Milyen önéletrajzzal pályázz a munkahelyeden egy másik állásra?

Milyen önéletrajzzal pályázz a munkahelyeden egy másik állásra?

Amikor azt mondjuk, hogy önéletrajzírás, nagy százalékban (talán 100-ban?) másik cégnél megpályázandó állásra gondolunk. Pedig előfordulhat, hogy cégen belül szeretnénk pályázni, előrelépni, vagy épp csak megúszni a leépítést, és továbbra is a cégnél maradni. Az önéletrajzunk sajnos vagy szerencsére járja az online és az offline teret is (GDPR ide vagy oda). Már csak ezért is jó, ha informatív, és az van benne, amit szeretnénk tudatni a szakmai életünkről a világgal.

Most mégis arra az önéletrajzra koncentrálnék, ami annál cégnél van, ahol most dolgozol. Mióta is vagy ott?

Ha több mint egy éve, akkor talán már ki tudnád egészíteni pár dologgal – amiket jó, ha tud rólad a főnököd és a HR-es is. Miért jó? Egyfelől, ha kincskeresést végeznek, akkor ez egy lehetőség lehet számodra. Másfelől, ha már tudják, amit te még nem, hogy pl. megszűnik a pozíciód hamarosan, akkor tudnak neked máshol olyan helyet felajánlani, amit akár el is fogadsz, mert jó ajánlat lesz. De ehhez tudniuk kell, miben fejlődtél náluk, hol tartasz, merre haladsz.

Mátrix szervezetekben ennek bizony jelentősége van… De egy kisebb cégnél is: jó, ha nemcsak folyosói pletykákból tudják, hogy szereztél egy újabb diplomát, hanem „hivatalosan” is.

Egy példával szemléltetve:

Felvettek egy feladatra, dolgozol benne egy ideje, de közben megtanultál valami mást is, de ez nincs benne a CV-dben. Jön az átszervezés, nyílnak új pozíciók, szűnnek meg más pozíciók. Körülnéznek, hogy kit hová lehetne a megszűnő pozíciókból máshová helyezni, és a te pozíciódhoz hasonló nincs, de van más, pont az, amit közben megtanultál. De ugye ők nem tudnak róla… Azaz, elindítanak egy keresést, drága pénzen, időben, esetleg már le is szerződnek az új emberrel, de legalábbis küldtek offer lettert. Veled meg közlik a rossz hírt… Ez neked is, a cégnek is sokba került. Neked új állást kell keresni, nekik meg lett egy csomó költséggel egy céget, annak folyamatait belülről nem ismerő emberük, akit sok pénzért fél év alatt be tudnak illeszteni a szervezetbe.

Mikor kellhet még?

Az általános frissítésen és a kincskeresésen túl még egy használati módja biztosan van: a GYES/GYEDről visszatérőknek is hasznos, ha tudják róluk a legfrissebb szakmai információkat.

Hogyan néz ki egy belső önéletrajz?

Amikor cégen belül más állásra pályázunk, vagy amikor simán csak kérnek egy aktualizált önéletrajzot, az a tartalom, amivel felvettek a céghez, nem lesz jó. Az is specifikus volt ugyan a mostani állásodra, de a cégre nem tudott olyan pontos lenni, mint most, amikor már ismered belülről. Ráadásul a mostani állásodra már nem kell pályázni, tehát biztosan változtatni kell az önéletrajzon.

A változásokat legegyszerűbben egy plusz fejezettel lehet megoldani: Az adott cég adott pozíciójában mit csinálsz most, kikkel tartasz kapcsolatot, mivel foglalkozol, milyen egyéb munkáid vannak (talán nem is tudják a HR-en, hogy te viszel egy olyan projektet, ami nem szorosan kötődik a munkádhoz, mégis fontos a cégnek). Itt szabadon lehet használni azt a céges szakzsargont, amit egy másik cég másik pozíciójára pályázva mindig nehéz „kiirtani” a CV-ből, de muszáj, ha azt akarjuk, hogy meg is értsék, mivel foglalkoztunk a múltban.

