.

 11. jobangel
  mondta:

  @levendulabandi: Csak tudnám, ki híresztelni ezeket… Logikusan belegondolva, megy-e wellnessni aki állást keres? Jó célcsoport gyűlik-e így össze bármilyen eladáshoz? Ha nem, akkor max. egyszer lehetett megcsinálni, onnantól mindenki rájött, hogy ezek ebből a szempontból értéktelen adatok. Egy toborzást lejátszani csak hirdetéssel, mailfogadással 100 ezer alatt nehéz megoldani. Megéri-e, ha 40-ért megvehetem a Dun&Bradstreet validált adatbázisát? Vagy magánadatok esetén simán indítok egy nyereményjátékot, amiben persze majd senki nem nyeri meg a Kindle-t, de a fényképét ingyen töltöttem le.
  De nem kell adatot gyűjteni, emberek maguktól is boldogan megadják még a kifejezetten érzékeny adataikat is, nemhogy egy mailcímet. Kedvenc cikkem a témában: attila.blogs.balabit.com/hu/2010/09/jelszavadat-egy-gumicsontert/

 12. Névtelen
  mondta:

  @jobangel: Köszi meg azt is, hogy segítséget nyújtottál még régebben önéletrajz írásban.

 13. jobangel
  mondta:

  @Philosoraptor: Gratulálok! 🙂

 14. Névtelen
  mondta:

  @levendulabandi: Köszi. Az arány kb. 60-70 beadott jelentkezés, ebből négyen jeleztek vissza, ebből 1 db helyre vettek fel, állásinterjú nélkül, 243 jelentkező közül választottak ki. Ahova mentem állásinterjúra, az nem jött össze. Neki meg sok sikert! 🙂

 15. levendulabandi
  mondta:

  @Philosoraptor: Nincs, de ígéretek ismerősöktől már vannak. Ha lesz neki, akkor beszámolok itt róla.Neked pedig gratula! :-)))

 16. Névtelen
  mondta:

  @levendulabandi: Lett melóm végre, holnap írjuk a papírokat.

  Barátnődnek lett már munkája?

 17. Névtelen
  mondta:

  @levendulabandi Értem.

  Rendre hallom, hogy más adatainak eladása mekkora nagy biznisz, de közben meg én úgy tudom, hogy emberenként kb. 5 forintot kapsz, szóval akkor baromi sokat kell gyűjtened, hogy megérje ezt csinálni.

 18. levendulabandi
  mondta:

  @Philosoraptor: Jah és olyan is van, amikor a konkurenciának vagy egy leendő befektetőjének mutatja milyen tőkeerős, lám náluk felvétel van, közben meg döglődik a vállalat.

 19. levendulabandi
  mondta:

  @Philosoraptor: adatgyűjtögetés (ezeket el lehet adni), adatbázis feltöltés,reklámcélra (pl. hotel-állást hirdet, ezután a csak munkakeresés céljából létrehozott email teleszórva adott hotel wellnesshétvége ajánlataival), ill, azokat is a kamuk közé sorolom, amik valósak, de már megvan előre a csókos, akit fel kell venni, csak meg kell hirdetni.

 20. Névtelen
  mondta:

  @levendulabandi: Mi értelme van a kamu hirdetéseknek?

 21. Karriertanacsado
  mondta:

  @Eltévelyedés: Én interjúztattam MLM-es vezetőt, elképesztő fizetésigénnyel. Egy ügyfelünk szerette volna az értékesítését mlm hálózatszerűre építeni és kellett volna neki valaki felülről. És van közvetlen közeli barátom, aki ebből él és nagyon jól!!!! Hozzátenném, hogy akik engem ajánlatokkal megkerestek, azok jellemzően rövid időn belül kihaltak a szervezetből, valszeg nem kerestek jól. Én elvből elutasítom az összes MLM-est, messziről érzem a szagukat. De, aki időben szállt be és ügyes volt, azok között van, aki ügyesen felépítette magát.

 22. Eltévelyedés
  mondta:

  @Karriertanacsado: Sikeres, vagy sikeresnek tűnő MLM-es?
  Eddig akárhányan megkerestek, mindnek azt mondtam, hívjon fel, ha az első millió a számláján van, én leszek a legkeményebb MLM katona. Azóta sem hívott senki sem.

 23. Karriertanacsado
  mondta:

  Egyetértek a leírtakkal, bár láttam elég sok sikeres MLM-est is. És azt gondolom, hogy vannak helyzetek, amikor szükség van tanácsadásra is. De az a legsikeresebb dolog, ha magát adja a jelölt az interjún, s természetes.

 24. jobangel
  mondta:

  @Nem taggyűlés volt: Köszönöm az elismerést. Valószínűleg neked az segített, hogy sok döntés után egy döntéselőkészítésnek minősülő CV-írás rutinból megy. És egyetértek, nem nagy varázslat ez, józan paraszti ész, némi empátia elég szokott lenni. De pont ezt irtották ki a sok trükközéssel.

