Túlképzett, 45 feletti, gyakorlat nélküli pályakezdő – velük mi lesz?

Túlképzett, 45 feletti, gyakorlat nélküli pályakezdő – velük mi lesz?

A témajavaslatot és ezt a linket egy olvasóm küldte nemrég. A linkelt cikk szépen összegyűjtötte az álláskeresők legégetőbb kérdéseit, át is vette minden komolyabb portál. Választ viszont nem adott a felvetett problémákra, ahogy ez oly’ gyakran megesik ilyen cikkek esetén. Kétségbeesett lépések álláskeresőktől, mint letagadott diploma, letagadott család, életkori problémák. Jó, hogy erről cikkezünk, de megoldást is kellene rájuk adni. A legnagyobb baj, hogy a cikk addig jut, hogy az álláskeresők trükkökre kíváncsiak, el akarják rejteni a szerintük hátrányos tulajdonságukat. Néha ez a megoldás, de azért vannak más lehetőségek is.

Túlképzettség

Az én univerzumomban túlképzettség miatt jelentkezőt nem utasítanak el, mert nem látszik az álláspályázatán, hogy túlképzett. Mert az önéletrajzot mindig az álláshirdetésben megadott igényekre kell szabni! Az önéletrajzból maradjon ki a diploma, ha azt nem kérik, és képzettségénél alacsonyabb szintű munkára pályázik a jelölt. A munkáltató kapja azt egy álláspályázatban, állásinterjún, amit kért. Így ugyan egy alacsonyabb képzettséget igénylő álláshoz, de legalább bevételhez juthat a jelölt, ez tehát megoldás. Félmegoldás.

Innentől két út áll a jelölt előtt: vagy az így szerzett munka mellett keres állást a diplomájának megfelelő szinten, vagy a cégen belül kezdi el magát menedzselni. Ez főleg nagy cégeknél sikerülhet, ahol van előrelépési lehetőség, vagy a cégben rejtett fejlődési potenciál. Gyakorlati példám erre egy raktári munkás, akiről kiderült, hogy a termékekhez nem csak a dobozolás szintjén ért… Letöltötte a próbaidőt, majd a cég tulajdonosával beszélt arról, hogy mi lenne, ha e termékekkel online is kereskedne a cég? Letett hozzá egy jól kidolgozott üzleti tervet is, ha már közgazdásszá minősítette az egyik diplomája. Cégtulaj meggyőzve, csinálhatott egy üzletágat belőle, ami azóta is sikeres. Persze, őt is megpróbálták akadályozni, mondták a kollégák, hogy a cégtulajhoz nem lehet csakúgy bemenni, meg pont egy raktári munkás a koszos ruhájában, hát mit képzel? Azt képzelte, hogy tud a cégnek értéket teremteni, és meg is tudja mutatni, hogyan. Neki lett igaza.

Van 3. lehetőség is, de ezt senkinek sem ajánlom: ha az elhelyezkedésével jelöltünk beleragad abba a pozícióba, amit a letagadott diplomával szerzett, abból jó nem fog kisülni.

Letagadott gyermek

Ezzel nem értek egyet. Senki sem várja el, hogy a jelöltnek ne legyen családja. Egy gyermekesnek meg kell tudnia mutatni, hogy a gyermek nem akadályozza a munkája elvégzésében. Pl. tud otthonról is dolgozni, ha úgy alakul, vagy éppen rá tudja bízni másra a beteg gyermek ellátását. Ha erre rákérdeznek állásinterjún, a legjobb válasz, hogy „családon belül megoldom”.

Pályakezdő gyakorlat nélkül

Az egyik legkeményebb küzdelmem a pályakezdő jelöltekkel, hogy elfelejtsék végre a „nincs gyakorlatom” siránkozást. Ezernyi kérdésem után csak eljutunk oda mindegyikükkel, hogy mi köti őket ahhoz a szakterülethez, amit 3-4-5 éven keresztül tanultak a főiskolán/egyetemen. Az nem létezik, hogy csak a tankönyvekben látta a szakmát. Szakmai gyakorlatot biztos végzett, azt már be is lehet írni, részletesen. Többnyire kiderül, hogy jaaa, hát nyári munkában is dolgozott kicsit a szakma közelében, látott ilyenolyan eszközöket, elvégzett ilyenolyan feladatokat és tulajdonképpen abban nőtt fel, mert már a szülei is ezzel foglalkoztak. Ez mind gyakorlatnak minősül…

Bejelentetlen munka

A leendő munkáltatódnak semmi köze hozzá, hogy előzőleg milyen jogi keretek közt (vagy azok nélkül) alkalmaztak – sőt, nem is érdekli. A munkavégzésben szerzett tapasztalat érdekli. Mit dolgoztál, milyen eszközökkel, hogyan, mit tanultál ott, kikkel álltál kapcsolatban stb. Az nem, hogy milyen munkaszerződésed volt, ha egyáltalán volt. Állásinterjún sem kell erről beszélni, ha referenciát kérnek, akkor is el lehet mondani, hogy XY volt a főnököd, közvetlen kollégád, keressék őt. Tőle megint nem a volt munkaszerződésed létét/nemlétét fogják kérdezni.

Hosszútávú munkanélküliség

Mint már említettem, a munkanélküliség nem egy szégyenteljes állapot, hanem egy makrogazdasági törvényszerűség, ami együttjár a gazdaságunk szerkezetével. Így aztán titkolni sem kell feltétlenül. A tartós munkanélküliség legfőbb hátránya a leendő munkáltató szemében az, hogy a keresett témában nem aktív a jelölt. Ezt úgy lehet ellensúlyozni, hogy már a motivációs levélbe is beírod, lépést tartasz a szakmával, folyamatosan tanulsz, olvasol a témában. A CV réseit lehet kitölteni, elfedni, de néha az őszinteség segít: ha beírod, hogy a munkanélküli időszakod alatt is csináltál valamit, az is jó lesz. Ha ezt mégsem tartod jó ötletnek, és titkolnád munkanélküli státuszod, a mostanában divattá válni készülő önéletrajz-forma lesz a megoldás: ebben nem kronológiai sorrendben, dátumokkal sorolod fel a munkahelyeket, hanem szakmai témák, beosztások mentén írod le, mihez is értesz valójában, miben vannak tapasztaltaid, esetleg hány év tapasztalatod van. Egy másik fejezetben pedig felsorolod egymás alatt a munkahelyeidet. Ezzel a rések problémáját meg is oldottad.

