6 tipp álláskeresőknek pénzkeresésre

6 tipp álláskeresőknek pénzkeresésre

earnmoney.jpgSpórolási tippet sokat találni a neten, álláskeresési tippekkel bőven ellátom én is az olvasóimat, de pénzkeresésre kevesebb használható ötlet van.

Vannak helyzetek, amikor pontosan tudjuk az álláskereső szakmai életútjából és a munkaerőpiaci helyzetből, hogy csak idő kérdése állást találnia. Viszont ezidő alatt is élni kell valamiből, csinálni kell valamit, amiért fizetnek. Ezekben a helyzetekben születtek az alábbi tippek, amik kipróbáltan működnek. Nagyon fontos, hogy ezekre hosszútávra nem lehet berendezkedni, de átmeneti megoldásként segíthetnek. Valakik ezeket mai magyar valóságunkban is elvállalták, csinálják, és enyhítettek vele anyagi gondjaikon:

Magánórák

Kezdem a legkézenfekvőbbel, ez majdnem mindenkinek eszébe jut. Ha valaki valamiben kiemelkedően jó, van érzéke a tanításhoz, magyarázáshoz, könnyen kiválaszthat egy-két tantárgyat, idegennyelvet, amit oktathat, korrepetálhat. Főleg középiskolások és felnőttoktatásban résztvevők lehetnek a célcsoport, gyerekek oktatását végezzék hivatásos pedagógusok!

És most jöjjenek a kreatívabbak:

Levelező

Több, leépítésben munkáját vesztett, „holnap már be sem kell jönni, csak a papírokért” stílusú felmondást elszenvedett dolgozótól kértek segítséget később kollégák a félbehagyott ügyek befejezésére. Az elküldött ember munkáit nem hagyták neki lezárni, a kollégák pedig nem voltak tisztában a körülményekkel. A cég rájött, hogy elhamarkodottan, rossz stratégiával vált meg a dolgozójától. Egy ismerősöm megfelelő összegért, egyedi megállapodásban befejezte a félbehagyott ügyeit a volt munkahelyén, ebből érdekes lehetőség adódott: idegennyelvi levelezésre, kapcsolattartásra kapott hosszútávú megbízást, ami ugyan napi 1-2 óra elfoglaltságot jelentett, de online is végezhető volt, fizettek is érte, miért ne vállalta volna? Később szert tett még néhány ügyfélre, akiknek csak napi 1-2 órányi besegítés kellett a levelezésbe, és amíg nem lett fix állása, ezzel a jövedelemmel élte túl a nehéz helyzetet.

Bevásárló

Leszögezem, hogy a vasárnapi zárvatartást nem tartom jó dolognak, még mielőtt…

Amikor egy álláskereső ismerősöm körbejárta a társasházat, ahol lakott, még nem volt érvényben ez az intézkedés, mégis voltak, akik megkérték, vásároljon be, nyugta ellenében elszámoltak, és a fáradozásait is előre megegyezett összegben fizették ki. Valójában a megrendelőnek mindegy, hogy online rendelés után fizet szállítási költséget, vagy valakinek fizet azért, hogy bevásárlásait intézze el helyette. Viszont a nagy előnye, hogy a megrendelt termék nem másnap érkezik, mint az online vásárlások többségénél, hanem aznap. Félreértés ne essék: nincs bajom az online vásárlással, de idősebbek pl. kifejezetten nem szeretik, cipekedni pedig már nem tudnak, így értékelik az ilyen segítséget, és némi fizetséget is hajlandók érte adni.

Kérelemíró

Vannak, akiknek szívhezszóló kérelmek írása okoz gondot. Nem könnyű jól fogalmazni, jól érvelni azért, hogy valamilyen kedvezményt, engedményt kapjon valaki, pénzbüntetésén enyhítsenek, részletfizetést kapjon a tartozására. Ezért – mivel az „ügyfél” is bajban van – sok pénzt kérni nem lehet, de van olyan összeg, ami ésszerűen megéri mindkét félnek.

