Állásinterjú telefonon

Állásinterjú telefonon

Egyre gyakoribb, hogy az elsőkörös állásinterjúkat egy hosszabb telefonbeszélgetéssel helyettesítik. Ez sohasem váratlanul történik, mindig van egy időpontegyeztetés erre is, pont úgy, mint a személyes interjúkra. Úgy illik, hogy az interjúztató hív téged, a megadott időpontban, de érdemes az időpontegyeztetéskor rákérdezni, hogy pl. „akkor tehát holnap 13:00 órakor várhatom XY úr hívását?” Ha ezt egyértelműen megerősítik, akkor a megadott időpontban egy csendes helyen ülve nézheted a telefonod, mikor csörren meg.

Az ilyen interjú kb. 1 órát vesz igénybe, de általában még rövidebb. Mégis van pár apróság, amire érdemes figyelni, pl. mobiltelefonnál:

1. Roamingdíj! Figyelj arra, nehogy neked kerüljön egy vagyonba a telefonhívás. Az időpontegyeztetést ezt figyelembevéve végezd.

2. Telefon akkumulátorának töltöttsége! Az, hogy állásinterjú közben merüljön le a telefonod, elfogadhatatlan. Figyelj rá nagyon. Gyengébb akku esetén inkább a töltőre dugott telefonról beszélj.

3. Térerő! Az interjú idejére ne menj olyan helyre, ahol tudod, hogy nincs térerő.

4. Háttérzaj! Ne legyen ilyen, mert mindkét félnek zavaró. Csendes, nyugodt helyet keress magadnak!

Mivel akár Skype-on, vagy egyéb online módon is hívhatnak, gondoskodj róla, hogy a gépeden ne fusson semmilyen más program ezidő alatt, nehogy épp akkor fagyjon le a gép, vagy akarjon újraindulni egy frissítés után, esetleg valamilyen hangjelzéssel érkező rendszerüzenet hallatsszon a beszélgetés során. Webkamerát kikapcsolni!

A telefonos interjú előnyei, hátrányai

 

Érdemes a szituáció adta előnyöket jól kihasználni:

A felkészülős posztomban említett feljegyzéseket rakd ki magad elé, puskázhatsz nyugodtan. Legyen előtted a nekik beadott önéletrajzod, motleveled is!

– Jegyzetelj! Jegyezz fel minden fontos dolgot, amit a cégről, munkáról említenek.

Eddig jónak tűnik egy ilyen interjúhelyzet, de vannak buktatói, amire érdemes figyelni:

– Nem látod az embereket, az egyes válaszaidra adott reakcióikat, a testbeszédüket, az arckifejezésüket. Ezért ne „teszteld” őket semmilyen meghökkentő, szokatlan kijelentéssel. Nem tudod, milyen emberek, akikkel beszélsz, nem látod a munkahelyi környezetüket, nem tudod őket ez alapján kezelni. Ezért a magad bemutatásában családot, hobbit, sportot, egyéb személyes témát ne hozz fel soha. Hátha neki épp teljesen mások a preferenciái.

A telefonos interjú egyik oka az időspórolás, azaz ne légy nagyon beszédes, itt röviden kell válaszolni minden kérdésre, nem úgy, mint személyesen, ahol lelkes és beszédes jelölteknek örülnek.

Az ilyen interjúk másik oka lehet a nagy távolság, ha egy másik földrészről hívnak, akkor érdemes arra gondolni, mennyi lehet most az idő arrafelé, reggel van-e vagy este, mennyire lehet fáradt, álmos vagy épp aktív az illető.

További problémák

 

Előfordulhat, hogy olyan rossz a vonal, hogy alig érted az illetőt. Ezt nyugodtan mondd meg, udvariasan arra is megkérheted, hogy beszéljen hangosabban, lassabban. Ne sajnálkozz ezen, ne kérj elnézést emiatt, nem a te hibád, ha rossz a vonal.

Ha megszakad a vonal, ne pánikolj. Újra fognak hívni, szinte azonnal. Ők az egyeztetett időt rád szánták, és ki akarják használni. Újrahívás után ne szabadkozz sokat, megintcsak nem a te hibád, ha megszakad a vonal, és ezt ők is tudják. Folytassátok ott, ahol abbamaradt beszélgetés.

Sok sikert!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük