Kánikulaöltözék állásinterjúra

Kánikulaöltözék állásinterjúra

Így 40 fokban valahogy ez jutott eszembe 🙂

Olvasható szerte a neten ezernyi cikk, hogy legyél szellős, kényelmes ruhában stb., na de pontosan miben? Erről soha senki nem beszél, ha mégis, az valami híres márka reklámja lesz, ahol egy vagyonba kerül bármelyik termék. Pár olyan praktikumról írnék most, ami talán segíthet az álláskereső hölgyeknek.

Azt már mindenhol leírták, mit kerüljünk, ha állásinterjúra megyünk:
–    nyitott orrú cipőt,
–    mély dekoltázst,
–    miniszoknyát,
–    harisnya nélküliséget,
–    kilátszó melltartópántot, egyéb átsejlő fehérneműt,
–    fehérnemű-néküliséget (khm, már erre is fel kell hívni a figyelmet),
–    áttetsző ruhadarabokat.

Zárt cipőben, garbóban, nejlonharisnyában, 40 fokban csakis elrontani lehet egy interjút, mert azon fog feszengeni szegény jelölt, hogy mennyire látszik rajta, hogy folyik a víz minden testrészén. Az utca, vonat, busz, villamos, amit utunk során érintünk, használunk, többnyire nem légkondicionált, így az interjú helyszíne felé tartva, már az úton szalonképtelenné válhat a gondosan összeválogatott szettünk.

bluzblezer.JPGKétségbeesés helyett válasszunk olyan öltözéket, ami biztosítja jó megjelenésünket még kánikulában is. Egy átlagos irodai környezetre válassz rövidujjú blúzblézert, sötétkéket, sötétbarnát, feketét, bordót, ami neked jól áll. Ha túl mélyen dekoltált lenne, végy alá egy színben passzoló világos, ujjatlan topot is. Tudom, furán hangzik, hogy kánikulában sötétet, de komoly érv szól mellette: nem látszik rajta az izzadságfolt. A gallérja, szabása kellően elegánssá teszi, a rövid ujja a nyárias jelleget mutatja. Sőt, többnyire a világos, szellős ruházat lehet melléfogás, mert kíméletlenül áttetszik a fehérnemű. Ha speciális, erre kitalált fehérneműt veszünk, akkor sem járunk sokkal jobban: azt találgathatja az erre fogékony közönség, van-e rajtunk fehérnemű. Ez egy újabb érv a sötétebb viselet mellett.

 

business-nadrag.JPG

A nejlonharisnya-viselés kínja helyett válassz business szabású nadrágot, ami színben passzol a felsőhöz. Általában a sötét felsőnél jónéhány árnyalattal világosabb a nyerő.

Cipő: ha a nadrág megfelelően hosszú, akkor csak a cipőorrnak szabad kilátszania. Itt tényleg ronda lenne egy nyitott orrú cipő, úgyhogy kénytelen vagy zártorrút venni. Színben passzolót kellene találni, nem, a fekete nem jó mindenhez. Titokzokni, bokazokni felejtős, esetleg térdfix a nadrág alá, az úgy látszik, mintha harisnyát vettél volna.

 

 

 

 

 

business-dress.JPGKövetkező szentségtörő tanácsom, hogy igenis lehet nyári ruhában menni állásinterjúra. Legyen térd alatt érő, lágy esésű anyagból, egyszínű, elegáns, de nem alkalmi, sötétszínű, rövidujjú, nem dekoltált. Véletlenül se pántos, vállat szabadon hagyó fazon. Ehhez sem kell harisnya, csak ápolt lábak, és megintcsak zárt orrú (de akár pántos sarkú) cipő.

 

 

 

 

 

 

Mindenképpen érdemes kerülni az „úttörőhatást”, azaz fehér blúz, fekete, vagy sötétkék nadrág, szoknya nem igazán jó összeállítás, bár sokszor láttam ilyet. Az ilyen öltözék hiába tűnik elegánsnak, sokszor kényszeredett, túlzottan megfelelni vágyó, bizonytalan személyiséget sugároz, akit könnyű kihasználni.

Ha ismert, hogy az adott állásban milyen öltözék az elvárás, érdemes ezt betartani. Pl. ha tudod, hogy az adott helyen kizárólag fekete kosztümben kell dolgozni, ne is próbálkozz mással. Ha a cégnél egyenruha, formaruha van, azt ne utánozd. Majd, ha felvesznek, hordhatod, addig kifejezetten ellenszenves lennél egy formaruhát utánzó öltözékben.