A otthonelfelejtők megmentője

Ez kakukktojás a többi tipp között, mert személyesen nem láttam működni, de mégis érdekes lehetőség, itt a helye. Egy ismert biciklis futárszolgálat egyik alapítójáról olvastam régebben, hogy – ha jól emlékszem – Olaszországban akart hasonló futáros vállalkozást, de egészen más célcsoportot sikerült megtalálnia véletlenül. Ott a futárok és az ügyfelek között olyan bizalmi kapcsolat van, hogy arra szokták megkérni őket, hogy otthonfelejtett tárgyaikat vigyék utánuk a munkahelyre, szemüveget, fontos iratot stb.Vagy a gyerek uzsonnáját, tornacuccát az iskolába stb. A futár felveszi a lakáskulcsot, megkapja az információt, hol találja, ami otthon maradt, és elviszi, ahová kérik.

Nyilván, ez nálunk csak nagyon közeli ismerősi körben működhetne, de miért is ne működhetne?

„Hivatásos” reklamáló

Talpraesett, mindent elintézni tudó, adminisztrációs munkát kereső hölgyekből sajnos felülreprezentáltak a „vendégeim”. Egyiküket egyszer megkérte a barátnője, menjen el vele reklamálni, mert sok pénz múlik rajta, és ő nem tud kellő eréllyel kiállni magáért. Az ügyfélszolgálaton sorban álló többi leendő reklamálót látva jutott eszébe, hogy ilyen segítségért lehet, hogy fizetni is hajlandók emberek. Hajlandók 🙂

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Hujber Tünde
  mondta:

  @Online Távmunkás: Igen, ezt mondom én is. Ügyenként kevés az 1000 ft, de óránként 1000 ft-ot senki nem fog fizetni… Pedig azzal is nettó 160 órát számolva egy hónapra (8×20 nap) csak 160 000 ft jönne be, (folyamatos munka mellett, ami képtelenség, mert az üzletszerzésre is kell időt hagyni), és abból még adózni is kellene. Nem tudom, hogyan lehetne ilyesmit rentábilissá tenni, ha egyvalaki vállalkozik rá, mint mondjuk egyéni vállalkozó. Bár állítólag több ezer üzleti modell vár még felfedezésre, úgy hogy hajrá! 🙂

 2. Online Távmunkás
  mondta:

  @Hujber Tünde: Az 1000 forintos díjnál túl sok olyan ügy esett be, amivel 2-3 óra munka volt, míg az 5000 forintnál kevés volt az érdeklődő. Az árazás kulcsfontosságú.

 3. Hujber Tünde
  mondta:

  @Online Távmunkás: Igen, az árazás fontos kérdés. Viszont az is belátható, hogy egy ilyen segítőnek, akár bevásárol, akár ügyet intéz, is csak 24 órából áll a nap akkor is, ha egész nap dolgozik. Szóval az időt meg kell fizetni, hiszen a segítő is élni szeretne, magyarán neki is meg kell, hogy érje. Erre mondom én, hogy igény lenne ilyen szolgáltatásra, csak pénz nincs rá.

 4. Online Távmunkás
  mondta:

  @jobangel: Én az online kiszállításért 300-400 forintot fizetek, ezért akár 70-80 kilónyi terméket hoznak el szó szerint a küszöbömig. Ezzel nem tud az ismerős versenyezni.

  @Hujber Tünde: Az ilyen sorbanállós cégekből több is volt, sok az árai miatt csődölt be, hiszen sem az ügyenkénti fix 1000 forint, sem a fix 5000 nem jó ötlet. Azt hiszem, a Moszkva téren is volt hirdetése az egyiknek.

 5. Eltévelyedés
  mondta:

  @jobangel: Mert egy bevásárlás szerintem inkább apróbb szívesség. Mert máskor meg én locsolom meg az ő virágait, én fogadom be magamhoz be a gyerekét, amikor az otthon felejtette a kulcsot, Anya meg nem jön haza este hatig. És én sem számlázok ilyesmiért.
  Mert ha kérek érte ezer forintot, akkor a kapcsolat mársem baráti, hanem üzleti. Üzleti kapcsolatokban meg előbb-utóbb felmerülhet vita. Az ismerőseimmel nem szerenék pénzről vitatkozni, megrontja a kapcsolatot. Mert bele fog vinni érzelmeket, miért vagyok olyan szemét, hogy fél év múlva már ezerkettőért vásárolok neki, hát nincs nekem szívem, 7 gyereket nevel egyedül, satöbbi.

