Pályakezdő jelentkezését is várják – és komolyan gondolják!

Pályakezdő jelentkezését is várják – és komolyan gondolják!

blog-start1.jpgAz álláshirdetések gyakori mondata, hogy „pályakezdők jelentkezését is várjuk”. Sokak szerint ez finom célzás az alulfizetettségre és az életkori diszkriminációra. Ezt sajnos nem tudom megcáfolni, néha tényleg így van, de meggyőződésem, hogy sokkal inkább előítélet, a rossz tapasztalatokban bővelkedő álláskeresők csalódottsága alakította ki ezt a közvélekedést.

Fontos lenne, hogy csak azért, mert ez a mondat benne van az álláshirdetésben, még ne hagyjuk ki a hirdetést, igenis jelentkezzünk.

Megkérdeztem hát HR-es fórumokon, milyen szándékkal, okokból írják ezt bele a hirdetésbe, kaptam pár hasznos és őszinte választ, alább idézem őket.

Ezekből a HR-esektől, kiválasztóktól származó indokokból is az látszik, hogy az előítéleteink lehetnek a karrierünk megrontói is. Nem naiv, aki elhiszi, hogy jószándékkal is kereshetnek pályakezdőt, hanem simán csak realista. Még így hétévnyi jobangelkedés után is vádolnak naivitással, pedig ennél egyszerűbb a helyzet: elég sokféle céget, sorsot, történetet láttam ahhoz, hogy ne higgyem el, hogy valamit nem lehet megcsinálni. A „hivatalos” munkámban is mindig az hozott eredményt, hogy a tanult tehetetlenséget én nem voltam hajlandó megtanulni. Sokszor azért kezdtem el valamit, mert nem akartam tudni, hogy azt nem szabad elkezdeni, mert mások szerint úgysem sikerülhet. Sokszor azért sikerült valami, mert én nem tudtam, hogy nem sikerülhet 🙂

Erről elég nehéz meggyőznöm álláskeresőket, pedig sok jó lehetőséget hagynak ki, mert bizony vannak cégek, akik ezt jó szándékkal írják be az álláshirdetésbe. Néha kifejezett küzdelmem, de, erre igenis add be a pályázatod, igen, pályakezdő is jó nekik, vegyük komolyan a hirdetést, mert mégis mit veszíthetsz?

Azt tudjuk, hogy minél kevésbé képzett ember szükséges a pozícióra, annál rugalmasabb a tapasztalat iránti igény. De komoly képzettséget igénylő hirdetésekbe is bekerül ez a mondat, komoly okokkal, íme pár szakmai válasz:

HR-esektől(idézetek dőlt betűvel):

 1. Egyszerű vagy könnyen megtanulható munka, amihez nem szükséges tapasztalat. – Azaz nem hangzatos menedzseri címmel kábítják be a jelölteket a betanított adminisztrációra. Nekem ez szimpatikus.
 2. Nehéz embert találni, ezért már az iskolapadból becsábítjuk, és „beneveljük” a szakembereinket – Egyértelmű, nem? Különben is nagy probléma a pályaelhagyás, főleg akkor, ha kiképezünk egy szakembert az adóforintjainkból, aki majd egy percet sem fog dolgozni a szakmájában. Ez az egész gazdaságnak rossz, ha ezt így megakadályozzák egyes cégek, az viszont jó dolog.
 3. Utánpótlás tervezés – no igen, pl. a mezőgazdasági cégeknél nagy a kétségbeesés, hogy nem jön a fiatal, az „öregek” meg már nem mozdíthatók a jelenlegi munkahelyükről, és leginkább nyugdíjba mennek épp… Ennek sok oka van, az egyik az, hogy sokáig nem is voltak nyitottak a fiatalokra, pályaújrakezdőkre. Most, hogy azok lettek, örüljünk, használjuk ki!
 4. Hosszabb távra tervezünk az adott pozícióval, szakterülettel. Adunk egy karrierutat a fiatal/pályakezdő kollégának, szakmai kilátást, jövőt, ami őt motiválja és így a fluktuáció is csökken. – Employer branding, munkaerő-megtartás. Lám, nemcsak szöveg, csinálják is!
 5. Van olyan munkakör, ahol fontos a tapasztalat, de ahol nem, ott szívesen betanítjuk a pályakezdőket. Nálunk nincs semmi hátsó szándék, esélyt adunk mindenkinek, aki illeszkedik a csapatba és tehetséges. – mint a legtöbb jó munkahelyen.
 6. Egy idősebbekből álló szervezetben egyértelműen és akár bevallottan is a vérfrissítés és a legújabb technológiák (egyetemről való) behozatala a cél – És tényleg, van, ahol egy új részleg már új felfogásban épül, kezd el működni, afféle kísérlet gyanánt. Ami itt bevált, azt fokozatosan átemelik a régóta meglévő területekre is, ezzel alakítja át saját magát a cég, lassan és viszonylag kis kockázattal. Nyilván ez csak nagy cégek jellemzője, így akár azt is feltételezhetjük, hogy a hirdető elég nagy cég, tehát megintcsak kár lenne kihagyni az álláspályázatot.
 7. Gyorsan változó környezetben a pályakezdő rugalmasabb tud lenni, mert még jó eséllyel nincs kialakult karrierterve – Ehhez hozzátenném, hogy a pályaújrakezdők is tudnak rugalmasak lenni, pont a hosszabb kihagyás miatt szívesen vágnak bele új dolgokba, mert amit azelőtt csináltak, már lehet, hogy nem is komfortos számukra. A karrierváltó meg épp alakítja a karriertervét, a legjobb pillanatban van a rugalmasságot kereső cég számára.
 8. Multinál, ahol a nyitottság pedig extrán fontos, mert sokféle ember (generáció IS, de pl. nemzet is) lehet, előfordulhat, hogy a rugalmasabbnak ígérkező hipszter lesz a befutó.