A munkanélküliek legnagyobb előnye, hogy azonnal munkába tudnak állni. Ezenfelül az állam is támogatja az elhelyezkedésüket járulékkedvezmények formájában. Ezeket is érdemes megemlíteni a motlevélben.

Végezetül van egyes fejekben olyan kényszerképzet, hogy a munkanélküli azért munkanélküli, mert lusta dolgozni. Velük nincs dolgunk, az empátia nem tanítható.

Életkor

Az életkor jelentőségét az álláskeresők sokkal jobban eldramatizálják, mint amennyire valójában aggódni kellene miatta. Sajnos kényelmes elhinni, hogy nincs mit tenni, elmúlt x éves, emiatt nem lesz állása. Sőt, egymást hergelik az álláskeresők e témában, sok kárt okozva saját maguknak. Valójában bármelyik korosztályról meg lehet magyarázni, miért nem felel meg egy adott feladatra, és az ellenkezőjét is. Pedig az életkor olyan tulajdonság, ami a munkáltatónak önmagában se nem érték, se nem hátrány. Ráadásul amíg egy 45 éves munkavállalónak biztosan van 20 éve a nyugdíjig, egy cég sem tudja, hol lesz 20 év múlva.

Az életkor alapú diszkrimináció leginkább rossz tapasztalatokon alapul. Ezerszer olvashatunk fórumokon, blogkommentekben a „huszonéves HR-es”-ekről mindenfajta pejoratív kontextusban, nyilvánvalóan nem huszonévesektől. Ha a „huszonéves HR-es” azt tapasztalja, hogy az 50 éves jelölt nem találja meg vele a hangot, akkor abból nem lesz állás. Ha az 50 éves úgy lép fel egy szakmai állásinterjún, hogy ő aztán mindent nagyon tud, mert sokéves tapasztalat stb., az lehet, hogy a 35 éves vezetőnek sok lesz, és inkább keres egy jól irányítható 30 éves jelöltet, minthogy felvállalja az állandó konfliktust.

A megoldás itt két részből áll: először is soha ne írjon senki születési évet az önéletrajzába, lehetőleg más dátumot se nagyon. Másodszor, ha már eljutott állásinterjúra, akkor az interjúztató féllel lesz szíves a megfelelő hangnemet megtalálni – annak életkorától függetlenül –, mert nem csak a saját, de a teljes korosztálya esélyeit is rombolhatja, ha ez nem sikerül.

Továbbképzés, de merre?

A pályaelhagyók kérdéseire a szakemberek egyöntetű válasza, hogy interneten érdemes utánajárni a legkeresettebb szakmáknak és ez alapján kell tovább képezni magukat. – írja a cikk.

A cikk vagy elnagyolt, vagy tényleg ezt tanácsolták a „szakemberek”, mindkét esetben rossz utat mutatnak. Mert egyáltalán nem biztos, hogy a legkeresettebb szakmában kell továbbképeznünk magunkat. Hiába derül ki egy szakmáról, hogy az lenne a legkeresettebb, az akkor sem való mindenkinek, nem is érdemes mindenkinek azt tanulnia. Ráadásul ami most keresett, egyáltalán nem biztos, hogy 3 év múlva is keresett lesz, és egy OKJ-s tanfolyam általában 2 év… Sőt, Magyarországon belül régiós szinten is változó, milyen szakemberre van igény.

Az egyéni érdeklődési területek mentén, a régiós igények figyelembevételével kell megkeresni, mivel tudna boldogulni az adott egyén munkaerőpiacon. Egy cukrászból nem feltétlenül kell CNC esztergályost képezni, és ugyan nagy a kereslet ápolókra is, elhivatottság nélkül hiába képezi magát annak bárki. Sem ő, sem a később kezei közé került betegek nem járnak jól – így aztán a társadalom egésze sem.

—-

A legfontosabb tanulság, hogy ne azt keresd, miért is nem fogsz állást kapni, mik a hátrányaid a munkaerőpiacon. Ha az előnyeidre koncentrálsz, az reményt ad, sikerre visz.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. László Vermes
  mondta:

  „túlképzett 45 feletti munkaválló”

  Ebbe az országba 45éves kor felett már nem kapkodnak az ember után,sőt.
  Ha meg valaki mondjuk ötven felett vesziti el az állását és mondjuk hátrányos helyzetű(hozzáteszem a többség az sajnos ilyen) például magyarországon vidéken vagy kisvárosban(nem budapesti nem agglomerációbeli) él ahol gyakorlatilag semmi munkalehetőség nincs annak ott van még esetleg opcióként külföld ,vagy az országon belüli elvándorlás ,de annak meg mi értelme van hogy az ember aprópénzért leéli az élete hátralévő részét egy munkasszállón az ország másik felében nem igaz..!?

  „az empátia nemtanitható” !

  Itt nem az empétiáról meg a pénzről van szó.
  Ja hogy a többség nem akar műszakban,folytonos váltóban meg 12-24 ben meg ilyen mindeféle elbaszott műszakokban dolgozni amibe a mai elbaszott globális világunk az emberiség nagyrészét belekényszerítik??

  Meg tudom érteni…

 2. Ayesha (törölt)
  mondta:

  @Pityerke: már régi ez a bejegyzés, most olvastam el, de nem akartam ezt szó nélkül hagyni! Itt vagyok pl én, mint példa, vagy a párom, akik már fordultunk Jobangelhez. 30 múltam. És NEM hamisított az önéletrajzom, hanem szebb formába öntött, át van strukturálva. A tartalom lényege abszolút nem változott, viszont valóban segített az állásváltásban a megváltozott forma.

 3. Tréfarépa367
  mondta:

  Azért ezt az egész dolgot nem ártana a gyökereitől átgondolni. Lehet itt tök jó tippeket adni, de ha egy pozícióra 25-en jelentkeznek, akkor 24 így is úgy is pofára esik. A rendszer rossz, ha csak mellébeszéléssel, színészkedéssel, trükkökkel lehet egy állást elnyerni.
  Azt gondolom, az ember azzal tehet a munkanélküliség ellen, ha magyar árut/szolgáltatást vesz, ha teheti. Vagy legalább olyant, amiben a legtöbb a magyar hozzáadott érték.
  A másik, hogy ha kifizette a tartozásait, akkor költ, vagy vállalkozóként beruház.
  A mindenkori kormánynak pedig elsősorban 2 dolgot kéne tennie ez ügyben. Az alsó 30% adókulcsát levinni, hogy a cégek merjenek tömegesen felvenni embereket.
  A feketemunkát pedig tűzzel vassal irtani.