  Ugyanilyen okból nem szeretek mondjuk bármit is eladni az ismerőseimnek. (vagy venni tőlük)Autó/pulóver/csodafogkrém – Ő úgy fogja érezni, től sokat fizetett, én úgy fogom érezni, kitárgyalhattam volna többet is. Amikor ez feljön egy vitában egy év múlva, akkor fogom végképp mebánni és elveszíteni az ismerőst.

 6. Hujber Tünde
  mondta:

  @Ann1294: Oké, szólok. 🙂 De azért olvasd el a könyvet is, nehogy meglepetések érjenek… 🙂 A könyvben leírt „tudományos takarításnak” VAN átfedése a lean takarítással, de azért nem teljesen ugyanaz.

 7. Ann1294
  mondta:

  @Hujber Tünde: Huha, meg nem hallottam errol a konyvrol. A summaryt elolvasva, wow. Teamwork es cycle time eredmeny meggyozo. Ha mukodik a ceg szoljal, megrendelem! A legjobb takaritonok amugy hotelekben edzodtek. Gyorsak es jo a minoseg.

 8. Hujber Tünde
  mondta:

  @Ann1294: Komolyan mondom, új bizniszbe kezdek: lean takarítás, igény esetén a „tudományos takarítás” alapján (lásd a magyarul is megjelent Puccparádé c. könyvben leírt módszertant, haláli!) 😀

 9. Ann1294
  mondta:

  @jobangel: Nekem is volt ezzel problemam. Olyan nehez lelkiismeretes takarito nenit talalni. Heti egyszer 6 ora, 1000Ft/ora es utikoltseg volt az ajanlatom. A harmadik jott csak be es honapokig kerestem.

  Amiktol a falra masztam > Miert csak ennyi ido hetente, az utazasi idot miert nem fizetem (?!), o inkabb reggel 7-re jonne nem 9-re, o nem maszik letrara (egy IKEA fellepot mutattam az ablakhoz es a szekrenyek tetejehez), nem pucol ablakot mert szedul, nem lepcsozik mert faj a laba (8 lepcsofok a bejarathoz), nem emel mert faj a dereka, nem tol butort (szek, fotel nem szekreny!). Eljott full betegen megfertozni es en segitsek neki, mert nem birja vagy fizessem ki mint tappenz (?!) es hazamegy mert o most beteg de kell a penz.

  A mostani egy angyal. El sem engedem! 🙂

 10. jobangel
  mondta:

  @Hujber Tünde: 35 perc vonatút választotta el a keresletet a kínálattól. Egyetlen budapesti sem ült volna vonatra egy munka miatt, még akkor sem, ha a vonatjegyét is fizettem volna. Ez nemcsak strukturális munkanélküliség kérdése.

 11. Hujber Tünde
  mondta:

  @jobangel: Hát, ez tipikusan az a helyzet, amikor van kereslet, van kínálat, csak nem ugyanott… 🙁

 12. jobangel
  mondta:

  @Hujber Tünde: Mikor én kerestem takarítónőt, akkor meg nem találtam. Egyvalaki végre elvállalta, de csak azért, mert addigra már a fél falu azon siránkozott, hogy szegény Jobangel, otthon fekszik autóbaleset+lakásfestés után, és nem tudja kitakarítani a festés utáni koszt. Na, erre végre bevállalta vki, és még nekem kellett referenciát keresnem, hogy rendes népek vagyunk, kifizetjük a munkáját.

 13. jobangel
  mondta:

  @Eltévelyedés: A csodakrémes-MLM-es izékről nem mondható el, hogy win-win helyzetet eredményeznek. Ismerősre rásózni valami túlárazott izét, valóban a kapcsolat kihasználása – erre épül az MLM egyébként. Hülye lennél 1600-ért tőlük venni noname fogkrémet, ha bárhol máshol 600-800-ért kapsz ellenőrzött minőséget. Csak egy ismerősnek van esélye meggyőzni téged, és ha csak egyszer nem mondasz nemet, nekik már megérte. És persze az ismerősöd hozzáadott értéket sem nyújt, amikor rádsózza az MLM-es izét.