Egy toborzó véleménye, szó szerint idézem, mert nagyon örülök ennek a felfogásnak, különösen, ha toborzótól látom, mert ő sok céget tud elérni a véleményével:

Egyre több ügyfelem érti, hogy a személyiség fontosabb. A munka megtanulható, a személyiség viszont adott, azt egy munkáltató nem hivatott átformálni. Ilyenkor örömmel írom bele a hirdetésbe, hogy pályakezdők is jelentkezhetnek, mert nem azt nézem, hogy mit tud, hanem azt, hogy mire képes. Rengeteg a nagyon jó képességekkel és valós motivációval rendelkező pályakezdő, akinek sok helyen, ahol a „legyél fiatal és legyen húsz év tapasztalatod, legyél kreatív, de ne nagyon szólj bele a nagyok dolgába” elv miatt nincs esélye.” – Igen, a munkáltató nem jogosult agymosásra, nevelésre, és ha nyitott a pályakezdőkre, az már önmagában jelenthet versenyelőnyt. Gyorsabban talál tanulni hajlandó, lelkes, alkalmas embert. Amíg más a „kész embert” keresi, sokszor fél évig akár, addig ő kitanítja a pályakezdőt, és elviszi azt a projektet, amire a versenytársnak nincs embere. A cég, ahol a pályakezdőre pofoznivaló kisinasként tekintenek, az új kollégának pedig azonnal kell mindent tudni, mentoring, támogatás nélkül, ezzel pokoli nyomás alá helyezve őt, lassan le is húzhatja így a rolót.

————–

Ennek szellemében tehát, nem hagyunk ki pályakezdőt is megengedő hirdetést, mert lehet jó állás amögött is. És akik nyitottak pályakezdőkre, azok karrierváltókra és pályaújrakezdőkre is lehetnek nyitottak, mert mint látjuk, leginkább a friss tudást és a rugalmasságot keresik ezzel a mondattal. Ebben a három álláskeresői kategóriában ezek pont megvannak.

Ha a fenti indokok miatt került az ominózus mondat az álláshirdetésbe, az tehát remek lehetőséget kínál így pályakezdőknek, pályaújrakezdőknek, karrierváltóknak is, pedig azt gondoljuk, nekik sokkal nehezebb állást találni. Tényleg nem könnyű, de sokszor a saját életüket nehezítik azzal, hogy kizárják a pályakezdős hirdetéseket. A pályakezdő ma már nem egyenlő a húszévessel, szerencsére ezt már sok helyen tudják, érdemes hát eljutni állásinterjúra és tárgyalni az állásról! Ha mégsem tetszik, amit állásinterjún hallasz, nemet mondani bármikor szabad, az álláskeresőnek is.

