Béralku az állásinterjún – nem csapda, hanem üzleti tárgyalás!

Béralku az állásinterjún – nem csapda, hanem üzleti tárgyalás!

Rendkívüli posztom, erős felindulásból elkövetve. Pedig még aludtam is rá egy éjszakát, de csak tombolok!

Sokszor kikéri magának mindenféle cikkíró, hogy „hasznavehetetlennek” minősítem itt a jobb kockában az álláskeresés témakörében írt cikkecskéket, és milyen érdekes, a jó cikkek írói sosem kérik ki maguknak 🙂  Azt gondoltam régebben, talán tisztul a „piac”, előbb-utóbb eltűnnek a szakmaiatlan, értelmezhetetlen cikkek. Erre most szembejött egy velem, neves karrieroldalon megjelentetve, HR-szakmai fórumon szörnyülködtek a HR-esek azon, hogy valaki ezt a bizonyos cikkecskét leírta. Persze az író kilétét jótékony homály fedi… szóval, ő itt A Cikk. Amivel az a baj, hogy ha így tárgyal egy álláskereső, az neki sem jó, és az interjúztatónak sem. Azaz olyan cikket tudott írni valaki, amiben semmi sincs, amivel bárkinek jót tenne.

Már a címtől ideglelést kap jóérzésű HR-es és álláskereső egyaránt, miféle csapda?

Meg még fondorlatos is, nem ám csak mezei csapda? Oké, az írói kvalitásai más lapra tartoznak, maradjunk a „szakmai” tartalom vonalán, ami nincs. Szakmai alapvetésünk, nekünk, akik értjük, miről szól az állásinterjú, hogy az állásinterjú egy üzleti tárgyalás, ahol a felek egyenrangúak, főleg manapság, munkaerőhiányos környezetben. Még az is előfordulhat, hogy az álláskereső van jobb tárgyalási pozícióban. De nem, neki az állásinterjú, pláne a bértárgyalás a legkellemetlenebb része az állásinterjúnak, de legalábbis csata, amit meg kell nyerni.

Sajnos, vagy szerencsére csak szemezgetni tudok a rengeteg ostobaságból, mert ha mindet szétszedném, hosszú lenne a poszt.

Kezdi azzal, hogy légy politikus, azaz beszélj mellé, mert szerinte az szimpatikus, olvasta valakitől… Ehelyett: ha megkérdezik, mennyit szeretnél keresni, akkor mondd meg. Kerekperec, semmi ügyeskedés. Nettó 1000 fabatka lenne a minimum, amit szeretnél egy hónapban hazavinni, az bruttó 1234 fabatka. Ha jelezni akarod, hogy alkuképes vagy, akkor még tedd hozzá, hogy a pontos juttatási csomag ismeretében tudsz annyira rugalmas lenni, hogy biztosan megtaláljátok a közös pontot. Vagy, lehet menni az őszintével: fogalmad sincs, évek óta nem dolgoztál ilyen munkakörben mert pl. GYEDről visszatérő vagy, vagy eddig családi vállalkozásban dolgoztál, külföldön voltál stb. és úgy gondolod, nekik van erre egy költségvetésük, így nyitott vagy az ajánlatukra.

Firkászunk azonban folytatja, hogy ha politikusos mellébeszélést túl rámenősnek érzed, akkor légy diplomata, vow! Cikkírónk szerint mondj egy olyat, diplomatásan, hogy „A pozíció és a benne lévő növekedési potenciál sokkal fontosabb számomra, mint a kompenzáció. Hajlandó lenne elárulni azt a fizetési tartományt, melybe ez a pozíció esik?”, és bírd ki röhögés nélkül, hátha az interjúztató is kibírja. Mert nyilván, ha növekedési potenciál van a pozícióban, azért adnak kenyeret a közértben, ugye? Ha tényleg nincs ötleted, mennyit kérhetsz, légy őszinte, ennél jobbat nem tehetsz. Növekedési potenciál, jajistenem.

És akkor azt feltételezi, hogy a HR-es visszadobja a labdát, később még rátartinak is nevezi őket. A HR-eseket. Az összest! Az ő világképében interjúztatni csakis HR-es fog, de valójában lehet cégtulajdonos, szakmai vezető, leendő senior kolléga, toborzó cég munkatársa is az interjúztató, csak ő ilyet még biztos nem látott. És akkor ki kell cselezni a HR-est, mert labdázik ám! A csel az nála, amikor azt mondod, hogy „Bár a kompenzáció bizonyosan fontos, számomra más tényezők is szerepet játszanak, így például a fejlődési lehetőség vagy az erős csapatszellem. Esetleg meg tudná nekem mondani, hogy ezek biztosítva vannak-e, hogy megfelelő választ tudjak adni a kérdésére?” Ezt először olvasva könnyebben felsikítottam. Fejlődési lehetőség meg erős csapatszellem, az…  Nem. A pénzről mindenféle csel nélkül beszélgetünk, mert teljesen természetes, hogy pénzért dolgozunk, az állásinterjú minden résztvevője számára. Azért is fontos a nyílt kommunikáció, mert nem szabad, hogy nyitott kérdés, félreértési lehetőség maradjon. Tehát, mennyi a fix, mennyi a mozgóbér, ha van, hogyan lesz kifizetve, hogyan számítják, mit kell teljesíteni azért, hogy legyen mozgóbér, mi van a túlmunkával, hétvégi munkával, munkábajárási költséggel, autóhasználattal stb. Minden ilyesmit meg kell kérdezni, ami a te munkakörödben felmerülhet.