  Ellenben, ha bevásárol neked, mert neked nincs rá időd, akkor abba munkát, energiát fektetett, és te is jól jártál, időt spórolt neked. Ezt viszont illik megfizetni – ha az online kiszállításért fizetsz kb. 800 Ft-ot, akkor az ismerősnek miért nem?

 14. Hujber Tünde
  mondta:

  Sok éve már, amikor még nem voltam leanes, de a munka mellett is sok szabadidőm volt, gondoltam, keresek egy kis mellékest. Véletlenül felfedeztem a neten egy kis kétszemélyes „céget”, akik azt vállalták, hogy elintézik mások ügyes-bajos dolgait a földhivatali sorbanállástól a bevásárlásig. Rögtön fel is vettem velük a kapcsolatot, de elhajtottak, mert hogy olyan kevés a megbízás, az is főleg az ismeretségi körükből jön, hogy azt elgyőzik ketten is. Miért kevés? Mert senki nem akar ilyesmiért fizetni, vagy akarna, csak nem tud. De ha majd már bővülnek, akkor szólnak. Azóta várom, hogy szóljanak. Sajnos már a nevükre sem emlékszem, így nem tudom megnézni, mi lett velük, pedig érdekelne. 🙁

  Van egy ismerősöm, aki mellékesként takarít, óránként 1000 ft-ért, és szerinte ez nagyon jó pénz takarításért Budapesten. De azt is mondja, hogy nagyon nehéz ügyfelet találni a bizalmatlanság miatt (mindenki csak az ismerősi körben keres takinénit.)

 15. Eltévelyedés
  mondta:

  @DonTintoretto: Pontosan. Nálam itt (is) bukik meg a biztosítós/csodakrémes MLM marhaság. Pont a közeli ismerőseimből nem szeretnék pénzt csinálni. Az emberi kapcsolat többet ér, mint az a párezer, amit nyerek rajta.
  A szomszéd Joli néninek meg elmegyek bevásárolni, ha mindenáron fizetni akar, akkor dobjon meg egy tál sütivel. Ettől persze, ez a bevásárlás nem teljesen elmebeteg ötlet, hobbiból, poénból már csináltam is, lényeg, hogy nem ismerősnek! Taskrabbit a leghíresebb erre épülő startup, reménykedjünk, hogy egyszer Magyarországra is jönnek.
  Amúgy… Über van már otthon, nem? Futás sofőrködni. Meglévő autóval.
  Airbnb? A legtöbb lakásban van egy kialakítható szoba. Nagyit magunkhoz költöztetni, az ő lakását kiadni. A nyaralót kiadni. A pénzért egy kis kényelmetlenséget be lehet vállalni.
  És tudjátok mi megy nagyon? A takarítás. Igen, vastagon rangon aluli munka, de elég jól fizet. Amikor a lakásomhoz kerestem alkalmi takarítót, egy kb 1 órás takarításra, plusz ágynemű csere és mosás, (tehát, összesen 2 óra, legyünk lassúak meg utazni is kell, legyen 3, én adom a takarítószereket) Nem fogjátok elhinni, senki sem vállalta alkalmanként 3000-ért. 2 éve. Pedig, nem buli utáni mocskot kell takarítani, hanem az átlagnál kevésbé koszos lakást. Mennyi is most a minimál órabér Nettója? 500 forint? Kevesebb?

 16. DonTintoretto
  mondta:

  @Circus: Szeritnem meg a közeli ismerősök pumpolásáról kéne leszokni. Pontosabban mindkettőről. Minek használnám bevásárlásra a közeli ismerősömet??? De miért segítenék pénzért a közeli ismerősömnek?

  Engem legalábbis nem így neveltek, és a közeli ismerőseimmel való kapcsolat nem a pénzen alapszik.

  De ha dolgozom és valahova beajánlom az ismerősöm, utána kérjek tőle százalékot? Esetleg ha kölcsönadok neki, szedjek uzsorát? 😀

 17. jobangel
  mondta:

  @Eltévelyedés: Amit te írsz, jó dolgok, és működhetnek is, de nulláról nem nagyon lehet elkezdeni. Kereskedéshez is kell egy kis alaptőke (vagy hitelkártya, de azt sem kap mindenki). A netezős dolgok is csak annak működnek, akinél van net, van számítógépe és/vagy okostelefonja, mert meg tudja fizetni.

