Légy kreatív az álláskeresésben! – de még inkább realista!

Légy kreatív az álláskeresésben! – de még inkább realista!

HR-esek között legendák kerengenek ilyen történtekből, most pedig a sok újraindulási őrület mellé jól esik egy kis tanulságos sztorizás – önéletrajz-tanácsokkal fűszerezve 🙂

Előre bocsátom, szabad kreatívnak lenni, ha az előrevisz, és van hozzáadott érték benne. Ebben a kreatív CV-ben például van (persze veszélyeket is rejt a kreativitás, így is).

Szóval, vannak akik úgy álláskeresési tanácsadnak, hogy egyáltalán nem fontos nekik, hogy lesz-e neked állásod belőle. Az a célja, hogy hallassa a hangját, hogy SEOzzon, mert lehet, hogy ő fizetett az itt megénekelt értékesítőknek – én meg nem… És én ugye nem is ebből élek, ő meg igen, neki mindennél fontosabb az olvasottság. Annál is fontosabb, hogy neked állásod legyen. llyen botcsinálta tanácsadók idióta tanácsait megfogadó – jó eséllyel kétségbeesett – álláskeresőkről szólnak az alábbi legendák – amik igazak.

 1. Palackpostán küldött CV

Egyszeri megtévesztett álláskeresőnk szerint mekkora királyság már, hogy palackban küldi a kinyomtatott CV-jét így 2020-ban, közvetlenül az ügyvezető kezébe. Kreatív, erről biztos megjegyzi, meg még marketinges pozícióra is jelentkezik, tuti tipp! Hát hogy fogják szeretni az egyedi ötletéért! Mekkora zseni ez a tanácsadó!

És akkor veszel egy szép palackot, kinyomtatod a CV-t, jól becsomagolod, kikeresed az ügyvezető nevét, egy zsák pénzért feladod a csomagot, sk. az ügyvezető kezébe jelzéssel, törékeny jelzéssel, ami még külön összeg a postán és örülsz, hogy de ügyes voltál. Persze csak akkor hiszed mindezt, ha ugyanúgy nem dolgoztál még közepeske vagy nagyobb vállalatnál, ahogy a „zseniális” tanácsadó sem.

Mert, ha dolgoztál kicsit is szervezett cégnél, akkor tudod, hogy a munkáltatói oldalról ez úgy fest, hogy megjelenik a postás a palackoddal, szól a recepciósnak, hogy rendelje le az ügyvezetőt, személyivel ám, mert át kell vennie egy csomit, önkezével.

Biztos lehetsz benne, hogy megjegyzett, ha ez volt a cél, az teljesült. Mégsem lesz ebből semmi jó, mert kirángattad a feladatai közül, belehúztad egy macerába. Ő méla undorral megnézi a csomagot, átpasszolja HR-esnek, nem ér rá ilyenekkel foglalkozni. A HR-es megnézni, online marketinges pozícióra offline akcióval jelentkezik valaki, nem feltétlenül nyerő. Visszatuszkolja az összetekert CV-t a palackba, mert mappába nem fér bele az egyedi mérete miatt, az üvegbe persze beleszorul, beleszakad, soha többé nem tudja kivenni.

Gond egy szál se, mert megjelensz az online térben, írsz egy emailt a HR-esnek, hogy „mivanmár”, mit képzel, hogy nem jelzett vissza. Udvariasan közli veled, hogy nem nyertél, erre átkozódva válaszolsz, majd egy másik levélben hosszan bizonygatod, miért is vagy alkalmas arra az állásra, amire se tapasztalatod, se végzettséged nincs, és láthatólag tehetséged sincs. De a tanácsadó nem foglalkozott veled rendesen, így nem tudod, mi is való neked – miközben lehet, hogy baromi sikeres lennél egy másik cégnél, egy olyan pozícióban, ahol az üvegeshez hasonló ötletek elsütése nélkül is odafigyelnek rád. És ahol a szakmai tudásod az, amire felfigyelnek, nem a szerencsétlen csomagod… Összesen 4 levelet küldött el még szegény álláskereső, ebből kettő átkozódó…

 1. Küldj bonbont a HR-esnek

Ezt a remek ötletet is olvastam már a magyar „tanácsadói” világ egyik képviselőjétől, korábban is írtam róla valahol, mert emlékezetesen ostoba tanács 🙂 Ez is azt mutatja, hogy mennyire nincs tisztában a cégek működésével. „küldd postán a CV-t és tegyél mellé egy bonbont a HR-esnek, mert az egyedi„. Az az apróság kimaradt neki, hogy nagy cégeknél van külön postáért felelős „iktató”, aki bontja, szortírozza a leveleket. Lehet, hogy a becsomagolt konyakmeggyet már a postán kilapítják, ami kifolyik a CV-re, a postázós meg inkább kidobja, minthogy ragacsosan odaadja a CV-t a célszemélynek. Kreatív volt…

Küldj fényképet vagy ne? Írj fizetési igényt, vagy ne?

Tanácsadók és HR-esek polemizálgatnak ezen sokat, pedig egyszerű lenne a képlet. Ha kérnek valamit, ami nem törvénytelen, és benne van az önéletrajzodban, hogy precíz vagy, akkor küldd, amit kérnek! Mégpedig azért, mert nem érdemes feltételezni, mire kell nekik az információ. Egyáltalán nem biztos, hogy a legolcsóbb embert keresik. Azért kérnek fizetési igényt, hogy lássák, milyen embert lehet mennyiért „kapni”. Olyat is láttam már közelről, hogy először beválasztották a legolcsóbbat, hát csak egy kis „papírtologató” pozíció, nem kell ide kiemelkedő tudás. Az olcsó alkalmazott felelősségérzetének és munkájának hiányosságai okán kifizettek egy hatóságnak pár millió forintos büntetést…. Mostmár inkább fizetnek többet egy jól dolgozó, felelősségteljes embernek, de tudniuk kell, mennyi az a több, amitől már egy ilyen tudású ember is boldog lesz.

Fényképről is beszéltem már sokat, legutóbb talán itt, és ennek sem feltételenül az a célja, hogy diszkrimináljanak, vagy külcsínre válogassanak. Simán csak adtak egy feladatot, amit végre kell hajtani, és tudni akarják, hogy a jelentkező képes-e erre.

Egy főnökömmel egyszer azt találtuk ki, hogy az álláshirdetésbe beírtuk, hogy PDF-ben kérjük a CV-t, egyetlen fájlban, a motivációs levéllel együtt. Aki nem így küldte, nem volt esélye, mert ez egy egyszerű szűrő volt, hogy képes megérteni a kiadott feladatot, és végre is hajtja, nem keres más utakat. Persze voltak kreatívak itt is: jól meg tudta magyarázni, miért külön fájlban küldi, leírta, hogy ő nem Microsoftot használ, így nem tudja PDF-be menteni, volt, aki elküldött bennünket máshová a hülye igényünkkel együtt… Mi egy szabálykövető, pontos munkavégzésre igényes iroda asszisztens kerestünk, akit meg is találtunk, meg is becsültünk. Nem kreatív magyarázkodókra, meg tévesen önérzeteskedő hisztisekre akartuk pazarolni a headcountot.

————–

Ha igazán kreatív akarsz lenni, akkor úgy jelentkezel, hogy betartod a szabályokat, majd utánamész az állásnak, udvariasan, kedvesen érdeklődve a kiválasztás folyamatáról. Ha őszintén megmondják, hogy nem te nyertél, akkor meg elfogadod, és továbblépsz, mert az az eredményorientált hozzáállás, amit valószínűleg szintén beleírtál az önéletrajzodba.

# # #

Hasznos lehet mindez az ismerőseidnek is? Lájkold, oszd meg!

Ha neked is személyes (jelen helyzetben csakis online, kamerás, élő konzultációs) segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból! További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

15 hozzászólás ehhez “Légy kreatív az álláskeresésben! – de még inkább realista!”

 1. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @Belavoltam: Tudod mit? Inkább neked legyen igazad. Belátom, hogy félművelt vagyok és még sokat kell tanulnom. Kérlek segíts és értelmezd számomra Jobangelnek ezt a mondatát: „Ha megértjük a helyzetüket, munkájukat [a háereseknek], akkor viszont olyan álláspályázatokat tudunk írni, amik eredményesek.”

 2. Belavoltam
  mondta:

  @Balfredo: Tudod mit, neked van igazad. A HR-esek is mind csak az akarjak toled. Most jobb?

 3. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @Jobangel: Tehát beismered, hogy nem az a lényeg: érts a mukához, amit meghírdetnek, hanem az a lényeg, hogy a háeresek kedvében járj?

 4. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @Babona: Ok, nincsenek garantált dolgok. De akkor hogyan lehet álláshoz jutni? Mint a cikk példája mutatja, a háereseknek semmi se jó, tehát hirdetésre jelentkezve álláshoz jutni nem lehet. CEO apukája a legtöbbünknek nincs.
  Mi a kiút az állásnélküliségből?

  1. jobangel
   mondta:

   @Balfredo: az állásnélküliségből az álláskeresés és főleg állástalálás a kiút. Garantált dolgok nincsenek, ezzel muszáj együttélni. Ami van, az kb. az energiamegmaradás törvénye: ha kellő energiát beleteszel a saját karrieredbe, kellő módon, akkor annak lesz eredménye.

   Pl. a HR-esek elleni acsarkodástól nem lesz állása senkinek. Ha megértjük a helyzetüket, munkájukat, akkor viszont olyan álláspályázatokat tudunk írni, amik eredményesek.

