Facebook-közlések, amik miatt nem te kapod az állást

Facebook-közlések, amik miatt nem te kapod az állást

Az álláskeresők közül sokakat akár közösségi oldalon való megnyilvánulások miatt is kiszórhatnak a szóbajöhető jelöltek közül. Hogy jó-e, ha utánajárnak a leendő munkáltatók a Facebookon a jelölteknek vagy sem (én spec. nem tartom fair-nek a jelölttel szemben ezt), azt egy másik poszt témája fejtegetni, most a szokásos „részegbulisképetne” tanácson túlmutatóan szedtem össze pár olyan megnyilvánulást, ami akadályozza az álláskeresést.

Név

Az iwiwen a múltban az volt ciki, mikor a „Születési név” mezőbe beleírta valaki a születési évét… A Facebook másfajta furcsaságokat hordoz: a pároddal közös profil nem lesz jó álláskeresésre, és a becézgető, cukiskodó profilnév sem épp munkáját komolyanvevő alkalmazottat sugall – persze ez utóbbi lehet tévedés, de most az a dolgunk, hogy elkerüljük az előítéleteket, tehát a a „Kovács Lujza Cicuska” profilnévből legyen „Kovács Lujza”.

Iskolák rovat

„nem érdemelnek meg engem”, „az élet iskolája” stb. Ha nincs felsőfokú végzettséged, hagyd üresen ezt a mezőt inkább, de ilyeneket ne írj be. Lehet elfogadható oka annak, hogy nem jutottál el a felsőfokú képzésig, de ezekkel elbagatellizálni a dolgot, sőt, előnyként beállítani ezt nagyon negatív. Az is jó, ha egyáltalán nem írsz be semmit, az önéletrajzodban úgyis ott van. És ugye a Linkedin profilodon is?

Lakhely megadása

Semmilyen adat nem kell róla! A facebookos közösségi életedhez nem sokat tesz hozzá, diszkriminációs pontnak viszont használható.

Napi humor

Kerülendők a „Már megint hétfő” „másnaposan melózni” stb. mondanivalójú mémek, vicces szövegek. Lustaság propagálása, munkakedv leszólása álláskereséskor sem jön jól, később sem.

Munkahelyi negatívumok kifecsegése posztokban

Nem jó ötlet leírni, kivel vesztél össze, ki szólt be, mennyire hülye a főnök stb. Ha már munkahelyi sztorit posztolsz, legalább pozitív legyen – no de ha annyira pozitív, miért váltanál állást? Inkább ne írj semmit ebben a témában, minthogy ilyen találgatások merüljenek fel a jelentkezésed kapcsán.

Valós profilkép hiánya

Az, hogy más, azonos nevű Facebook-felhasználóval összetévesztenek valós veszély, ha a neved olyan, hogy lehet olyan másnak is… Legjobb, ha a Facebook profilképed és a CV-képed ugyanazt az arcod mutatja (nem kell ugyanannak a képnek lenni természetesen, de legalább azonos hajszín, frizura pl.), ebből biztosan tudják, hogy rádtaláltak, és nem egy azonos nevű, ciki dolgokat írogató emberrel kevernek össze. Ha pedig az önéletrajzodon nincs fénykép, akkor a Facebookon bármely ugyanolyan nevű emberről gondolhatják, hogy te vagy…

Játékok

Matekos „fejtörők”, vagy „találd meg az i betűt az l-ek között…” Felszínes emberre utal, aki nem tölti túl hasznosan az idejét – mindez munkaidőben még rosszabb képet mutat. Facebookos játékok aktív használóiról feltételezik, hogy munkaidőben is meg fogja etetni a sárkányait, macikáit, ha úgy alakul…

LOL és OMG

Vannak, akik csak ennyit kommentelnek mindenre. Nem túl kifinomult véleményalkotási mód, nyilván közösségi oldalakon megszokott, de a téged leső toborzó ebből nem látja, hogy egyébként képes vagy megfelelő szóhasználattal értelmes véleményeket is megfogalmazni. Sőt, az önéletrajzod – ahogy kell – egy vázlatpontos felsorolás, azaz semmilyen íráskészséget mutató „terméket” nem lát tőled. Ha csak nem írtál egy motivációs levelet… Ezért jobb, ha írsz 🙂 Hiszen te tudod magadról, hogy tudsz jól fogalmazni, de hiába, ha ezt nem mutatod. A motivációs levél erre is jó!

Politikai és társadalmi témákban véleménynyilvánítás

Valamilyen szinten ezt mindenki teszi, természetesen ez nem bűn, de jobb, ha baráti körben marad, és nem nyilvános az ilyen tartalmú megnyilvánulásod bárki számára.

Mit osztasz meg, mit lájkolsz?

Szintén fontos, hogy ne mutass semmilyen ellenséges, konteós, áltudományos, anarchista stb. véleményekkel egyetértést. Pl. pénzügyi területen dolgozó ember megosztásában a „mivel gyengítsd a bankokat?” c. mém nem fog jól mutatni, sőt, akkor sem, ha esetleg a bankok ügyfeleid lehetnének egy informatikai, vagy pénzügyi, jogi szolgáltatásokat kínáló cégnél. De elég furán fest egy szoftverfejlesztő vagy épp mobiltelefon-értékesítő, aki azon nosztalgiázik, hogy bezzeg az ő gyerekkorát még nem tették tönkre a kütyük…

Egy speciális „típusú” Facebook-felhasználó is van, aki csak a jelenlegi munkahelye rendezvényeit, díjait, cikkeit stb. osztja meg – jellemzően vagy rajongó kommenttel, vagy semmit sem fűz hozzá. Ez jónak tűnik mindaddig, amíg állást nem akar váltani. Mert onnantól találgatásra ad okot: így akarta a lojalitását mutatni, mert nem érezték rajta egyébként? Tényleg annyira imádta ezt a céget, mégis megválnának/megváltak tőle? Vagy mi történt egyáltalán? Nem érdemes ennek kitenni magad…

Facebook, az online magánélet

Azért is érezzük inkorrektnek a facebookos kutakodást, mert a magánszféránkat féltjük. Mert ott a család, ott vannak a barátok, beszélgetünk olyasmikről, amik nem a szakmai életünkhöz kapcsolódnak. Szerencsére elég jó beállítási lehetőségeket kínál, éljünk vele. Nyilván lehet publikus a gyermekeid, kerted, kutyád, macskád fényképei, de pl. az egyes témákban kifejtett sommás véleményed inkább maradjon a baráti körödön belül. Fotókat is szelektáld, amit nem mutogatnál bárkinek, az a Facebookon se legyen mindenki számára nyilvános.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Irbisz
  mondta:

  @s3pooler:
  ” Tájékozódj, rád fér. Angliában egy interjún nem kérdezheted a jelölt korát, hogy ne diszkriminálj kor alapján.
  Ha FB oldalon szereplő információ miatt döntesz ellene, akkor egykettőre a bíróságon találod magad, egy munkaügyi és személyiségi-jogi perben.”
  Hu de idealista vagy, te elefantcsonttoronyban elsz? Netan meg csak olvastal munkahelyröl az interneten? 🙂

  Minek megkerdezni barki eletkorat, mert ha valaki a CV-böl ki is hagyja, akkor is az iskolakbol (munkaba allas kezdeteböl) belöhetö 1-2 ev elteressel. A valos eletben meg ha eletkori, nemi diszkriminacio, netan facebook infok alapjan utasitanak el, arrol a büdös eletben nem szerzel tudomast, mert ezt nem kötik az orrodra, igy sajnos a hajadra kenheted a munkaügyi és személyiségi-jogi perek adta (elmeleti) lehetösegeket.

  Ez a nemeteknel is igy van n+1 eve, megis mit olvastam az egyik nyelvkönyv allaskereses, palyazassal foglalkozo fejezeteben? Ha nem megengedett kerdest kapsz, vagy a raadott valasz miatt ilyen-olyan, a tv. altal tiltott diszkriminacio aldozata lehetsz, akkor nem el kell kezdeni pattogni meg munkajogi, diszkriminacios perekkel fenyegetözni mert azzal a gyakorlatban elörebb nem leszel (nem am ugy megy ez ahogy erröl te almodozol), hanem vagy tereld el a temat, vagy ha ez nem sikeres, akkor hazudj (lügen) nyugodtan.

 2. stoppos76
  mondta:

  Na de mi a baj a részegen hányással? 🙂

 3. jobangel
  mondta:

  @Koczy: Nem tudom. Elméletileg az ilyesmi tilos, márcsak a Facebook szabályzata miatt is. Gyakorlatilag meg ugye… De nem hiszem, hogy HR-esek minden jelentkezőt elkezdenének jelölgetni, az teljesen felesleges erőfeszítés lenne. Az viszont megtörténik, hogy állásinterjú után a valós profiljával bejelöl… Mielőtt az ember visszajelöl egy ilyen jelentkezőt, csinál egy csoportot az ilyen ismerőseinek, és ezek az „ismerősök” nem fognak továbbra sem belelátni az életébe, ha jól van a csoport beállítva…

 4. s3pooler
  mondta:

  @jobangel: Nem rúghatnak ki. A modell hölgy szerződésében gondolom volt pár olyan bekezdés, amit megsértett ezzel a fotóval, és amik nincsenek benne egyetlen egy általános alkalmazotti munkaszerződésben sem.

  … és azt sejtem, hogy te még nem vettél föl alkalmazottat Angliában.

 5. Koczy
  mondta:

  Kedves Jobangel!
  Az a kérdésem lenne, hogy az előfordulhat-e, hogy a hr-es egy kamuprofillal bejelöl ismerősnek, hogy láthasson olyan dolgokat is, amiket esetleg csak a barátaiddal osztanál meg. Amikor munkát kerestem jóval több lett ez ilyen „jelölgetők” száma, mint most, hogy már dolgozom. Amikor pedig írtam nekik, hogy segítsenek honnan is ismerjük egymást, általában nem válaszoltak.

  Persze lehet, hogy mindez véletlen…

 6. jobangel
  mondta:

  @s3pooler: Csakhogy nincs kötelezettsége arra, hogy megindokolja, miért nem őt választotta (mert nincs olyan, hogy „ellene döntés”, csak olyan, hogy nem őt választotta)… Az anonim CV, amit arrafelé már használnak, jó dolog, de a referenciaellenőrzést a diszkriminációval nem mossák össze — életkor alapú diszkriminináció nem oké ott sem, Facebookon talált fotóért meg simán kirúghatnak bárkit szerte Európában. Pl. http://www.life.hu/trend/20140711-a-loreal-felbontotta-axelle-despiegelaere-belga-lany-modellszerzodeset-a-vadaszfoto-miatt.html

 7. jobangel
  mondta:

  @s3pooler: Pedig a Linkedin kifejezetten álláskeresés és toborzás céllal működik (pl. külön szolgáltatás egy HR-account, amivel a rejtett adatok is láthatók). Ez nem felhígulás, hanem haladás a korral. A Facebook már nehézkesebb téma, tekintve, hogy ott inkább a magánélet jelenik meg. Fontos tudni, hogy úgy jelenjen meg, hogy ne akadályozza az álláskeresést.

 8. s3pooler
  mondta:

  @Irbisz: Tájékozódj, rád fér. Angliában egy interjún nem kérdezheted a jelölt korát, hogy ne diszkriminálj kor alapján.
  Ha FB oldalon szereplő információ miatt döntesz ellene, akkor egykettőre a bíróságon találod magad, egy munkaügyi és személyiségi-jogi perben.

 9. s3pooler
  mondta:

  Nem akarom itt a tutit benyögni, de az, hogy facebook vagy linkedin profilok bármilyen kis szerepet is játszanak egy _kiválasztási_ folyamatban, az leginkább az egész HR-es szakma felhígulását, mélyrepülését, gyalázatos, és szégyenteljes állapotát jelzi.

 10. Din Serpahis
  mondta:

  @Irbisz: Nálam is volt background check, amikor az előző helyemre mentem. Mondjuk izzadtam miatta picit, olyan hely is benne van a CVmben ahol szerintem egy büdös mukkot nem beszélnek angolul, na azokat szerencsére végül nem hívták fel.

  Viszont minden országban ahol valaha is dolgoztam lefuttatták, erkölcsi bizonyítvány, CV ellenőrzés, referencia interjúk, minden.

 11. csentecsa
  mondta:

  @shitgun: Vagy úgy is be lehet állítani, hogy ne látszódjanak az ismerősök, nem?

 12. Fekete Pestis
  mondta:

  @Eltévelyedés:

  Barátom, nem rólad van szó.
  Hanem p.l. a különbözö országok különbözö hatóságairól. nem, nem CIA, KGB, stb, annál azért jóval földhözragadtabb, de jelentös anyagi kárt is okozható hatóságairól.

  Magyarul: ha az adatokat összekapcsolják, fizetnem kell. Pénzt. És nem ez a cél, maradjunk ennyiben.

  Mivel még nem engedhetem meg magamnak, hogy ne legyen linkedin profilom [ próbáld csak Lloyd Blankfeint megtalálni a linkedinen ;)], így megtartom, és megpróbálom a legjobbat kihozni. Megjegyzem, a mostani állásomat is a LI segits;egével találtam.

 13. Irbisz
  mondta:

  @antisystem:
  „1, Képes vagy-e elvégezni az adott munkát
  2, Elvégzed-e tisztességgel
  és utána itt a snitt… a világon semmi köze a családi életedhez, baráti körödhöz, vallásodhoz, politikai meggyőződésedhez, szexuális életedhez, semmihez. És aki ezt nem hajlandó megérteni, azzal előbb vagy utóbb meg kell értetni. „

  tevedes, ez poziciofüggö.
  aki arufeltöltö a TESCO-ban, netan fofrasz,mükörmös, bakter, ott nem kell senkinek aggodni h. a munkahelye leinformalja, ki ö a maganeletben, hogy viselkedik, kik az ismerösei.
  sok pozicioban, erzekeny, bizalmas infokkal kapcsolatba kerülöknel meg nem igy van, ott lenyegeben kötelezö az ilyen jellegü „atvilagitas”- es nem is a facebook adta nulla melysegben.
  egy orosz kollegam aki az olajiparban dolgozott, azt mondta hogy pl. a gazpromnal a takaritonö is olyan allas, hogy kb. alaposabb mint az itthoni C kategorias nemzetbiztonsagi atvilagitas 🙂
  Persze a fizetes is olyan, hogy gucci taskaja van, mint itthon egy habonyinak.