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Ha neked is személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem! További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @jobangel: „Ha te leszel a kiszórt senior, és felvettek egy juniort, akkor…”
  Ha jelentkezem egy állásra és túljutok könféle interjúkon, de nem én vagyok a szerencsés, akkor kapok egy rövid üzenetet, hogy nem engem választottak. Vagy – ami valószínűbb – nem kapok hónapokig semmit, amiből sejthetem, hogy nem engem választottak.
  Honnan tudnám ebből, hogy juniort, seniort, az egyik főnök haverjának unokaöccsét vagy épp egyáltalán senkit sem vettek fel?
  Ha nem engem vettek fel, semmiképpen sem leszek vidám, függetlenül attól, hogy kiknek hirdették az állást és ki lett a kiválasztott. Ha nem vettek fel, a lényeg az, hogy nem vettek fel, nem pedig az, hogy egy pályakezdőt vettek fel helyettem.

 2. jobangel
  mondta:

  @Balfredo Alfredo: Képzeld bele magad az álláskeresői oldalba, és rájössz, mi a probléma. Ha te leszel a kiszórt senior, és felvettek egy juniort, akkor azt mondod majd, olcsójánosok, minek futtattak. Ha egy másik seniort vesznek fel, akkor sem leszel boldog. Ha egy junior látja, hogy seniort vettek fel, azt mondja, miért is futtatták ezen, nyilván nem tudja felvenni a versenyt 20 év tapasztalattal szakmai szinten. Sehogy sem jó, az álláskeresőknek sem.

 3. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @jobangel: „de jól már nem jössz ki belőle employer branding szempontból”
  Az itteni hozzászólások meg tapasztalatok alapján nem érdekli a munkáltatókat az employer branding.
  Ha meg 2×2 jelölt van a shortlisten, akkor a munkáltató ugyan döntse már el, hogy hatékonyabb munkát vagy alacsonyabb bértömeget akar és ennek megfelelően haladjon tovább. Nem értem, mi ezzel a probléma.

 4. jobangel
  mondta:

  @kukatr: ez nem spanyolviasz, hanem szauna a hóembernek. Mert ha két különböző kvalitású emberből jó valamelyik, akkor hogyan válogatsz, ha érkezik egyik is, másik is? Van 2 jó juniorod, meg két jó seniorod a shortlisten, mit csinálsz? Lehet, hogy van rá valami matek, de jól már nem jössz ki belőle employer branding szempontból. A fizetés publikálása is elég izé, és bárkit veszel fel, a többi nem fogja jól érezni magát.

  Lsd. az egyik régebbi sztorimat, mikor közgazdászt vagy műszaki végzettségű embert kerestek, odavittem egy közgazdászt, aki az adott műszaki területen 20 évet töltött. Hát nekik mégis inkább műszakis kell, nem közgazda, mondták volt az elutasításban… Tetszett volna eldönteni, mielőtt körberángatta a kiválasztási folyamaton a közgazdászt, aki nyilvánvalóan alkalmas volt.

 5. Berelhetoreklamfelulet
  mondta:

  @babona:
  Hat jah. A versenyképes általában azt jelenti, hogy még a szakmai átlagra is csúnyán néznek majd 😀

 6. babona
  mondta:

  @kukatr: ennél már egyszerűbb a duplán meghirdetett… Összeget beleírni még mindig nem szokás, a munkavállaló minőségétől függhet a fizus, ez megérthető… (mondjuk a ‘versenyképes fizetés’ kitétel számomra elég riasztó, többnyire fantáziátlanul reklámozott nyomorúságos összeget jelent).

 7. kukatr
  mondta:

  @jobangel: Vagy mondjuk beleírod, hogy pályakezdőnek X-t, tapasztalt, több feladatot ellátni képes munkaerőnek X+Y fabatkát ajánlunk. Ez után el tudja dönteni a senior szakember is, hogy mennyire komolyan vehető a cég.
  De te úgy félsz ettől a spanyolviasztól, mint macska a tűztől.

 8. CoolKoon
  mondta:

  @jobangel: „Ha beszélsz róla az illetékessel, és tények alapján döntesz, az jó.” – Az a baj, hogy rengetegszer volt olyan, hogy a leírásból nekem az jött le, hogy igazából maga az illetékes (a hiring manager) se tudja, hogy mit akar (egyik kedvenc példám, amikor „.NET programozót” keresnek). Mégis mit beszéljek meg egy ilyen „illetékessel”?