 5. babona
  mondta:

  @Balfredo Alfredo: garantált dolgok nem nagyon vannak:: Mondjuk ha apuka a CEO, elég biztos az állás…

 6. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @Belavoltam: Lehet hogy becsípődés, de észérvekkel vagy a garantált elhelyezkedést biztosító álláskeresési módszer receptjével meggyőzhető vagyok.

 7. Belavoltam
  mondta:

  @Balfredo: Ez a „haeres” mizeria valami becsipodes nalad? A frusztralt kommentjeid alapjan csunyan dobott a „haeres” baratnod, esetleg azzal sertettek vegig, hogy nem teged valasztottak egy korabbi allasra?

 8. babona
  mondta:

  @Jobangel: Inkább rakj ki valami anyagot /légyszi naaa…./ minthogy a parttalan kötözködést olvassam… Persze olyat amibe bele lehet kötni 🙂

 9. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @Jobangel: Konkrétabban mire gondolsz?
  Ha pld. ismerem a háereseket, akkor hozzam rendbe/létre az arckönyv profilomat, mert aki nincs az arckönyvben, azt a háeresek nem tekintik embernek és aki nem ember, azt nyilván fel sem veszik?
  Valahogy minél inkább megismerem – többek közt írásaid révén – a háer világ működését, egyre rosszabbnak érzem az elhelyezkedés esélyeimet.
  Ezt természetesen könnyedén cáfolhatod, ha közzéadod a garantált elhelyezkedést biztosító álláláskeresés receptjét! (Mindketten tudjuk, hogy nincs ilyen recept, de attól még közzéadhatod)

 10. jobangel
  mondta:

  @Balfredo: a HR-eseket azért kell megérteni, mert velük tárgyalsz, és a sikeres tárgyalás alapja, hogy ismerem a tárgyalópartneremet.

 11. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @Babona: Olvastam a cikket sőt kommenteltem is.
  Ennek ellenére nem értem a háereseket. Sőt azt sem értem, miért kellene őket megértenem. Nem érzem úgy hogy a háeresek megértése közelebb visz a sikeres álláspályázathoz.

 12. babona
  mondta:

  @(Balfredo Alfredo: Sztem inkább csak az extrém/nem helyénvaló kreativitással van a baj: Nem mindenki megy ex-Marisszáékhoz meg ex-Erickovácsékhoz dolgozni hogy egy törött fogpiszkálóval reformálja meg a post-it-piacot 🙂
  Azért a másik oldalra is beszólnék: Ha újraolvasod a HR-es munkát keres… cikket, sok mindent megértesz, például hogy a HR-es miért oly görcsölős ha a pult másik oldalára kerül…

 13. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @Jobangel: „Egy főnökömmel egyszer azt találtuk ki, hogy az álláshirdetésbe beírtuk, hogy PDF-ben kérjük a CV-t, egyetlen fájlban, a motivációs levéllel együtt.”
  Direkt szerencse, hogy nem vagy háeres, mert mit találtál volna ki ha még háeres is vagy :-DD

  Amúgy a poszt azt bizonyítja, hogy a kiválasztás folyamata átláthatatlan meg hogy egy háeresnek semmi sem jó. Ha csak egy sima cévét küldesz be elektronikusan, akkor az a háres baja, hogy nem vagy elég kreatív és a jellegtelen cévéd elvész a többi jellegtelen cévé között, ezért be sem hívnak interjúzni. Ha meg palackpostával vagy bonbonmelléklettel küldöd, akkor megint csak be sem hívnak interjúzni.

 14. HellsAngel
  mondta:

  En azert csodalkozom ezen a „legyel kreativ” tanacson, mert jegyzeteim szerint az igazan kreativ emberek egy atlagos kollega szamara gyakorlatilag elviselhetetlenek. Valoszinuleg az utolso hely a bolygon, ahol talalkozni lehet veluk, az egy kenyelmes multis allas. (Igy az 1-es versenyzorol el is tudom hinni, hogy o tenyleg kreativ, akkor is, ha kicsit bumfordi. A kidumalast en nem tekintem kreativitasnak, ez a szegeny ember harci fegyvere.) Szaz uj otletbol kilencvenkilenc sajnos nem mukodik, a kudarcelmenyek erosek, a legtobb ember koran kikapcsolja magaban az otletgyartast es megtanulja moderalni magat tudatt alatt. Igy eleve keptelen igazan kreativ lenni.

  Aki pedig sohe adja fel es kepes marad ra barmi aron, nos … ok legfeljebb azt tanuljak meg, hogy eloszor a barataiknak adjak elo az otleteiket, akiknek az elete az „ezt inkabb nem kene” fordulat hasznalataval telik. Ezert az igazan kreativ emberek szamara kulonosen fontos, hogy sok joindulatu baratjuk legyen es kepesek legyenek hallgatni rajuk.