 14. antisystem
  mondta:

  @Eltévelyedés: Nem tudom, átgondoltad-e, de ugyanezeket a sorokat a hajdan volt III/3-ról, KGB-ről vagy az USA mai CIA-járól „Patriot Act”-járól is leírhattad volna. Ezek ugyanúgy csak nézőpont kérdései.
  Nem kellene relativizálni a magánélet tiszteletben tartásának hiányát. Egy munkaadónak ahhoz van köze, hogy:
  1, Képes vagy-e elvégezni az adott munkát
  2, Elvégzed-e tisztességgel
  és utána itt a snitt… a világon semmi köze a családi életedhez, baráti körödhöz, vallásodhoz, politikai meggyőződésedhez, szexuális életedhez, semmihez. És aki ezt nem hajlandó megérteni, azzal előbb vagy utóbb meg kell értetni.

 15. Eltévelyedés
  mondta:

  @Hujber Tünde: @PomberMaci: @Fekete Pestis: @enpera: @antisystem:

  Ez az Index címlap betett a komentelőknek. Konteósok, világot nem mély meggyőződéssel nem/félre értők, hápogása.

  Hogy a LinkedIN Fizetős. Hogy a LinkedIn-en nem lehet állást találni. Hogy a HR-es megveszi az bulifotóidat a Facebooktól.
  Emberek, lehet nem szeretni a világot, lehet lakókocsiban élni a sivatagban tudomást sem véve a gonosz zukerbergről, az én adataimat aztán nem lopja el!
  Vagy lehet megérteni a világot, és kitalálni, hogy lehet ezt az egészet a saját hasznodra fordítani, segíteni magadon.

  Amúgy komolyan, itt a nagy kihvás: Mit tudsz kideríteni rólam? Gyere, találj meg fészbúkon! Küldj FB üzenetet, ha kész vagy, a nyertesek között egy tál földimogyorót és a fél pár gömbhangfalat sorolok ki. És két üveg sört, amit velem lehet elfogyasztani.

 16. Fekete Pestis
  mondta:

  @jobangel:
  ” Hogy megsértetted a FB felhasználási feltételeit”

  számomra ez inkább kritikusan gondolkodó elmét jelent 😉 semmiképpen nem negatívum.

 17. Fekete Pestis
  mondta:

  @jobangel:

  Egy megjegyzés: soha nem értettem, hogy miért faszbukolnak az emberek. Az info megoasztásából [ pláne ilyen „bulk” formában] inkább kára mint haszna van az embernek. Plusz: sok idöt vesz igénybe.

  LinkedIn profilom van, csakhogy:
  1. A teljes nevem mincs kiírva, így névre nem, csak funkcióra/cégnévre vagyok kereshetö.
  2. Profilkép nincs fenn. Gondot fordítok arra, hogy az interneten [tudtommal ;)] ne legyen fénykép rólam.
  3. A jelenlegi munkahely nincs fenn. Csak az eggyel-kettövel-satöbbi elöbbi. Nem tesz hozzá semmit: csak a különbózö hivatalok aratják le az adatokat, kötik öket össze és vonnak le számomra hátrányos következtetéseket.

  Az 10 évvel ezelötti cikkeim és mühelytanulmányaim azonban névvel-címmel fenn vannak 😉 . Az az érdekemet szolgálja.

  Végezetül: én is meg szoktam nézni a jelöltek linkedin profiljait, de nálam a technikai-szakmai interjú dönt. A bullshit [menedzsment kifejezések, „individual contributor”, „challenges”, meg túlzott extravertolizmus, etc] viszont kifejezetten taszít és felmérgesít.

  Faszbukot nem szoktam nézni, mert ott hamis névvel vagyok fenn 0 ismerössel- csak trollkodás céljából 😉

 18. Irbisz
  mondta:

  @T700:
  manapsag (gepesz)mernökkent is egyre jobban specializalodnak az emberek, mindenkinek van szakterülete, a munkaltatok is keves területre ekresnek ugy valakit hogy gepeszmernök. van ilyen, persze, de jelelmzöen csak akkor, ha nem az lesz a fö tevekenyseg, de kell a müszaki hatter.

 19. enpera
  mondta:

  @T700: speci területnek ez a hátránya, viszont meg is fizetik.
  Nekem a válságkor egy évig nem volt melóm.
  Amúgy a hr-esek néha tényleg csak hárombetűsökre keresnek rá 🙁

 20. jobangel
  mondta:

  @T700: Ezzel már küzdök egy ideje… HR-eseknek meg kellene tanítani, mi az, ami könnyen felszedhető, könnyen váltható, és mi az, amit évek alatt lehet elsajátítani. A te példád sem szép, de még ennél is rosszabb, mikor azért nem vették fel a fiatal hölgyet titkárságra, mert nem tudod körlevelet készíteni Wordben. Kb. negyed óra megtanítani… de nem, inkább még behívtak két jelöltet.
  Még egy lehetőség, hogy az ilyen helyzetben azt mondod, hogy te X-et használod, Y-t már láttad, és könnyen át tudsz állni. Mert akkor hátha megkérdezi a szakmai vezetőt, hogy tényleg könnyű-e az átállás. És nyilván a szakmai vezető tudni fogja, hogy igen.

 21. @enpera: Tavaly leépítés volt a cégnél, több kollégával együtt küldtek el.
  Gépészmérnökök vagyunk, végeselemes (FEM) területről. Én 3,5 hónapig voltam munkanélküli, másik kolléga 9 hónapig, mire talált, de van, aki már egy éve nem talál állást, pedig dicsekedett, hogy milyen jól optimalizált Linkedin profilja van. Volt ahol azért szórtak ki, mert X szoftverrel volt gyakorlatom, de ők Y-t használnak. Pedig egy gyakoló FEM-es tudja, hogy nem nagy dolog átállni másik szofeverre… Tudom, minek dolgoztunk ilyen speciális területen, amire nincs igény…

 22. pippa2011
  mondta:

  @Köldök_szösz: Félreértetted. Az osztálytársaimról, csoporttársaimról, barátaimról volt szó, tehát nem szar,primitív emberek, hanem akikről TUDOM, hogy intelligensek, értékesek, okosak. Persze olyan is van,aki tanult, de primitív, ezért passzol a profiljához a celebkövetés.

 23. Névtelen
  mondta:

  Bizony elég etikátlan ha valaki ilyesmiket néz. Ez olyan mintha eljönne és a szomszédaim, ismerőseim kérdezgetné rólam a hátam mögött.
  Tegye fel a kérdéseit az az interjún ha relevánsnak gondolja.

 24. enpera
  mondta:

  @T700: akkor viszont vagy veled van a baj, vagy szar a cv-d
  Munkáltatók leginkább linkedinen keresnek.

 25. Névtelen
  mondta:

  @T700:
  Nem, ha úgy állítja be, hogy ne látszódjon, akkor nem látod (és ő sem ha őt nézik).

 26. kneissl
  mondta:

  Színház az egész világ. És színész benne minden férfi és nő: Fellép s lelép: s mindenkit sok szerep vár Életében…

 27. odamondó
  mondta:

  Szakmámban azt látom se Facebook se linkedin szart sem ér. Azoknak kell ilyen akik a semmit akarják promotálni.

  (mellékesen egyik angol munkatársam fb profilja kifejezetten gáz mégis több helyre felvették egyből. Ez is mutatja mennyire felszínes primitív dolog egy fb profil által dönteni)

 28. Tavaly 160 helyre pályáztam, a Linkedin-en soha senki nem keresett rá a profilomra (látszódnia kellett volna), a Xing-en egy HR-es jelölt be, interjú után. Nem veszik a fáradságot a HR-esek, hogy a Facebookot/Linkedint nézegessék. Átfutják a CV-t, aztán kuka vagy megy a tovább a főnöknek.

 29. Bambano
  mondta:

  az egyik kérdés, amit itt többen helyesen feszegetnek, hogy hogyan állapítod meg egy facebook profil alapján, hogy ki milyen. A másik kérdés, amit én tennék ehhez hozzá, hogy honnan tudod, hogy a hr-esnek mire van szüksége? Soha nem tudhatod, hogy aki éppen nézi a profilodat, annak konkrétan egy úrifiúra van szüksége, egy jólfésültre, vagy egy nehéz természetűre, mert éppen az kell a cégbe.

  úgyhogy minden erőfeszítés, ami arra irányul, hogy előre kitaláld, hogy a hr-es mit szeretne, felesleges, értelmetlen és céltalan. add önmagad, pont.

 30. Bambano
  mondta:

  iwiw-em volt, de szerencsére megszűnt.
  facebookom, google akármim, linkedinem nincs.
  probléma letudva.
  linkedin jelszómat se tolták ki emiatt a feketepiacra.

 31. randomuser1
  mondta:

  hát, nemtom, biztos van úgy, h valahova keresnek monnyuk abapprogramozót és akkor a háeres kis hőgy a három hónap alatt beesett fél reális jelöltet kiszartírozza egy zsenáns fb megosztásért.
  megeshetik, de nem jellemző.

 32. Void Bunkoid
  mondta:

  @shitgun: :))))))))))))))))))) a Ló Jenőn elestem a röhögéstől. Hirtelen felindulásból Macska Jancsi akartam lenni, de rájöttem, hogy már van ilyen 🙂

 33. Tsteinar
  mondta:

  Borzasztó egyszerű, facebookot le kell tiltani ismeretlen előtt ha nézegetni akar ott a linkedin. A legtöbb kis önjelölt recruiter bölcsész leányzónak kb eddig terjed ki a tudása hogy profitokat keresgéljen Facebookon.

 34. bElannaTorres
  mondta:

  @zonga1: hát tudod, én úgy vagyok vele, -pedig nem használom a fb-t, hogy az hogy ilyeneket megoszt még nem jelent semmit. Nem a hr-s kell szeresse.
  és most már jó lenne, ha tényleg számítana a szaktudás, kicsit jobban mint a hr-es szimpátiája, mert ha valaki jól ért a munkájához, azzal minden téren kevesebb a gond -szerintem.
  Nekem főleg azokkal a kollégákkal volt bajom, akik szaktudás hiányában nehezen haladtak, aztán minden másra ráfogták. Végül az utánuk jövő szakágaknak kellett behozni, mert a határidő ugyanaz mindenkinek.

 35. zonga1
  mondta:

  @bElannaTorres: Nem az a baj, ha NÉHA kiteszi, mit főzött. De mindennap? Azt is kiteszi, melyik nap milyen ruhában megy dolgozni? Mit vett a boltban? Nem a főzéssel van a baj, de ez – nálam- a beteges magamutogatási mánia, beteges közléskényszer.
  Ha azokkal akarja megosztani, akit szintén érdekel, akkor csináljon egy főzős csoportot és ossza meg! De mindenkivel nem kell. Az összes kollégának, szomszédnak stb. miért kell ezt nézegetnie?

  Hát épp ez az, leírtad a lényeget: például nagyon jól mutatja egy FB-profil, hogy mennyire vagy szociális, mennyire lehet veled együttdolgozni. (Ezt nyilván korlátozottan, de a szociális képességeidről nagyon sokat elárul.) Például aki mindennap 15 dolgot megoszt, az mennyire van tekintettel másokra? Tudsz-e összefüggően, értelmesen kommunikálni? Beszólogatsz-e mindenkinek? Van eredeti gondolatod vagy csak mások idézeteit, gondolatait, közhelygyűjteményeit ismételgeted. Szóval a szociális készségek néha sokkal fontosabbak, mint a szaktudás. Az önéletrajz viszont a szaktudásodat, tanulmányaidat mutatja be, nem a szociális készségeidet!

  Nem benyomásokat AKARNAK szerezni, hanem akarás nélkül szereznek. Ez olyan, mint amikor beszélsz valakivel telefonon, vagy leülsz mellé a buszon. Ha akarod, ha nem, lesz róla VALAMILYEN benyomásod. Ezért fontos, hogy mi irányítsuk, hogy milyen benyomás alakuljon ki rólunk.

 36. bElannaTorres
  mondta:

  @zonga1: nem is baj, hogy nem vagy hr-es, pl. az alapján taszít valaki, hogy kirakja mit főzött? Legalább érdekli valami, más nem a főzés, és megosztja olyanokkal, akiket szintén – mivel ezt nem tudhatod.
  Ez a baj, mikor a kirakott képekből akarnak benyomásokat szerezni. Jó nyilván vannak olyan képek, amiket nem kéne. DE: fontos lenne, hogyha a hr-es megértené, nem neki kell szeretnie az új kollégát. Legyen annyira szociális, hogy lehessen együtt dolgozni vele ez a lényeg ebből a szempontból. Szakmai szempontokból meg egyéb más is.

 37. enpera
  mondta:

  Nincs fosbukom, találjanak meg

 38. feketebarany666
  mondta:

  Szanalmas h a facebook kozponti tema lett. Profilozok meg gyartjak az adatbazisokat a sok okos felhasznalobol amiket aztan ide oda felhasznalnak.