 9. CoolKoon
  mondta:

  @Berelhetoreklamfelulet: „egyértelmű utalás arra, hogy nekik mind1 ki csinálja meg a munkát, csak csinálja meg olcsón.” – Igen, nekem is valahogy MINDIG ez ugrik be, ha ezt a kifejezést olvasom.

  @jobangel: „önsorsrontó előítélet, ami miatt sokszor nem talál állást egy senior” – A senior (magamból és mások elbeszéléséből kiindulva) általában az elvárásokat olvassa el a legelőször, a munkaköri leírás csak ezután jön. Ha pedig az előbbiben teszem azt azt írják, hogy „M$ Office alapfok, internet alapfok”, akkor úgy csukja be a lapot, mintha rémet látott volna rajta. Ha pedig a követelmények stimmelnek, még mindig ott van a lehetőség, hogy a leírásban lesz eldugva valahol a kulimunkára utalás (aki senior, annak villámgyorsan le fog esni, hogy mit takar a leírás, hiszen már szinte ezerszer látott olyat, többféle nyelven is megfogalmazva akár). Ráadásul az ilyeneket „jól jönne senior is” típusú munkákra általában két okból se szoktak felvenni: egyrészt úgy gondolják, hogy túlképzett, így a munkaidő nagyrészében unatkozna, másrészt úgyse akarnák megfizetni, mert egy frissdiplomást mindig sokkal ügyesebben tudnak csuklóztatni.

  „A fizetésről majd beszélünk akkor, ha állásinterjúra hívnak” – A történethez amúgy hozzátartozik, hogy a legtöbb ilyen helyről általában még a „sajnáljuk, de kukáztuk az életrajzát” típusú automata egyenválaszt se szoktam megkapni, nemhogy valami telefonos interjút.

  „már a hajléktalanság küszöbén állnak, mire észhez térnek, és rácsodálkoznak a világra, hogy jé, tárgyalni is lehet egy állásról?” – Igen, sajnos szegény 50 (na jó, 45) fölöttieknek pechük van, mert hiába van akár CCIE papírjuk is, akkor se hívják őket be állásinterjúkra (vagy ajánlanak nekik normális fizetést), hiszen biztos leprásak. Aztán mire belátják, hogy a bérigényüket a frissdiplomásokéhoz kéne „igazítaniuk”, már a hajléktalanság küszöbén állnak, és nem értik, hogy miért a butább/szarabb, 30-as éveik elejét taposó jelölteket választják helyettük. Sajnos vannak, akik még ilyen korban is reménytelenül naivak, igen.

 10. Berelhetoreklamfelulet
  mondta:

  @jobangel:
  Az, hogy beírja, hogy „pályakezdők jelentkezését IS várjuk” egyértelmű utalás arra, hogy nekik mind1 ki csinálja meg a munkát, csak csinálja meg olcsón.

  Innentől egyértelmű, hogy az ott nem komoly szenior munka lesz. (Egyébként meg megalázó is egy szeniorra nézve, hogy nekik mind1, ha azt a munkát egy kezdő, vagy egy szenior csinálja XD)

  Megoldás:

  -2 külön hirdetés feladása
  Nem kötelező bárkit is felvenni a pozícióra… ha csak egy embert keres akkor is feladhat 1000db hirdetést is, nincs kötelezve, hogy 1-nél többet vegyen fel.
  JAH IGEN
  Általában a fillérbaszó cégek írnak ilyet, hogy „pályakezdők jelentkezését IS várjuk” hisz OLCSÓ embert keresnek, így nem várhatja el az ember, hogy majd kifizetik azt a plusz pár tízezert amibe még1 hirdetés kerülne. (Vagy akár kifizetne egy full senior embert…)

  -Generic hirdetés írása.
  Generic leírással meg adva, hogy x – y szintig keres embert.

  -Egy hirdetésen belül több pozíciót is meg lehet hirdetni
  lol? tényleg?
  Igen tényleg, és csinálja is ezt több cég is. Oda írja, hogy ilyet és olyat keres, majd leírja az elvárásokat és munkákat junior szinten meg majd szenioron is külön külön.

  Ne legyenek illúzióid, voltam már pár ilyen helyen… ahol azt írják, hogy „pályakezdők jelentkezését IS várjuk” ott OLCSÓ embert keresnek, kivétel nélkül mindenhol.
  Ezt a mondatot úgy kell értelmezni, hogy „bárki jelentkezhet, de olyat keresünk akinek nincs nagy bérigénye.”