Mikorra firkászunk nagyon belezavarodott ebbe a cselezősdibe, a legtutibbal is előjön: lehetsz őszinte. Az én tanácsom erre fentebb, az övé megintcsak értelmezhetetlen. Ezt sajnos idéznem kell, mert olyan „szép”, hogy én sem hittem el, hogy ezt olvasom, tehát más sem fogja. Szóval, ez itt az őszinteség nála:

a válaszod alapuljon azon az összegen, amit a cégnél az ebben a pozícióban dolgozók megkeresnek. Előzetesen végezz kutatást, gyűjts információkat minden lehetséges forrásból. A megfelelő összeg belövéséhez tudnod kell, milyen a vállalati bérstratégia, milyen a piaci környezet és hogyan fizetnek a szakmában más cégek. Ehhez végezhetsz internetes kutatást is, de a legjobb, ha egy HR-est kérdezel meg, hiszen neki kötelessége, hogy legalább átlag béradatokkal szolgáljon, még ha konkrét összeget nem is árulhat el.”

Mégis, honnan kellene tudnod, hogy ők mennyit keresnek a cégnél, mi a vállalati bérstratégia, főleg előzetesen? Nem kell tudnod, ne is frusztráld magad ezen. Ha pedig random HR-eseket megkérdezel, akkor nekik egyáltalán nem kötelességük átlag béradatokat megadni, nem statisztikai adatbázisok ők. Ha mégis megkérdezel egy ismerős HR-est, ő a saját tapasztalatára alapozva mondhat neked valamit, de nem azért, mert kötelessége, hanem mert ismeritek egymást, és segíteni akar.

Persze jön a következő izével is, hogy adj meg intervallumot, aminek álláskeresői oldalról minimális értelme van, mert ugyan miért is kötnéd felső határhoz a fizetési igényedet? Mondj egy minimumot, amit te már megfelelőnek gondolsz a magad számára, és ha a munkaerőhiányos környezetben az adott cég ennél nagyobb kerettel rendelkezik, azt a nagyobbat fogják megajánlani, csakhogy elégedett és lojális légy. Tudni kell, hogy minden cégnek minden pozícióra, szakterületre van egy éves költségvetése, kerete, tud rugalmas lenni valamilyen szinten, ha ezt kifizetődőnek látja. Már nem ott tartunk, hogy a lehető legkevesebb összeget szeretnék kifizetni. Most olyan munkavállalókat keresnek, akiknek a megtartásán is érdemes dolgozni, és ennek alapja, hogy a fizetésével elégedett legyen mindenki.

A cikkecske lassan végetér, igazi drámaként kegyelemdöféssel, de abból is kettővel, miszerint:

 1. 1. „Soha ne válaszolj tehát direkt módon, még akkor sem, ha nem tudod elkerülni a szituációt” – Márpedig a mellébeszélés nem lesz jó, és tárgyaláson a lehető legrosszabb taktika. Ha el akarsz valamit érni, kellő udvariassággal, érvekkel alátámasztva mondd el.
 2. „Amit pedig végképp kerülj el, hogy megkérdezed, ők mennyit szeretnének neked fizetni. – Miért is kéne elkerülni? Most komolyan: piacon vagyunk, csak nem paradicsomot adunk-veszünk, hanem munkaerőt, tudást, lehetőséget. A legkézenfekvőbb, hogy erről nyíltan beszélgetünk.

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Ha neked is személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem! További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. babona
  mondta:

  @yerico1: Nem mintha megkérdezhetnék, „üzleti titok” is lehet. A jelöltről mondjuk sokat elárulhat a válasz.

 2. yerico1
  mondta:

  Miért kellene megmondani azt, hogy eddig mennyit kerestem máshol? Hol számít az. Itt és most ennyit akarok keresni, tessék erre választ mondani. Semmi jelentősége a régi helyen kapott keresetnek, mert a pénz csak egy ok a sok közül, amiért valaki marad vagy vált.

 3. kukatr
  mondta:

  @tlantos: Hmm, akkor már értem miért maradtak az ipari átlag alatt a bírókékek. Csak ott emeltek ahol felmondott egy rakás ember. Gratulálok a sóhereknek! :/

 4. tlantos
  mondta:

  Nemregiben keresgeltem, es egyetlen igazan korrekt hirdetest talaltam, ahol leirtak, hogy mi a minimum elvaras, mi az, ami esetleg meg kulon jo lenne, es cserebe x-1,6x kozott tudnak ajanlani.
  Az osszes tobbi csak versenykepes es hasonlo lozungokat dobott be.
  Volt, ahol volt fejvadasz, aztan szemelyes interju nem a ceg utolso emberevel, es utana meg egy email sem fert bele nekik. Korrekt banda.

  De a csucs az volt, hogy szakiranyu foiskolai/egyetemi vegzettseg, minimum 3 ev szakmai tapasztalat es 2 idegen nyelv jo tudasa (amibol az egyik felsofoku legyen) feltetelekkel egy 10 perces telefonos beszelgetes utan (aminek a fele idegen nyelven zajlott, hogy egy kis szintfelmero is legyen), kozolte, hogy ezert ok netto 250 korul tudnanak ajanlani (gyogyszergyar, milliardos profittal, tobbezres letszammal). Epp csak nem rohogtem ki a spinet.

 5. hipokrita
  mondta:

  @FlybyWire: plusz még a „karrier”építés (= fake pozíciónevek generálása) helyett beérik a jó bérezéssel, meg azzal, hogy azt csinálhatnak, amit szeretnek, a szakmájukat.

 6. hipokrita
  mondta:

  @FlybyWire: informatikusként több barátom is úgy dolgozik, hogy fél évekre szerződik egy helyre ill. ott egy projektre. Ergo ez a 3-4 évente váltás miatt gyanús…. hát, lehet, hogy HR Marikának gyanús, de NAPI 180-200 ezer forintnyi devizáért … szorozzuk be 20-szal, havi 3.6-4 millió forintért… szóval, szerintem nem kell magyarázni, ez elég abszurd hozzállás, hogy ha egy helyen jó sokat maradtál, akkor vagy jó szakember.

  Ja és az álláshirdetésekben ki szokták írni a rate-et!

  Igazából röviden csak annyit akartam mondani, hogy nálunk még mindig nincs vállalati kultúra, a fizetések meg alacsonyak.