 4. fidesz = házmesterek pártja
  mondta:

  @jobangel: igen, tapasztalat. Az ismerettségi körömből a 40 fölöttiek kb. 10%-a tudott elhelyezkedni, míg a 30 alattiak 90%-a. IT.
  Elég egyértelmű, hogy negyven felett a legtöbb helyen, mintha nem is léteznél.
  De átlapozva a blogodat, neked kb. ugyanannyi tapasztalatod lehet e téren, mint nekem.

 5. jobangel
  mondta:

  @fidesz = népirtó csőcselék: Tapasztalat? Hány 40 fölötti ember CV-jét láttad a saját szemmeddel, amint kukában landol? Valószínűleg egyet sem. Tehát nem tapasztalat, csak valamiért elterjedt ez a városi legenda. Azt látod, hogy 40 év fölött nehéz elhelyezkedni, ez igaz. De bármely más korosztálynak is, ez nem a 40-esek hátránya.

  A 20-as azért nem jó, mert komolytalan, fiatal, a 30-as, mert családja van, a 40-es mert öreg, az 50-es, mert nem tud alkalmazkodni. Minden korosztályra kitaláltak valami általánosan lealacsonyító jelzőt, azaz teljesen mindegy, milyen életkorban vagyunk. A poén az, hogy emellett minden korosztályból találunk munkavállalót, tehát pont a tapasztalat nem igazolja a pletykát. Ami azért örömteli.

 6. fidesz = házmesterek pártja
  mondta:

  Véletlenül tévedtem ide, de ezt:

  „Életkor

  Az életkor jelentőségét az álláskeresők sokkal jobban eldramatizálják, mint amennyire valójában aggódni kellene miatta.

  nem tudom szó nélkül hagyni. Ez egy ordas hazugság!
  Bizonyos szakmákban nincs nagy jelentősége, de a legtöbb munkahelyen a negyven felettiek jelentkezését automatikusan hajítják a kukába. Mondhatni, tapasztalat.

 7. jobangel
  mondta:

  @levendulabandi: Arról szól ez a blog, hogy mit tehetnek az egyének saját magukért…

 8. levendulabandi
  mondta:

  @jobangel: És az egyén mit tehet? Álljon addig XY vállalat bejárata előtt tüntetve, míg fel nem veszik? képzeld el, ha a 2 millió (hivatalosan közel 700ezer már!) állástalan mind lecövekelne egy cég elé, h ott szeretne dolgozni. Gondold el, h Gizikét felveszik végre vhova (mert mondjuk már jó a cvje), de helyette máshol 3 ember kerül az utcára, mert annál a cégnél meg leépítés van. Az egyén mit oldott meg?

 9. Névtelen
  mondta:

  @jobangel: Arra gondoltam, hogy az állam feladata lenne megteremteni a szükséges jogi és gazdasági hátteret ahhoz, hogy jöjjenek a befektetők és vállalkozni tudjanak az emberek is. Lehet, hogy ezt rosszul látom. Mondjuk maga a rendszer is rossz, 3(?) millió tart el hét millió embert. De akkor legalább ne basznák szét még jobban a semmi gazdaságunkat és taszítanák még mélyebbre az embereket…

 10. jobangel
  mondta:

  @Philosoraptor: Állambácsitól megoldást várni egy letűnt kor emléke. A problémáit mindenkinek magának, egyéni szinten kell elkezdenie megoldani. Aki állambácsira vár, az lesz tartós munkanélküli, majd megkapja a megoldást állambácsitól közmunka képében.

 11. Névtelen
  mondta:

  @jobangel: A megoldás állambácsi feladata lenne, nem a cikkíróé.

 12. jobangel
  mondta:

  @levendulabandi: Megint egy cikk, ami semmilyen megoldást nem kínál…

 13. karnak
  mondta:

  @levendulabandi: de ahogy irtam, a mostani sem tartalmaz mindent, illetve ha olyan helyre jelentkeznék mint ezek, vagy egy mekibe, akkor egyértelműen hazudnek.

 14. levendulabandi
  mondta:

  @karnak: Ha ismerős vett fel, akkor más. Ez esetben megint mindegy mi szerepel a Cv-ben. 🙂

 15. karnak
  mondta:

  @levendulabandi: ismerősnek volt büféje, ő persze tudta, de a többiek nem, a volt beosztottam meg gazdaségi igazgató lett vhol, ő meg segített a masik helyen, ugyanaz a helyzet.

  ha kellett volna, természetesen hazudok.:)

  a mostani alap cv-m is olyan, hogy ki van hagyva belőle x dolog (felügyelőbizottsági tagság régebben, egy ügyvezetői (stróman, irreleváns) pozíció, stb).
  senkit sem érdekel, túl sok, ha olyan helyre mennék, amire úgy általában cv-vel lehet jelentkezni.

 16. levendulabandi
  mondta:

  @karnak: ” senki se tudta mit csinaltam elotte”

  Hazudtál a Cv-dben? 🙂

 17. karnak
  mondta:

  @karnak: kieg: nem csak a penz kellett hanem a valamit teves is, mert h segitettem ismerosoknek alkalmankent penzugyi / jogi kerdesekben, megirtam szivessegbol egy-egy kozbeszerzest, stbstb annyira lenullazott agyilag hogy a barmit csinalni is jobb volt.

  es nem azt mondom egy szoval sem h ettol en valami nagy ember vagyok vagy masnak is ezt kene tennie, csak egy pelda egy adott helyzetre amit jol ismerek.

  egy normalis vilagban nem kene bufeznie az ismeroseidnek, meg nekem sem kellett volna tengeni-lengeni tulkepzettseg miatt egy evig.

 18. karnak
  mondta:

  @levendulabandi: ez igy van, en is ismerek,de en pl egy ev keresest kovetoen 5 ev felsovezetesi tapasztalattal (cegvezeto-tulaj) utan elmentem bufebe dolgozni fel evig, meg kb bolti eladokent dolgozni, senki se tudta mit csinaltam elotte (hogy 20-40 alkalmazottam volt 1 evvel azelott egy mrd-os ceggel), de kellett a penz.

  van aki megteszi, van aki nem.

 19. Leonine
  mondta:

  @Pityerke: én diplomás állásokat keresek, ezért nincs mit elhallgatnom az önéletrajzomban, de ha olyat keresnék, ami alacsonyabb végzettséget igényel, egyszerűen kicserélném az önéletrajzomban a „Végzettségek” feliratot „Releváns végzettségek” feliratra, alá pedig a diplomám helyett az érettségimet írnám, ami a mostani változatban egyébként nem is szerepel. Ez mégis miféle „okirathamisítás”? Rólam szól, nincs benne hazugság, egyszerűen csak nincs benne fölösleges sallang.