 39. zonga1
  mondta:

  Bocsánat, melléütöttem, és pár hiba bennemaradt (megtudjak, máris, önéletrajzod stb.)Semmi közöm a HR-szakmához, de: Szerintem semmi baj nincs azzal, ha nincs FB-profilod. Vagy ha van, az se, csak tényleg nem kell mindent megosztani rajta. Van, aki naponta kiposztolja, mit főzött. Ez miért jó?Engem is taszít ez, pedig nem vagyok munkaügyis. De igenis, ha rákeresek egy vadidegen ember posztjára, akkor van egy benyomásom róla. Ezt persze árnyalhatja/ átírhatja egy személyes találkozás, de akkor is kialakul egy vélemény. Az első benyomás ugye….
  De szerintem nem bűn rákeresni a gyerekünk tanárára, osztályfőnökére, a megpályázandó állás cégvezetőjére (és nyilván nem számolok be róla neki.). Én is megteszem, megtenném. Akkor neki is joga van megnézni az enyémet. Egy főnök a pályázóét, tanár a szülőét stb. Ha nem akarjuk, hogy lássák mások, akkor nem kell kirakni, ennyi.

 40. zonga1
  mondta:

  Athos 64-gyel értek egyet!
  Ha mi közük hozzá, minek osztod meg? Ha bárki láthatja, akkor miért ne nézhetné meg? Ha bárki láthatja, akkor ő is.

  Nem ez alapján dönt, de segíthet. Ahogy te is informálódsz, utánanézel az új cégnek, ő is meg fogja tenni rólad. Miért ne tehetné meg? Ha nyilvános, akkor neki is joga van megnézni. Fordítva is működik: amikor elmégy egy céghez, te is rákeresel mondjuk a cég honlapjára, beírod a google-ba. Nem biztos, hogy ez alapján döntesz, de azért sok mindent elárul. Ha 5 éve nem frissítették a honlapot, az is egy infó…. Ha elmegy az ember egy ügyfélhez beszélni, vagy üzletet kötni, akkor is megnézi az ember, mit tudunk meg a másikról. Mivel ő tette ki magáról, ez miért lenne törvénysértő, etikátlan? Segíthet abban, hogy valamit meg tudjak az illetőről, hogy célszerű közeledni felé: humoros vagy inkább nem, zárkózottabb vagy inkább kitárulkozó, szereti a macskákat stb. Már is van egy közös pont, amiről lehet beszélgetni, vagy tudod, milyen módon közelíts az illetőhöz. Én is rékeresek a gyerek iskolájára, óvó nénijére stb. Akkor ő is megteheti.
  Igenis sok mindent elárul egy FB-oldal. Nem feltétlenül kell minden szót elhinni, ami oda van írva, de pont azt árulja el például, hogy tudatos vagy-e, odafigyelsz-e, mit osztasz meg vagy sem. Tele vagy helyesírási hibákkal vagy sem…. Ez olyan, mint az öltözködés. Persze, ne ez alapján döntsön, de azért jellemez engem, sok mindent elárul.
  Egyébként sem árt vigyázni. Munkaügyi perben, válópernél, gyerektartásnál is bukott le illető. ( semmi pénze nem volt állítólag a gyerekére, de a külföldi luxusnyaralásokról posztolgatta a képeket. Szerinted elhitték neki, hogy milyen szegény?) Vagy betegállomány alatt rakod ki a tengerparti nyaralós képeket. Biztos elhiszik, hogy beteg vagy.
  Én is azt gondolom, hogy ésszel! Lehet privátban is küldeni dolgokat, megosztani, szűk csoportoknak is megosztani dolgokat. És mindenütt elmondják, hogy az internet nem felejt. Azért mert töröltél valamit róla, még megkereshető.
  Egyébként meg nem fogják az orrodra kötni, miért nem hívtak be egy interjúra, nem tudhatod. Lehet, hogy ezért, lehet, hogy azért mert béna az email címed(cukibogar@…), nem esztétikus az önéletrajzok. Ezek ugyanolyan fontosak, mint a tartalom. Sőt! A tartalmat mesterségesen, profi segítséggel „megcsinálhatod”, ez fog inkább jellemezni téged. Lehet, hogy tényleg ezért nem vesznek fel valahova, csak nem fogják ezt veled közölni.

 41. A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél
  mondta:

  @Kapitány_1: még mindig jobb, mint ha a keresési előzményeidet kellene beküldened… 🙂

 42. jobangel
  mondta:

  @báró Csekonics: Én még nem hallottam ilyenről, de persze minden lehetséges. Nyilván a többség nem engedné, de home office-nál meg akár tényleg jó lehet… De inkább nem.

 43. jobangel
  mondta:

  @Kapitány_1: Mi a képmutatás abban, ha nem engedsz be bárkit válogatás nélkül a magánéletedbe?

 44. Kapitány_1
  mondta:

  Összefoglalva. Legyél képmutató a szövegedben, hazudj ha tudsz értelmesen és ne magad add, hanem kitalált, hamis álarcában illegesd személyiséged. Igen, pont erre találták ki a Facebookot, hajrá szép új világ…

 45. báró Csekonics
  mondta:

  @A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: na tudod mikor… Van olyan, aki ezt tényleg bevállalja?!

 46. A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél
  mondta:

  @Köldök_szösz: Van olyan interjú, ahol hozzád mennek ki. Merthogy neked könnyebb a saját váradban… aha…

 47. jobangel
  mondta:

  @Athos64: Hát igen… Sokkal egyszerűbb ilyenekkel nem tréfálkozni.

 48. Athos64 (törölt)
  mondta:

  @bElannaTorres:

  Az már legyen a munkaügyis baja, ha nem látja a pályázó facebookos dolgait, mert azok nem nyilvánosak. 🙂

  Arra ugyanis valóban senkit nem lehet kötelezni, hogy a privát életébe is bepillantást engedjen, még a Facebookon se. De ha valaki önként teszi nyilvánossá a privát dolgait, az számoljon azzal, hogy ez bizonyos helyzetekben visszaüthet.

  Nem is olyan régen volt például valami óvónő (?), akit állítólag azért nem vettek fel az új munkahelyére, mert nem sokkal előtte valami olyasmit posztolt magáról, hogy igazából nem is szereti a gyerekeket. Hát ezek után én nem csodálkoztam, hogy tényleg nem vették fel. Jó, lehet, hogy csak viccelt, de lehet, hogy a munkáltató nem értette a tréfát, vagy nem akarta megkockáztatni, hogy mi lesz, ha tényleg igazat írt magáról a munkaerő.

 49. Köldök_szösz
  mondta:

  @shitgun: Ez is vicces. Mi lesz a következő? Állásinterjú 3. lépés: családlátogatás? Aztán ha ott sem felel meg minden akkor megint nincs felvétel?
  Kezd ez már túlzás lenni de minimum „nagy testvér” -effekt

 50. Köldök_szösz
  mondta:

  @jobangel: Persze ha meg nem vagyok kapcsolatban akkor meg azért vagy vesztes 😀
  Nekem van 2 jobb ajánlatom: Hiányszakmámat kell tanulni illetve sok emberrel jól összehaverkodni, lehetőleg befolyásosokkal.

 51. Köldök_szösz
  mondta:

  @pippa2011: Attól hogy valakinek volt ahhoz esze hogy lediplomázzon attól még lehet egy minden más tekintetben szar és primitív ember.
  Nem annyira fekete fehér ez hogy aki tanult az angyal is.

 52. Köldök_szösz
  mondta:

  Amúgy sem találsz, nyugi 🙂

 53. cso zsi
  mondta:

  @Balt: Lehet trollprofil, nekem van erre a nevemre is FB-profilom, amióta egyes indexes blogok csak FB-s hozzászólásra vágynak.
  A normál profilomon egy kutakodó HR-es igencsak letenné az állát az éjjel kettőkori baptista imaházból, a délelőtt 10-es night clubból, és a bármikori vidéki italmérésből való „bejelentkezés”-sel.
  Aki ismer, az tudja, hogy abból csak a település az igaz.
  …és meló van.

 54. gabcigirl
  mondta:

  @Kulics:

  Pontosan így van…

 55. báró Csekonics
  mondta:

  @A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Hát igen. Aki mindenkivel mindent megoszt, az meg is érdemli hogy a felszínes és előítéletes fejvadász a belájkolt marhaságok alapján kategorizálja.
  FB pont arra való, hogy ott ne (mindig) vegye az ember véresen komolyan a dolgokat.
  LinkedIn sokkal inkább való fejvadászoknak. Ha egy (akár telefonos) interjú alatt nem tudja kiismerni a jelölt számára fontos tulajdonságait legalább annyira mélyen, mint amennyire egy pofakönyves idővonalból látná, akkor javaslom a pályamódosítást.

  Arról nem is beszélve, hogy aki épp fontos állásra pályázik az simán lehet hogy pont ennek megfelelően ‘kipofozza’ a Facebook profilját és idővonalát is.
  (Egyes ‘álláskereső kisokosok’ pont tartalmazzák is X. pontként ezt.)
  Szóval aki ebben hisz, azt szépen meg is lehet így vezetni.

 56. bElannaTorres
  mondta:

  @Athos64: csak aztán nehogy csalódás érje mikor kiderül, hogy nincs fb, vagy nem láthatják csak az ismerősök a profilt.
  :)))
  nesze semmi fogd meg jól:D
  marad nekik a horoszkóp, miután bekapnak egy homeos bogyót, amit a vénusz bolygó koncentrált fényéből készítettek 😀

 57. Athos64 (törölt)
  mondta:

  A Facebook egy lehetőség arra, hogy megmutasd magad a világnak. Ha élsz ezzel a lehetőséggel, és a beállításokban nem korlátozod, hogy mi az, amit bárki megtekinthet a dolgaidból, akkor ne csodálkozz, hogy a jövendő munkahelyed is megnézi a profilodat, és következtetéseket von le rólad a Facebook-oldalad alapján. Hogy ez a következtetés helyes-e, vagy sem, az másodrendű kérdés. (Mondjuk aki hétköznap is tízpercenként lájkol, megoszt, hozzászól stb., arról én is nehezen hiszem el, hogy munkaidőben viszont feléje se néz a közösségi oldalnak, és keményen dolgozik, mint a kis angyal.) Egyébként egy jól sikerült személyes találkozás után is érhetik csalódások mindkét felet a későbbiekben, szóval az off-line módszerek sem mindig perdöntőek.

  Én nem tartom inkorrektnek a Facebook bevetését, bár azzal már nem értek egyet, hogy KIZÁRÓLAG ez legyen a megítélés egyetlen alapja. Álláskereséskor nyilván Te sem éred be annyival, amennyit a hivatalos közlésekből megtudhatsz a cégről. Mert azt, hogy milyen ott az általános közhangulat, hogy mennyire jó ott dolgozni, stb., stb., azt a „bennfentes” infókból tudod meg, és nem az adott cég weboldalának „Önmagunkról” rovatából. Miért lenne tehát elítélendő, hogy a munkahely is többet szeretne megtudni a jelentkezőről, mint amennyi egy kozmetikázott önéletrajzból kiderül?

  Én el tudok képzelni olyan munkahelyet, ahol nem előny, ha a delikvens például a profilképén náci karlendítéssel áll egy horogkereszt előtt (ilyet is láttam nem is egyet, pedig nem vagyok munkaügyis!), ha emberi mivoltából kivetkőzve, gyűlölködő-trágár kommenteket írogat a kényes témákhoz (politika, migránsok, romák, melegek stb.), ha kereskedelmi mennyiségben oszt meg viccesnek hitt, nem egyszer kifejezetten obszcén marhaságokat napközben, vagyis posztjai alapján állandóan (vagyis nagy valószínűséggel munkaidőben is!) a Facebookon lébecol.

  Szóval igenis, gondold meg, hogy mit mutatsz meg magadból a világnak a Facebookon. Ne sértődj meg azon, ha valaki komolyan veszi azt a képet, amelyet saját magadról festesz a Facebookon a nagyvilág számára.

 58. Athos64 (törölt)
  mondta:

  A Facebook egy lehetőség arra, hogy megmutasd magad a világnak. Ha élsz ezzel a lehetőséggel, és a beállításokban nem korlátozod, hogy mi az, amit bárki megtekinthet a dolgaidból, akkor ne csodálkozz, hogy a jövendő munkahelyed is megnézi a profilodat, és következtetéseket von le rólad a Facebook-oldalad alapján. Hogy ez a következtetés helyes-e, vagy sem, az másodrendű kérdés. (Mondjuk aki hétköznap is tízpercenként lájkol, megoszt, hozzászól stb., arról én is nehezen hiszem el, hogy munkaidőben viszont feléje se néz a közösségi oldalnak, és keményen dolgozik, mint a kis angyal.) Egyébként egy jól sikerült személyes találkozás után is érhetik csalódások mindkét felet a későbbiekben, szóval az off-line módszerek sem mindig perdöntőek.

  Én nem tartom inkorrektnek a Facebook bevetését, bár azzal már nem értek egyet, hogy KIZÁRÓLAG ez legyen a megítélés egyetlen alapja. Álláskereséskor nyilván Te sem éred be annyival, amennyit a hivatalos közlésekből megtudhatsz a cégről. Mert azt, hogy milyen ott az általános közhangulat, hogy mennyire jó ott dolgozni, stb., stb., azt a „bennfentes” infókból tudod meg, és nem az adott cég weboldalának „Önmagunkról” rovatából. Miért lenne tehát elítélendő, hogy a munkahely is többet szeretne megtudni a jelentkezőről, mint amennyi egy kozmetikázott önéletrajzból kiderül?

  Én el tudok képzelni olyan munkahelyet, ahol nem előny, ha a delikvens például a profilképén náci karlendítéssel áll egy horogkereszt előtt (ilyet is láttam nem is egyet, pedig nem vagyok munkaügyis!), ha emberi mivoltából kivetkőzve, gyűlölködő-trágár kommenteket írogat a kényes témákhoz (politika, migránsok, romák, melegek stb.), ha kereskedelmi mennyiségben oszt meg viccesnek hitt, nem egyszer kifejezetten obszcén marhaságokat napközben, vagyis posztjai alapján állandóan (vagyis nagy valószínűséggel munkaidőben is!) a Facebookon lébecol.