 11. jobangel
  mondta:

  @IT Knight: Ez a „VAGY”, amit javasolsz, most a „pályakezdők jelentkezését IS várjuk”. Körbeértünk?

 12. jobangel
  mondta:

  @CoolKoon: Ez az az önsorsrontó előítélet, ami miatt sokszor nem talál állást egy senior. Ha pályakezdőt IS várnak, akkor ott van keresnivalója másnak is jó eséllyel, de mindenképpen meg kell próbálni. A fizetésről majd beszélünk akkor, ha állásinterjúra hívnak, eldöntjük, érdemes-e elmenni, tárgyalni az állásról. A „nem is jelentkezem, mert úgyis keveset akarnak fizetni” nem hoz eredményt. És nagyon sok seniortól hallom azokat a kifogásokat, amikkel elintézik maguknak az állástalanságot. Néhányan már a hajléktalanság küszöbén állnak, mire észhez térnek, és rácsodálkoznak a világra, hogy jé, tárgyalni is lehet egy állásról? Pedig egyszerű ez: Ha hiszel, feltételezel valamit, az nem jó. Ha beszélsz róla az illetékessel, és tények alapján döntesz, az jó.

 13. CoolKoon
  mondta:

  @jobangel: „higgyük el, hogy az őszintével jön a hirdető, mikor pályakezdőt IS keres.” – Én abszolút elhiszem, hogy sok helyen egy így meghirdetett pozíciónál senior jelentkezőt is szívesen fogadnak (bár volt már, hogy a fejemre olvasták, hogy túlképzett vagyok a pozícióra). Az viszont nem igazán hiszem, hogy egy ilyen embernek egy senior pozícióhoz illő bért is adnának, mert ebből nekem valahogy mindig a „dolgozz gyorsan és sokat, tudjál mindent, legyél húszéves, és mindezt csináld havi száz nettóért” típusú elvárások ugranak be. Talán bennem van a hiba (és/vagy túl sok szélhámossal találkoztam már), de ettől valahogy nem tudok elvonatkoztatni.

 14. IT Knight
  mondta:

  @jobangel: akkor a szokásos n ember helyett csalódik n+1 (mivel egy pozira 1 helyett 0-t vettek fel)
  Cserébe jól megfogalmazott, tiszta hirdetések vannak kint, nem keverve junior elvárásokat meg senior előnyöket. Szerintem még mindig deal.

  De ha mindenképpen egyet akarsz feladni, akkor írd bele, amit fent vázoltál:
  keresünk 1 seniort XXX feladatra
  VAGY
  1 juniort YYY feladatra

  ne próbálj egy job descriptiont rászabni mind a kettőre

 15. jobangel
  mondta:

  @IT Knight: Na, és akkor itt van az, hogy ha két hirdetést írsz, vagy az egyik, vagy a másik hirdetésre jelentkező összes ember csalódik… 1 headcount de két hirdetés, az unfair. Szóval, ez az álláskeresőknek nem jó (végső soron tehát a munkáltatóknak sem).

  @CoolKoon: és itt szoktunk belefutni abba, hogy körberöhögik a hirdetőt, „hülye ez, junior pozit hirdet, de lám mit kér, meg mi az előny, muhaha, egy juniornak nincs olyan”. Ha seniorra hirdeti, ugyanez.

  Azaz, tanulság mégiscsak ott van, hogy higgyük el, hogy az őszintével jön a hirdető, mikor pályakezdőt IS keres.

 16. CoolKoon
  mondta:

  @IT Knight: Én mondjuk elhiszem, hogy van helyzet, ami ezt indokolná, pl. mert junior ÉS senior pozícióba is egyszerre keresnek embert.

 17. CoolKoon
  mondta:

  @jobangel: Erre mondta volna a nagymamám azt, hogy nem lehet egy seggel két lakodalomba menni 😛 Egyébként ezt az ellentmondást szerintem úgy szokták megpróbálni feloldani, hogy az alapkövetelményeket rövidre fogják (és igyekeznek általános dolgokat beleírni), a senior jelentkezőknek szóló részeket pedig a „továbbá előny” kategóriába teszik, és igyekeznek kerülni a „pályakezdők jelentkezését is várjuk” dumát, vagy eldugják valahova a munkaköri leírás közepére.

 18. IT Knight
  mondta:

  @jobangel: „Vagy meghirdetsz külön egy senior és egy junior pozit”

  Igen, pontosan ezt csinálod és nem próbálasz egy hirdetésbe beleszorítani több munkakört. Nem csak annyi a különbség köztük, hogy junior vagy senior: különbözőek az elvárások, feladatok, stb.

