Katás vállalkozóból álláskereső?

Katás vállalkozóból álláskereső?

A politikai vonulatot kihagynám az írásomból, mert nem épp angyali a véleményem… Én magam nem vagyok érintett, csak elképedve nézem a történéseket, viszont érintettségem hiányának okán tudok objektív maradni. Ezt kihasználva hátha segíthetek alább.

Mi lesz most velük?

A katás vállalkozók jórésze nem tehet mást, mint más vállalkozási forma után néz, mert olyan tevékenységet végez, amire nem lehet munkaviszonyt létrehozni.

De van egy réteg, aki anno a régi típusú beosztotti lét elől menekülve lett vállalkozó, egy valamihez nagyon ért, feketeöves szakértője a témának. Ezt a tudást eladta sok vállalatnak, projektalapon és ennek most vége. Számukra lehet opció, hogy ugyanezen a szakterületen újra körülnéznek a munkaerőpiacon, mert a Covid, a home office, a munkaerőhiány sokat változtatott azon a világon, ami még akár 3-4 éve is létezett.

Katás vállalkozóból álláskereső? Könnyű, mert:

Az álláskeresés számukra jóval könnyebb lehet, mint elsőre gondoljuk, mert ami a munkaerőpiacnak kell, az nekik biztosan van:

 • Friss és mély szaktudás, ebből hiány van a munkaerőpiacon. Rengeteg szakértői pozíció van nyitottan, tárt karokkal várnak a jó munkáltatók
 • Kapacitás – azonnal tudsz kezdeni akár, de reálisan majd szeptemberben fogsz kezdeni, addig még tudsz számlázni
 • Tulajdonosi szemlélet
 • Új szakmai innovációk, ötletek, mert csak így maradhattál talpon
 • Mindent megoldani képes hozzáállás, „can-do” attitűd, ha multisan fogalmazunk, és direkt nem problémamegoldást írok, mert nemcsak problémát kell megoldani, szerencsére több a feladat, mint a probléma.
 • Az ügyfelekkel való türelmes egyeztetésekkel jó rutint szereztél a céges környezetben való mozgáshoz: tudsz jól kérdezni, tudsz priorizálni, tudsz fókuszálni. Fontos készségek ezek.

Nehéz, mert:

 • Úgy érzed, elveszted a szabadságod egy beosztotti léttel. Ez nem biztos, mert nagyon sokat változott már a munkáltatók hozzáállása a munkavállalókhoz. Rugalmasak, figyelnek az igényeidre, meg akarnak tartani hosszútávon egy jó szakembert. Így fognak bánni veled.
 • A veszteség fájdalma: kibaltáztak veled, nagyon, és ez dühöt, elkeseredettséget hoz. Megértem, és nem vitathatom. Ettől kényszerpályának érzed az álláskeresést, de én azt javaslom: egy lehetséges opcióként tekints rá. Hátha megtetszik valami…
 • Alkalmazkodni kell olyan körülményekhez, amiktől már elszoktál: céges szabályzatok, hierachia, folyamatok stb. De lehet, hogy olyan pozícióba kerülsz, ahonnan ezeket te találhatod ki – ezesetben lehetőség, és nem kényelmetlenség.

Próbáld meg, mert mit veszíthetsz?

 • A szabadúszó szabadságérzetét valóban elveszíted, de a beosztotti lét sem rabság manapság.
 • Jövedelmi szintet érdemes újragondolni: lehet, hogy pont ugyanazt a nettót megkaphatod már munkavállalóként is, amit katásként kerestél.
 • A beosztotti lét kényelmével is számolj: nem kell többé ügyfelet vadásznod, fókuszálhatsz 100%-ban a szakértői munkádra.
 • Új szakmai kapcsolatokat szerzel, ami ki tudja, hol lesz még jó…

Élhetsz szabadúszó életet beosztottként?

Sok cégnél szinte igen. Home office, képzések, kötetlen munkaidő, munka-magánélet egyensúlya. Igen, lesz egy főnököd – valószínűleg szabadúszóként is volt, csak ügyfélnek hívtad. A munkaidő is tud előnyös lenni: eddig is rengeteget dolgoztál, lehet, hogy most kicsit jobban tudsz majd gazdálkodni az időddel.

Beosztottként jóval kevesebb kockázatod lesz, mint vállalkozóként. Lehet, hogy ilyen viharos gazdasági környezetben ez most előny.

Némi gyakorlati segítség

Szakértői tudásod, készségeid megmutatására ez egy alkalmas önéletrajz-minta.

Ha eddig projektalapon dolgoztál, a projektvezetői önéletrajzmintám jó alapot adhat a sajátod megalkotására.

Írhatsz portfóliót, bővebben itt írtam róla, ill. itt egy élő példa rá.

A motivációs leveled lehet teljesen őszinte: szereted ezt a szakterületet, jó is vagy benne, tetszene egy ilyen feladat cégnél is, mert vállalkozóként nem tudod folytatni. Nem lesz munkáltató, aki ne értené ezt.

—————

Egyáltalán nem gondolom, hogy ami történt a katásokkal az jó vagy előremutató lenne, és a szabadúszás-szerű munkavállalói modellben hiszek a kreatív, menedzseri és specialista munkáknál. Na de a reziliencia, alkalmazkodóképesség is fontos, és most épp ezt kell elővenni a készségtárunkból.

