Álláskeresés cégen belül

Álláskeresés cégen belül

superman.jpgTalán a legkevésbé kockázatos módszer az állásváltásra a cégen belüli váltás. Gondolhatnánk… De ennek is vannak buktatói, amiket csak akkor tudsz elkerülni, ha megfelelő stratégiával állsz neki a váltásnak.

A motivációd a stratégiád és a szükséges lépések megválasztásában ezesetben kifejezetten fontos. Miért váltanál? Feljebblépést, karrierváltást jelentene, vagy simán csak egy barom főnöktől remélsz így megszabadulni?

A belső állásváltás sikere (sajnos vagy szerencsére) leginkább azon múlik, milyen viszonyban vagy a mostani főnököddel és ezt milyen módon tudod a belső állásváltásban előnyödre fordítani – vagy tompítani a hátrányokat.

Ha a főnököddel jóban vagy, de feljebblépésre vágysz, valami más feladatkörre, akkor pályázz az állásra, és előtte/utána beszélgess el a főnököddel: kérd a támogatását, tanácsát, illetve ígérd meg, hogy akkor sem hagyod cserben, ha megkapod az állást, és új embert kell keresnie a helyedre.

Multiknál, mátrix-szervezeteknél szokásos ez a fajta álláskeresés/állásváltás, így bőven előfordulhat, hogy több főnököd van, és mindegyikkel jóban vagy. Annak a támogatását kérd leginkább, akiben a legjobban bízol, és tőle akár azt is kérheted, hogy a többi főnöködnél is járjon közbe az érdekedben.

Speciális esete a cégen belüli állásváltásnak a baromfőnök-probléma. A támogatását nem kérheted, és ha megsejti, hogy egy áldozata szökni próbál, biztos, hogy megakadályozza. Ha több főnökből egy is ilyen, kockázatos lehet az állásváltási szándékot kommunikálni.

Tegyük fel, remek operatív ember vagy, sorra voltak jó lépéseid, és most középvezetői állásra pályáznál. Azt kell „eladnod”, hogy ugyan sosem vezettél csapatot, de neked ez nagyon menne. Hogyan fogod tudni bizonyítani? Tanulmányokkal, esetleg mutass meg egy-egy cégen belüli esetet, amikor a te készségeid által lett valami jól megoldva, amikor elfogadták a véleményed, beigazolódott, hogy igazad van. Nagy előnye a cégen belüli álláskeresésnek, hogy sokkal szabadabban kommunikálhatsz, üzleti titkot semmiképpen sem sértesz. Ezt is érdemes kihasználni: akár konkrét projekttel, nevekkel, ügyfélnevekkel tudsz példákat mondani arra, milyen jól oldottál meg dolgokat.

További előny, hogy valamennyire ismernek szinte a teljes cégen belül. Referenciaszemélyeket persze itt is érdemes kiválasztani, ahogy fentebb írtam, erre legjobb (valamelyik) főnököd lehet.

Az is könnyebbé teszi a helyzeted, hogy egy nyelvet beszéltek: neked is ugyanazt jelenti egy-egy buzzword, amit az interjúztatónak. Ismered a folyamatokat, jelezheted, hogy tudnád, hol kell ahhoz változtatni, hogy jobb legyen, ha van ilyen.

Még egy problémával meg kell küzdened majd: ha értékes és jól dolgozó kolléga vagy a mostani pozíciódban (ez itt most alapvetés), akkor a pótlásod lehet nehézkes, és lehet, hogy azért kapja más az állást, mert az ő helyére könnyebb lesz mást találni (igen, ez kontraszelekció is valahol L Ezt a félelmet enyhítheted, ha felajánlod, hogy segítesz mást keresni, rendesen betanítod az újoncot, aki a helyedre kerül.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

  1. jobangel
    mondta:

    @Bambano: Vagy nevezd meg azt az összeget, amennyiért szívesen maradsz a jelen helyeden, és persze egy helyes kis bónusz is jólesne fájdalomdíjul 🙂

  2. Bambano
    mondta:

    ha azért nem léptetnek elő vagy kapsz meg egy másik állást, mert nem tudnak pótolni, akkor még aznap mondj fel.