  Szóval igenis, gondold meg, hogy mit mutatsz meg magadból a világnak a Facebookon. Ne sértődj meg azon, ha valaki komolyan veszi azt a képet, amelyet saját magadról festesz a Facebookon a nagyvilág számára.

 59. Névtelen
  mondta:

  @A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
  „Kivéve, ha valaki maga is rúdtánc közben szeret koejjót posztolni a kemtrélről, és pont ezért fogja emberünket választani.”

  Hát nem tudom, de a HR-es picsák fele, akikkel találkoztam, simán hisz valamelyik hülyeségben a horoszkóp, homeopátia, stb., stb. közül…

 60. Névtelen
  mondta:

  @Zka:
  Ezeket azok a hülyék simán névvel tolják, mert az ilyeneket általában öntudatos, magabiztos hülyék hirdetik.

 61. A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél
  mondta:

  @blacklord: Abból nem lehet következtetni, hogy valakinek mennyi látszik a facebookjából?

  Pl. ahhoz képest már előnyben vagy, aki az okádós-rúdtáncos-koejjós-mémosztós-kemtréles-mindmeghalunk profiljával pályáz az állásra.

  Kivéve, ha valaki maga is rúdtánc közben szeret koejjót posztolni a kemtrélről, és pont ezért fogja emberünket választani.

  A kívülről nem túrkálható profil egy tudatos, józan, tájékozott, de alkalmasint nem túl extrovelrtált ember képét is erősítheti, főleg ha ez a kép összhangban van az önéletrajzzal. (pl. könyvelő, vagy biokémikus egy laborban). Ellenben sales területre nem biztos, hogy egy inkább zárkózó ember a legmegfelelőbb.

 62. blacklord
  mondta:

  @jobangel: Azért kezdjük azzal, hogy az én FB-profilom úgy van beállítva, hogy a borítóképet láthatják még a barátaim barátai is csak. Kíváncsi vagyok, hogy innentől mégis hogy akarnak ilyen információkat a profilomról összeszedni… Valahogy nem hiszem, hogy az átlagos cégnek módjában állna akár feltörni, akár titkosszolgálati módszerrel, akár a FB-tól magától ezt beszerezni. Innentől ez az egész cikk úgy, ahogy van, okafogyott.

 63. @Az apokalipszis lovasa: mert ha nem állnék meg, mi lenne? Semmi olyat nem tudok tenni, amit bárki más ne tudna, nincs mivel visszaélnem.

 64. Az apokalipszis lovasa
  mondta:

  @Zka: Ok, de miért állnál meg itt, miért ne reportolnád a neked nem tetsző politikai véleményeket pl.?

 65. Az apokalipszis lovasa
  mondta:

  @shitgun: nem úgy értem, hanem hogy egy fotót a személyidről, útleveledről, jogsidról. Nem a fejedről.

 66. @Balt: előfordul sajnos. De gyakoribb, hogy 1-2 report után kuka, vagy kényszerűen valós névre vált.

 67. @Zka: Érdekes, amit én jelentettem, nyilvánvaló hamis trollprofilt, arra udvariasan visszaírták, hogy ellenőrzték és nem szegi meg a felhasználási feltételeket, ha zavar, tiltsam le. Ebből azt szűrtem le, hogy bármit szabad.

 68. @Ezmiértkell: és ha nem megy sírni, akkor is szánalmas? Én konkrétan leszarom, hogy mit tartanak nyilván rólam azért, hogy reklámot targetálhassanak nekem. AdBlock miatt amúgy se látom a többségét.

 69. Ezmiértkell
  mondta:

  @jobangel: Nekem a HR-esekkal van bajom: a legdurvább az volt, amikor az arcán kb. 10 testékszerrel teleszúrkált 20 éves „liba” jól megmondta nekem, hogy én „túl konvencionális” vagyok egy kutatói munkára.
  Vicc.
  Régen a HR-esek a „személyzetisek” voltak, az az ő szintjük, ne akarjanak már szakmailag mindenbe belelocsogni (ahogy te is teszed a blogodon néha…)

  Amúgy, aki fenn van a Facebook-on, az egy barom. önként kiadja magát, utána meg megy sírni, hogy a „személyiségi jogai” meg az adatai… SZÁNALMAS!!!!

 70. @Az apokalipszis lovasa: Dehogynem, azért is csesztetnek (pár év után), hogy nem elég friss a profilképed.

 71. turulpina
  mondta:

  @fluffy75: mondom _egyik_ szempont lehet

 72. @mojoking77: szerintem regisztrálj, olvasgass kommenteket és élvezd a rettenetes pusztító primitívséget, ami mindenhonnan ömlik majd. A blokkolás nem érdekel, nem én nem akarom látni. Azt akarom, hogy más se lássa. Az emberek hajlamosak elfogadni többségi véleménynek (és aztán jobb híján ezt a véleményt magukévá tenni), amit gyakran olvasnak és a FB ilyen szempontból igazi atombomba. Az emberek többsége buta mint a szar és most a nyilvánosság segítségével a buta szar véleményüket mindennél hatékonyabban tudják terjeszteni. Kurvára nem mindegy, hogy az emberek hisznek-e pl a homeopátiában vagy kétségbevonják-e az oltások hatásosságát és így tovább. Tovább tényleg nem akarom ragozni, most meló meg ebéd.

 73. @shitgun: Amíg bem szabályozzák a mobilhasználatot pl. Teszem azt reggel jön egy utasítás, a portás kiáll egy dobozzal és beszedi a mobilokat. Simán el tudom képzelni, hogy ez már most is így működik valahol, bár őszintén szólva – hacsak nem indokolja vmi extra bizalmas ügykezelési rend – aznaptól oda be se mennék a magam részéről.

 74. mojoking77
  mondta:

  @Zka: Nem tudom, nincs Facebook-om.
  Minden esetre a legtobb blogon pl letezik a szures funkcio. Ha raklikkelsz, onantol nem latod az adott idiota toabbi hozzaszolasait.
  Itt a lehetoseg, a kovetkezo alalommal ne feljeletgess -amugy is osi roman szokas- hanem irj a Facebook rendszergazdainak,hogy tegyek be a kovetkezo update-be a szures lehetoseget.
  Szerintem

 75. @shitgun: „Egész melóidőben csetelhetek, üzenőfalazhatok, nem fogják tudni, mert ők a Kovács Árpádot nézik, nem a Ló Jenőt.”

  Viszont ha a cég eszközén teszed, a legutolsó klikkelés is benne lesz az adatforgalmi naplóban. Hogy mit kezdenek vele, más kérdés, de szerintem a legmegengedőbb helyen is minimum archiválják.

 76. @mojoking77: mégis mi abban a szörnyű, hogy ha valaki olyanokat postol, hogy minden migránst halomra kell lőni, vagy hogy a C vitamin gyógyítja a rákot csak a gonosz BigPharma nem akarja, hogy ezt tudjuk, akkor én ezt (adódó lehetőség esetén) eltakaríttatom? És mit kéne ezen szégyellnem? Kérlek, magyarázd már el nekem.

 77. @pnr: a következő hozzászólásban leírtam.

 78. mojoking77
  mondta:

  @Zka: Hat az.
  De sokkal nagyobb, hogy meg buszke is vagy ra.
  Nem tudom, hallottad e mar, de a legszornyubb kombinacio,ha a hulyeseg szorgalommal parosul.
  Persze ne vedd magadra, ha nem akarod.
  Addig pedig jo vadaszatot az elvetemult kiberbunozokre, akik megkeseritik a szegeny Facebookozo eletet.

 79. shitgun
  mondta:

  @Balt: akkor mobilról kell nyomni. Minden kijátszható :))))

 80. @shitgun: Ehhez az IT-nek lehet köze, mindenesetre látja, ha akarja.

  Én tartom magam ahhoz, hogy Facebookra lehetőleg nem megyek fel munkaidőben (saját eszközről sem).

 81. @Zka: Megkérdezhetem, hogy miért szoktad jelenteni?

 82. A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél
  mondta:

  @mojoking77: Teljesen érthető.

  Az igazi probléma az utolsó mondatnál kezdődik: „Azt meg végképp csak remélni tudom, hogy soha nem leszek ezért negatívan diszkriminálva sehol.”

  Ezt soha nem fogod megtudni. Azt sem fogjuk soha megtudni (hisz egzakt számmal nem is írható le), hogy a felvételi procedúrákban mennyire és hogyan veszik figyelembe a facebook-ot. Van itt olyan HR-es, aki örül, hogy szűrhet ez alapján is, más elképzelhetetlennek tartja, a harmadik kirúgná a HR-esét, ha megtudná, hogy fb-on is ránéz a jelöltekre, a negyedik kamuprofil mellett érvel, az ötödiknek kötelező a teljes profilját elérhetővé tenni a cége számára…

  Ezek után legyen, vagy ne legyen az embernek facebook profilja? És ha legyen, az milyen legyen?

  Én úgy látom, hogy egy jól szabott facebook-profil, ami kifelé nem sokat mutat, de nem is tűnik „arrogánsan” elzárkózónak, titkolózónak az nem lehet hátrány, egyes esetekben pedig orrhossznyi előnyt jelenthet. Ezek után nekem van profilom, élő, kívülről nézve legalábbis fazonírozott, ott rajtam fogást nem találnak. Kb. úgy kezelem, mint a motivációs levelet. Egy felület, ahol árnyalhatom az önéletrajzban festett képet.

  Árnyalhatom én, olyanra, amilyenre én akarom. Aztán vagy mellényúlok, vagy túltolom a fazonírozást – vagy épp beletalálok a HR-es elvárásába.

 83. Névtelen
  mondta:

  @Zka:
  Évekig üzemeltettem anno egy hamis profilt Iwiwen, a csúcson kb. 15 ezer ismerőssel. A Facebookon is van hamis profilom, ráadásul nem Kovács János néven, hanem teljesen irreálissal, de mivel nem ugrálok vele, köszöni jól van.

 84. @mojoking77: igen, rühellem az idiótákat és ha látok egyet aki kamu profillal vagy névvel nyomja fullban a kretént akkor jelentem. Tisztább lesz tőle az online környezet. A szabálykövető idiótákkal nem tudok mit kezdeni, de ez is valami. Engem ez motivál, téged meg nem. Óriási nagy baj, mi? 🙂

 85. jobangel
  mondta:

  @mojoking77: Szerintem nem csak te érzed, de én „vagyok” és nem „vagytok”. HR-es meg nem vagyok, nem is voltam soha 🙂

  Az én vállalt feladatom az, hogy az álláskeresőnek minden olyat elmondjak, amit máshol nem szabad/nem illik. Ezért van itt szó arról, hogy hogyan védjük ki a diszkriminációt, a facebookos lenyomozást stb. Ez mind nem jelenti azt, hogy örülök, hogy ezek léteznek. Egyedül kicsit kevés vagyok a megváltoztatásához (főleg, hogy pl. a diszkriminációt kifejezetten támogatja a többség, mindaddig, amíg nem ő az áldozata), marad a felvilágosítás, mint lehetőség.

 86. shitgun
  mondta:

  @Zka: ez viccesnek szánt példa volt csak. Ha Szabó Pétert használ valaki álnévként, akkor senki nem köt bele.

 87. mojoking77
  mondta:

  @Zka: Ezek szerint a facebook profile valakinek meg mindig egyfajta „kivaltsag”?
  Csak, hogy vannak emberek, akiknek annyira semmi dolguk nincs,hogy hamis profilokat jelentenek fel, hogy azokat kitorolhessek? Es ezert fizetest is kapsz, vagy pusztan jopolgari kotelessegbol teszed?
  Jujj de nagy a baj nehany ember fejeben

 88. @shitgun: „ki deríti ki, hogy egy Ló Jenő nevű profil hamis?”

  Ilyen névvel? Kb az első hamis profil reportra ugrik a profilod. Hidd el 🙂 Kurvasok hamis profilt szoktam jelenteni, nagyon nagy arányban süllyednek is el.

 89. @Pierr Kardán: Egy sima Google-keresés is hozhat némi „digitális lábnyomot”, de azt könnyen el tudom képzelni, hogy akinél nem, azt az IT szakmában nem is veszik komolyan.

  @Stenonis: Az ilyen név eleve versenyhátrány. :p 🙂 (Vicc volt. Vagy nem?) 😉

 90. mojoking77
  mondta:

  @A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Segitek, a Facebook profilombol SEMMIT nem lehet rolam megtudni, mert nincs. Soha nem is volt, es komoly indok kell hozza,hogy csinaljak egyet. (Talan, majd ha a a lanyom iskolaba megy es meg akkor is kell majd mint kvazi uzenofal -tudom a legtobb iskolaban igy megy).
  2013-ban,mikor eloszor voltam kint azUSA-ban, kelloen ertetlenkedve neztek ram a kinti kollegak,hogy miert nincs?
  Elmagyaraztam,megertettek. Egy ketto meg meg is fontolta, bar szerintem azert egyik sem toroltette magat a nagytestver szine elol.
  Azt meg vegkep csak remelni tudom,hogy soha nem leszek ezert negativan diszkriminalva sehol.

 91. antisystem
  mondta:

  Az 1984 ITT VAN, ha valakinek esetleg illúziói voltak… sokkal kevésbé szabad bárki is, mint volt mondjuk 30 éve… Ennyit a rendszerváltásról és a „megyünkejrópába” Nyugatról…
  Más kérdés, hogy olyan állás milliós fizetésért se kellene, ahol a burzsuj az ember munkaidején és munkaerején felül a lelkét és a magánéletét is birtokolni akarja… akkor inkább a zsíros kenyér és a szabadság.