 7. FlybyWire
  mondta:

  Na persze@kukatr: nyilván vázlatos, vannak benne eltérések és tűréshatárok, de nagyjából ez a leghatékonyabb (ha karriert szeretnél):

 8. kukatr
  mondta:

  @FlybyWire: Ez a háromévente eggyel magasabb vezetői szintre lépés naiv és/vagy szögletes gondolkodásra vall.

 9. Zabalint
  mondta:

  @FlybyWire:
  Volt olyan hely, ahol soha nem kaptam fizetésemelést, mert olyan státuszban voltam, ahol nem volt évenkénti értékelés, bónusz, emelés, ha maradok 8-10 évig, a korrekt fizetésemből lett volna egy minimálbér ennyi idő alatt.

  Vagy volt ahonnan duplájáért valtottam, meg volt ahol 6 hónap utan leléptem, mert szar volt a munka és a céges kultúra, és messze nem arról volt szó, amit interjún ígértek, 3 hónap viszont kevés volt nekem az elhatározáshoz. Ez alapján simán job hoppernak láthatnának, de már eleve az ágazati átlag is inkább 1-2 év, mimt 3-4.

  Másrészt de, azonos pozícióba is érdemes váltani, mert az azonos pozíció jelenthet mást vagy nagyobb kihívást, a legegyszerűbb munkákat leszámítva jelent is. Azonos fizetésért is érdemes lépni, ha nem jó valamiért az eredeti helyen. Én szívesen dolgoznék 10 évig egy helyen, ha ekkora időtávra is van fejlődési lehetőség és a fizetést is aktualizálják a szakmai szinthez, a karrier lehetőség pedig nem egyedül az, hogy lehetsz vezető, vagy még az sem.

 10. munkanélküli informatikus
  mondta:

  Komoly cég ott kezdődik, hogy megtudható a pozícióban elérhető fizetési sávnak LEGALÁBB az alsó határa, ha nem gerinctelenek, akkor ezt értelemszerűen már maga az álláshirdetés is tartalmazza.
  Amennyiben ez az összeg magasabb a számodra röhejesen alacsonynál, akkor belépsz a céghez ezért az alsó összegért és néhány hét alatt eldöntöd, hogy a munkahely összes jellemzőjéhez milyen fizetés lenne számodra megfelelő.
  Egy állásinterjún fizetésen alkudozni olyan, mint amikor két cigány lókupec alkudozik egy olyan ló árén, amelyet csak az egyikük látott. Vagy egyikük sem.

 11. So No
  mondta:

  A linkedinen hatente 4-5 megkereses fut be. Ha Europabol (Ritkan meg Magyarorszagrol is) erdeklodnek, akkor az esetek nagy reszeben tobbszori uzenetvaltas utan sem derul ki, mennyit fizetnenek. Ellenben ha Hong-kongbol, Szingapurbol, Kinabol, vagy innen Malajziabol keresnek, akkor vagy mar a megkeresesben leirjak, hogy ennyit tudnak kinalni, vagy ha megkerdezi az ember.

  Ide is igy jottem ki. Az elso ceges megkeresesnel leirtak, hogy 6000RM, teljeskoru korhazi biztositas, repulojegy (vissza is, ha nem oke a dolog), 2 honap ingyen lakhatas. Kikoltoztunk. A korhazi biztositast kiterjesztettek az egesz csaladomra, es ket ev alatt a fizetesem 8500-ra emeltek. (Amugy evi 5% emeles alapbol benne volt a szerzodesben, de a negyedeves ertekeles alapjan joval tobbet adtak.). Amikor ceget valtottam HR-essel nem is talalkoztam. Volt ket szakmai meghallgatasom, aztan a CEO-val egy rovid megbeszeles. Meg az elso meghallgatas elott elkuldtek a juttatasok listajat e-mailben.

  A legutobbi magyar megkeresesnel ket het levelezes utan sem arulta el a holgy a fizetest. Amikor kozoltem, hogy itt mar 11.000RM a fizetesem, akkor kinyogte, hogy ok 500.000 Forintra gondoltak. Szoval kb. ketharmada az itteni fizetesemnek ugy, hogy itt az elet kb. otode a hazainak… Es ehhez ket het levelezes kellett. :XD :XD

 12. Pan Modry
  mondta:

  @FlybyWire:

  „Na persze ha valaki 3-4 évnél gyakrabban vált munkahelyet, az több, mint gyanús egy idő után, és jól kirostálják akár emiatt (ma már kevésbé, de azért van egy ésszerű határ).”

  lehet hogy gyanus, de peldaul azert epits networkot, megnezed hol dolgozott es ha menedzser vagy akkor felhivod nehany korabbi fonoket vagy kollegajat es erdeklodsz hogy milyen munkero volt. A jo network nemcsak arra jo hogy te talalj allast, de sokat segit a sajat csapatod epiteseben is.

 13. FlybyWire
  mondta:

  @Pan Modry: pontosan azért releváns, hogy mennyit keres most, mert hasonlítani tudom a nálam megengedhető sávhoz. Ebből egyértelműen kiderül, hogy fog-e költözni a munka miatt (ha kell), mennyire lesz elégedett az új fizetésével, kb. mennyire időre tudom lekötni mielőtt többet akar majd (nem csak anyagilag) stb. stb.
  Egy rakás fontos infó származik a mostani fizetése vs a nálunk elérhető fizu közti különbségből.
  Ha ezekkel nem foglalkozol, akkor kérdés, hogy mennyire érdekel egyáltalán maga az ember, akit fel akarsz venni.

 14. Pan Modry
  mondta:

  @FlybyWire:

  en egyszeruen nem tartom relevansnak a dolgot hogy eppen mennyit keres. Ha mondjuk a felet kereste annak amennyit en fizettem volna neki akkor sem adtam volna neki kevesebbet, ha felveszem ugyis kiderult volna hogy kevesebbet keres mint a kollegai es akkor o nem erezte volna teljes erteku csapattagnak magat, nekem meg utolag sokkal bonyolultabb lett volna a fizeteset korrigalnom, tipikus lose-lose szitu lett volna, amit meg nem szeretek.
  Nem tudom hogy ez regimodi vagy sem, engem a pnL szervezeti szinten erdekel, es azt szeretem ha az emberek a munkajukra forditjak az energiajukat, nem az koti le oket hogy miert keresnek mondjuk 30-40%-kal kevesebbet mint a hasonlo skillel rendelkezo kollegajuk.