  Tegyük fel, hogy valakinek van egy diplomája, mellette pedig egy forint- és valutapénztárosi vizsgája, illetve egy OKJ-s virágkötő képesítése. Jelentkezik egy bankba dolgozni, mégis miért tüntetné fel, hogy kedvtelésből megszerezte a virágkötői képesítést? 10 év múlva viszont úgy érzi, elege van a banki szakmából, és inkább a hobbijával, a virágkötészettel foglalkozik a továbbiakban. Szerinted érdekelni fog bárkit is, hogy neki diplomája és valutapénztárosi vizsgája van? Persze, hogy nem, így bele sem írja, helyette feltünteti, hogy érettségije és virágkötői vizsgája van. Ha ügyes, fel fogják venni. És nem hamisított okiratot, egyszerűen csak a lényeget szerepeltette benne.

 20. Névtelen
  mondta:

  @levendulabandi: De az a lényeg, hogy a protekció nem számít. 😉

 21. levendulabandi
  mondta:

  @karnak: „ha pm osztályvezető volt valaki vagy miniszter és közgazdász doktor, akkor meg valszeg nem fog tescoban pakolni amugy sem, talál valamit.”

  Én ismerek olyant, nem egyet, akik jogász doktor volt önkormányzatnál, vagy miniszteriális szervnél, vezetők voltak, és nem tudtak évekig elhelyezkedni, sőt, van, aki most sem. Pályáznak, nyelvtudásuk is van-és semmi. Régi kapcsolataik sem tudnak segíteni, mivel az illető se nem elvtárs, se nem polgártárs.

 22. karnak
  mondta:

  @Pityerke: magánokirat? a cv? miota?
  ha jogaszkodsz, legalabb a tenyek zavarnanak:)

 23. karnak
  mondta:

  @levendulabandi:
  belekotyogok:
  nyilván egy dr címet nem lehet letagadni, egy sales munkára 2 diplomát igen, vagy ha annyira nincs pénze, hogy árufeltöltőnek jelentkezik, akkor sajna hazudni kell.
  a posztnak pont az volt a lényege, hogy ez átmeneti megoldás, vagy közben keres olyat ahova passzol, vagy próbál előremenni ott, inkább az előbbi.
  a megoldás nyilván ésszerű keretek között értelmezhető, nem hiszem h van értelme kukacoskodni.
  ha pm osztályvezető volt valaki vagy miniszter és közgazdász doktor, akkor meg valszeg nem fog tescoban pakolni amugy sem, talál valamit.

  ha 45 vagy akkor nem hivnak be interjura ha 25 evest keresnek baszni, hiszen az ilyen jellemzoen expresszben megjelölt hirdetesekben „mindenre nyitott” jelentkezoket keresnek egész alakos képekkel, valszeg a cv-ből azért a 20 év különbség lejön.

 24. Névtelen
  mondta:

  @klarky: Minden tiszteletem Jobangelé, de az előző bejegyzésben már elmagyarázta nekem, hogy a protekcióval nem érdemes foglalkozni, az nem számít. Annyiban igaza van, hogy ennek a ténynek az ismeretétől nem lesz még több állásinterjúd. Csak az a baj, hogy ebben az országban egyre kevesebb a munkahely, a munkáltatói elvárások meg az egekben, és így igen is fontos, hogy bizony sok helyre csak ismerős által lehet bekerülni.

 25. Pityerke
  mondta:

  Bandi: Egyrészt jár. Főként, ha már sok ilyen tapasztalata volt, és nemcsak a saját ügye érdekli, hanem valóban változást akar, nem azt, hogy mások váltsák meg neki a világot. Másrészt nincs hosszú pereskedés, a feljelentést követő 60 napon belül általában lezárul az ügy. Az EBH nem sóhivatal.

 26. levendulabandi
  mondta:

  @Pityerke: Az ember nem jár diktafonnal a zsebében, különösen, ha nem számít rá, h ilyen elhangzik. Megbüntetik a céget, hosszú per után, de attól az illetőnek nem lesz állása. Persze oké, ha mindenki diktafonnal járna a zsebében és folyton büntetnék a cégeket, akkor előbb-utóbb észbe kapnának.

 27. Pityerke
  mondta:

  levendulabandi: viszont az EBH és a bíróság is elfogadja a titkos magnófelvételt. Tehát ha valaki nemcsak önmagával törődik, bizony, nagyon megbüntettetheti a céget korosztályi diszkriminációért, amire számos példa is van.

 28. levendulabandi
  mondta:

  @klarky: havernak az alábbi CV-i vannak: Amerikai típusú, Europass, Pintér karriertanácsadó féle keretben kiemelős, linkendin típusú gyűjteményes, dátum nélküli (amiről jobangel fentebb írt),PPt formátumú színes, kreatív QR kóddal ellátott, röviditett amerikai, amiben csak 1 diploma, egy nyelv szerepel, minden más tanulmány, nyelv kihagyva, és egy modern formájú amerikai is…és mindebből még 2 nyelven.
  A tapasztalat, h leginkább a sima amerikaira hívják be, hr-es mindig megdicséri, h szép, tömör, átlátható a cvje…tehát azzal nincs gondja. A teszteken jól szerepel (szakmai, nyelvi), aztán vagy nem töltik be az állást, vagy ismerős kerül oda (utólag kiderült), vagy a szemébe mondják, h öreg (persze lehetne jelentgetni az EBHnál, de úgysincs rá tanú, kettesben hangzik el..)

 29. jobangel
  mondta:

  @levendulabandi: Igen, gmailes címmel, mindenféle HR-szakma nélkül. Általában nem adják ki, maguk hirdetnek, mert valamirevaló toborzócég elhajtja őket.

 30. levendulabandi
  mondta:

  @klarky: Minden szavaddal egyetértek! Nem mondom, h a CV nem kell. Egy jó CV. De nemcsak azon múlik. Sajnos. Azzal egyetértek, h ne legyen benne helyesírási, formai hiba,pucér fotó, gusztustalan emilcím, de ragozni nem nagyon lehet, mert Név, fotó, elérhetőség, személyes adatok, sulik, munkahelyek, számgép ismeret, nyelvtudás, esetleg egyéb (hobbi, tanfolyam, publikációk), arról nem is beszélve, h pl. bankoknál nem is te írsz Cv-t hanem számgéppel kell kitöltened mindent.Tehát eleve mindenkié sablon lesz.