 92. Eddig itthon kb. 1-2 emberrel találkoztam (több, mint 15 év alatt), akit HR-esnek lehet nevezni a szó valódi értelmében. A többi kuka. És ez lehangoló. Főleg ha a szakmájukat nem értő kis csitrikkel/ idősebb tyúkokkal kell interjúzni. Van ahol kényszerítenem kell magam, hogy hangosan ne röhögjem végig az interjút, vagy ne aludjak el, vagy csak ne mondjam minden egyes kérdés utána hangosan „check”/ vagyis „ez is kipipálva”. Szánalmas. De mondjuk én jól nevelt vagyok, ezért egyiket sem csinálom, főleg mert el akarok jutni a cégvezetőig, vagy addig a középvezetőig, aki kollégát keres, hogy végre érdemi, és talán értelmes beszélgetést tudjunk egymással folytatni. (Bár néha itt is súlyosan csalódnom kell.:) ) És mielőtt megkérdeznétek, van munkám, folyamatosan. Most is. Nem fillérekért.
  És hogy a poszthoz is legyen vmi – facebook-on és máshol sem osztjuk a magánéletünket, szabikat, stb, mert ezek az infók félrevezetőek, nagyon hézagos képet adnak rólad, és azoknak is üzensz, akiknek nem is akarsz (pl. mikor nem vagy otthon, hogy feltörjék a lakást). Plusz állat unalmas is, ha vki majdhogynem még a WC-n töltött idejét is kiposztolja. No comment. Sajnálom az ilyen szegényeket, hogy más hobbijuk, szórakozásuk nincs az életben. A magánéletem és annak hírei a barátaimra és a családra tartozik, akiket folyamatosan tájékoztatok is róla, de fb szedett-vedett közösségét nem. Ismerős ismerősének ismerőseit, akik csak hobbiból meg skalpgyűjtésből akarnak ismerősök lenni. Ugyan már…

 93. shitgun
  mondta:

  @csentecsa: attól még lehet ismerősöd bőven, nem kamuprofilról, hanem kényszerprofilról van szó. Pár nap alatt fel lehet tornászni ötven fölé a valós ismerősök bejelölgetésével, és máris van egy élő, csekkolható profilod, mert ugye most arról beszélünk, hogy gyaníthatóan sok helyen elvárás, hogy rád tudjanak nézni. Hát erre rá tudnak, nem kerül semmibe, és nem is kamu. Aztán felvettek kitörölheted az egészet a francba 🙂

 94. bElannaTorres
  mondta:

  @mojoking77: szerintem nem vagy eltévedve én is így gondolom. Biztos vagyok benne, hogy vannak olyan munkakörök ahol számít, pl. politikusnál nem mindegy, de mérnököknél tényleg nem ezt kéne nézni. Kicsit vicces is.

 95. csentecsa
  mondta:

  @shitgun: És nem fog feltűnni az ismerősök hiánya?

 96. @Hujber Tünde: Azt hiszem, a legjobbat akkor tenné az ember magával (ismerőseivel, a nyilvánossággal, azaz a társadalomnal), ha „szabotálná” a Facebookot. Mondom ezt úgy, hogy én jelen vagyok mértékletesen, kb. a fenti ajánlásnak megfelelően.

 97. shitgun
  mondta:

  @Az apokalipszis lovasa: beírod a gugli képkeresőbe, hogy white man face, és a 16. találatot berakod profilképnek, problem solved :))))))))

 98. shitgun
  mondta:

  @Hóhér az utolsó barátod: akkor csinálsz egyet egy szép profilképpel, meg három állatvédős megosztással és kész :))))

 99. fluffy75
  mondta:

  @sepsi27: „A főnököd, vagy a HR-es meg ne legyen az ismerősöd a Facebook-on, max LinkedIn-en, főként ne álláskeresés fázisban.”
  Azért megnézném az arcát a főnökömnek, ha valaki ismerősként jelölné be az FB-n az álláskeresés fázisában…

 100. A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél
  mondta:

  @Cnere: Nem érted. Nem az a lényeg, hogy te mit gondolsz a facebook-ról, hanem az, hogy aki válogat, az mit gondol róla.

  Nem arról szól, hogy te mire használod, vagy használnád, hanem arról, hogy esetedben mire használják. Pl. a HR-esek. Mert használják.

  10 éve tök jól elvoltunk nélküle. Persze. 20 éve még alig volt valakinek mobilja. 30 éve még messze nem volt minden lakásban telefon. 40 éve még nem volt az autókban légzsák. 50 éve még járt gőzmozdony a magyar vasútvonalakon is. 150 éve az orvosok még a boncolást követően kézmosás nélkül vezettek le szülést, aztán jött Semmelweis Ignác… Érted, hogy hova akarok kilyukadni?

  Attól még, hogy neked véleményed van róla, más még használja. Nekik ez a természetes. És neki is van véleménye a dologról, ami alapján dönt. Ítél, ha úgy tetszik (tetszik-nem tetszik). Ez egy olyan körülmény, amire neked, egyedi játékosnak nincs ráhatásod. A kérdés ebben a helyzetben nem az, hogy ez helyes-e, nem az, hogy hogyképzeli?! A kérdés az, hogy ehhez a helyzethez tudsz-e alkalmazkodni? Mit tudsz belőle kihozni? Be tudod-e előzni egy okosan használt facebook-profillal azokat, akiknek nincs, vagy akik szó szerint (vagy átvitt értelemben) telehányják a sajátjukat?

  És egyáltalán nem gondolom, hogy senki lenne, aki nem facebookozik. És bár én magam elég aktív vagyok rajta, teljesen megértem azokat, akik meg nem. Viszont én nem vagyok mások élete felett döntési helyzetben. A „HR-es picsák” viszont igen.

  @mojoking77: A facebook-profil alapján rengeteget meg lehet rólad tudni – illetve talán helyesebb úgy fogalmazni, hogy rengeteg benyomást lehet szerezni valakiről. Mindenképpen többet és pontosabbat, mint a horoszkóppal, vagy az írásképelemzéssel. Te távol tartod magadtól a közösségi médiát és tagadhatatlanul negatív az attitűdöd. Én bíznék annyira HR-es kollégában, aki maga is aktív a facebookon, hogy helyén tudja kezelni az ott nyerhető infókat. Ahogy hiba lenne csak erre alapozni egy személyi döntést, ugyanúgy elszalasztott lehetőség ignorálni ezt.

  @pnr: Hát régen tényleg két kezüket összetették volna a titkosszolgálatok egy ilyenért! 🙂 Ami egy hónapnyi aktamunka, meg környezettanulmányozás volt, az most két kattintás.

 101. Püspök utcai gombaszedő
  mondta:

  Ez a módszer arra a premisszára alapul, hogy míg az emberek az interjún hazudnak, mint a vízfolyás (ami igaz), addig a Facebookon az „igazi arcukat” mutatják.

  És ha ezt így szépen ki is mondjuk, egészen nyilvánvaló, mekkora blőd hülyeségről van szó: mindannyiunknak van olyan ismerőse, aki teljesen másnak mutatja az életét Facebookon, mint ami a valóság.

  Csak más a norma, ami fele hazudni kell, ezért a sok bebaszcsizós kép és a flegma, „humoros” mém.

 102. fluffy75
  mondta:

  @turulpina: Ha van 100 jelentkező, akkor sem az FB alapján fogok szűrni. Baromira nincs arra időm, hogy az FB-n nyálazzam a jelentkezők profilját (jó lenne, ha ennyire ráérnék). Az önéletrajzokból nagyon sok minden kiderül, ott sokkal inkább vannak árulkodó jelek, azokra viszont komolyan oda kell figyelni.

 103. sepsi27
  mondta:

  Tök értelmetlen poszt. (Persze vannak benne okos dolgok, ha valaki kitálalja az egész életét a neten mindenkinek, ami sokkal nagyobb károkat okozhat annál, hogy nem kap meg egy állást.)
  Az egyetlen valódi javaslat az, hogy ismerjük a Facebook-ot, főként az „Adatvédelmi beállítások” menüpontot. Így a neveden és profilképeden kívül ismeretlen semmit sem láthat (vagy még azt sem). Ezért tök értelmetlen a poszt, mert ha Macilaci a profilképed és nem tök egyedi neved van, azt sem fogja tudni, hogy az te vagy… Már ha egyáltalán hagytad, hogy ismeretlenek megtalálhassanak. A főnököd, vagy a HR-es meg ne legyen az ismerősöd a Facebook-on, max LinkedIn-en, főként ne álláskeresés fázisban.

 104. turulpina
  mondta:

  @Ezmiértkell: ha van 100 jelentkező, minden szemmpontnak örül a hr-es, ami alapján szűkítheti a listát. az fb egyike ezeknek.

 105. turulpina
  mondta:

  @shitgun: na most ha az ismerősöd cégének az a célja, h a náluk dolgozók ne fessenek rossz képet a cégről, akkor win-win. Az üres hivatalos profil PC a cégnek, a másikkal meg azt csinál amit akar.
  Nem feltétlenül a beletúrás a cél, csak a kontrollálás.

 106. FlybyWire
  mondta:

  @nyikk: alufólia kalapod rendes éves karbantartása megvolt?
  Mert különben Zuckerberg simán benéz a fejedbe, már rég kifejlesztette a fejbelátó műholdat.
  Pataki Attila mesélte nekem, mikor legutóbb az ufókkal elmentünk sörözni az Aldebaran IV-re.

 107. fluffy75
  mondta:

  Oké, akkor én HR-esként is hozzászólnék.
  Soha életemben nem néztem meg egyetlen pályázó FB lapját sem, még a nevére se kerestem rá senkinek soha. Tudtommal soha nem volt a cégnél befolyásoló tényező, hogy van-e profilja valakinek az FB-n és ha igen, akkor mit és hogyan posztol oda. Nálunk kizárólag az önéletrajz számít, majd a személyes interjú. (És persze előfordul, hogy minden pozitív szűrés ellenére a végén megválunk egymástól, de az FB-nek ehhez biztos, hogy nincs köze.)

 108. mojoking77
  mondta:

  @jobangel: Csak en erzem,hogy nagyon csunyan el vagytok tevedve?
  Mar bocs a stilusert.
  Miert kellene nekem Facebook profile?
  Meg ha lenne is, miert adnam meg barkinek?
  Komolyan gondolod, hogy ma ott tart egy multi HR osztalya, hogy Facebook-on keresgelik a jelentkezoket?
  Felre ne erts, nem egy barlangban elek, en is egy multinal vagyok kozepvezeto, de azt hiszem hatson is billentenem a HR-eseket, ha megszurnek egy allasra jelentkezo mernokoket a Facebook profiljuk alapjan, azelott,hogy leinterjuztattam volna oket.
  Mar elnezest.

 109. Cnere
  mondta:

  @A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Ez egy nettó baromság…

  A civilizáció simán elvolt 10e évig facebook nélkül is és azután is meglesz valahogy, ha már nincs FB.

  Idegeneknek és nem akarom mutogatni a családom de a saját képeimet is. Akit érdekel és akivel tartom a kapcsolatot, azt úgyis látogatom vagy ő jön el. Ez ennyi. Az sem érdekel, hogy privát nem privát, mert egyébként még a barát listán is van fent sok név, akikkel már rég nem tartja az ember a kapcsolatot.

  Egyébként van FB-m, de csak azért mert osztálytalálkozó, régi cimborák néha itt üzennek és kb negyedévente egyszer megnézem, de az kizárt, hogy én itt kiposztoljak mindent, ami velem történik, sőt leginkább semmit. Pár játék is FB-n osztogat cuccokat, arra szoktam még használni, aztán részemről ennyi az FB. Nem fogok másokat sem kukucskálni, mert nem méltó hozzám.

  Nekem azzal van bajom, mikor jönnek ilyenek, mint te és szinte erőltetik az aktív FB jelenlétet, mert aki nincs fent egy csomó képpel és már 1 hétnél régebbi az utolsó bejegyzése, az egy senki. Ja, hiszed te…

 110. @A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Nem győzött meg, hogy billentyűzetet ragadjak, és létrehozzak FB profilt, de elgondolkodtatott. Eddig azért nem kreáltam ilyet, mert semmi értelmét nem láttam. Így talán még lenne is benne ráció. 🙂

  ad ui. E nélkül is egyre jobban hasonlít egy „C” típusú nemzetbiztonsági ellenőrzéshez. :)))

 111. Mayday
  mondta:

  Ezért kell a FB profilt nem kereshetőre és olyanra beállítani, hogy aki nem ismerősöd, az semmit ne lásson belőle.
  Másrészt valóban mindenki megnézi a jelöltek FB, Linkedin stb cuccait, ettől még a fejvadászt is minősíti, ha a kifejezetten magánéletre szánt FB alapján akarja kitalálni, hogy az ember milyen a munkában, nem sok köze van a kettőnek egymáshoz ugyanis.

 112. Hóhér az utolsó barátod
  mondta:

  @A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: nem kell megmondani. Szoftverrel 90-99%-os biztonsággal kikereshető. Egy ismerősöm úgy tíz éve lenyomozta az index fórum moderátorait. Egy adatbányász szoftver segítségével a nikkekhez tudta párosítani az IRL neveket. És tíz év alatt ez is fejlődött.

 113. Hóhér az utolsó barátod
  mondta:

  @shitgun: ha pl állást keresel, akkor szinte kötelező. Nem mindenhol, de nekem úgy tűnik, a legtöbb helyen, ha nem is kizáró ok, de jelentősen rontja az esélyeket a fb profil hiánya is.

 114. FlybyWire
  mondta:

  @Lady Scarlett: LinkedIn fizetős? Nocsak, nem is vettem észre…
  Persze, van prémium verzió is, akinek az kell. De az alap ingyenes továbbra is.
  Nekem sose volt vele semmi gondom, sőt, egyre jobb ajánlatok futnak be onnan. És egyre inkább csak onnan.

 115. A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél
  mondta:

  @Cnere: Lehet, hogy idióták, de attól még ők ítélkeznek. Nem arról szól az álláskeresés, hogy neked erről mi a véleményed.