GYES/GYED visszatérőknek ezen a fejezeten túl érdemes még egy részt hozzátenni a CV-hez: amíg távol voltak, mit tanultak, milyen tudást szereztek, cégen belül kikkel tartották a kapcsolatot, esetleg milyen céges tevékenységben vettek részt távolról.

Ezeket a fejezeteket a CV első oldalán kell elhelyezni, közvetlenül a személyes adatok után. Kiválthatja, vagy kiegészítheti a profilod leírását (Rólam, magamról, Summary, Objective – ki hogyan címezte meg ezt a fejezetet…).

És jön a szokásos kérdés: kell-e motivációs levelet írni egy belső álláspályázathoz? Igen, ezzel is tudsz újabb infókat adni magadról.

Mit ne?

Ne hidd, hogy egy belső álláspályázat sima, „nyert ügy”, csak mert ismernek, szeretnek, és már régóta ott dolgozol. Valószínűleg mindenki mást is ismernek és szeretnek, aki szintén pályázik erre a pozícióra cégen belülről. Talán még nagyobb is a tét, mint egy „kifelé” pályázásnál.

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Önéletrajzot szeretnél? Ingyenesen letölthető mintáimat itt találod.

Ha neked is személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem! További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @jobangel: „és nem való vezetői székbe.”
  De valahogy csupa ilyenek vannak a vezetői székekben. Egyszer kielemezhetnéd, hogy miért?

 2. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @jobangel: …a „sokat akarok keresni kevés munkával” kissé komolytalanka…
  Miért is? A többség nem munkát keres, hanem pénzt akar keresni. A jelenleg kialakult viszonyok között a pénzkeresés átlagember számára elérhető módja a munka. Adott esetben olyan, amit utál csinálni, de nincs más. Ha ezek után leírja, hogy mondjuk idegen nyelven szeretne kommunikálni, miközben rühelli a … nyelvet, akkor hazudik. Azért, mert a hr rákényszerítette.
  Miért nem lehet azt elfogadni, hogy valaki „csak” pénzt akar keresni? Ha van megélhetési politikus és megélhetési bűnöző, miért ne lehetne megélhetési munkavállaló is?

 3. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @jobangel: „Ezért aztán ezeket nem is írjuk egy jól összerakott CV-be.”
  Válaszod újabb kérdéseket szül!
  Milyen a „jól összerakott” cv? Mit írjunk bele, ami nem közhely és nem az hogy az illető igazából pénzt keresni akar, nem dolgozni?
  Ha leírom, hogy többéves tapasztalatom van zabhegyezésben, azzal nem megyek semmire, mert tucatnyi másik zabhegyező is pályázik, akik ugyanezt írták. Arról nem is beszélve, hogy a hr kiválasztási tevékenysége átláthatatlan.

 4. Zabalint
  mondta:

  @jobangel:
  Az önbecsülés nem öndícséretet jelent. Az öndícséret hiányanem jelent alattvalói mentalitást.

 5. jobangel
  mondta:

  @45feletti: Jaj. Régi idők dumája, amikor alattvalót neveltek, és az volt a cél, hogy senkinek ne legyen semmi önbecsülése (a többségnek nincs is). De, az öndicséretnek nagyon is helye van: a saját lelki egészségünk okán is, meg annak okán is, hogy érdekeinket tudjuk érvényesíteni – pl. egy béralkuban. A „terhelhető” és a „nagy munkabírású” szigorúan tilos kifejezések egy önéletrajzban – felhívás arra, hogy jól ki legyen használva az illető. A „lojális” az határeset, mert az a munkáltatótól függ leginkább. Igen, az általad felsoroltak közhelyek. Ezért aztán ezeket nem is írjuk egy jól összerakott CV-be.

 6. Zabalint
  mondta:

  @45feletti:
  Én pontosan ezért soha nem is írtam önéletrajzba szubjektív tulajdonságot, mert nem az én feladatom megítélni.

 7. Zabalint
  mondta:

  @jobangel:
  Ezzel sem oldottad fel az ellentmondást. Azt mondod, hogy ne írjon olyat, hogy csak azért akar dolgozni, mert kell a pénz, ugyanakkor nem akarsz tudomást venni arról, hogy a munkavállalók többsége ilyen, helyette azzal terelsz, hogy azt tanácsolod mindenkinek, hogy ne legyen ilyen.