 31. levendulabandi
  mondta:

  @jobangel: 3. „de ki van adva a főnök által, h a titkárnői állásra csak 25 éves korig akar hölgyet” — Ilyet még nem láttam „kiadva”-akkor egy korhatáros hirdetés, de sok ilyent találsz:

  Szájról-Szájra
  Allee bevásárlóközpontban lévő cipőüzletbe keresünk dekoratív megjelenésű, kereskedelmi végzettséggel, tapasztalattal, jó eladói érzékkel rendelkező, megbízható, 20 és 40 év közötti hölgyet. Jelentkezés: rekasonoro@gmail.com
  Tetszik · · Megosztás · 22 · 8 perce ·

 32. klarky
  mondta:

  @Pityerke: Köszönöm szépen! 🙂

  És bocsi, h neked írtam a küldésre vonatkozó részt, félre kattintottam akkor. Bocsi még egyszer!

  Amúgy nem küldöm a jobangelnek sem a CV-t, mert nem látom az adatkezelési irányelveket és a kezelésre vonatkozó engedélyének a számát sem. Ha ilyet mutat elküldöm.

  @levendulabandi: Nekem 3 féle CV-m van. Az egyik egy teljesen hagyományos word doksi, pontokba szedve a tudnivalók.

  Aztán olvastam egy nagyon okos HR oldalon, h az ma már nem menő, mert olyanja mindenkinek van és a jelszó kitűnni a tömegből. Na rajtam nem fognak ki gondoltam magamban, olyan csináltam, h (nem akarok szerénytelennek tűnni) de azt ha vki meglátja aki kicsit is ért a kreatív dolgokhoz és a kiadványszerkesztéshez csak elégedetten csettint.

  Áttúrtam a netet külföldi mintákért, megnéztem vagy 100 példát amit kreatívok csináltak. Infografika stílus, menő betű, meghökkentő kép, QR kód, minden ami csak szem szájnak ingere, olyan felbontás, hogy azt falra vetítheti a HR-es akkor is megborotválkozhat a vonalak élességén, úgy ahogy van mehetne a nyomdába.

  Ebből csináltam kettő fajtát. Az egyiket kreatívitást, jó beszélőkét igénylő melóhelyekre küldöm, abban benne van a blogra való hivatkozás is és más érdeklődési kör van benne feltüntetve, a másikból ez hiányzik, csak a szakma van benne.

  És igen, engem sem hívnak. Nem tudom amúgy mit várnak a cégek, de ami nagyobb baj mindenhol egyedi emberek ülnek, akiket nem ismersz, nem tudod mi kelti fel a figyelmét.

  Legyél egyszerű és menjen a sima word? Ááá, ilyet már milliót láttam: kuka.

  Legyél kihívó, villogj a hobbiddal, mutasd meg a kreatív éned, írj be minden sulit? Juj, hát ez nem kell, még a végén okosabb lesz mint mi, aztán kiderül, h jól vagy máshogy is lehet csinálni, mint ahogy eddig tettük és dolgozni kellesz vagy kitúr minket.

  Ki tudja? Bármi lehet…

  És a legbosszantóbb, amikor mindezek után van cég aki azzal válaszol, hogy sajnos csak azt hívják be, akik az ő magas elvárásainak megfelel!!! Ettől már tényleg nem tudok többet egy CV-be tenni. A véremmel írjam, vagy mi?

  Nem is látott! Meg sem hallgatott! Honnan tudja, h milyen vagyok?

  Én a mai Magyarországon 2 sorral letudnék egy HR portált.

  Legyen ismerősöd.
  Legyen szerencséd.

  Pont, a többi nem számít… 🙁

 33. levendulabandi
  mondta:

  @klarky: Egy ismerősöm állást keres. Tartamilag, formailag van 10féle Cvje, beleértve a külföldiül írtakat is. 2t belőle Hr tanácsadó, ill karriertanácsadó írt, sőt gerillása is van, színes, ppt-s, figyelemfelkeltő! Egyikkel se hívják interjúra. Mert 40es nő. És itt game over. Túlképzett is. Ismerős vezetőnek megküldte a Cvjét, aki annyit mondott rá, h. ha ő megkapná munkáltatóként ezt a Cv-t, az jutna róla eszébe, h mi f.szt akar (bocs, idéztem!) ez a nő itt ilyen hiperszuper végzettséggel, tapasztalattal? Már lassan mindent letagad benne, az életét még nem tagadta le, illetve meg. :-(((

 34. levendulabandi
  mondta:

  @mildi: Ez pontosan így van. Ha túlképzett vagy, vagy mondjuk úgy, egyszerűen képzettebb, mint a leendő főnök, az sajnos konkurenciát fog látni benned és lapát. Van egy bnőm. 2 nyelv ffok, 2 egyetemi diploma, a szakterületére pályázott 2009ben. A leendő főnökasszony, mikor meglátta az amúgy 28 éves lány Cvjét dührohamot kapott (ezt egy, a cégnél dolgozó ismerős árulta el), mert a nőnek (40 éves) csak egy főiskola (faiskola) diplomája volt és egy nyamvadt kfokúja. Szerinted felvették a kiscsajt? Be se hívták. A főnökasszony csak azokat hívta be interjúra, akik nála képzetlenebbek voltak. Nem tudott mit letagadni, mert diplomás állásról volt szó.

 35. Pityerke
  mondta:

  Más. Mi van akkor ha a leendő dolgozó anyuka NEM tudja megoldani a beteg kisgyerek ellátást – akinek – gyakorló szülőként mondom – ilyenkor leginkább az édesanyjára lenne szüksége. Esetleg a nagymamára, aki egyébként úgyszintén dolgozik.

 36. Pityerke
  mondta:

  @klarky: Olvasom a blogodat, tök jó! De tanácsot JobAngeltől kérj… Én csak azt javasoltam, hogy fordulj hozzá, aztán ha sikerült elhelyezkedned, amit őszintén kívánok, írd meg!

 37. Pityerke
  mondta:

  Jobangel: Nem vettek föl? Az nem lehet. Kiválóbbnál kiválóbb önéletrajzzal. Akkor… Akkor… Nem is merem leírni… Nemcsak az önéletrajzon múlik, sőt…. De tényleg… Ilyet le nem írnék.

  Az ajánlatomhoz a jogtisztaság ügyében mit szólsz?

 38. jobangel
  mondta:

  @Pityerke: Vagy jelentheti azt is, hogy ennyi állásra pályáztam. És nem vettek fel mindenhová, természetesen.