 116. A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél
  mondta:

  Manapság már eléggé kilóg a mintából, ha valaki közép, vagy felsőfokú végzettséggel, 50 éves kor alatt nem tart fent facebook-profilt, ami többé-kevésbé élő is.

  Fel lehet azon háborodni, hogy ez kvázi „elvárás” főleg a fiatal „picsa”, „liba” HR-esek részéről, meg hogy „én biztos nem mennék oda dolgozni, ahol ez alapján válogatnak”… de honnan tudod, hogy egyáltalán hány interjúra nem is hívtak be, csak mert 0 FB-aktivitásod volt?

  De vissza a „mintához”! Ma már gyanús, ha valaki nincs fent. Rosszpont, miért nincs, paranoid, mit titkol, unalmas? Lehet, hogy álnéven van fent és mocskolódik, Coelho-t oszt egész nap és emellett még swinger is?

  Az általános vélekedés szerint a facebook hasznos és biztonságos – ha az ember ésszel használja (ld. még, tud élni vele, uralja a szert)… Lehet, hogy ez tényszerűen nem igaz, mert az adott ember átsiklott valami beállításon és boldog-boldogtalan tageli mindennel, vagy épp rég értékesítették már a kapcsolati hálóját a Cukorhegyen túlra. De ettől még az általános vélekedés szerint többet veszít, aki nem használja. Ezek után furcsa, és mint ilyen, óvatosságra intő, ha valakinek nincs. Ezért aztán ha 5 embert hívnak interjúra, akkor abból 5-nek lesz profilja, a 6-nak meg nem – őt nem is hívják.

  Persze agyfaszt lehet kapni az olyan facebook-profiloktól (látom is néhány ismerősnél), hogy még a profilkép is hűdeprofesszionális, öltöny, fogpasztamosoly, business színek, kiskosztüm, mappa – látszik, hogy ki van hegyezve erre a profi image-ra. Na, én ezek közül sem biztos, hogy válogatnék, mert legalább annyira hamis kép, mintha a warcraft-karakterét tenné profilképbe.

  Aztán könnyen kiesne az is, akinek az oldalán látom a teljes magánéletét, mert alapból nyilvános minden, amit posztol. Ennyire hülye ne legyen már egyetlen kollégám se.

  Szóval legyen aktivitás, és azon látszódjon, hogy nem is a kirakat, azért nem is a szennyeskosár látszik rajta kívülről nézve.

  Szerintem.

  ui.: az tényleg durva lenne, ha esetleg a nickneveket kellene megadni, meg a „Hol szokott kommentelni?” kérdésre kellene válaszolni…

 117. Az apokalipszis lovasa
  mondta:

  @shitgun: „Az meg aztán full senkit nem érdekel, ha nem valós névvel vagy fent, meg eleve, ki deríti ki, hogy egy Ló Jenő nevű profil hamis? „

  A facebook, egy idő múlva elkezd baszogatni, hogy küldj ID fotót. Bár nekem egy nyilvánvalóan hamis profilom volt, egy valóságosabbnak tűnőt lehet nem csesztetnek.

 118. Cnere
  mondta:

  Egyáltalán minek raknak fel magukról egy csomó mindent az emberek az FB-re???

  Idióták, de azok is, akik aztán ezek alapján ítélkeznek.

 119. Az apokalipszis lovasa
  mondta:

  @shitgun: a „facebook” szóból ha kivonsz nyolc betűt és hozzáraksz hármat, akkor a „sör” jön ki, gyanítom ez nem véletlen

 120. sztroberi
  mondta:

  Én kerestem már a saját csapatomba embert, és bizony megnéztem a potenciális (tehát elvárások és az interjún nyújtott teljesítmény alapján szóbajöhető) jelölteket a FB-on. Ha nincs fenn, nem kizáró ok. Ha fenn van, plusz infó, amit látok. Ha egy kialakult, összeszokott csapatba keresek embert, igenis fontos, hogy várhatóan be fog-e tudni illeszkedni, ugyanis nem légüres térben kell majd dolgoznia. Erre leginkább a FB-ról és hasonló helyekről lehet információkat keresni. Miért lenne diszkrimináció? Valahogy különbséget kell tennem az ugyanolyan, megfelelő jelöltek között. Ez jogszabályilag nem lehet az, h mennyi idős, hány gyereke van stb. (és teszem hozzá, ezek nem is érdekelnek, nem ezen múlik, hogy egy jelölt alkalmas-e a pozícióra).

  Aki azzal jön, hogy olyan helyre, ahol felvétel előtt megnézik, hogy mi található róla a neten, nem megy dolgozni, az vagy nem fog munkát találni, vagy ringassa csak magát nyugodtan abban a tévképzetben, hogy nem nézték meg, mielőtt felvették.

 121. shitgun
  mondta:

  @nyikk: ott írtam fölötted, hogy összekevertelek egy másikkal, aki hasonlókat írt és válaszoltam neki.

 122. nyikk
  mondta:

  @shitgun: Ok, spongyát rá.

 123. shitgun
  mondta:

  @Hóhér az utolsó barátod: hidd el, én full értem. Azt is, hogy vannak bajok az adatvédelemmel, az viszont marhaság, hogy ezért sikítozik az ember, hát kötelező fent lenni a fb-on? Tök önkéntes, akkor meg mire fel a rinya? Mellesleg az adatvédelmi rugózás olyan telepi proliság szintű, az átlagember adataira a kutya se kíváncsi (te persze biztos vip vagy, és kutatnak utánad) másfelől az adatvédelem miatt inkább máshol kéne sírni, nem egy közösségi oldalnál, komolyabb helyekről szivárognak adatok, nem a fb a gond. Például olyan helyekről, ahol nem önkéntes az adatközlés…

 124. Az apokalipszis lovasa
  mondta:

  @jobangel: „Hogy ellenőrizgeti valamelyikük a másikat”

  értem, tehát aki ellenőrizget engem, annak az a gondja,hogy én ellenőrizgetek másokat.

  Szerintem meg döntsön a portfólió meg a szakmai tapasztalat, oszt ha valaki azért nem vesz fel, mert buzipornót lájkolok, akkor így járt.

 125. nyikk
  mondta:

  @shitgun: Megint hazudsz, nem írtam fotók eladásáról, amúgy miben más amit te írsz?Te konteózol itt egyfolytában.Az a „spy” viszont ott van, akármit is jelentsen…

 126. shitgun
  mondta:

  @nyikk: au, neked akartam írni, hogy a háereset nem is te írtad, sorry.

 127. Treff Bubi
  mondta:

  A SPY felirathoz: ha simán kilépsz, akkor nem látod a térképet, meg kell nyitni az eredeti bejelentkező oldalt. Igen, kijön a szó, de nagyon erőltetni kell:)

  A személyre szabott reklám szerintem böngésző előzmények alapján alakul. Ha rákerestél a „műanyag kirakó gyerekeknek legolcsóbb” szövegre, utána sorra dobja föl a Facebook a játékboltok profiljait meg az aktuális akciókat az oldalsávban.

 128. Hóhér az utolsó barátod
  mondta:

  @shitgun: kettőtök közül nem ő az aki nem érti a lényeget. És ehhez nincs szükség konteora, nem véletlen a rengeteg adatvédelmi botrány a fb körül.

 129. igazi hős
  mondta:

  @jobangel: „Van, ahol nem… 🙁 Mert nem lenyomozható.” Elég szánalmas a HR, ahol ez a helyzet. Aki tucatmunkára jelentkezik, azt minek „lenyomozni”? Aki pedig elég értékes munkára jelentkezik, arra még nincs 10 perce a HR-esnek?
  Ahol utoljára állásinterjún voltam, ott 15 éve ismerem a HR igazgatót (én tudtam, hogy ő ott van, ő nem tudta, hogy engem oda vitt a fejvadász), a vezetőség 5 tagja közül az egyiket meg 30 éve. Ráadásul ha a szakmában körbekérdezel, akkor 5 perc alatt találsz közös ismerőst, nem FB-ost, hanem olyat, akivel együtt dolgoztam.
  Viszont a FB-on engem nem találsz meg, csak a 2 névrokonomat (szerencsére elég ritka név), nem tudom, hogy egy Kovács Lászlóval mit csinál a HR-es, végignézi mind az ezret?

 130. shitgun
  mondta:

  @heimdall: bocs, a háeres eladást nem is te írtad 🙁

 131. djlashungary
  mondta:

  @jobangel: jo persze es ne legyen profilkepem, ahogy a baratnommel pozolok vhol, hagyjuk mar a p.csaba ezt… te meg keress magadnak igazi munkat.

 132. GabikA
  mondta:

  en a HR-es pitschak facse profiljat szoktam csekkelni
  az enyembol ugysem latnak sokat, olyan a beallitott policy

  (nem mintha a maganeletemhez BARMI kozuk lenne)

  volt amelyik be akart jelolni ismerosnek, a kerese meg ott varakozik 😛
  ott a linkedin profilom, azt nezegetheti, csaladhoz, gyerekekhez, barataimhoz, hobbijaimhoz nincs koze

 133. Hóhér az utolsó barátod
  mondta:

  Az összeg felsoroltnál nagyobb probléma, hogy manapság azért is kiszórják a jelentkezőket, ha nincs fb profiljuk.

 134. shitgun
  mondta:

  @nyikk: nem ugyanarról beszélünk, mert te adatok eladását mondtad, így: „üzleti vállalkozás, amely adatok begyűjtésével, rendszerezésével és adásvételével”, plusz még a spy felirat is előjött… Valójában a fb célzott reklámokat ad el, valóban egy adatbázisba gyűjti a totálisan önkéntesen megadott adatokat, és annak megfelelően ereszti rád a személyre szabott reklámot. Szerintem ez kicsit más, mint amit te mondasz. Plusz elárulom, hogy ezt te is felhasználhatod, ha például egy üzleti oldalad van, amit reklámoznál, akkor pénzért megteheted ezt, és még azt is beállíthatod, hogy mondjuk 15-30 év közötti budapesti lányok lássák a hirdetésédet, mert mondjuk budapesti bizsu üzleted van. Ebben van a pénz, nem nagy multik vásárolják fel a konkrét személyes adatokat, hanem a hirdetők (akik sokszázezren vannak) célcsoport szerint válogathatják meg a reklám megcélzottjait. tetszik vagy sem, a kutyát nem érdekli a profilképed, vagy hogy tegnap hol jártál, ahonnan posztoltál :))) De elárulom, a google pont ugyanezt csinálja. Az a te szabadságod, hogy az adataidból mennyit adsz meg, mit engedsz felhasználni, ez nem adatlopás, kémkedés, hanem egy kétoldalú üzlet. A fb ad neked egy játszóházat ingyen, cserébe kéri egyes adataid önkéntes megadását, hogy ezzel pénzt kereshessen, amivel fenntartja a játszóteret, és nyilván emellett sokat kaszál is. A fotóidat viszont nem fogja eladni nagy háeres cégeknek (mert ezt is írtad….)Remélem segíthettem :)))

 135. heimdall
  mondta:

  Az egészet meg lehet azzal úszni, hogy ha úgy állítod be, hogy idegenek ne láthassanak a profilodból semmit, csak ha ismerőseid.
  A munkatársakat és a főnököt pedig nem kell felvenni ismerősnek. Ez nem lehet kötelező.
  Ad absurdum nem kell a facebookon lenni és nincsen probléma. Olyan sokat azért nem veszít az ember, ha nem regisztrál, vagy utólag törli magát.

 136. nyikk
  mondta:

  @shitgun: Vedd már észre, hogy ugyanarról beszélünk, nincs itt semmilyen konteó.Szerinted hogyan történik a reklámok értékesítése, kapja mindenki ugyanazt, mint a tv-ben, vagy célzottabban, személyre szabottabban történik az egész?Egyáltalán mi abban a konteo, hogy a faszbúk egy üzleti vállalkozás?

 137. shitgun
  mondta:

  @jobangel: nem érted, ha én Kovács Árpád vagyok, és van egy Ló Jenő nevű profilom, akkor arról a háeres, meg senki idegen nem fogja tudni, hogy az én vagyok. Egész melóidőben csetelhetek, üzenőfalazhatok, nem fogják tudni, mert ők a Kovács Árpádot nézik, nem a Ló Jenőt. Az meg aztán full senkit nem érdekel, ha nem valós névvel vagy fent, meg eleve, ki deríti ki, hogy egy Ló Jenő nevű profil hamis?

 138. Zephyrous
  mondta:

  Át kell állítani privátra az FB profilodat, hogy csak az ismerősök lássák a faladon lévő írásokat, megosztásokat, képeket, stb.
  Ennyi a nagy trükk.
  A HR-es meg úgysem fogja kérni, hogy „lécii vegyél már fel barátnak”.

 139. jobangel
  mondta:

  @shitgun: Hogy megsértetted a FB felhasználási feltételeit, és hogy nem dolgozol munkaidőben, hanem facebookolsz. Egyik sem túl pozitív.

 140. shitgun
  mondta:

  .