  Ami a betanított munkást illeti, egyszerű matematika, hogy nem juthat mindegyikük előbbre egy olyan szervezetben, ahol szükség van az alsó szinten lévő emberekre, sőt ők vannak többen. A másik oldalon meg az sem biztos, hogy az illető előbbre akarna lépni, ez erősen személyiségfüggő, nem erőltetheted rá minden emberre ugyanazt a motivációs bullshitet. Lehet, hogy tényleg csak annyit akar, hogy ledolgozza be becsületesen a 8 órát, abból a pénzből meg megél, a szabadidejét meg úgy tölti, ahogy neki jó.

 8. 45feletti
  mondta:

  Minden öndicséret büdös. Ráadásul minden jelentkező ezt írja vagy állítja magáról: jó kommunikációs képességű, jó szervező, terhelhető, nagy munkabírású, pontos, precíz, lojális…
  Közhely, közhely, közhely…

 9. jobangel
  mondta:

  @Zabalint: Nem várom el, hogy hazudjon. Mondjuk ott kezdődik, hogy sok munkáltató olyan körülményeket teremt, hogy kénytelen legyen hazudni a munkavállaló. Én ez ellen is próbálok szólni.
  @Balfredo Alfredo: Ha ide jutottál el, akkor valami félrement. Pont az lenne a lényeg, hogy nem hazugság, mert ha őszinte, akkor olyan állást találsz vele, ami jó neked. Ha meg nem, akkor olyat, amilyenre hazudtál. Persze felnőttként kell tudni viselkedni, a „sokat akarok keresni kevés munkával” kissé komolytalanka. A betanított munkás pedig valószínűleg szívesen csinálna mást, és biztosan volt egy elképzelése régebben, csak nem sikerült. Ott az lenne a cél, hogy majd a betanított munkási státuszból is előbbre tudjon jutni, mert pl. a betanított munkával is megkeres annyit, hogy tudjon mellette tanulni (ez az ideális eset, de tudom, hogy pl. a túlóratörvény is akadálya ennek…) És persze láttam is már raktárosból lett üzletágigazgatót. Bent ült a raktárba, pakolgatta a vasakat, meglátott egy belső álláshirdetést, leporolta a diplomáját, pályázott, megkapta az állást. Ez az az ambíció, amit egy belső önéletrajzba már be kell írni. Vagy lehet komolytalankodni, kérdés, jó lesz-e.

 10. Zabalint
  mondta:

  @jobangel:
  Ha elvárod, hogy hazudjanak, akkor te felvennél ilyen embert, csak az illúzióját akarod, hogy nem ilyen.

 11. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @Jobangel: kkor tehát eljutottunk oda, hogy cv=hazugság.
  Az esetek többségében azért vállal munkát valaki, mert meg akar élni. Ideális esetben olyasmivel foglalkozik a munkája és munkaideje keretében, amit szívesen csinál. De ha pont ilyet nem találá, attól még meg kell élnie valamiből. Ilyenkor jön a duma a kihívásokról meg ilyesmikről, például hogy kisgyermek korom óta betanított munkás akartam lenni, aki egész nap csavarokat hajt be 🙁
  Amúgy nincs vállalkozásom, de nem hiszem, hogy ez bármit is befolyásol.

 12. Zabalint
  mondta:

  @jobangel:
  „Azt még nem láttam soha, egyetlen CV-ben sem, hogy valaki becsületesnek jellemezte volna magát”

  Aki leírja, hogy becsületes, az aztán tényleg az is… És a másik oldalon hány tényleg becsületes ember írná le ezt szívesen, önszántából? Vannak olyan tulajdonságok, amiknél bűzlik, ha valaki dicsekszik vele, mert külső megítélés kérdése.

 13. jobangel
  mondta:

  @Balfredo Alfredo: be lehet írni, csak nem lesz jó. A te szempontodból azért nem lesz jó, mert semmi örömöd nem lesz a munkádban, semmi értelme nem lesz a napod jórészének. A munkáltató szempontjából meg azért nem lesz jó, mert mit kezdjen egy ilyen emberrel? Te felvennél-e embert ezzel a motivációval a saját vállalkozásodba?