 15. FlybyWire
  mondta:

  Na persze ha valaki 3-4 évnél gyakrabban vált munkahelyet, az több, mint gyanús egy idő után, és jól kirostálják akár emiatt (ma már kevésbé, de azért van egy ésszerű határ).

  8-10 év egy helyen, lehetőleg max 3 pozícióban az teljesen OK, utána már sima ügy a továbblépés.
  Amúgy erről meg abszolút a cégek tehetnek: ha valakit cégen belül léptetnek elő, általában sokkal kisebb emelést kap, minta egyből egy másik cég venné fel külsősként az új, magasabb pozícióba.
  Ezért a leggyakoribb módszer: „A” cég: alkalmazott 2-3 év, team leader 1-2 év, váltás: „B” cégnél TL 2-3 év, manager 1-2 év, váltás: „C” cégnél managar 2-3 év stb. stb.

  Ha nagyobb a cég, lehet oldalra is mozogni a társ osztályok között, nagyobb multiknál ott az expat lehetőség, szóval könnyebb a változatosság megoldása.

 16. FlybyWire
  mondta:

  @alalala: „Minden munkahelyváltás – főleg azonos pozíciókban – nyílván nem járhat emeléssel.”

  Eleve nem vált az ember azonos pozícióba. Max kényszerből.
  Ha váltok, akkor az mindenképpen több kihívással kell, hogy járjon, és/vagy több felelősséggel, ezeket pedig meg is kell fizetni.
  Eddig még mindig megvolt a 15-20, néha 30% növekedés is 🙂

 17. FlybyWire
  mondta:

  @alalala: nincs szükség ezekre a hantázásokra most már szerencsére.

 18. FlybyWire
  mondta:

  „Jobb hangulatú”, elírtam.

 19. FlybyWire
  mondta:

  @Pan Modry: Elég régimódi vonalat követsz akkor.
  Amikor én vettem fel embereket, messze az volt a legszimpatikusabb, aki nem köntörfalazott meg mismásolt. Szakmai vezetőként én sem kérdeztem rá a jelenlegi fizetésükre, de aki elmondta magától, azzak az egész beszélgetés egyből sokkal egyszerűbb, és jobb hangulatúbb lett. Végül egy ilyet is vettünk fel, persze nem pont ezért, de nem rontott a helyzetén, sőt.

  Egyébként ha egy álláskereső (jogosan!) elvárja, hogy az álláshirdetések eleve fizetési sávokkal jelenjenek meg, akkor a legtöbbet pont azzal teheti, hogy eleve ő is őszinte.
  Minden titkolózás csak az egymás átverésének a bújtatott hangulatát erősíti, mindkét oldalról.

 20. Pan Modry
  mondta:

  @GyMasa:
  Ilyen olyan vezetoonel szokott elofordulni akiknek a seggnyalas a legnagyobb skilljuk, ha egy magyarorszagi multi ceg menedzsmentjeben vagy valojaban van lehetoseged, nem is kicsi hogy a kozponttal alkudozz a budget-röl, aki ott nem tud cápakent viselkedni akkor a cég kb el van baszva, nem fog tudni jo embereket felvenni, illetve az ott levok berezese is evrol evre elmarad majd az iparagi elvarasoktol.

 21. Pan Modry
  mondta:

  @Jarics:
  Mondhattal volna magasabb osszeget. 🙂

 22. Pan Modry
  mondta:

  @FlybyWire:
  Brutto 500-nal sem kell nem oszintenek lenni, eleg egyszeruen nem megmondani. Mas fizeteserol erdeklodni proszto dolog, amikor en vettem fel embert soha nem kerdeztem meg, csak az erdekelt hogy a konkret munkat mennyiert vallalna el.
  Ha már expert vagy akkor meg ugyis fejvadaszok keresnek meg teged, es ott az elso nehany percben meg tudod beszelni az anyagi reszt, és ha nincs kozos metszet, akkor nem raboljatok egymas idejet.

 23. nicolasito
  mondta:

  Általában itt sem az álláskeresőkkel van gond, azok, akiknek a hazudozás alapvető szakmai követelmény, nos azok általában velük szemben ülnek az interjún… Csak itt nem a szar hitelkártyát kell eladni, meg a hamisított parfümöt, hanem a gyenge fizetést és a hulladék juttatásokat, amiért cserébe valami 1 órán belül sem elérhető helyre kell befáradni heti ötször. Az a tapasztalatom életfogytiglani álláskeresésre ítéltként, hogy az álláskeresőkkel/meglévő dolgozókkal szemben a cégek profi kommunikációs rendszere áll, a recruiterek, menedzserek egyetlen feladata, hogy amennyire és ahányszor csak tudják, átverjék a jelentkezőt/munkavállalót. Nekik ez a szakmájuk, nekem meg nem, emiatt, mivel ők sokkal jobban és profibban (és folyamatosan) hazudnak, mindig vesztek. Akárcsak a többi munkavállaló, akik ezzel a gépezettel szembe találják magukat.
  Példák:
  -amikor a cég a város szélére költözik a belvárosból, az új irodaháztól kenőpénzt megkapó amúgy is milliókat kereső irodavezető megint nyer, a dolgozók meg megszívják, mint mindig, hiszen céges autót meg ingyenes parkolót az új irodában is csak a vezető kap, a többieknek meg marad az addigi fizu megfűszerezve a metrópótlással.
  -amikor a 10ezer forintos emelés mellé közlik hogy nélkülözhetetlen vagy és ezért ők keményen küzdöttek, nem értik miért nem örülök
  -amikor a főnök fél éve nem mer beülni velem négyszemközt egy tárgyalóba még 2 percre sem bármi miatt, nehogy megkérdezzem, hogy mikor kapok emelést
  -amikor megmondom a bérigényemet és a work life balace-t meg az évi 3 db termékre vonatkozó dolgozói kedvezményt kezdik emlegetni

  Kifordul a gyomrom ettől az egésztől, amiben itt létezni kell.