 141. shitgun
  mondta:

  @nyikk: te állítottál egy rémesen ostoba konteós baromságot, és csak fűzöd tovább. Ha hülye vagy a világ megértéséhez, és konteókba menekülsz, az a te dolgod, csak mások meg kinevetnek ezért, ehhez szokj hozzá :)))

 142. nyikk
  mondta:

  @shitgun: Állítasz egy baromságot és aztán vitatkozol vele?Jó mulatást hozzá…

 143. shitgun
  mondta:

  @nyikk: te nagyon butus vagy, ezek ovis gondolatok. Ha ennyire nem vagy képben a fb-kal kapcsolatban, akkor olvass utána. Eleve honnan veszed ezt? Ha ez ilyen nagyarányú eladás lenne, akkor nyilván már kiborult volna bili, olvashatnánk erről mindenhol, de nem ez van. A fb-ban nem itt van a pénz, hanem simán a jó öreg hirdetésekben, ahogy az általában lenni szokott a online felületeken. Lépj be szépen, és nézd meg, van-e reklám? :))) Elárulom, van. Ugyanebből él a youtube például, csak hogy a frászt hozzam rád 🙂 A fb-nak van 500 millió felhasználója, vagyis a világ legnagyobb reklámfelülete. Ebből millás a Zuckerberg, nem abból, hogy bulifotókat ad el a nagy háeres cégeknek, lol :)))))

 144. nyikk
  mondta:

  Még egyszer az értő olvasással küszködőknek: adatfeldolgozással-adásvétellel foglakozó üzleti vállalkozás.És nem , nem a hr-esnek adja el, hanem mondjuk online kereskedelemmel foglakozó nagyobb cégeknek, akik esetleg tudnak is mit kezdeni ezzel.Mit gondoltok Zuckerberg mi a bánatból lett milliomos-milliárdos?Az ingyenes chatelésből?

 145. shitgun
  mondta:

  @Zka: ugyanerre sokan meg azt mondják, hogy a sex szó jön ki, ha összekötöd a belépési képernyőn a térképen a figurákat. Kijön bármi, csak akarni kell 🙂

 146. @nyikk: én semmilyen világtérképet nem látok, nem mintha jelentene bármit, hogy milyen szót lehet ráképzelni a rajta szereplő pontokra. Nem vagy te egy kicsit paranoid? 🙂

 147. Nagyon gáznak gondolom, ha valakinek ezeket a pontokat el kell magyarázni, mert magától nem fogja fel.

  Azt mondjuk nem értem, miért baj, ha az ember munkaidőben kicsit mással is foglalkozik. Amíg a melóját időre és jól megcsinálja, kár ilyesmivel basztatni, csak rontja a morált. Persze a fb falon ne legyen kint, hogy nonstop farmvillezel 🙂

 148. shitgun
  mondta:

  @Sia: ja, például :)) Meg a sok fb-ból mindent kiolvasó önjelölt Sherlock Holmes mit kezd azzal, ha nyitok egy Ló Jenő nevű fb profilt, és onnan okádom a hülyeséget full melóidőben? :))))

 149. shitgun
  mondta:

  @nyikk: igen, mert direkt kirakják a főoldalukra, hogy spy :))) A kémeknek is „kém” felirító pólójuk van :))))) Most komolyan, ez már milyen agyiszint? A fb nyilván nem bánik minden esetben etikusan az adatokkal, de nem fogja egy magyar háeresnek eladni a te fotóidat, milyen marhaság ez már? Odaadja a fotódat a titkosszolgálatnak, ha olyan gyanúba keveredsz, de cégeknek nem adja ki buliból, meg hogy nézegethessék a te részeges képeidet például.

 150. nyikk
  mondta:

  @shitgun: Francokat, nem feltétlenül kell konteózni.Egy titok csak neked: a faszbúk egy üzleti vállalkozás, amely adatok begyűjtésével, rendszerezésével és adásvételével foglakozik, melyhez létrehozott egy online játszótérnek tűnő felületet,amelyen te önként és dalolva megadsz minden adatot magadról.Volt már nem egy perük emiatt.
  De ha már: a bejelentkező oldalon látsz egy világtérképet emberalakokkal.ha összekötöd őket, akkor a SPY szócskát kapod…

 151. Névtelen
  mondta:

  @PomberMaci: te ebben élsz még !? óóó háni

 152. _Ske_
  mondta:

  @jobangel: Ez most komoly? Nem kapok munkát, mert nincs FB profilom? És amíg nem volt FB, IWIW, addig nem volt fontos, hogy le tudjanak nyomozni?
  Ez egy nettó baromság. Jelenleg is van munkahelyem, voltak mostanában munkamegkereséseim, de sehol nem volt alapfeltétel, hogy legyen FB profilom.
  Amelyik munkáltató pedig ez alapján tájékozódik, na azt én elkerülöm messze.

 153. @PomberMaci: a munkavállaló nem csak a fészbukon töltheti az idejét, az hogy valaki nincs fészbukon, nem jelenti azt, hogy nem tölti mással az idejét. Pl. blogok alatti komment szekciókban 😉

 154. Névtelen
  mondta:

  @karandash: a szakmai karriernek ott a LinkedIn, a FB-on turkáló hr-es elmehet a csába és olyan céghez tényleg nem kell menni mert unprofesszionális, amatőr lúzer cég

 155. Névtelen
  mondta:

  @jobangel: ne menj el ennyire szélsőségbe, hogy szadomazo mg részegenhányós képek.. ha ennyi intelligenciája nincs valakinek, hogy ilyet ne tegyen ki , akkor a te posztodat se fogja olvasni ergo nem jut el hozzá a tanácsod.
  A másik meg hogy intelligens embernek NEM nyilvános a fb profilja és az ismeretlen hr-es nem láthat belőle semmit.
  Ennyi.

 156. jobangel
  mondta:

  @Ezmiértkell: Akkor próbáld megérteni, hogy 1. ez nem HR-es szokás. 2. Vannak férfi HR-esek (gúnárok???). 3. Nem ők választanak munkaerőt.

  Az, hogy van ilyen, hogy Facebookos kutakodás, nekem sem tetszik, de ennek nem sok köze van a HR-hez.

 157. xombat.com
  mondta:

  Nem akarok olyan cégnél dolgozni, ahol facebook profilom és posztjaim alapján döntenek, hogy alkamlas vagyok-e a pozíció betöltésére..
  Ez számomra azt jelenti, hogy a kiválasztás irracionális, logikát, tapasztalatot nélkülöz és sztereotípiákra épül.
  A kiválasztási folyamat pedig részben tökrözi a cég értékrendjét, hitrendszerét, kultúráját és a falakon belüli viszonyokat.

 158. Ezmiértkell
  mondta:

  JobAngel!
  Eddig sem tartottam sokra HR-s libákat, de ha a Facebook alapján választanak munkaerőt…. akkor ott nagy bajok vannak!

 159. Van egy olyan funkció az FB-n, amivel kizárólag ismerősök láthatják a profilodat. Egyébként meg olyan helyre nem megyek dolgozni, ahol a HR-es a magánéletemben turkál, mert semmi köze hozzá. Én se megyek a cég HR-sének FB profiljára nézelődni.

 160. Névtelen
  mondta:

  A legrosszabb a HR-es picsák szemében az, aki nincs fenn faszbúkon. Én nem vagyok.

  Egy korábbi munkahelyemen be lettem dobva egy ilyen kiválasztó csapatba, mint szakmailag is képben lévő ember.

  A HR-esek kb. csirkebélből és kávézaccból jóslás szintjén kerestek embert meg olyan elvárásaik voltak szakmai tapasztalat terén, ami nonszensz. Kitűnő diploma, több nyelv felsőfokú ismerete, 5+ év tapasztalat stb. Mindezt egy magyar átlagfizetésért egy kezdőnél picit magasabb pozícióba. LOL!
  Én meg olyanokra mondtam bólintottam, akiknek volt magánélete, látszott rajtuk, hogy képesek beletanulni a területbe.

  Mi lett a vége? Egy olyan protekcióst vettek fel, aki nekem kb. megfelelt, bár nem volt egy lángész. A HR-esnek odaszóltak, hogy őt kell felvenni, mert XY rokona és ezt megértette, ő lett a befutó. A protekciós csaj fél év múlva lelépett, egy másik protekciós állásba nyomták be.

 161. Treff Bubi
  mondta:

  Alapvetően elfogadom a posztban felsorolt szempontokat, de nagyon nem értek egyet azzal, ami indokolttá tette a megírását. Igenis, legyen az embernek egy olyan nyilvános fóruma, ahol elengedheti magát, bolondozhat, lazulhat, megmutathatja a játékos, felszínes oldalát. Kell egy ilyen szelep kiengedni a gőzt, nem élhetünk 0-24-ben arra figyelve, melyik megnyilvánulásunkkal milyen átkot hozunk magunkra.
  Én a magam részéről a Facebook-ot nagyon minimálisra vettem (mindent csak az ismerőseim láthatnak, üzenőfalra írás, stb. erősen korlátozva), tehát egyfajta belső baráti kapcsolattartó-info megosztó-hülyéskedő felületként használom. Csak az lehet az ismerősöm, akivel a való életben is megbízható kapcsolatban vagyok, a szakmai nyilvánosságra pedig ott a Linkedin.

 162. Netuddki.
  mondta:

  @BircaHang Média szerkesztősége: „A múlt héten a multi munkahelyemen”
  =karám

  „látogatást tett a cég legfelsőbb tanácsa elnökségének elnöke”
  =tejeszelnök

 163. jobangel
  mondta:

  @Stenonis: Nem a HR-es. A többi stimmel 🙂

 164. Pierr Kardán
  mondta:

  @jobangel: OK, de olyan helyre amúgy sem megy dolgozni normális ember 🙂

 165. shitgun
  mondta:

  @PomberMaci: ó, egy ügyeletes konteós 🙂 Chemtrail, gyíkemberek, háttérhatalom megvan? 🙂

 166. Pierr Kardán
  mondta:

  Arról nem is beszélve, hogy a Munka törvénykönyve szerint van jópár dolog, amit tilos megkérdezni a pályázótól, tilos ezen információk alapján különbséget tenni a pályázók között.

  Ha pedig a legkisebb gyanúja is felmerül, hogy a facebook profilon ezt az információt megnézték és az alapján diszkrimináltak, akkor bajba kerül a munkaadó.

  Nyilván ezt nehéz bizonyítani, de ha valakinek erre van ingerenciája, akkor megfingathatja az állásajánlót…

 167. jobangel
  mondta:

  @shitgun: Mondjuk ezt a céget elég rendesen meg lehetne rugdalni pl. adatvédelmi hatóságilag.

 168. jobangel
  mondta:

  @Pierr Kardán: Van, ahol nem… 🙁 Mert nem lenyomozható. És ez sem HR-es izé, hanem „menedzsment”. Azért idézőjelben, mert ezek a self-made-man vállalkozócskák, akiknek a lenyomozhatóság a Facebookot jelenti.

 169. shitgun
  mondta:

  Vaaaaaagy, tedd a fb profilodat zárttá, és nyalják ki a cégek. Miért kéne, hogy turkáljanak a profilomon? Mi közük hozzá? Mondjuk tudok olyan multiról, ahol céges elvárás, hogy a fb profil nyitott legyen, hogy a felettesek ellenőrizhessék a tartalmat, aki ismerősöm ott dolgozik, vezet ezért egy tök üres valós néven futó profilt, amit nézegethetnek, meg egy álneveset, amit ténylegesen használ. Ez is mutatja, hogy mennyire sok értelme van az ilyen diktatorikus szabályoknak. Az én fb profilom speciel nem arra van kitalálva, hogy mások nézegessék, a profilképemen kívül idegeneknek semmi nem látható belőle. He ezt munkakeresésénél szóvá tennék, köszönés nélkül állnék fel és távoznék.

 170. Stenonis
  mondta:

  Az már mindent elmond egy cégről, hogy a hr-es facebook profilok alapján próbál szűrni. Marhákhoz nem megyünk dolgozni.

  Ja és sok szerencsét egy Kovács, Szabó vagy Horváth vezetéknevű és gyakori keresztnevű pályázókkal.

 171. Pierr Kardán
  mondta:

  És akinek nincs faszbuk profilja? Az nem is kap állást?

  Vagy köteleznek, hogy hozzak létre egyet, amely profilon lévő információk alapján aztán nem vesznek fel?

  Vagy azt a következtetést vonják le, hogy informatikából gyenge, akinek nincs profilja? Ez velem kapcsolatban fura lenne, mert vagy 10 évig programozóként dolgoztam, de hülye lennék faszbukolni…

 172. PomberMaci
  mondta:

  @Hujber Tünde: „Pontosan, nekem úgy van beállítva az FB oldalam, hogy alapból mindent csak az ismerősök látnak, az oldalamra más nem posztolhat (szülinapi jókívánságot se). „

  A gyereket meg a gólya hozza, a karácsonyfát meg a Jézuska.

  Szerinted miért a világ egyik leggazdagabb embere az a tenyérbemászó cukkerberg? Mert te hiába állítasz be akármit, ő az adataidat, a kapcsolati hálódat jó pénzért eladja a nagy HR-es cégeknek meg a nagy cégek HR-eseinek. Kenheted a hajadra, hogy te mit állítasz be a profilodon.

  Épeszű embernek nincs fészbúk profilja, mert előre gondolkozik. A hülyék meg majd rájönnek erre maguktól is egyszer, de ha ne, akkor majd mást okolnak azért, hogy rendszeresen – látszólag ok nélkül – szopóágon vannak.:-)))

 173. PomberMaci
  mondta:

  @Hujber Tünde: „Hogyan lehet egy Facebook-profil alapján megállapítani valakiről, hogy szabotálni fogja a munkát? „

  Nagyon egyszerű. Ha fészbúkozik (és azt ugye __munkaidőben__), akkor az már maga a munka szabotálása. Szólj, ha nem érted…!

 174. Irbisz
  mondta:

  @Lady Scarlett:
  „Kezdjük ott, hogy a bizalom lenne az első egy jelölt és a munkáltató között. Ha ez sincs meg és csekkolgatunk, meg leinformálgatunk, és még elfogadotti szintre is elmeljük, akkor mi marad?! „

  szerintem ez maskepp müködik. azert hogy a bizalom meglegyen, ahhoz szeretne a ceg olyan munkavallalot talalni, akiben megbizhat. ehhez szerintem sem idealis a facebook-ot nezegetni, de ez is lehetöseg hogy kiszürje a jelöltek x szazalekat. hogy eredmenyesen-e avagy sem, nos az teljesen mas kerdes.

