Egy kezdő állásközvetítő bénázása

Egy kezdő állásközvetítő bénázása

Legalábbis csak sejtem, hogy kezdő, mert profi ilyet nem csinál. De kezdem az elején:

Mint sokan, akik állásportálokra regisztráltak egykor, sokszor kapok levelet mindenféle álláslehetőséggel, nyilván ritkán aktuális az ilyen ajánlat. Ezért mindig visszaírok, hogy köszönöm, én most nem, de vannak ismerőseim a szakmában, akik talán igen, segíthetek-e, továbbíthatom-e a lehetőséget a szóbajöhetőknek? Eddig mindig olyan válasz jött erre, hogy hát hogyne, itt az állásprofil is mellékletben, terjesszem nyugodtan, és jajdeörül, és hűű … Volt már ismerősöm, aki így talált állást, tehát ez működik, mindenki örömére.

no-thanks-were-too-busy.jpg

A ma mailboxomban landolt – szakmailag rendben lévő, de nem időszerű – állásajánló levél azonban kiváltotta belőlem egy „tombolás” címkére érdemes poszt írását.

Normál állásajánló levélnek indult, mondanivalója szerint „Rátaláltunk Önre az ilyenolyan portál adatbázisában, van egy ilyen ajánlat, ezeket kell tudni, ilyen tapasztalatok kellenek, ez a feladat, szerintünk Önnek ez való, ha érdekes, küldjön egy frissített CV-t”.

Eddig rendben, ugyan a „Tisztelt Hölgyem/Uram!” megszólítástól kicsit fáztam már az elején is, mert a nevemből jól látszik, hogy melyik táborban vagyok. Ezt tehát nem tudtam mire vélni, de vannak még gyengébb körlevélküldő szoftverek, amik nem tudják a megszólítást névre szabni, biztos ilyet használ, ez jutott, megbocsátom. Azonban a levél végére 4 olyan mondatot bírt biggyeszteni, amiért semmilyen kezdetleges szoftvert nem tehetnék felelőssé, ez bizony a levélíró „személyisége”.

Szó szerint idézem az ominózis 4 mondatot:

1. Kérem csak akkor jelentkezzen az állásra, ha megfelel az előírt elvárásoknak ———- Édesem, nem te szűrtél le a portál adatbázisából, ami szerint megfelelek, és ezért írtál nekem levelet? És úgy egyébként a te dolgod, vagy a jelölt dolga, hogy a megfelelőséget pontosan megállapítsa? Meg akarnád spórolni a kiválasztás első lépését, a CV-alapú szűrést? Nem fog menni, szokd meg, hogy nemcsak tökéletesen passzoló jelöltek fognak jelentkezni! Neked kell szűrni, nem tolhatod másra ezt a munkát.

2. Amennyiben nem érdekes az Ön számára az ajánlat, kérem ne válaszoljon a levélre. ———- Ha nemet mondanék, inkább ne is tegyem? Mi ez? Előre megsértődés? Ennyire fél az elutasítástól a levélíró? Vagy azt gondolja, így lesz hatékony, és így csak relevánst válaszokat fog kapni? Egyértelműnek tűnik, hogy a hatékonyság a sikerességet támogatja. Most megingatta bennem ezt a meggyőződést. A levélíró annyira hatékony lesz, hogy egyetlen hosszútávú kapcsolatot sem tud majd kialakítani a potenciális jövőbeli jelöltjeivel ezzel a körlevéllel. Lehet, hogy a jelenlegi pozícióra sem lesz jelöltje belőle. Ennek fényében is hatékony volt?

Megtettem, amit kért, nem válaszoltam, nehogy terheljem a mailboxát szegénynek.

