A referencialevelek szerepe az álláskeresésben

A referencialevelek szerepe az álláskeresésben

Olvasói kérésre írok most erről. A legtöbb vélemény szerint megkönnyíti az álláskeresést, ha van referencialevelünk, de én azt gondolom, kicsit túlértékeli a szerepét a közvélemény, főleg, hogy vannak már modernebb megoldások is.

Igaz, hogy német nyelvterületen szinte elengedhetetlen, hogy az álláskeresőnek legyen egy vagy több referencialevele, az amerikai filmekben is úgy rugdalják ki az alkalmazottat, hogy a munkája elismeréseként azért nagy kegyesen aláír a főnök egy pozitív referencialevelet. Mégis, nálunk egyáltalán nem elterjedt a használata, így sok helyen nem is tudnak mit kezdeni vele. Sőt, mivel a állásváltás hátterében sokszor személyes ellentétek állnak, nincs is lehetőség referencialevelet kérni/adni a legutóbbi munkahelyről. Főleg nem, ha még állásban van a jelölt, és váltani szeretne.

A kiválasztási szakembereket, ha erről kérdezzük, általában azt mondják, hogy:

1.  „erősíti a pályázati anyagot” – ami nem kétséges, de a szakmai megfelelést önmagában nem bizonyítja, ám, ha nincs referencialevél, az még nem kérdőjelezi meg jelöltünk szakmai hozzáértését. Aki pedig állásváltást tervez, régebbi, néha sokévvel ezelőtti referencialevele lehet csak, azóta pedig valószínűleg fejlődött már, azaz a referencialevél „lejárt” (ez nem jelenti azt, hogy ha kérnek referencialevelet, ezt ki kell hagyni!) Nem tagadom, lehet olyan hatása egy jó referencialevélnek  első pillantásra, ami erősíti a bizalmat a jelölt iránt, de ez inkább csak átmeneti hatás: a józan mérlegeléssel belátható, hogy az, hogy egy számomra ismeretlen ember csupa jót mond egy másik számomra ismeretlen emberről, nem sokat számít a kiválasztásban.

2. „információkat ad a pályázó munkamoráljáról” – Ami mindig pozitív lesz, hiszen egy negatív referencialevelet már miért is adna be a pályázó magáról? Tehát megint nincs értelme, mindaddig, amíg a referencialevél nem terjed el annyira, hogy a nélküle beadott pályázat a „gyanús”.

A trendek alapján azt gondolom, nem is igazán fog már elterjedni, hamarabb lesz idejétmúlt a referencialevél intézménye, minthogy Magyarországon is megvesse a lábát. A cégeknek lehet ugyan  „lenyomozási” igényük a jelöltekről, de ehhez a jelöltek online élete többnyire elég muníciót ad. Ráadásul a Linkedinen kifejezetten álláskeresőként kérhetsz ajánlást (recommendation) ill. megerősítéseket (endorsement) a magadról írtakról. Még külön segítséget is ad erre a Linkedin. Ha a „request recommendation”-re kattintasz a profilodon, az alábbi ablak nyílik ki, és már kérheted is az ismerőseidet, írjanak rólad szép szavakat.

LinkedIn-Recommendation-request-example1.jpg

Akinek mindez nem elég, a referencialevél sem lesz elég. Vannak viszont szolgálató cégek, ahol már magánnyomozói munkát is kínálnak a jelölt hátterének felderítésére specializálva. Nyilván azért, mert van cég, akinek erre igénye van… igen, Magyarországon.

Ha már álláshirdetésben referenciát kérnek

Akkor az álláspályázatban jelezni kell, hogy van referenciád, kérésre adsz, de az álláspályázati anyaghoz kis magyar valóságunkban nem szabad referenciáink kapcsolati adatait megadni, ha nem tudjuk, ki áll az álláshirdetés mögött (mert egyes emberkék így tesznek szert vezetők elérhetőségeire, dehogyis akarnak ők maguk új embert…) Főleg az általam balfácánoknak jelzett közvetítők szeretnek így vezetői kapcsolati adatokhoz jutni, ez a fajta visszaélés sem segíti a referencialevelek általános elterjedését.

Ha állásinterjú után úgy döntesz, hogy érdemes referenciát adnod, mert érdekel téged az állás, akkor óvatosan, az itt leírtak szerint lehet eljárni.

Kik kérjenek referencialevelet a volt munkaadóiktól?

Ártani nem fog senkinek, így aki teheti, kérjen. Fontos tudni, hogy többnyire a bizalmi munkakörökben szoktak „lenyomozható”embert keresni. A kétkezi munkások (takarítók, mesteremberek stb.) munkáját, gyerekekkel, idősekkel foglalkozó segítő munkát végzők (helperek, szociális munkások, ápolók) hozzáállását dicsérő levelek sokat segítenek nekik egy következő állást, munkát találni. Egy átlagos adminisztrátori, előadói, ügyintézői munkában nincs sok szerepe, nyilván hasznos lehet, ha van. Egy mély szakmai ismereteket követelő munkában meg mindenképpen le fogják mérni a jelölt szakmai tudását, esetleg utána kérnek referenciát, de az inkább referenciainterjú lesz az adott jelölt által megadott emberekkel.

