Gyorsabban talál-e állást, aki állásból keres?

Gyorsabban talál-e állást, aki állásból keres?

Kaptam egy ilyen kérdést, és mivel elég sokrétű választ tudtam rá adni, azt gondolom, egy posztot is megér. Kedves Olvasóm, köszönöm a témajavaslatot!

Egy állásváltáson gondolkodó ember dilemmája lehet, hogy állásból keressen-e állást, vagy mondjon fel, hagyja ott a nemszeretem helyet, és 100%-ban az álláskeresésre koncentráljon.

Ha anyagilag megteheti, az utóbbi hatékonyabbnak tűnik, de gyakorlati tapasztalatok alapján nem az! Tehát, ha nem muszáj, bizonytalanságot ne válassz, próbálj meg addig megmaradni a rossz állásban is (írtam róla itt, hogyan), amíg nem találsz jobbat. Mindenképpen állásból érdemes állást keresni, ha van rá lehetőség, mert akkor kisebb a tét: magabiztosabban tárgyalsz, jobb fellépésed van, nem mész bele rossz alkuba szorult helyzeted miatt, nem kell szoronganod, hogy mi lesz, ha nem sikerül.

Azért tűnsz értékesebbnek így, mert a munkanélküliséget valamiért mindig bizonytalansági tényezőként értékelik, ritkábban tartják előnynek (csak azonnali kezdésnél).

1. Kiválasztási szempont-e ez racionálisan?

Elméletileg racionálisan kiválasztási kritérium a jelölt meglévő munkaviszonya csak akkor lehet, ha olyan sürgősen kell az ember, hogy nem tudják megvárni, amíg a másik helyen letölti a felmondási idejét. Emiatt esetleg kiszórhatják, de ez nagyon ritka. Sosem kell annyira sürgősen, hogy ne lehetne rá várni 1-2-3 hetet.

2. … akkor emocionálsian?

Emocionálisan már sokféleképpen értékelik a jelölt meglévő munkaviszonyát, sajnos amíg emberek a döntéshozók, mindig lesz ilyen. Mindig a könnyebb utat, egyszerűbbnek tűnő megoldást keresik, a döntések szinte kivétel nélkül így születnek. Kb. ilyen gondolataik vannak a kiválasztóknak egy állásban lévő jelölt álláskereséséről:

– Ha épp dolgozik és állást keres, akkor elégedetlen, könnyű motiválni. – Ha egy számukra ismeretlen cégnél dolgozik, akkor ezzel a legkönnyebb érvelni a jelölt mellett. (később kitárgyalom, miért érvelnek mellette)

– Ha egy jónak tűnő cégnél dolgozik, már csak azért is behívják, hogy megtudják tőle állásinterjún: mégis mi baja azzal a tökjónak ismert céggel? Ilyenkor legyen óvatos az álláskereső, nehogy olyan hírt terjesszen, aminek jogi következményei lehetnek.

– Ha egy nagyon rossz, szétesőben lévő cégnél dolgozik, magyarázni sem kell, tudják, miért keres állást. De akkor is behívják, egy kis pletyka, információ hátha jól jön… (Szintén óvatosan az információátadással)

– Aki régóta dolgozik, azt is úgy értékelik, hogy biztos unja már, kiégett, kell neki a változás, esetleg előrelépés.

Hogyan értékelik a munkanélkülit?

Szomorú erről beszélni (szomorú, mert nem szakmai szempont), hogy az állásban lévő jelölt melletti érveléssel azért magyarázza meg magának minden kiválasztó a döntését, mert a munkanélkülitől félnek. A munkanélküli mindig „gyanús”. Ha friss munkanélküli, jobbak az esélyei, mintha régóta az. A „régóta” alatt 2-3 hónapot kell érteni, miközben átlagos állástalálási idő 6-9 hónap is lehet. Kedves kiválasztók! Talán tisztában kéne lenni a munkaerőpiaci trendekkel… még akkor is, ha éppen nem HR-es vagy…

Látható, hogy racionális alapja nincs a munkanélküliek iránti ellenérzésnek, ezért a munkanélküliek az állásjelentkezéseiket szakmai érvekkel megtűzdelve írják meg, állásinterjún is ezzel érveljenek. Ez sikerhez szokott vezetni, mert a racionális érveket nem keresik a munkanélküli mellett. Ha készen megkapják, azzal segíted őket a döntésben, és persze magadnak is sokat segítesz.