  Bevásárolni meg lehet gyalog is, ha épp nincs még bicikli sem (van, akinek nincs). Olyan ismerős is volt, aki az ilyen bevásárlásokat összekötötte Supershopos pontgyűjtéssel, az lett a plusz-plusz jövedelme.

  Van, ahol nincs meki, meg nincs részmunkaidő. Ott van feketemunka, meg ilyesmi – kertrendezés, lakástakarítás, de ezeket szokták tudni az ott élők, erről kár posztolni, inkább nem találom fel a melegvizet 🙂

 18. Eltévelyedés
  mondta:

  Nem akarom elhinni. Ezek olyan annyira alkalmi, eseti dolgok, annyit nem adnak érte, mint amennyi időt ráfordítasz. Ha megélni kell, akkor nem az ilyesmiből származó havi 10-20 ezer segít ki. Ennyi összejön üres üvegekből is.

  Ennél egy részmunkaidő a Mekiben is többet hoz a konyhára, és egészen biztosan vannak a mekinél jobb ajánlatok.
  Mindenkinek ajánlom a fiverr.com-ot és társait. Kb napi 10-20 percet fektetek be, havi 200-300 dollár jön ki a másik oldalon.
  Kereskedjen. Bármivel. Olcsón megvesz, drágábban elad. Abból is több jön be.
  Sofőrt mindig keresnek. Fizet.

 19. „Egy ismerősöm megfelelő összegért, egyedi megállapodásban befejezte a félbehagyott ügyeit a volt munkahelyén,”

  Én is „jártam már” így: utána egy nap alatt megkerestem másfél havi előző fizetésemet..:)

 20. halor
  mondta:

  vannak ennél sokkal ősibb, alkalomszerűen végezhető elfoglaltságok is

 21. Pipas
  mondta:

  Lehetne még PHP programozó, IOS fejlesztő, SEO szakértő… lehet gépelni, adatrögzíteni, weblapokat szerkeszteni… 🙂

 22. Circus
  mondta:

  Rég jártam erre, mert hála az égnek eléggé elfoglalt vagyok, de bevonzott a cím – ezek a tippek tetszenek. Lehetne még bejárónő, takarító, gyerekóvodábaésvisszacipelő a szomszédnak, stb.

  @pingwin: nem nagyüzemben kell csinálni.
  Egy helyett két kiló kenyeret, vagy két tucat tojást, vagy két kiló húst kell venni, amit mind kifizet a szomszéd. Mindenki jó jár, munkanélkülinek van kaja (az is viszi, sőt! a pénzt), és nyomozzák le. Utána rögtön dögöljön meg, aki büntet miatta (már elnézést).

  @DonTintoretto: közeli ismerősnek be kell vásárolni, ahogy írtam. Rá kellene szokni, hogy a munkanélkülire nem úgy gondolunk, hogy ‘te úgy is ráérsz, intézd már el’, hanem segítsünk… szerintem.

 23. Ann1294
  mondta:

  Lakás takarítása, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítása, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás -> havi 1000Ft/munkaadoval letudhato hivatalosan

  nav.gov.hu/data/cms278782/47._IF_Haztartasi_munkavegzes_szabalyai_2013.pdf

  Havi 500eFt bevetelig meg KATA, mellekallasban havi 25eFt, foallasban 50eFt jaradekfizetes, lehet szuneteltetni is.

  kiszamolo.hu/mire-hasznalhatod-a-kata-t/

 24. DonTintoretto
  mondta:

  „Nyilván, ez nálunk csak nagyon közeli ismerősi körben működhetne, de miért is ne működhetne?”

  Nagyon közeli ismerőstől pénzt kérni? Nem tudom…

  Egyébként tetszik a leleményes gondolkodás!

 25. jobangel
  mondta:

  @pingwin: nem azt írtam, hogy ne vallja be az így szerzett jövedelmet…

 26. pingwin
  mondta:

  aztan jol megbuntetik oket, hogy se szamla se semmi 😮