  A te megoldásod olyan hirdetéshez vezet, amire a „confusing” szót tudnám csak használni. Se a junior, se a senior jelentkező nem fogja tudni, hogy mi újság.

 19. jobangel
  mondta:

  @CoolKoon: Ez mindig egy erős dilemma az álláshirdetés írásakor. Kell az ember, tegyük fel, hogy tényleg kapacitáshiány van. Az is jó, ha besegít egy seniornak, tehát lehet junior, kezdő. Az is jó, ha találnak egy profit, és akkor úgy szervezik meg a munkaköröket, hogy nem besegíteni kell a meglévő seniornak, hanem róla vesznek le ügyeket.

  Na, most ebben a helyzetben milyen álláshirdetést írsz? Vagy specifikálsz egy komolyabb pozit, és beleírod, hogy pályakezdő is jó, ezzel el is riasztottad a seniorokat, és az ambíciózus juniorokat. A senior munka nélkül marad, a cég meg nem is tudja, hogy őt is meg lehetne kapni, pedig egyébként lenne rá keret és igény.
  Vagy meghirdetsz külön egy senior és egy junior pozit, úgy, hogy tudod, 1 főre van lehetőséged. Majd a kínálat alapján döntesz. Mindkét megoldásnak lesznek vesztesei…

 20. CoolKoon
  mondta:

  @IT Knight: Pont ugyanezt akartam írni. A „pályakezdő is jöhet”-típusú duma mellett általában egyéb erre vonatkozó utalások is szoktak lenni. Ezzel végül is nincs is semmi baj, csak ne senior pozícióról szóló álláshirdetésbe tegyék bele, mert ebből rögtön leveszi minden senior, hogy erősen junior pozícióról van szó.

 21. jobangel
  mondta:

  @Berelhetoreklamfelulet: Ez csak egy variáció. A posztban még van 10 másféle 🙂

 22. Berelhetoreklamfelulet
  mondta:

  Pontosan, ez egy szinonima ara, hogy „olcsó embert keresünk”.
  Persze a 1-3 év tapasztalat alapvető elvárás itt is, és enélkül választ se várj…

 23. jobangel
  mondta:

  @Bambano: Most azt hiszed, hogy vicc, de ezek a HR-esek többnyire külföldi jógyakorlatokat vettek át 🙂 Nem lévén magyar jógyakorlat… Szóval, angolul olvassák a szakmát, hamarabb tudták, mi az, hogy employer branding, mint ahogy megjelent a munkaerőhiány stb. Ezért írtam nem rég, hogy oda kell engedni a HR-est a szervezet átalakításához, mert jó lesz, ha értő ember csinálja.

 24. bElannaTorres
  mondta:

  Örülök, hogy végre eljutottunk a betanult hr kérdések és betanult válaszok után arra, hogy a személyiség fontos. Nagyon fontos lenne, hogy a hr-es okosabb legyen ebből a szempontból, sokan magukat sem ismerik. Ha egy körülhatárolt, precizitást igénylő munkáról van szó, oda merevebb, személyiség kell, a laza spontán, jó fej, de nem bírná sokáig, és azt hiszem őt se a többiek. Túl vagyunk lassan azon, hogy a főnöknek kell szimpatikusnak lenni, a munkára kell ahhoz szükséges személyiség. Ha kreativitás kell, jöhet a spontán aki mindig feltalálja magát, de kényelmetlenek érzi a sok szabályt. Jó rég nem voltam sehol felvételizni, már nem tudom újabban mi, megy, de pont nemrég hallottam, hogy szegény srác azért lett unszimpatikus a főnöknek mert céljaként a pénzt mondta. Jó hogy. Megnézték már mibe kerül megélni, ha albérlet kell. Két dolog a fontos a munkára megfelelő alkat (a tervező alkat viszonylag ritkán tud rugalmas lenni hosszú távon, a spontántól meg sose tudja mikorra lesz kész, hisz bármi közbejöhet …) kis srác most a pénzért dolgozik, később fontos lesz neki más is, hisz kezdőként szinte semmit nem tud a munkahelyről és a munkáról sem, de a papírjai megvannak. Másik hogy ne legyen lusta

 25. jobangel
  mondta:

  @IT Knight: Ha te, mint ügyfél ezt kéred, és ki is szolgálnak, akkor megtalálta a zsák a foltját, és ketten együtt fenntartotok egy káros gyakorlatot. De mikor az a fejvadász majd neked, mint 50 éves álláskeresőnek mondja, hogy bocsi, 35 fölött nem, akkor már hiába virítanád a lóvét. A diszkrimináció utolér mindenkit, ha támogatjuk. Szóval jól felfogott érdekünk, hogy ne tegyük.