 39. Pityerke
  mondta:

  Sőt, tudod mit, JobAngel! Én megbeszélem valakivel, hogy forduljoin hozzád, és akárhány cv-jét nyilvánosságra hozhatod. Na?

 40. Pityerke
  mondta:

  JobAngel: Ha a cv tulajdonosai írásban hozzájárulnak, SEMMILYEN adatvédelmi probléma nincs.

  Viszont fölmerült egy apró matematikai, illetve mentális kérdés.

  Azt állítottad valahun, hogy 15 éve egyfolytában dolgozol, és egyetlen pillanatig sem voltál munkanélküli. Akkor vagy
  a) 1,12 hetenként lett új munkahelyed, hiszen olyan jó cv-ket írsz magadról, hogy mindenhová fölvettek;
  b) ahogy más hobbiból gyufaszálból Eiffeltornyot építeni, úgy a te szórakozásod átlagosan kéthetente cv-t faragni.

 41. jobangel
  mondta:

  @klarky: Nem, nem mutatok 3 CV-t, mert az már adatvédelmi gondot okozna. Nyilvánosan annyi lehetőségem van, hogy néha egy-egy példát betegyek, ezt meg is teszem. Ha egyéni segítségre van szükséged, írj mailt. (még mindig nem vagyok HR-es :))

 42. klarky
  mondta:

  @Pityerke: Köszi a lehetőséget, fogok neked írni.

  Nagyon kíváncsi leszek, hogy mit válaszolsz, javasolsz!

  Előre is köszi!

 43. klarky
  mondta:

  @jobangel: Nem válaszoltál a kérdésemre.

  Hogy rejtsük el a diplomát és főleg minek?

  A másik ami az előző HSZ-om óta eszembe jutott. Ha menő HR-es vagy gondolom tudod, hogy CV-be nem írunk extra infokat, arra ott a kísérő levél.

  A gépészmérnök az gépészmérnök, a közgazdász közgazdász, a jogász az jogász, az orvos meg orvos akár hogy is írja a CV-t.

  Az, h ő a tudományterületén belül 8-as anyát tervezett vagy komplett repülőt, szerződéseket fogalmazott vagy tőzsdeelnök volt, gyógyszerügynök vagy agysebész az majd kiderül a kísérő levélből ill. ha vki nagyon figyelmes akkor a CV-be beleírt korábbi munkahelyekből következtethet rá.

  Ezeknek semmi köze a CV-hez, nem írják oda, akkor mit kell folyton cégekre szabni?

  Isten lássa lelkem nem kötekedni akarok, de mondj már légyszi tényeket, példákat, vagy mutass 3 CV-t ami ugyanaz az ember, ugyanaz a végzettség csak más-más pályázatra készült.

  Azért kérem ezt, mert amit leírtál az duma. Ezt minden portál leírja és hidd el semmit nem ér.

  Ha angyal vagy segíts, mond meg a tutit.

 44. Pityerke
  mondta:

  Klarky: Ja, és konkrétan kérd JobAngel segítségét, aztán ha sikerült elhelyezkedned, feltétlenül számolj be a sikersztoriról!

  Én is idemásolok egy egészen más szempontú blogbejegyzést:

  birkanep.blog.hu/2010/05/06/hogyan_legyel_munkanelkuli

 45. Pityerke
  mondta:

  Jobangel: Felhívom a figyelmedet az állásbörze utáni két bejegyzésemre. Nem válaszoltál.

  Klarky: Azt is kérdezd meg, hogy a JobAngel által hamisított (bocsi, szerkesztett) önéletrajzok bitrokosai közül hány helyezkedett el az új önéletrajz segítségével korosztályi bontásban.

 46. jobangel
  mondta:

  @klarky:

  1. Igen. A blog fennállása óta kb. 500 jelentkező átlagosan 3-4 különböző verziójú CV-jét néztem át, írtam hozzájuk jó másfél oldalas elemzéseket. Az első Index címlap óta napi 7-8 segítségkérő érkezik, nekik is megírom (nem helyettük, félreértés ne essék). Elmentve a saját CV-imből több mint 300 db van, de egyszer megpusztult egy HDD-m, azon is volt egy nagyobb adag. Ez összesen 17 év termése.

  2. Láttam. Most dolgoztunk ki egy ilyet egy jelölttel. Nem volt egyszerű, benne van jópár óra munkám, a jelöltnek meg több napnyi.

  3. Egyénileg kell eldönteni, mi lesz jó, látva a pályázati anyagot is. Általában lebeszélem a jelöltet arról, hogy végzettsége alatt keressen munkát, de van, amikor nincs más megoldás.

 47. Pityerke
  mondta:

  Klarky: itt nem szabad komolyat kérdezni, mert JobAngel megsértődik.

 48. klarky
  mondta:

  Mint gyakorló álláskereső (2 diplomával) érdeklődéssel olvasom a hasonló témában megnyilvánuló cikkeket, oldalakat és mindig rájövök, hogy:

  a., ezeket olyanok írják akik még az életben nem kerestek állást csak hallottak a dologról/tanultak róla

  b., mindet be is lehetne zárni, mert érdemi infóval nem bír viszont az elkeseredett álláskeresőt frusztrálja, idegesíti.

  2 példa (csak mert tovább nem is olvastam ezt az okos posztot):

  „Mert az önéletrajzot mindig az álláshirdetésben megadott igényekre kell szabni!”

  Ez a kedvenc klisém, ezt minden okos HR-es elmondja. DE!

  – Írt már meg a kedves poszter mondjuk 100-150 teljesen különálló CV-t és hozzá kísérő levelet? Tudja milyen meló csak az utóbbit cégre, megpályázott pozícióra szabni? Nem hiszem, mert különben nem javasolna ilyen hülyeséget.
  – Látott már a poszter nagy cégeknél teljesen elterjedt toborzó szoftvert, alkalmazást? Ha nem elmondom, h csak úgy lehet pályázni, ha az adatokat az óvodai jellel bezáróan feltölti az ember és azon keresztül pályázik minden céges pozícióra. Nagy cégnél lehet, h 5-re, 6-ra is egyszerre. Ott hogy oldja meg ezt a mutatványt???

  A másik kérdés. Oké, tagadjuk le. És a CV-ben keletkező 5 éves lyukat úgy mégis mivel töltsük ki? Mi lehet jobb egy létező diplomától ami ide kerülhet? Megpróbáltam de az 5 év végén kirúgtak? Utáltam tanulni és elmentem árufeltöltőnek, ami annyira tetszett, hogy most megint megpróbálnám azzal a nem titkolt céllal, h három év múlva áruház-igazgató szeretnék lenni, mert majd én belülről felküzdöm magam és alkalomadtán a közgazdász diplomámat is kicsapom az asztalra? Vagy hogy?