 25. Nem taggyűlés volt
  mondta:

  Érdekes írás. Tavaly tíz év saját vállalkozás után a politika miatt úgy döntöttem, a cég mellett állást is keresek it területen.
  Tizenéve nem írtam őnéletrajzot, ráadásul saját cégben dolgoztam. Nagyon elveszettnek éreztem magam. Egy fejvadászcég könyvét vettem meg párezerért, a fentebb már említett gerilla önéletrajzot kb 25 ezerért, és egy konzultációt ugyanitt kb 50 ezeréert.
  Nem sokat értek, végül józan paraszti ésszel összeraktam egy önéletrajzot, időrendi sorrendben, projektek, feladatok, eredmények, és hamar érkeztek a megkeresések, majd az állás.
  Nekem szerencsém volt, mert piacképes a tudásom, és megtakarításokból finanszíroztam ezeket a kiadásokat. Sok tanácsadó és tanácsadó cég tényleg gátlástalanul kihasználja az álláskeresők szorult helyzetét. (Mondjuk ehhez valahol szerintem politikusokat megszégyenítő arcbőr kell.)
  Miután elhelyezkedtem egy ideig filóztam, hogy megkeresem pl. a gerilla önéletrajzot és visszakérem a befizetett pénzt, mert tényleg semmit se ért. Aztán hagytam a francba az egészet.
  Tényleg érdemesebb tanfolyamra, nyelvtanulásra költeni.
  Egyébként jó a blog, normális józan tanácsokkal.

 26. Pan Modry
  mondta:

  Szerintem a legfontosabb hogy a dolgozo proaktivan kepezze magat, erdemes kovetni hogy mik azok a trendek amik versenykepesseget biztositanak.
  Szerintem nem nagy ar akar a fizetes 5-10% at kepzesre kolteni ha a ,unkaado nem fizeti, de mindenkepp olyan kepzesre amikbol piaci hiany van. Peldaul aki konyvelo az megcsinalhatja onszorgalombol az acca vagy cfa vizsgat, aki mernok az mondjuk megcsinal egy sixsigma black belt traininget.
  Alapvetoen hiszem hogy a boseges idokben kell felkeszulni az inseges idokre.

 27. padisah
  mondta:

  jogszabály tiltja az olyan munkaközvetítést, ahol a leendő munkavállaló fizet(ne) hogy pont őt helyezzék el, nem „valakit” aki betéved az ajtón, és ez abból a szempontból jogos is, hogy ha lehetne nagy valószínűségel lehúzásra használnák

  ennek ellenére szerintem ilyen szolgáltatásnak, vagy a cikkben megfogalmazott karriertanácsadásnak van létjogosultsága, de utófinanszírozással és sikerdíjas alapon, tehát csak akkor kell az álláskeresőnek utólag, a fizetéséből mondjuk 1 évig havi 1-5k-t fizetni, ha a segítség révén kapott állást
  (itt persze majd az lesz a lehúzás, hogy kap az illető állást, de nem a segítségtől)

  álláskeresőknek, ha van pénzük és abból próbál előnyhöz jutni, azt javasolnám hogy tanfolyamokra költsék el, ami emeli az ő munkaerőpiaci értékét
  csináljon meg nyelvvizsgát, szakmai vizsgát, jogosítványt etc. – most van rá ideje

  gyanítom a többség jobban jár ha inkább spórol mindennel hogy tovább tartson a tartaléka amiből él amíg állást talál

 28. levendulabandi
  mondta:

  Még egy sztori: bnőm 2009-ben elment egy híres karriertanácsadóhoz, aki többsorozatos konzultációért kért volna 150.000 ft-ot!Cv írás, interjúra felkészítés stb.címén. Azt állította a tanácsadó úr, h az övé hiperszuper módszer és ezer százalék, h ha elvégzi az ő tanfolyamát, akkor lesz állása. Nyilván nem volt a lányzónak pénze, mert akkor már 1 éve nem dolgozott, nem 150ezer, de 2 ft-ja sem. Viszont, felajánlotta a tanácsadó úrnak, h elvégzi a tanfolyamát és amint lesz állása, megfizeti neki a kért pénzt, vagy felajánlja neki az első havi fizetését. ( a lány előző nettója kb ennyi volt, gondolta, a köv munkahelyén is kb ennyit fog kapni)
  Ezt a tanácsadó úr nem vállalta! Nem merte bevállalni, mert mi lesz, ha a lányzónak mégse lesz állása, miután elvégzi a 10 napos tanfolyamot? Jah, h mégse olyan hiperszuper a módszer?! :-DDD

 29. levendulabandi
  mondta:

  Na mi a fene? Mostanában mindenben egyetértek angellel? 🙂
  Saját ismerősi körömből tapasztalat: gerillás és a színes ugráló-zenélő powerpointos Cv ment a kukába, a sima fekete-fehér 1 oldalas amerikai típusúval hívták be ismerőseimet interjúra.Hozzáteszem, ők jogi, kommunikációs, hr-es, közgazdász,asszisztens, könyvelő stb. állásra jelentkeztek, ahol nem kell, sőt hátrány a marketinges, komolytalan Cv. Egy grafikusnak, vagy reklámszakembernek lehet, h ez kell.
  Sajnos egy-egy állásra régebben 20-40 cv, ma 200 feletti (szakemberek szerint nem ritkán 1000!) Cv ömlik be (nem a spec. állásokról beszélek, hanem a fentiekről).Nyilván jó, ha a Cv nem tartalmaz helyesírási hibát, ha nem több, mint 1 oldal, ha normális a fotó és az emilcím, szépen tagolt átlátható és minden fontos infót tartalmaz.
  Kb. ennyit tehetünk magunkért. Sajnos sok embert át lehet vágni, mert az látják, h 100 esetből behívják őket 2 interjúra. És ilyenkor jön az álszakember és bemagyarázza a buksinkba, h rossz a Cv-d…És a tapasztalatlan kereső ki is fizet érte 5000-50000 Ft-ot. Jobb esetben tényleg talál benne hibát, amit kijavít vagy beleír dolgokat. De sajnos az ismerőseim Cvjébe se formai, se tartalmi okok miatt nem tudod belekötni.Egyszerűen sok a jelentkező ezen állásokra és sok a kamu hirdetés is. Emellett nagyon kevés is az állás, ill. a kereslet-kínálat nem találkozik.