 14. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @jobangel: Miért nem lehet azt beírni, hogy megélhetési munkavállaló vagyok, aki keveset akar dolgozni és sokat keresni? Ez sztem abszolút nyilt és becsületes.

 15. jobangel
  mondta:

  @evilwolf: Ennek a blognak ez a fő témája… gasztroblogban meg szinte mindig főznek 🙂

  Nálam azért ez a téma, mert az álláskeresők önérdekérvényesítési ismerete olyan alacsony, hogy még mindig azt írják az önéletrajzba, hogy terhelhetők, meg jó munkabírásúak, és összeszorul a gyomruk, ha a fizetési igényüket kérdezik. Azt még nem láttam soha, egyetlen CV-ben sem, hogy valaki becsületesnek jellemezte volna magát, vagy kerekperec beírta volna, hogy mennyit kér. Ez nem a HR-esek hibája, hanem – szerintem – az oktatásunk, nevelésünk következménye.

 16. evilwolf
  mondta:

  Miért kell szinte naponta előállni azzal, hogy milyen a jó önéletrajz?
  Csak ezt a blogot nézzük meg, hogy hányszor volt ilyen írás.
  Megmondom miért. Mert a háeres nem tud mit kezdeni magával.
  Mert a háeres az új körméhez, az új szempillájához, az új rucijához igazított önéletrajzokat, phárdonn, cévéket akar látni.
  Trendi kis jelentkezőket akar.
  Tegnap még olyan cévé (reciprok vécé) kellett, oszt volt egy míting/bérmsztorming, és mától ilyen önéletrajz kell.
  Ha nem a trendi kisz öncsidet küldöd, akkor el sem olvassuk…
  A lila bugyingómhoz nem passzol a fényképed, kiestél.
  Milyen hajad van a fotón, nem trendi az ölebem rucijához, kiestél.
  Nem láttam spinning edzést a fészeden, kiestél.
  Láttad a cápában azt a jó kis pártedlit? Nem, akkor mit akar itt az öncsid?
  Soha nem lankadó munkaügyi libidóval várom, hogy holnap mi lesz az aktuális trendi öncsirajz.
  Már most kezdem zselézni a hajam, simítani Remington S9600 hajsimítóval a fanszőrzetem, és valami gépész logós műkörmöt rakatni.
  Erről mind külön fotó lesz a cévében.
  Hajrá magyarok, hajrá kóócsingok!

 17. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @jobangel:

  Azt mondod, olyan nem létezik, hogy a vezető félti saját pozícióját?

 18. jobangel
  mondta:

  @MAXVAL bircaman közíró: Az a vezető, aki a beosztottjától fenyegetve érzi magát, imposztor, és nem való vezetői székbe.

 19. dunántúli gyerek
  mondta:

  nalunk eccer lelepett a foni es senki nem akart foni lenni

  erre mondtak nekem, legyek mar en a foni, meg irjak motivacios levelet

  beleirtam a mot. levelbe hogy azert akarok foni lenni, mert senki sem akar, es jobbat meg ugyse talalnak (akkor mar reg erett hogy a helyer is otthagyom)

  utana hoztak egy kulsos fonit, akinek kb. ez volt az elso munkahelye es total katasztrofa volt, mind1 legalabb felmondott a 2/3-a az embereknek, almomban ne jojjon elo a ceg

  mu ha ha

 20. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  A belső pályázatra akár üres cv is beadható.

  Ilyenkor a vezetőség már tisztán szimpátia és belső megfontolások alapján dönt.

  Kettővel korábbi munkahelyemen 2 erős egyéniség pályázott meg egy állást a cégen belül. Tudni lehetett, egyik se fogja eltűrni, ha a másik nyer. Így megválasztottak egy 3. embert. Azaz a munkaelyi harmónia biztosítása volt a fő cél.

  S jellemzően ez így is szokott lenni. A legfőbb szempont középvezető kinevezésekor pl. az, hogy ne érezze személyét fenyegetőnek a felette álló vezető.