 24. Mr. Waszabi
  mondta:

  Szép munka, gratula. Sajnos olyan világot élünk, hogy akárki bármilyen hülyeséget leírhat, ha az lájkot/kattintást ér. De jó posztot írtál, hiánypótló. Persze, ettől még a lájkvadász kóklerek nem fognak eltűnni, sőt, szaporodnak. Ezt kényszeríti ki a „rendszar”.

 25. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @Treff Bubi: „A cafeteriát én sem tekinteném szempontnak egy bértárgyaláson.”
  Magyar viszonyok között ez különösen igaz, mivel hivatalosan is bejelentették a megszüntetését. Így aztán a jövőben az álláshírdetésekben sem lehet azzal bűvészkedni, hogy cafeteria lehetőség.

 26. Jarics
  mondta:

  Az én béralkum:
  – Mennyi a fizetési igényem?
  – X forint.
  (ezután jött egy hosszú ismertető a hr-es részéről az egyéb juttatásaimról és azon lehetőségeimről, amellyel rögtön, vagy később elfogadhatom, vagy elutasíthatom a felajánlott összeget, majd elmondta, hogy az összeget úgy határozták meg, hogy figyelembe vették az iparági átlagot az adott pozícióban) és érkezett a válasz:
  – A próbaidőre az ajánlatunk x forint +5%, a próbaidő után pedig ez tovább emelkedik 10%-kal.
  (Magyarország, az iparágra elfogadom a tippeket.)

 27. GyMasa
  mondta:

  @vg123:
  „…Alku: vagyis „ennyiért? Nem. És amannyiért? OK, legyen annyi. Áll az alku””
  Igen, ez lenne egy alku.
  „Általában a cég kérdez egyet, a jelölt mond egy kb. (tól-ig) összeget, aztán vagy jó vagy nem keresik többé.”
  Es, ez volt az, amitol a falra masztam mindig…
  A vegen mar mondtam egy pontos osszeget, ami kb az akkori fizetesem, +50kHUF volt. Es, a fejvadasz szerint, aki MEGKERESETT engem, is teljesen rendben volt az osszeg.
  Erre csak elkezdenek nyomulni, hogy mondjak mar egy -tol..-ig tartomanyt.
  Mondom erre, „OK, akkor legyen a -tol, es felfele barmekkora osszegre nyitott vagyok!”
  Erre elkezdett durcazni nekem a HR-es, hogy miert nem mondok mar valami tartomanyt?
  Es ekkor elmondtam neki, hogy ha mondok egy -tol..-ig-et, akkor felajanljak nekem az aljat, ha huncutok. Ebben az esetben tehat teljesen felesleges az -ig resz, hiszen ugysem fogjak felajanlani.
  Aztan azt is elmagyaraztam neki, hogy tisztaban vagyok a szakmam berezesevel, igy tudom, hogy amit mondtam, az egy elfogadhato osszeg.
  Illetve felhivtam a figyelmuket arra, hogy ok kerestek meg az ajanlatukkal.
  MIndenesetre utana a „keressuk 2 heten belul”-bol nem lett semmi, amire szamitottam is.
  AZtan 3 honap mulva egyszercsak hivnak, hogy „talaltak valakit a poziciora” (ertsd, hogy talaltak valakit, aki kevesebbert is elvallalja). Mondtam nekik, hogy tok jo, ugyanis nekem mar megvan az alairt kulfoldi szerzodesem, ugyhogy, igazabol a amugyis targytalan volna a dolog.
  A jelenlegi berem pedig semmit nem szamit, mert addigra mar 6 evet huztam le egy multinal, ahol kozismerten mostohan bannak a mar meglevo munkaero berezesevel, es egy ido utan vagy beszelni kell a fonokkel, vagy tavozni, ha az ember igazi emelest akar.
  „A cégek arra mennek, hogy rávegyék a jelöltet, hogy letolja a gatyáját is, ha be szeretne jutni vagy úgyse mondják meg ők mennyire gondoltak.”
  Hat, igen…
  Nekem azert legalabb annnyit kibokott a leendo csoportvezeto, hogy „Ennnel azert sokkal rugalmasabbnak kellene lennem!”
  Kar, hogy konkret szamot nem rendelt hozza a rugalmassaga mertekehez.
  En meg direkt nem kerdeztem ra, mert kivancsi voltam, hogy magatol mgemondja-e.
  Nem mondta meg 🙂
  „Szerintem ez undorító. És nem béralku.”
  Ebben teljesen egyetertunk.

 28. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @Zabalint:

  Kb. 20 %-kal ér többet a pénz itt.

 29. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @FlybyWire:

  A liberális rend ellenségeként elveszteném hitelességem, ha a társadalomban kizsákmányolóként vagy segítőként vennék részt.

  Nem érné meg kicsit több pénzért elveszteni lelkemet.

 30. Zabalint
  mondta:

  @FlybyWire:
  Vedd figyelembe, hogy Szófia olcsóbb, mint Budapest, a Lidlben meg Budapesten keresnek ennél kicsit kevesebbet.

 31. alalala
  mondta:

  @FlybyWire: ha 15-20%-al többet mondanál és azért felvennének, akkor azt behazudni aktuális fizetés ugyan úgy reális lenne, nem? Max azt mondod, hogy az aktuális fizetésedért is hajlandó vagy váltani.

 32. Zabalint
  mondta:

  @különvélemény:
  Márpedig betanított munkát leszámítva sehol nem írják bele a hirdetéwekbe Magyarországon. Nemrég Szlovákiában hoztak egy törvényt, hogy bele kell írni. Ezért érdemes böngészni a szlovák oldalakat, hiszen hasonló az ottani bérszínvonal a magyarhoz (keleten rosszabb, nyugaton jobb), hasonló munkáknál jó tájékozódási lehetőséget nyújt.