Van kalap, nincs kalap

Minden attól függ, hogy az adott munkáltató hogyan értékeli az állásváltókat. Ha esetleg őt is hagyták már el alkalmazottak fájdalmas következményekkel, hajlamos lehet jobhoppernek kikiáltani minden állásból állást keresőt. Pont ezért nem szabad a munkanélkülieknek sem reményvesztettnek lenni: mindenki meg fogja találni azt a hozzáállású embert, aki neki kedvező döntést hoz.

Következő cikkemben pedig foglalkozom a jobhopperekkel is…

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. jobangel
  mondta:

  @Showmiller: Jól reagáltad le, így kell. Mondjuk bosszantó, hogy rabolták az idődet a semmiért 🙁

 2. Showmiller
  mondta:

  @jobangel: Jól értetted, azért hívtak be, hogy infót gyűjtsenek a jelenlegi munkahelyemről. Később kiderült, hogy arról volt szó, hogy annál a cégnél a vezető és az én főnököm nincsenek jóban egymással, és tőlünk elég sokan mentek el mostanában. Nem akart felvenni, de arra kíváncsi volt, hogy én miért mennék el a jelenlegi helyemről, és egyáltalán miért mentek el többet. Tőlem azonban nem tudott meg semmi érdemit, mert amikor levágtam mi a helyzet, elkezdtem nyomni az üres közhelyeket.

 3. jobangel
  mondta:

  @Dr_utcai_arcos: Miért vinné vki állásinterjúra a TB könyvét? És ha állásban van, akkor nála sincs, tehát ez duplán is hibás megoldás.

 4. jobangel
  mondta:

  @Showmiller: Úgy érted, ők akartak infót gyűjteni, csak elgépelted? Ha igen, ilyenért önmagában érdemes panaszt tenni. Egyáltalán nem etikus az álláskeresővel szemben, mert őt köti a titoktartási nyilatkozat a jelenlegi cége felé és ezzel szemben áll az, hogy kényszerhelyzetben érezheti magát, ha állást keres.

 5. Showmiller
  mondta:

  Engem hívtak már be interjúra, és kiderült, hogy csak infót akartam gyűjteni a jelenlegi munkahelyemről. Gyorsan végeztünk 🙂 .

 6. Dr_utcai_arcos
  mondta:

  @jobangel: nem is kell referenciáért senkit felhívni. Belenéznek a tb könyvébe.

 7. Dr_utcai_arcos
  mondta:

  @telkoe: gondolom végigolvastad miről volt szó a hsz-emig? Ja, nem, mert akkor nem ezt írtad volna.

 8. jobangel
  mondta:

  @jet set: A lebukás akkor jön, amikor felhívják az előző céged referenciaként… Lehet, hogy eddig megúsztad, de ettől ez még nem jó megoldás. Soha nem hazudhat az álláskereső állásinterjún.

 9. jet set
  mondta:

  Én mindig azt hazudtam, hogy állásban vagyok, amikor munkanélküli voltam. Azt tapasztaltam, hogy sokkal nagyobb így az esély. Ráadásul ugye megvolt az az előny is, hogy azonnal tudtam kezdeni, mert a volt cég „volt annyira rendes, hogy nem töltette ki a felmondási időt”. A lebukás esélye meg 0, hiszen nem az interjúztató kezeli a papírokat.