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg! Egyetértesz? Vitakoznál? Hozzáfűznél valamit? Várom szeretettel a kommented! 

 Ha te is szeretnél egy olyan munkahelyet, ami neked jó, válogass tematikus szolgáltatásaimból, vezetőként nézd meg a vezetői portfólióban rejlő lehetőségeket!

 További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

 

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Van kiút
  mondta:

  Szerencsére akad még egy lehetőség: Irány külföld! Én megléptem. Nem bántam meg. Görcsbe rándul a gyomrom, ha eszembe jutnak a magyar munkahelyeim.
  Többször olvastam arról, mennyire sokat változtattak mostanában a magyar cégek a munkaerő megtartásáért. Nosza, beszéltem egy pár céggel. A felszín alatt semmi se változott! A magyar cégek továbbra se munkaerőt, hanem kizsákmányolható rabszolgákat akarnak. Csupán a saját mércéjükkel mérve lettek emberibbek. Sokat adva a látszatra.
  Ismerek olyat aki a KATA megszűnése miatt most külföldön keres állást. Ja, a szakmájában nincs párja. Ha ő elmegy, akkor a szaktudása érezhetően hiányozni fog az országban.

 2. Bambanő
  mondta:

  Az alapvető probléma az, hogy bármilyen irányba mozdul a katás, a költségek nőni fognak. Azt pedig egyetlen vállalatnál sem lehet elintézni, hogy év közben jelentősen módosítsanak a pénzügyi terveken.
  Tehát a katásból nem lesz alkalmazott, mert bértömeg gazdálkodás van, azt pedig évfordulóval lehet változtatni.
  A katás nem tud normálisan átmenni átalányadózónak sem, mert ha nem emel díjat, nem fogja tudni kitermelni az adóját se. Díjat emelni meg nem tud, mert év közben költséggazdálkodás van.

  Tehát bárki bármit mond, az egy tény, hogy év közben egyik napról a másikra ilyen változást behozni az fekete öves görénység.

  1. jobangel
   mondta:

   Abban egyetértünk, hogy görénység – bár én inkább arra tippelek, hogy előbb tudatlanság volt. A nagyeszűeknek nem volt meg az „adóév”, mint törvény által használt kritérium. Olyat még nem hallottunk, hogy azt mondták volna, hogy „hú, bocsi, tévedtünk, akkor átgondoljuk újra”. Akkor inkább görénység. És abban is egyetértünk, hogy bármely más vállalkozási formában nőni fognak a kiadásai… Az, hogy katás találjon beosztotti állást, viszont nem lehetetlen, a most nyitott pozíciókra már biztosan megvan a büdzsé, így a bértömeg-gazdálkodás ezt nem lehetetleníti el.

 3. bocs, épp ma hallottam:

  na, majd jönnek csőstől a katások, mert derogál nekik fizetni. bezzeg én eddig is fizettem a szuperbruttót, a munkavállalóim adóznak. mint mikor kirúgják a közszolgákat, azok is ácsingóztak a versenyszférába a semmi tudásukkal.
  a hr-esek ki fogják őket szórni.

  1. jobangel
   mondta:

   Sajnos, rosszindulatú emberek mindenhol vannak, de nem velük kell foglalkozni. Nemcsak azt kell nézni, mit mond, hanem azt is, ki mondja…

  2. F. Pignon
   mondta:

   Igen, ilyenkor mindenki, aki nem járt pórul, hirtelen a becsület és a tisztesség mintaképe. A valóságban meg az „alapbér” és „pótlékok” meg a cafeteria és SZÉP-kártya országa vagyunk.
   Aki nem érti, ezzel mi a baj: a „juttatás” egy épkézláb országban tényleg az. Nem csak trükköznek vele. A munkabér éhbérnek se elég „Lehetőség túlórára”-isztánban.

   Ami engem érdekel: vajon a vidéket mennyire fogja visszavetni az, hogy kinyírják a vállalkozói réteget, akikben a vállalati világgal ellentétben tényleg volt innovációs képesség és hajlandóság, naprakész szakértelem…?

   1. jobangel
    mondta:

    Ehh, amikor szidja a katás villanyszerelőt, de vajon hányszor kért áfás számlát bármiről is? A sok becsület szobra… Azért az örök élmény nekem, amikor valaki bejelentkezett hozzám, írtam a szokásos üdvözlő szöveget, benne, hogy küldöm a díjbekérőt, átutalás után időpontegyeztetés, a konzultáció végén adom a számlát. Hogyaszongya, ő inkább lemondaná, mert olyan lúzertől nem akar tanácsot, aki kérés nélkül számlát ad, ő nem fog még ezért is adózni… Ja, alanyi áfamentes adószámos magánszemély vagyok, azaz nem fizetett volna áfát, de örülök, hogy visszalépett, mert ilyen embernek nehéz lett volna megfogadható tanácsot adnom a transzparens, együttműködő, szabálykövető módon működésről…

   2. jobangel
    mondta:

    A vidékért pedig vidéki származásúként magam is aggódom… A vállalkozói réteg nem lesz kinyírva, hanem jön a „számlát adjak?” és a „felét zsebbe” világ, akinek van gyomra hozzá. Akinek nincs, az kénytelen lesz feladni a vállalkozását és egy ilyennek fog dolgozni 🙁