 33. alalala
  mondta:

  @FlybyWire: Minden munkahelyváltás – főleg azonos pozíciókban – nyílván nem járhat emeléssel. Máskülönben már a századik helyemen dolgoznék és csilliárdos lennék 😀
  Ezzel tisztában van mindenki, a hr-esek is, épp ezért sokszor bepróbálkoznak, hogy közelíteni akarnak az aktuális fizetésemhez. Nekik elvégre (a fejvadászoknak legalábbis) az a céljuk, hogy felvegyenek, nem az, hogy jól keressek. Hazudni én sem szeretek, de ha eleve azt mondom jelenlegi fizetésemnek, amennyiért váltanék, akkor egy csomó felesleges körtől megkímélem magam. Ahol nem fizetnek meg, ott egyből kiesek, ahol meg csak taktikázás van, ott időt spórolok. Ha meg „engedek” az igényeimből még örülnek is 😀

 34. FlybyWire
  mondta:

  @Pan Modry: amikor még a bruttó 5-600 alatti kategóriákban motoroztam, én se voltam mindig teljesen őszinte 😉

 35. FlybyWire
  mondta:

  @maxval balcán bircaman: miért segíti a hitelességed?
  Ki előtt kell hitelesnek lenned, és miben?

  Szerintem a call center a legalja munka, tehát minden elismerésem hogy a népet szolgálod, de átlagember idegrendszere nem alkalmas rá, emellett ha pl. valaki nem fizetett bérblogger, vagy legalább az asszony nem keres jól, akkor a család elfogadható szintű fenntartásához nem fizet eleget.

 36. FlybyWire
  mondta:

  @alalala: Ja igen, én meg ha egyáltalán eljutok addig, hogy jelentkezzem valahová (vagy olyan keres meg akit nem pattintok le), akkor viszont már nem szeretnék kiesni a rostán, a behazudás ezért nem pálya, nem csak elvi okból hanem mert tényleg túl sok lenne az már nominálisan is.

 37. FlybyWire
  mondta:

  Hazudni meg nem szeretek, nem jó érzés.

 38. FlybyWire
  mondta:

  @alalala: jó, hát én is ráteszek aztán mindent (cafeteria, 13. havi, bónusz, üa kártya stb.) és arra tolom a +15-20-at, mint minimum 🙂
  Ha még arra is tolnék még egyszer 15-20at az már olyan vezetői szint, amire azért a CV-m még szagosfilccel színezve is erőltetett lenne 😛

 39. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @FlybyWire:

  Én meg 40 évesen kezdtem a kólcenterességet. Elégedett vagyok, mert segíti hitelességemet a kapitalista elnyomás körülményei között.

 40. alalala
  mondta:

  @FlybyWire: „Első HR-es bérre vonatkozó kérdésnél én egyszerűen elmondom, mennyit keresek jelenleg (+juttatások), és 15-20%-kal többért vagyok hajlandó váltani”

  Én a jelenlegi keresetemre annyit mondok, amennyiért hajlandó vagyok váltani és elmondom, hogy 15-20%-kal többért vagyok hajlandó váltani 😀
  Így legalább mindig az ingerküszöböm felett maradnak az alkudozással együtt is (vagy eleve kiesek a rostán).

 41. Pan Modry
  mondta:

  @FlybyWire:

  az mas ha te oszinten elmondod, en nem csinalok ilyet,

 42. FlybyWire
  mondta:

  @maxval balcán bircaman: azt én másfél évig bírtam diploma után, aztán igyekeztem képezni magam, mert nem bírom a hülyéket akkora sűrűséggel.
  Na meg mondjuk a sokszorosát is akartam keresni.

 43. FlybyWire
  mondta:

  @Pan Modry: soha nem kérdezik, én magam mondom el, hogy tudja, egyáltalán versenyképesek-e nálam.
  Nincs szükségem arra, hogy átverjem őket azzal, hogy 50%-os növekedést csikarjak ki, a mostani juttatáscsomagom is bőven 8 számjegyű HUF évente, itt már nem szokás havi sok százezres ugrásokat elérni.

 44. Pan Modry
  mondta:

  @FlybyWire:

  igazabol semmi koze hozza hogy most mennyit keresel, max ahhoz van koze hogy nala mennyiert dolgoznal. En soha nem elarultam el az aktualis fizetesemet, es egy oriasi proszto, taho dolog szerintem ilyet egy allasinterjun kerdezni az interjuztatonak.

 45. alalala
  mondta:

  @Amadeus62: Normális helyeken nincs lefixálva, egyedül elképzelésük (kevésbé normális helyen keretük) van, hogy mennyiért akarnak alkalmazni valakit. Ha kell az alkalmazott és nincs (normális) jelentkező azért az összegért, akkor kénytelenek többet adni.
  Másfelől meg „lefixálva”: amikor anno az én helyemre kerestünk valakit, akkor akit felvettünk az keveset kért és megajánlották neki az akkori fizetésemet. Szerintem örült neki 😀

 46. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @FlybyWire:

  Kólcenteres vagyok.

 47. FlybyWire
  mondta:

  @különvélemény: gondolom, nem magyarországi állásokról beszélsz.
  Itt még mindig fehér holló, aki előre beírja a bérsávot (de legalább már van néhány).

  Első HR-es bérre vonatkozó kérdésnél én egyszerűen elmondom, mennyit keresek jelenleg (+juttatások), és 15-20%-kal többért vagyok hajlandó váltani, persze nyilván csak ha érdekel a munka, és nem kell sokkal többet utazni (+egyéb feltételek, rugalmas munkaidő, home office lehetőség gazdagon, viszonylag ésszerű mennyiségű külföldi utazás, stb.).

 48. FlybyWire
  mondta:

  @maxval balcán bircaman: bolti eladó vagy Bulóban?
  Ezek igen fisifosi keresetek, irodai gyakornokok keresnek nálunk ennyit itt Budapesten.