 175. Irbisz
  mondta:

  @Hujber Tünde:
  lenyegtelen hogy fogja-e, szabotalni vagy sem, egyszerüen negativumot jelent(het) a megiteleseben, es lehet h. pont egy ilyen apro hülyesegen mulik egy allas.
  masreszt vannak abszolut humor nelküli emberek, ök teljesen maskent fognak fel egy egyebkent vicces megjegyzest, kommentet, es abbol kiindulva megint versenyhatranyba kerülsz, meg akkor is, ha ennek semmi köze a munkaban nyujtott valos teljesitmenyedhez.

 176. Pallos Levente
  mondta:

  @jobangel: Ja, elmebeteg emberhez nem megyünk dolgozni.

 177. jobangel
  mondta:

  @Pallos Levente: Csak előítélet, de ez arról szól az előítéletet keresők fejében, hogy nem önálló ember. Hogy ellenőrizgeti valamelyikük a másikat, és akkor megbízhatatlan vagy kontrollmániás? Annyira folyamatosan ellenőrizni kell, miért is? Stb. Nem szabad alapot adni találgatásra. Igazad van, mindehhez semmi köze a cégnek, de ezt a cégek nem értik.

 178. Pallos Levente
  mondta:

  „a pároddal közös profil nem lesz jó álláskeresésre”
  Várjunk csak, ezt nem értem. Nem azt írtad, hogy a Facebookon keres állást, hanem hogy utánanéz a cég a személynek. Ahhoz mi köze a cégnek, és miért zavarná???

 179. jobangel
  mondta:

  @BircaHang Média szerkesztősége: Ezt a lózungot, hogy „munka-magánélet egyensúly” pont annyira nem szeretem, mint a kihíváskeresést meg a tudáskamatoztatást az álláskeresésben. Nincs egyensúly. Folyamatosan csináljuk mindkettőt, helyzettől függ, mi visz több időt épp. Abba teszünk energiát, amibe épp kell.

 180. BircaHang Média szerkesztősége
  mondta:

  @jobangel:

  Én az MLM-eseknek mindig válaszolok, hogy nekem van egy sokkal jobb mlm-ajánlatom, melynél percek alatt lehetsz milliomos. S megadom az mlm-paródiám linkjét. A röhej, hogy volt már, aki nem vette észre, hogy paródia… http://www.facebook.com/hurramilliomosleszek
  hurramilliomosleszek.wordpress.com/

 181. pippa2011
  mondta:

  @pippa2011: első benyomás

 182. pippa2011
  mondta:

  @Hujber Tünde: Ha belegondolsz, hogy 3 mp alatt megszületik az első egy személyes találkozás alkalmával, akkor könnyű elképzelni, mennyi téves következtetést lehet levonni egyetlen képből v.idézetből a neten. Ha vasárnap este csak azért „megy fel” vki a face-re, hogy kitegye a „Pfúj, holnap hétfő, megint meló” képet,

  – rögtön elhiszem neki, hogy utálja a mókahelyét, ráadásul sajnáltatja is magát (mártírkodás)
  – ami rosszabb, a többiekben is ezt erősíti, tehát rájuk is rossz hatással van (energiavámpírkodás)
  – a harmadik mp-ben, eszembe jut és sajnálom őt ezért, hogy talán csak lájkra vadászik, mert tudja, ez a „poen” sok embernek bejön.

  A lényeg: nem tudhatom, miért tette fel valójában,de ezek a negatív érzelmek, benyomások megszülettek bennem. Máris hátrányból indul, pedig nem vagyok HR-es.
  Nincs mese: csak az ismerősök lássák az életed, vagy kifejezetten álláskeresős jó PR-os oldal legyen, ha ebben az életszakaszban vagy.

 183. BircaHang Média szerkesztősége
  mondta:

  @Hujber Tünde:

  A múlt héten a multi munkahelyemen látogatást tett a cég legfelsőbb tanácsa elnökségének elnöke (mai nyelven: CEO). Az alkalmazottak kérdéseket tehettek fel neki. Az egyik kérdése az volt „tisztelt főtitkár elvtárs, Ön milyen munka/magánélet egyensúlyt tart fent?”, mire a neves ember elmondta, hogy a kérdés értelmezhetetlen, mert egy olyan rendes, lelkes, kötelességtudó ember számára, mint ami ő is, nem létezik munka/magánélet egyensúly kérdés, ugyanis neki a munka része a magánéletének, sőt annak fő értelme.

 184. jobangel
  mondta:

  @Lady Scarlett: A Linkedin nem fizetős alapból, teljes profilt létrehozhatsz ingyen, group-ok munkájában részt vehetsz stb. Gyakorlatilag bármit megkapsz, amit pénzért is, fel nem foghatom, hogy miért fizetne egy user nekik 🙂 A HR-profil az más, de azt meg cégek veszik meg, nem magánemberek.

  Az, hogy az MLM-esek agresszívak, nem a Linkedin hibája, és igen, sajnos mindenhol ott vannak. Vagy ignorálod, vagy nemet mondasz. Ezekért lemondani a Linkedin-profilról nem érdemes. (Szerintem az egyik legjobb álláskereső fórum)

 185. Hujber Tünde
  mondta:

  @jobangel: Pontosan, nekem úgy van beállítva az FB oldalam, hogy alapból mindent csak az ismerősök látnak, az oldalamra más nem posztolhat (szülinapi jókívánságot se).

 186. Lady Scarlett
  mondta:

  @jobangel: Igen, bár sokan nem ismerik ennyire a FB-ot, vagy nem törődnek vele addig amíg valóban meg nem jelenik egy ilyen „jóakaratú” fotó amit más – az ismeretségi körben, vagy azon kívül – viccnek gondol.

  A lényeg amire rá akartam világítani, hogy a FB magánügy kellene legyen, akkor is ha publikus és akkor is ha nem publikus a profil. Ez alapján nem hozhat döntést a munkáltató képviselője. Értem ezalatt, hogy nem értek egyet azokkal az intézkedésekkel amiket a FB posztok miatt történnek. Részletezem:

  Bármibe bele lehet kötni a megfigyelő habitusától függően. Írok pár példát.
  – Nem publikus a FB profilod? Titkolsz valamit?
  – Publikus a FB profilod? Magamutogató vagy?

  Vagy:
  Kevés a poszt a profilon, vagy régiek a posztok –> Unalmas ember, nem történik vele semmi, már fél éve nem posztolt.
  Sok poszt van a profilján –> Mennyi idejét veszi el hogy ennyi mindent posztoljon?

  Szóval mindennel vissza lehet élni, és egyre szélsőségesebb bárminek a megítélése amit megosztunk magunkról és annak is amit nem. Megérne egy reprezentatív kutatást.

  Részemről a FB magánügy, még akkor is, ha egy szál semmiben csücsörít valaki egy katonai helikopterben és a szolgálati fegyvere takarja azt amit kell hogy takarjon. Én ezért nem rúgnám ki, akkor sem ha a munkáltatója lennék.

  A gyülőletkeltés és uszítás, vagy a bűncselekményben való részvétel, felbujtás, más megítélés alá esik, de ez már jogi kérdés és erre nem vonatkozik amit fentebb írtam.

 187. jobangel
  mondta:

  @Lady Scarlett: Ne ragadjunk le annál, hogy HR-es jár közösségi oldalakra csekkolni, sőt. De mint írtam, nem is értek egyet ezzel az eljárással, csak épp nincs eszközöm küzdeni ellene. Álláskeresőként viszont nem tehetünk mást, minthogy felkészülünk erre – erről szól a poszt.

  A fesztiválozós képpel sincs semmi baj, nem is írtam, hogy lenne. Aki pedig hagyja, hogy más pakolgasson képet a profiljára, már hibázik (ezt le lehet tiltani, sőt a taggelést is lehet engedélyhez kötni)

 188. Lady Scarlett
  mondta:

  @jobangel: Aki kitesz magáról egy bulizós estéről szóló képet, az nem mattrészeg, hanem jól szórakozik. (fesztivál, egy üveg sör a kézben, barátnő az oldalán) ez miért volna probléma? Társadalmi életet él.
  Aki meg részegen hány egy képen, azt a képet nem ő tette ki a profiljára, csak szólok. Érdekes haverjai vannak, és az is lehet, hogy ő maga aki az egésznek szenvedő alanya nem ismeri annyira a FB-ot, hogy leszedje a profiljáról.

  Most akkor én is általánosítsak, hogy a HR-esek ennyire egysíkúak? Szerintem ez sem korrekt. Amelyik HR-es a közösségi szájtokra jár csekkolgatni, annak nincs elég munkája. Kezdjük ott, hogy a bizalom lenne az első egy jelölt és a munkáltató között. Ha ez sincs meg és csekkolgatunk, meg leinformálgatunk, és még elfogadotti szintre is elmeljük, akkor mi marad?!

 189. Lady Scarlett
  mondta:

  Vagy egyszerűen csak idegeneknek semmilyen tartalmat nem kell megosztani. Nálam semmi nem látszik az idegenek számára csak a profilképem, hogy hol végeztem és a háttérkép. Ennyi pont elég az olyan HR-eseknek akik a Facebookra mennek csekkolni. Kezdjük ott, hogy ha jelentkezem egy állásra, annyi tartozik rá, amennyit a cv-ben elküldtem neki.

  A LinkedIn-t meg szerintem hagyjuk már!
  – 1 éve feltörték a fiókomat, a felhasználónevem és a jelszó is kikerült.
  – Most megint bajok vannak a LinkedIn profilok biztonságával
  – Mivel 1 éve feltörték a fiókomat és ellopták a felhasználónevem ami az emailcímem volt, töméntelen mennyiségű vírust és spamet kaptam arra az email címre, kénytelen voltam törölni. Nem kis meló volt átteni a levelezésemet egy másik fiókra.
  – Fizetős lett. Én meg nem fizetek havi 6000 forintnak megfelelő EUR-t azért hogy ne csak egy basic adatlapom legyen. Mellesleg örökösen felugrik az oldal, hogy fizess, upgrade-elj, bla-bla-bla.
  – Ugyanúgy visszaüt, ahogy a FB profil. Vannak olyan HR-esek akik a profilod alapján megkeresik az ismerőseidet és leinformálnak, még mielőtt te tudomást szereztél volna arról, hogy egyáltalán érdekesnek találják a profilodat és még meg sem keresnek semmilyen ajánlattal. Persze ez mind pozitív is lehet, ha jó az ajánlat. A legkevesebb esetben az. De amikor MLM rendszer felépítésére keresnek és nekiállnak ezüst, arany, platina igazgatói szintekkel dobálózni, csak azért mert az értékesítésben dolgozol, na akkor az embernek égnek áll az összes szál haja.

 190. Hujber Tünde
  mondta:

  @jobangel: Hogyan lehet egy Facebook-profil alapján megállapítani valakiről, hogy szabotálni fogja a munkát?

 191. jobangel
  mondta:

  @Hujber Tünde: hírességeket lájkolhatsz, bort is ihatsz. Van különbség a mattrészeg és az 1 pohár bort fogyasztó között 🙂 A HR-eseket sem állítjuk be szuperembereknek, de te vajon felvennél-e olyan dolgozót, akinél a munka szabotálása divat? Azonfelül nem leszel unalmas és sótlan, ha nem részegenhányós képeket teszel ki magadról 🙂 Sőt, akinek a szadomazo szex a hobbija, azt is kiteheti a Facebookra, csak nem lesz jó hatása a karrierjére. Pedig semmi köze nincs hozzá senkinek – pont ezért ne is publikálja.

  És fentiek igazak a HR-esekre is, ők is szoktak állást keresni ugye. Vicces módon viszont ők ritkábban kutakodnak a Facebookon, bizony, azt a leendő kollégák, főnökök szokták.

 192. Hujber Tünde
  mondta:

  Jobangel, azon túl, hogy alapvetően igazad van, azért ne essünk át a ló túloldalára se. Nem akarok olyan cégnél dolgozni, ahol tilos a humoros megnyilvánulás („már megint hétfő”), ahol elvárják, hogy a szabadidőmben se igyak meg egy pohár bort, s főleg nem készülhet róla kép, mert akkor már tuti részeges vagyok, ahol nem lájkolhatok hírességeket, mert akkor tuti felszínes vagyok.

  Azért a HR-eseket se állítsuk be úgy, mintha szuperemberek lennének, akiknél nincsenek vicces mémek megosztva, mert humoruk sincs; akik csupa akadémiai székfoglalót kommentelnek egy-egy poszt alá, és akik még a szülinapjukat is hivatali öltözetben ünneplik málnaszörppel. Ők is emberek – de én is az vagyok. 🙂

  Amit most te (illetve a HR szakma) javasol az az, hogy legyünk tökéletesen egyforma, unalmas, sótlan, magánélet és magánvélemény nélküli emberek, mert abból biztosan nem lehet baj, és ha mázlink van, akkor talán még az állást is megkapjuk.

  Nem élhetjük életünk minden pillanatát úgy, hogy azon aggódjunk, hogy ha én most posztot írok erről a pillanatról, akkor vajon melyik HR-esnek nem fog tetszeni. Mindez persze nem azt jelenti, hogy hajrá, posztoljon mindenki hányós képet. Hányós képet ne a HR-esek miatt ne posztoljunk, hanem azért ne, mert gusztustalan. 😀

 193. pippa2011
  mondta:

  Ami még abszolút félrevezető, amikor tök értelmes-értékes, többdiplomás, nyelvet beszélő ismerőseim, akikért a kezem is tűzbe tenném, követnek v. lájkolnak buta, pökhendi, halál unszimpatikus celebeket. Az egyik pl. üzleti kapcsolatban van az egyikkel, akitől legjobban kiráz a hideg, ezért oda-vissza megy a lájk.
  Ha csak a „követett” személyek alapján ítélném meg őket, hát hamar kiesnének az én rostámból.

 194. BircaHang Média szerkesztősége
  mondta:

  Igen, kb. ez van.