 26. Bambano
  mondta:

  @jobangel: „Olyan csoportokban beszélgettem erről, ahol a szakmai jobbjai vannak”: nem is mondtad, hogy külföldön nyaraltál 😛

 27. IT Knight
  mondta:

  @jobangel: „Majdcsak eljutunk oda, hogy nem is csinálják meg”

  hahaha. Ha én, mint ügyfél igényt támasztok valamire (pl. nem kérek kisgyerekes anyukát), akkor hidd el találok olyat, aki megcsinálja. 😀 Mondanom sem kell neki igazából, előbb-utóbb veszi a lapot a headhunter.

  Ahogy írták itt fent, LinkedIn-en csak a bullshit megy, mézes-mázas politically correct circle-jerk.

 28. jobangel
  mondta:

  @Girhes macska: Az is jelent valamit, hogy az alacsony fizetést, diszkriminációt cikinek tartják, és meg sem szólalnak, akik ezt képviselik. Majdcsak eljutunk oda, hogy nem is csinálják meg – sőt, van aki arra büszke, hogy nem vett fel rendelést a szürkén fizetni szándékozó, vagy életkori határt kikötő ügyféltől.

  Olyan csoportokban beszélgettem erről, ahol a szakmai jobbjai vannak, ők így gondolkodnak. Feltettem posztban egy nyílt kérdést, hogy akarok egy ilyen posztot, aki fontosnak érezte, hogy megmutassa a maga szemléletét, az írt. Sajnos a mintám nem reprezentatív, de jó látni, hogy létezik ez a HR-es réteg is.

 29. Girhes macska
  mondta:

  Ha névvel, címmel kérdezted a HR-eseket (pl. LinkedIn-en), akkor nem csodálkozom, hogy csupa szépet-jót mondtak. Senki sem fogja bevallani neked az alacsony fizetést, a kor szerinti diszkriminációt, a karrierút teljes hiányát, inkább kitalálnak valami rózsaszínűt.

 30. midnightcoder2
  mondta:

  Ezek a cégek kis pénzű ügyfeleknek csinálnak viszonylag egyszerű melókat. Amíg junior vagy addig ez teljesen jó, aztán ha van pár év a hátad mögött, akkor lehet lépni tovább.

 31. jobangel
  mondta:

  @TarVez: Sokan annyira félnek a kudarctól, hogy inkább megmagyarázzák, miért nem lehet megcsinálni 🙁 És ez nem az ő hibájuk, legalább 2 generáció nőtt úgy fel, hogy úgy tudja, a kudarc az bűn és elfogadhatatlan…

 32. TarVez
  mondta:

  Hűha. Más a hozzáállásom a hirdetésekhez ezek szerint. 8 éve dolgozom, de most karriert váltottam, és teljesen újoncnak számítok az új szakmámban. Egy percig sem hezitáltam, hogy jelentkezzek-e így megjelölt hirdetésekre, sőt, meg is könnyebbültem, amikor azt láttam, hogy pályakezdőket is várnak. Valóban inkább az lepne meg, ha az ilyen hirdetésekre tapasztaltabb emberek is beküldenék az önéletrajzukat.

 33. Im just here for the comments
  mondta:

  @IT Knight: hát nekem inkább tűnik úgy, hogy neked nem unalmas lenne, hanem nem lenne elég a pénz. Mellesleg ahogy a poszt is írja, ezeknél a hirdeteseknel inkább azok játszanak, akik palyakezdok, -modositok vagy -ujrakezdok. Gyanítom te egyik sem vagy.

 34. IT Knight
  mondta:

  Akárhogy csűrjük csavarjuk, ez azt jelenti, hogy a pozíció junior, tehát én mint senior nem fogok rá jelentkezni. Hiszen ha iskolapadból kiesve meg tudja valaki csinálni (aki ráadásul hanyattesik a havi bruttó 400-as mesés fizetéstől), akkor nekem az biztosan unalmas lenne.