 49. Treff Bubi
  mondta:

  A cafeteriát én sem tekinteném szempontnak egy bértárgyaláson. Sokkal instabilabb, mint maga a fizetés, bármelyik elemét bármikor bevonhatják, csökkenthetik stb.

 50. Kivlov
  mondta:

  @LebensraumamOsten:
  Az a cég olyan is. Vagy tényleg annyit ér a muki munkája.

 51. Amadeus62
  mondta:

  @LebensraumamOsten:

  Igen, és ezt hazudják „versenyképes” fizetésnek, ahelyett, hogy a KONKRÉT BÉRÖSSZEG szerepelne az álláshirdetésekben.

 52. Amadeus62
  mondta:

  Normális országokban az álláshirdetésben szerepel a bér összege is, így elkerülve a felesleges találkozót a HR-el. Különben meg egy tök fölösleges kérdés a „mekkora fizetésre gondol?”, az már előre le van fixálva, hogy a potenciális dolgozó jelöltnek mennyit fizetnek majd.
  De szánalmas, hogy nem írják be a fizetést a hirdetésekbe. Majd ha megtudom, hogy mennyi az annyi, és érdekel a munka, akkor telefonálok, ennyi.

 53. LebensraumamOsten
  mondta:

  @Kivlov: Minek? Minimálbér, vagy közeli alapbér. Magától értetődő.

 54. LebensraumamOsten
  mondta:

  @TarVez: Hát ja. Minden évben veszek új luxusautót, de sajnos nem tudom a 40 fős cégem béremelését kigazdálkodni.Még a kötelező minimálbéremeléssel is trükköznöm kell. Most is irodavezetőnek keresek olyan valakit akinek van jogi meg közgazdasági egyetemi diplomája, legalább angolul anyanyelvszinten beszél és akár havi bruttó 225 ezret is adnék neki. Erre jelentkeztek van 150-en. Alig van időm a HR-es vezetővel kiszűrni az alkalmatlan jelölteket. Van köztük pár 30 év feletti, ezeket automatikusan félre is tettük, mert nem látjuk értelmét a behívásuknak.Ilyen idősen már úgysem képesek a céges kultúrához adaptálódni.Nem ártana, ha a jelentkező értene a gyors- és gépíráshoz is, ez is belekerült az álláshirdetésbe. Tényleg nem nagyon találni már megfelelő munkaerőt. A múltkor is világosan beleírtam, hogy a villamossági technikus állás betöltéséhez elengedhetetlen az egyetemi villamosmérnöki végzettség és a kitűnő németnyelvtudás itt az ukrán határon. Alig 2-3 szerencsétlen jelentkezett.

 55. különvélemény
  mondta:

  Manapság, aki nem írja be a fizetést, az vagy nem is akar embert, vagy alul akarja fizetni.
  Nem érdemes foglalkozni a céggel.
  Ezért megy a sírás, hogy nem jelentkeznek az állásra.

 56. #szájbergyerek#
  mondta:

  Az a baj, hogy a kialkudott bér biztosabb, mint a juttatások, „növekedési potenciál” és társai.
  Ezzel a pályakezdőket etessétek. Talán ők beveszik ezt, ha még életükben nem dolgoztak sehol.

  Juttatás: Ma még van, holnaptól visszavonják. Erre nem lehet alapozni.

  „Növekedési potenciál”: Ok, van előrelépési lehetőség, ami munkabérben is megmutatkozhat. Igen ám, csak pont mire odaérsz nincs szabad pozíció. Aztán mégis van de azt feltöltik csókosokkal. Ezzel sem lehet számolni.

  Projektbónusz, prémium stb. szintén esetleges.

  Szóval marad az, hogy x fabatkát utaljanak minden hónapban.

  Bár szerintem az egész „béralku” arra jó, hogy a sok jelölt közül végül azt vegyék fel, aki a legkevesebb fabatkáért vállalja a munkát.
  Szóval lenne 1000 fabatkája egy munkakörre de még azon is spórolni akar, hátha valaki elvállalja 800 fabatkáért. Mondjuk lesz egy ilyen és akkor valamelyik csókosának rögtön meg tudja emelni a bérét 200 fabatkával.
  Ha valaki mégis 1000 fabatkát kérne, akkor kábítják a juttatásokkal, hogy mondjon már kevesebbet.

 57. Pan Modry
  mondta:

  @vg123:

  egy eleted van, ne pazarold olyan munkahelyekre amik szarul fizetenek. A fejvadasznal mar be lehet loni egyebkent az interju elott hogy mennyit lehet a cegnel keresni, ha ez nem eleg jo akkor ne is menj el interjura.

 58. vg123
  mondta:

  25 év alatt egyetlen olyan céggel akadtam össze, ahol a béralku kifejezésnek a legkisebb értelme volt a szó szoros értelmében. Alku: vagyis „ennyiért? Nem. És amannyiért? OK, legyen annyi. Áll az alku”
  Általában a cég kérdez egyet, a jelölt mond egy kb. (tól-ig) összeget, aztán vagy jó vagy nem keresik többé.
  Ha keresik, akkor mindig a „tól” összeg lehet az érvényes, bármennyire jó az illető. Olyan mint egy lottó: nagyot kell mondani mert bepaliznak.
  Egyszer volt olyan eddig, hogy én elmodtam az igényemet és a cég pár nap múlva megtette a saját ajánlatát.
  Másnál kevesebbet ajánlottak, nekem ugyanannyit, amit kértem. De a cég is mondott egy összeget, amennyit neki megér a jelölt. És el lehet dönteni, hogy belefér e ez még neki vagy sem. Tehát valamiféle alku alakult ki.
  A cégek arra mennek, hogy rávegyék a jelöltet, hogy letolja a gatyáját is, ha be szeretne jutni vagy úgyse mondják meg ők mennyire gondoltak.
  Szerintem ez undorító. És nem béralku.

 59. Kivlov
  mondta:

  Hirdetésekbe bele kéne írni egy a cég által elképzelt intervallumot.