  Komolyan kérdezem!

 49. Pityerke
  mondta:

  Ja. És akkor nézzünk egy elég nagy részhalmazt: a 14-65 éves cigányokét (becslések szerint 300 000). Kérlek, gyere el bármilyen jó önéletrajzú romával egy állásinterjúra, ha egyáltalán behívják őt.

 50. Pityerke
  mondta:

  Bármilyen szokatlannak tűnik is számodra, nem szoktam csak úgy a levegőbe beszélni. Jogi kérdésekben különösen nem. És megismétlem: Fordulj az illetékes hatóságokhoz, bőséges anyaguk van, amelyek statisztikai elemzésekre is alkalmasak. az ilyen elemzésekhez nagyon pici részhalmazokat szoktak használni, de azért elegendően nagyokat ahhoz, hogy a jellemző törvénysértések arányát meg lehssen állapítani.

  Matematikából egyébként nemcsak a halmazelméletet és a statisztikát, hanem a teljes indukciót is figyelmedbe ajánlom. Lásd még: Obadovics Gyula remek matematikai összefoglalóit.

 51. jobangel
  mondta:

  @Pityerke: Tehát vannak becslések, és van egy részhalmaz (vizsgált cégek részhalmaza az összes cég halmazán belül), és van egy részhalmazon belül egy újabb részhalmaz, az elmarasztaltak részhalmaza. Ez tényleg a többség lenne?

 52. jobangel
  mondta:

  @Pityerke: No, akkor még az okirat, magánokirat jogi fogalmának nézz utána légyszi, mielőtt nagyon elragadtatod magad ezzel a btk-s sztorival.

 53. Pityerke
  mondta:

  Ha kutatási anyagra is szükséged van, fordulj bármelyik munkaügyi hatósághoz vagy a VAN-hoz.

 54. Pityerke
  mondta:

  Jobangel: Vannak igen komoly becslések arról, hogy a bejelentett bér azonos-e a kifizetettel, a munkaidő valóban nem haladja-e meg a heti maximumot, stb. A munkaügyi ellenőrzések során a munkáltatók mintegy 80%-át szokták birságolni. Ez ugye a többség?

 55. Pityerke
  mondta:

  Kedves Jobangel! A munkanélküliek – ezen a nem foglalkoztatottakat értem – között a legmagasabb a pályakezdőké, 45% körüli. A második legnagyobb réteg a 45 éven fölülieké, ami kb. 40%. Természetesen nem minden 45 év fölötti ember munkanélküli, ezt nem is állítottam. Azt azonban igen, hogy 45 év fölött gyakorlatilag lehetetlen elhelyezkedni.

  A legmagasabb iskolai végzettség releváns adat. Miként az is, ha valaki hosszabb időn keresztül volt munkanélküli. És ha kitalál valami hamisságot (pl. képezte magát), az bizony okirathamnisítás.

  A tények – tények. Károgás az, amit te művelsz itt.

  A bűncselekmény pedig bűncselekmény. Pl. a feketén dolgozás is az.

 56. jobangel
  mondta:

  @NÉPBÍRÓSÁG AZ IDŐN TÚLRÓL: „a munkáltatók többsége törvényesen jár el, pedig ez korántsem így van. „

  Ezt milyen statisztika, felmérés, számadat alapján állítod? Milyen kutatási anyag készült a témában, mikor?

 57. Fehér Folt
  mondta:

  @jobangel: mint Pityerke írta, az EBH gyakorlatában a korosztályi diszkrimináció egy nagyon is ismert dolog, üres károgásról szó sincs.

  Az ennek a blognak az alapvető problémája, hogy azt feltételezi, a munkáltatók többsége törvényesen jár el, pedig ez korántsem így van.

 58. jobangel
  mondta:

  @Pityerke: szép a jogászkodás, csak épp alapja nincs. Amit írsz, eljárásjogban megállja a helyét. De most munkaerő-toborzásról beszélünk.

  Amiben egyetértek, hogy sose állítson magáról senki valótlant.

  Ellenben önéletrajzba kifejezetten csak a releváns dolgokat illik beleírni, ami magába foglalja azt is, hogy ami nem releváns, kihagyható.

  „45 év fölött lényegében nem lehet elhelyezkedni. ” — ez azt jelentené, hogy minden 45 év fölötti munkanélküli. Valójában nyilvánvalóan nincs így, azaz ez így sima demagógia, még inkább üres károgás, aminek fel nem foghatom a célját.

 59. Pityerke
  mondta:

  Nos.
  1. A hamisított magánokirat felhasználása bűncselekmény.
  2. Magánokirat hamisításnak számít tények elhallgatása, hamis tényállítás, valódi tényállítás hamis színben történő feltüntetése.
  3. Bűncselekménynek számít a bűncselekmény elkövetésére való buzdítás, ezt felbújtásnak hívják.

  Esetünkben a magánokirat az önéletrajz. Ha ebből hiányzik az illető tényleges végzettsége, az bizony okirat hamisítás. Ha ezt az önéletrajzot valaki beküldi egy álláspályázatra, akkor a hamis magánokiratot felhasználta, tehát bűncselekményt követett el. Ha ezt Jobangel tanácsára követte el, akkor Jobangel is büntetőjogi felelősségre vonható.

  Egyébként pedig: Az Egyenlő Bánásmód Hatóság gyakorlatában a legtöbb elmarasztalás korosztályi diszkrimináció miatt történt; 45 év fölött lényegében nem lehet elhelyezkedni.

 60. mildi
  mondta:

  istenem, de naív vagy királyfi 🙂
  a valóságban, ha kiderül, hogy diplomás vagy, a kisfőnök azonnal nekiáll fúrni, mert neki tényleg nincs diplomája, és meg van győződve róla, hogy a helyére pályázol

 61. jobangel
  mondta:

  @levendulabandi:

  @levendulabandi:

  1. megnéztem HH sztorizását (köszi a linket), nem győzött meg. A hölgy jelentkezzen nálam, majd én írok neki olyan anyagot, amivel nem lesz túlképzett. Vagy olyat, amivel dr.-ként helyezkedik el 🙂
  2. Az ügyfél is fél???? A beszállító is? A pénzügyi partner? A flottakezelő? stb. Egyáltalán honnan tudják ezek, hogy feketén dolgoztál? És ha tudják, miért is félnének?
  3. A szakmai megfelelőség után valóban a szimpátia dönt. Ezért kell a CV-re mindig egy jó fotó.