A gyakorlatban

Ha álláskeresőként szeretnél referencialevelet, és ehhez kellően baráti hangulatban váltatok el (az igazi közös megegyezés, ugye), akkor beszéld meg a volt főnökkel, hogy szeretnél ilyet. A legtöbb ismerősöm erre azt a választ kapta a volt főnöktől, hogy oké, írj egyet magadról, ha vállalható, aláírom. Tehát az álláskeresőnek kell tudni referencialevelet is írni… Erről majd a következő posztban értekezem hosszabban.

UPDATE 20140606:

A Linkedin jó szokásához képest átnevezte a „request recommendation” opcióját is, ami mostantól (egy darabig) „ask to be recommended”-ként található meg a profilodon, az Edit gombra kattintva, így:

linkedin-asktoberecommended.jpg

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. freesleep
  mondta:

  Bár valójában nekem nincs ott ez a view recent activity gomb.

 2. freesleep
  mondta:

  Köszi Missy:)

 3. jobangel
  mondta:

  @freesleep: Szia, igen, lehet, kiegészítettem a posztot a képpel segítségül.

 4. freesleep
  mondta:

  Ezt sima linkedin-profilról is lehet? Nem látom ezt a recommendation-gombot.

 5. Bánki Tamás | DrLinkedin.hu
  mondta:

  Most csak a Recommendation-höz szólok hozzá 🙂
  Azt gondolom, hogy az nagyon jó, ha van Recommendation-ünk a Linkedinen, ugyanakkor én azt szoktam javasolni klienseimnek, hogy előbb adjanak — mert az is látszik a Linkedinen, hogy kinek adtunk — és utána kérjünk.
  Fontos, hogy NE csak egy helyről, egy cégtől jöjjön és NE csak a kollégáktól, hanem volt főnöktől, egyetemi tanártól is.
  Recommendation-t törölni nem, csak eltüntetni lehet, de eltüntetni lehet. Mégis a számossága látszani fog, így ezt nem javaslom. Ezért érdemes jó helyekről kapni.
  Amit szintén fontosnak tartok a cikkhez adni, az az, hogy legyen a Recommendation külföldiül is! A munkaerő piac az országhatárokon túl is nagy 🙂

 6. Din Serpahis
  mondta:

  @jobangel: Szerencsere a kollega nagyon okos srac, meg azert elore at is beszeltem vele, hogy kb mire szamithat, ugyhogy a ref. interju is nagyon jol sikerult. (legalabbis a HRtol nagyon jo visszajelzest kaptam.)

  Viszont ez erosen szerencsefuggo dolog, dolgoztam mar olyan helyen, ahonnan ha megszakadok, se tudnek ilyen embert kiallitani…

 7. jobangel
  mondta:

  @Online Távmunkás: Köszi a kiegészítést!

  @Din Serpahis: A referenciainterjúztatást külön tanítják, elég meredek tényleg. A „ki tud eléggé angolul” kérdés nálam is gond volt, simán megmondtam, mikor kérték a referenciaszemélyt, hogy szerintem ő, de az angolja basic, úgyhogy inkább írjanak neki. Az, hogy a volt főnököd nem tud angolul, téged nem jellemez. Vagy éppen igen, pozitívan, ha minden angol nyelvű melót te csináltál helyette, tolmácsoltál neki stb.

 8. Din Serpahis
  mondta:

  Most nemreg, amikor Svajcba palyaztam, bekertek egy-egy levelet az utolso ket munkahelyemrol, majd a referenciaszemelyekkel lebonyolitottak egy fel-fel oras referenciainterjut is.
  A kollega, akit megadtam referencianak, elmondta, hogy szinte mindent szetcincaltak es korbejartak…nagyon durva 🙂

  Azon is vert izzadtam, mire kitalaltam, hogy az egyel korabbi, egykori magyar cegemtol kivel irassak ajanlast, vagyis hogy ki tud elegge angolul egy ilyen interjuhoz…

 9. Online Távmunkás
  mondta:

  „Sőt, mivel a állásváltás hátterében sokszor személyes ellentétek állnak, nincs is lehetőség referencialevelet kérni/adni a legutóbbi munkahelyről.”

  A referencialevelet a Munka Törvénykönyve is szabályozza:

  „81. § (1) A munkáltató a munkavállaló kérelmére, ha a munkaviszony legalább egy évig fennállt, a munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) vagy legfeljebb az ezt követő egy éven belül a munkavállaló munkájáról írásban értékelést ad.
  (2) Az értékelés valótlan ténymegállapításainak megsemmisítését vagy módosítását a munkavállaló bíróságtól kérheti.”

  Egyébként elég sok multinál bevett gyakorlat, hogy két referencialevelet kérnek előző állásokról még akkor is, ha ezt nem szerepeltetik az álláshirdetésben.

  Nekem minden korábbi munkahelyemről van referencialevelem és kértem ajánlást az ügyfeleimtől is.