3. Amennyiben nem profiljához illő, abban az esetben elnézését kérem és vegye tárgytalannak a levelem. ———- Profilba találtál, ez rendben. De ha mégsem, akkor az a te hibád lenne, amiért majd írnának neked olyan leveleket, amik tisztázzák, nem sikerült betalálni, és igazuk lesz. Ezt persze az előző pontban előre kizártad. Pedig akkor majd kérhetnél elnézést a hibádért. De ugye megnézted az állásprofilt, szűrtél, a címzettjeidről tudod, kik ők (lsd. még a levél megszólítása…), és hogy profilban megfelelnek, hiszen azért szűrtél, és azért írtál szakmai profillal kibővített körlevelet.

De előre elnézést kérni azért, hátha hibáztál, mennyire profi dolog?

(Vagy én vagyok naiv, és nem is szűrtél pontos profilra, csak pl. földrajzi helyre, és nálam csak véletlenül stimmel, viszont te előre megnyugtatod a lelkiismereted ezzel a szöveggel)

4. Ha megfelelőnek találjuk a pozícióra, akkor kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot az elkövetkező hetekben. ———- Ööö, ez a levél most nem arról szól, hogy megfelelőnek találtál és felvetted velem a kapcsolatot? Ha nem, akkor miről? És még hetekig akarsz lebegtetni, akkor is, ha megfelelek?????

Kedves álláskereső, íme egy remek példa arra, hogyan szűrd ki a balfácánokat az állásközvetítők közül (pár további sztori róluk itt). Vajon ilyen felkészültségű, kommunikációs szintű illetővel akar bárki is állásról tárgyalni?

 

 

 

 

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. _Epikurosz_
  mondta:

  @Online Távmunkás: Onnan jobban tud szemezgetni, több infóhoz jut a cégekről is… Nem rossz. 🙂

  On:
  Ez sima spam, szűrőt rá.

 2. Online Távmunkás
  mondta:

  Még annyit a kezdő állásközvetítőhöz, hogy manapság elég sok állásközvetítőt keresnek HR-es és kommunikációs tudás nélkül, hogy a jelölteket szakmai alapon is tudja szűrni. Szóval kifejezetten közgazdászt, informatikust, mérnököt vesznek fel, aztán majd csak beletanul a dologba. Vagy talál egy másik, inkább szakmába vágó állást…

 3. Online Távmunkás
  mondta:

  Az egyik állásportál pár hete valamilyen frissítést végzett, azóta kapok hetente 2-3 ilyen e-mailt (az elmúlt években tőlük sose kaptam). Sajnos nem igazán testreszabottak, az SAP-fejlesztőtől a marketingesen át a cégvezetőig van közte minden… Ha nem állnak le, akkor kérek új jelszót és törlöm a regisztrációmat.

 4. doggfather
  mondta:

  Szóval a végére kiderült, hogy sima spam volt?!

 5. Business4All
  mondta:

  Gyöngyszem. Nagyon tetszett. Nem is tombolni kell az ilyenen (bár szakmailag ezt tesszük zsigerből), hanem betenni a „Vicces e-mailek” mappába, és utána tananyagként viccelődni rajta, ahogyan te is tetted fentebb. 🙂
  Sajnos nem is biztos, hogy „kezdő” volt az állásközvetítő. Mindenesetre nem ritka, hogy két egymás utáni mondatban mond ellent magának az ajánlat írója.
  Másik bejegyzés témája, de az elvárások terén is sokszor vannak ilyen „anomáliák”.

 6. EzVan:)
  mondta:

  Az állásajánlat az, amit ha elfogadsz, akkor kezdesz is melózni. Első hiba a spamben. Ez álláslehetőség…

  Ha 5 sornál hosszabb egy ilyen levél, azt felesleges elolvasni.

 7. ♔batyu♔
  mondta:

  Kiküldhette ezt a levelet még jó pár ezer példányban.

  Van még jó pár dolog, ami miatt figyelmen kívül kell hagyni az „állásajánlatot”. Pld. freemailes vagy gmailes (más ingyenes) mailcím, google fordítóval, vagy magyartalanul megírt levél, bármilyen utalás arra, hogy valamiért fizetni kell, tanfolyam, ingyenes betanulási nap, anyagköltség, stb.