 60. Pan Modry
  mondta:

  Az interju elott erdemes tudni hogy mennyit/milyen savban fizet a pozicio, igy mindket fel idot tud sporolni ha nincs kozos metszet.
  Ha valaki 1 millio alatt nem akar valtani, akkor teljesen felesleges olyan interjura rabolni az idejet ahol utolag kiderult hogy csak 800-at fizetnenek.

 61. OkoskaTo:rp
  mondta:

  Nyilván nem egyszerű ügy. A cégnek van egy bérkerete (plafon), és ezen belül minél olcsóbban szeretné megkapni a szolgáltatást. A munkavállalónak van egy minimális megélhetési/presztízs jövedelmi elképzelése, és ezen felül szeretné a lehető legtöbbet hazavinni.

  A munkaadó annyi előnyben van ebben a játszmában, hogy a több jelentkező közül összehasonlíthatja az ajánlatokat.
  A munkavállaló meg a nagy munkaerőhiányban ugyan körbejárhat több céget, de még mindig nem fogja tudni, pontosan mennyi is a munkaerejének az értéke. Ha túl keveset kér, örömmel és szó nélkül felveszik, ha pedig túl sokat, akkor nem lesz munkája.

  Az, hogy ki mond ki (először) összeget, igenis egy játszmázás – a jobb pozíció elérése érdekében.

 62. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  Ha nagyon kell ember, s nincs megfelelő, működik az alku.

  De a jobb megoldás az utólagos alku, azaz pár hónap után felmondás. Így nagyobb az esély, mert a cég már látta, képesek vagyunk az adott munkát elvégezni, azaz érdemes esetleg többet ajánlani nekünk, hátha maradunk.

  Legutóbbi munkahelyemen tavaly kezdtem, májusban, 260 ezer Ft bruttóval. Felmondtam decemberben, azonnal megemelték 325 ezerre, s így maradtan egészen idén augusztusig, Megint felmondtam, de már nem tudtak többet ajánlani, így nem marasztaltak.

  (Az összegeket 315 Ft-os euróval számítottam át.)

 63. Koczy
  mondta:

  Újságírói tapasztalatból mondom, hogy ezt a bölcsész kislány/kisfiú egy külföldi oldalról fordította, és adta a nagyközönség tudtára, mivel saját ötlete és tapasztalata a témát illetően nem volt. Ez olyan, mint amikor valamelyik netes női magazin megjelenteti, hogy „Ezeket viseld, ha igazi sztárnak akarsz tűnni”, és beleír olyanokat, hogy „ebben már vagányan sétálgathatsz a Rodeo Drive-on”, vagy, hogy „ez után a crop top után mindneki megfordul Palm Springsben”. Igen, én is minden nap megfordulok ezeken a helyeken. 😀 Még arra sem veszi a fáradtságot, hogy átfordítsa magyar viszonylatra, és ezek helyett mondjuk Andrássy utat vagy siófoki Plázst írjon. Arról nem is beszélve, hogy hol a forrásmegjelölés, ha máshonnan vette át?

  Többek között én is azért hagytam el a szakmát, mert már boldog-boldogtalan újságírónak hívja magát, cikk megjelöléssel közöl le véleményt és blogbejegyzést, de a legjobb, amikor maga sem tudja mit is írt. Gyorsan, gyorsan, legyen figyelemfelkeltő! Szakértőket meg mindek megszólaltani, ha ott van a Google fordító?

  Köszönjük a helyreigazítást!

 64. Bambano
  mondta:

  a fő probléma, hogy azt tanácsolja, nézzem meg a vállalati bérstratégiát.
  ebben az a nagy tévedés, hogy én a saját stratégiámat akarom végrehajtani, nem a vállalatét.

 65. TarVez
  mondta:

  Neked emiatt talán álmatlan éjszakád volt és magas vérnyomásod, pedig akár nevethetsz is rajta.

  De hogy szó szerint egyetlen pillanatig sem érezte át a másik oldal helyzetét… Életidegen! Fel akarok venni egy embert. Van rá havi 1500 fabatkám. Ő 3000-et akar keresni. Derüljön ki minél előbb, én se húzom az ő idejét, ő se az enyémet. Mennyire bizalomgerjesztő és őszinte az, ha valaki azt mondja egy állásinterjún, hogy ő nem pénzért akar dolgozni, neki ez nem is fontos? Vagy… minek kell elhangoznia a HR-es részéről? Ha a munkatársak 50%-a kedves, akkor 200 fabatkával mondok kevesebbet, ha meg a 100%-a kedves, akkor 500 fabatkáról vagyok hajlandó lemondani ezért? 😀 A végén úgyis ugyanaz az összeg fog elhangzani. Vagy majd a HR-es azt mondja, hogy a főnök üvöltözős, a kollégák meg szemetek, úgyhogy kérjél jó sokat? És ha felvázolta a „növekedési potenciált” meg a „fejlődési lehetőséget” meg a „csapatszellemet”, és utána még mindig nem válaszolok? Az nagyon jó pont lesz a felvételiztető szemében, nem? 😀 😀 😀

  Ne túráztassuk már egymást! De munkáltatói oldalról se. Megjelenik álmaim hirdetése, megírom életem legjobb motivációs levelét, bejutok a potenciális jelöltek közé, lezajlik egy rövid telefonos interjú is esetleg, és utána derül ki, hogy 3 órát kellene utaznom a munkahelyre.

  Szerintetek elérünk valaha odáig, hogy nálunk is megjelölik az álláshirdetésekben a fizetési sávot?

 66. jobangel
  mondta:

  @Online Távmunkás: nem is értettem, miért mondja, hogy a téma szakértője, egészen másban szakértő, mint álláskeresésben.

 67. Online Távmunkás
  mondta:

  Ez tényleg egy olyan oldalon jelent meg, ahol szoktak értelmes cikkek lenni?
  Valószínűleg Ramit Sethi valamelyik blogposztját vagy előadását fordították le, ő írta az I Will Teach You To Be Rich című könyvet, a HR-hez semmi köze.