Tudd viselni, amit felvettél. Ha nem szoktál szoknyát hordani, most se tedd. Ha sminkelni sem szoktál, akkor állásinterjúra se próbálkozz vele. Egyébként is, semmi olyat ne tégy előtte magaddal (új hajszín, frizura csak erre az alkalomra), amihez nem vagy hozzászokva. Feszélyezni fog, és ez rányomja majd a bélyegét a viselkedésedre is. Ha nem szoktál hozzá a magassarkú cipőkhöz, még erre az alkalomra se vegyél fel ilyet, mert interjúra menet elesni nem jó ómen, levert térddel, piszkos ruhában megjelenni nem szabad. Ha valami ilyesmi történt veled, telefonálj oda még az interjú előtt, hogy nagyon sajnálod, de halaszthatatlan esemény jött közbe, most tudtad meg, és nem tudsz interjúra menni. E hívás alkalmával azonnal kérj másik időpontot is! Így még lehet esélyed az állásra. A másik oldalon is emberek ülnek, megértik, ha valami váratlan történik valaki életében. Ha mégsem, akkor lehet, hogy jobb is, ha nem interjúzol velük.

Ha állásinterjúra hívnak, többnyire lesz egy név, pozíció, akit majd keresni kell. Ha egy külföldi hangzású nevet hallasz, mindig légy tekintettel az ő kultúrájukban elvárt öltözködési szokásokra. Ez nem azt jelenti, hogy arab, indiai interjúztatóhoz arab vagy indiai nők szokásos öltözékét kell felvenned, csak azt, hogy nagyon visszafogottan öltözz, az átlagosnál is zártabban. Pl. hosszúujjú, magasan gombolódó felső, takart váll, boka, business szabású nadrág, zárt cipő. Nyáron is.

Az állásinterjú ne legyen egy különleges alkalom, amire külön felöltözöl, kiöltözöl. Legyen egy-két ruhadarabod, ami kellően elegáns erre, de a szokásos megjelenéseden ne változtass csak emiatt. A másik fél is olyan ruhában lesz, mint általában a munkahelyén szokott.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. attila7575
  mondta:

  Arra a munkahelyre, amelyikre az állásinterjús öltözködésem miatt nem vennének fel, nem kívánnék elmenni dolgozni.

 2. jobangel
  mondta:

  @Ayesha: Bizony, a rövidujjú ing tényleg nem annyira jó ötlet. Szegény férfiak ebből a szempontból rosszabb helyzetben vannak, nekik mindenképpen zakó, esetleg hosszúujjú ing a megfelelő.

 3. Ayesha (törölt)
  mondta:

  És mi van a fiúkkal? 🙂
  azt hallottam valahol, hogy a rövid ujjú ing nem elegáns…
  (oké, most január van, de általánosságban kérdezem:)

 4. Katalin87
  mondta:

  Köszönöm szépen a válaszod! Kicsit ezeknél zavar, hogy nem tudom felpróbálni… nálam nagyon necces még úgy is a ruhavásárlás. De nézelődtem közben már az említett katalógusokban és valóban jó dolgokat árulnak. A varrás… jó lenne, de általánosban a technika órán is alig bírtam megvarrni a kötelező munkadarabot 😀

 5. jobangel
  mondta:

  Áruházláncokban nehezen találok bármit, de szerintem elfogadható árú cuccokat leginkább katalógusáruházakban lehet találni, idő hiányában többnyire odakényszerülök(otto, bonprix stb.). Bár nekem csak S-es méret kell, vannak 32-es ruhák is náluk. Ráadásul jóval nagyobb a választék, több száz darab van mindenből, könnyebb jót találni, mint egy áruház szegényes kínálatában.
  Illetve megtanultam varrni. Először csak megvásárolt, majdnem jó cuccokat alakítgattam át, később saját alkotások is készültek.

 6. Katalin87
  mondta:

  Ennek örülök, ezeket a dolgokat én is hasonlóan láttam. Már csak interjúra kéne menni… 🙂 Nomeg előbb sikeresen beszerezni pár ilyen göncöt, ami 156 centisként nem könnyű – vagy méregdrágák, vagy minden akkora, mint egy ház, de legalább még az sem olcsó. Nincs véletlenül tipped, hogy milyen üzletben (leginkább láncokra gondolok, amik Budapesten kívül máshol is vannak az országban) lehet találni jó minőségű, de nem horror árú „biznisz” ruhákat kis (XS)méretben? Előre is köszönöm!