 62. jobangel
  mondta:

  @NÉPBÍRÓSÁG AZ IDŐN TÚLRÓL: Nem tudom, mi a funkciója, de nem stresszteszt, az másképp fest. Viszont: 1. törvénytelen ilyet kérdezni 2. ezt tudomására is hoznám.

  A stresszteszt egy baromság. Ilyenkor simán ki kell zökkenteni a szerepéből az interjúztatót (egy poénnal pl.), onnan lehet újra felépíteni a beszélgetést.

 63. levendulabandi
  mondta:
 64. Fehér Folt
  mondta:

  Ja tényleg, annak mi a funkciója, amikor egy egyszerű polgári állásinterjún (nem pornószínész, prostituált vagy hasonló) megkérdezik az embertől, hogy buzi-e? Sokan mondják, hogy ez valami stresszteszt vagy mi a szarom, de én úgy tudom, hogy ilyet nem lehetne megkérdezni törvény szerint, nem is nagyon értem, hogy méri ez a stresszt, mondjuk én becsületes melóscsaládban nőttem fel, Móriczot olvastunk meg Columbót néztünk, azokban ilyesmi nem volt.

 65. Fehér Folt
  mondta:

  menedzseld magad
  tagadd le hogy buzi vagy
  ja hogy nem is vagy buzi
  de azért fizesd be a közös költséget
  járj tanfolyamokra
  dolgozz, pihenj, egyél, basszál
  basszál, basszál, basszál,
  vond be a hr-est is és basszál

  reggel egy gabonapehely
  utána igyekezni a munkába
  kemény munka ebédszünetig
  munkaebéd
  kemény munka vacsoraszünetig
  munkavacsora
  kemény munka a munkaidő végéig
  hazamenni
  szarni, aztán kiverni pornóra
  kemény német pornóra
  csakis németre

 66. levendulabandi
  mondta:

  @jobangel: 1. De nem vesznek fel árufeltöltőnek a Tescoba, mert mondjuk ott a nevem előtt a „Dr”. Lsd. Havas Henrik Civil a pályán c. műsorában elhangzott épp uez az eset. És válogathatnak 8 általánost és sima gimit végzettek között is. Nem fognak túlképzettet felvenni.
  2. De ők se akarnak „tanuskodni”, referenciát adni.Ők is félnek.
  3. Én már láttam ilyent sajnos, ahol közölték, h asszisztens hány éves korig lehet és a külföldi főnök a CV fotók alapján válogatott (megjegyzem az összes kb 20 fő jelöltnek meg voltak a szakmai kvalitásai, tehát az is számított). Titkárnő meg nem akarok lenni, mert eleve nem vagyok nő. 🙂

 67. jobangel
  mondta:

  @levendulabandi:
  1. Ha Tesco árufeltöltőnek jelentkezel, akkor valószínűleg nem az ov. múltaddal fogsz magad mellett érvelni, és nem is a doktori címeddel. Akkor azzal fogsz, hogy tudsz olvasni és dobozt pakolni éjszaka is, ha kell.
  2. Referencia lehet ügyfél is, partner is, munkatárs is, nemcsak a munkáltató.
  3. „de ki van adva a főnök által, h a titkárnői állásra csak 25 éves korig akar hölgyet” — Ilyet még nem láttam „kiadva”. Az ilyen hölgyeket keresők maguk hirdetnek, nem vonnak be HR-est, és nem véletlenül kell nekik 25 alatti (és nem is titkárnői állásra sok esetben 🙁 — ilyen állást úgysem akarsz.
  IT fejlesztőket – ahol én dolgoztam – csakis a szakmai teszt alapján értékelték, kora, neve, neme, szépsége sosem számított.
  Személyes interjún sokminden kiderül, pl. az is, hogy annak ellenére alkalmas lehetsz az állásra, hogy nő vagy, kövér vagy, sovány vagy, magas vagy, alacsony vagy, szép vagy, ronda vagy stb. A CV dolga az állásinterjúra eljuttatni, onnan a te dolgod meggyőzni a szereplőket, hogy veled akarjanak dolgozni.

 68. levendulabandi
  mondta:

  Először is köszönöm szépen. Másodszor meg jövök „kukacoskodni”.

  1. Diploma letagadása: Hogy tagadja le az a diplomáját, aki neve előtt ott a „dr.”? Pl jogász, doktorált közgazdász, sorolhatnám? Hogy tagadja le a diplomáját, aki pl a Pénzügyminisztériumban a Számviteli Főosztály vezetője volt évekig? Hihető tőle, h mindezt szimpla érettségivel látta el? Vagy hazudja azt a Cvjében, h ő volt ott az iktatóskislány? :-))) Mert lehet, h akkor mind a 20 évét végig kell hamisítania, hisz mindről ordít hogy diplomás állás.Ilyenkor mi van?

  2. Bejelentetlen munka: Tételezzük fel, h 2 évig bejelentetlen munkám volt, feltüntetem a Cvmnben, h az Ugrómókus Kftnél voltam tótumfaktum. A kft ügyvezetője közli velem, h nem ad referenciát, nem akarja magára vonni a Nav figyelmét, ha kiadom a telszámát referenciaellenőrzésre, ő le fogja tagadni, h neki dolgoztam. Mert fél. Ilyenkor mi van?

  3. Kor: Letagadom, de ki van adva a főnök által, h a titkárnői állásra csak 25 éves korig akar hölgyet. Behívnak interjúra, 45 vagyok. Szerinted megkapom az állást? Vagy a többi 200 korhatár alatti jelentkezőből válogatnak? Multicég csapata. IT fejlesztőket keresnek. A csapat átlagéletkora 30 év. Jelentkezhetek én 55 évesen, érthetek is hozzá..de minek..
  Ok, ne legyen a cvben dátum. De be kell írni, h melyik területen hány év tapasztalatod van: beírod, h könyvelőként 10 év, titkárként 5 év és máris kiszámolható. Arról nem is beszélve, h az ilyen „gyűjtemény”Cv után, ha interjúra mész, akkor is részletesen kikérdeznek, h ugyan áruld már el, h a felsorolt 4 mhelyeiden mettől meddig dolgoztál, nem beszélve arról, h ha vki nem ír dátumot, már gyanús. Mit akar titkolni?
  Szal személyes interjún úgyis kiderül a kor, az „esztétikum”. Nekem volt egy Hr vezető főnököm, aki közölte, h a cégnél nem akar kövér nőt látni, mert minden kövér nő lusta, akaratszegény, nem dinamikus. Ő kövér ffi volt. :-))))