 10. telkoe
  mondta:

  @Dr_utcai_arcos: Az is ertheto, ha az o szempontjabol n+1 jelentkezo vagy es a munkaideje utan nem munkaval akar foglalkozni.

 11. Dr_utcai_arcos
  mondta:

  @jobangel: háááát, elég friss tapasztalat, nagy telefonos cég (még a HR-es s***be is mobiltelefon van dugva) és amikor felvetettem, hogy dolgozok, de 6-kor ráérek egy 10 perces TELEFONOS! beszélgetésre, közölte, hogy bocs, de náluk 6 óráig van a munkaidő. Kb ennyit a rugalmasságról, főleg, ha 13 egy tucat vagy.

 12. jobangel
  mondta:

  @vuvuvu2: nem ugrabugrálni kell, hanem diszkréten állást keresni. Nem maradhat 4 órás bejelentéssel, zsebbe fizetve sokáig.

 13. jobangel
  mondta:

  @vuvuvu2: ez azért szomorú, mert HR-oldalon meg arra panaszkodnak, h nincs elég jelentkező és a Linkedin gyakorlatilag megöli a piacot. Az igazság nyilván most is középen lesz vhol.

 14. vuvuvu2
  mondta:

  @vuvuvu2: gépelési hiba helyett: min.1 év állás nélkül 40 felett

 15. vuvuvu2
  mondta:

  @Gyulimali: hát 45 évesen 2 év munkanélküliség után nem szrencsés ugrabgrálni az új helyen. aki nem volt még hasonló helyzetben(min.1 év állás nákü 40 felett) az ne ossza az észt…

 16. vuvuvu2
  mondta:

  @jobangel: hát ebben azért nem vagyok olyan biztos. pár éve konkrétan közölte velem egy fejvadász, hogy ha nem tudok odaérni 5 óra előtt, akkor az egész ügy tárgytalan. egyébként neki csak nap közben volt alkalmas az időpont, természetesen a város másik felén (nem belvárosban), így ha ebédidőben mentem volna és taxival, akkor 3 órámba és egy csomó pénzembe került volna.

  és bizony van egy csomó recruitment-tel foglalkozó jelenlegi és volt hr-es kollégám, aki fel van háborodva, ha egy jelölt nem tud napközben rendelkezésre állni. az én tapasztalatom (elmúlt 15+ év) inkább az, hogy nem annyira rugalmasak a hr-esek. szóval az aggódó 45 évesnek inkább azt tanácsolom, húzza meg magát a próbaidő alatt, utána pedig csak óvatosan kezdjen el keresgélni. ha tud, beszéljen meg reggelre vagy délutánra időpontot, és bent mondja hogy orvoshoz megy, végső esetben pedig vegyen ki szabadságot. és az öltözködésére is figyeljen: lehetőleg vagy minden nap öltözzön úgy, mintha interjúra menne, vagy öltözzön össze-vissza, hogy ne árulja el magát. rém ciki pont aznap kiskosztümben menni dolgozni amikor „reggel orvoshoz kellett menni”.

 17. viito
  mondta:

  @Rókica25: Értelem szerűen az új helyen nem azzal kell kezdeni, hogy csak 4 órára van bejelentve, így pedig nyugodtan mondhatja, hogy sokat dolgozik, nagy a felelősség, nem tud napközben elszabadulni. Ettől függetlenül 1-1 alkalommal azért mindig el lehet jönni, sőt, egyre több helyen terjed az első körös telefonos interjú is.

 18. jobangel
  mondta:

  @Gyulimali: köszi, leírtad, amit én is írtam volna 🙂

 19. _Epikurosz_
  mondta:

  @Kurtán Klára: Ha valójában nem jó neki a munkahely, ha 4 órában fizetik, de 8-at kell dolgoznia, akkor nemár hogy ne kereshessen másikat. Keressen nyugodtan.

 20. Gyulimali
  mondta:

  @Kurtán Klára:
  Szerintem meg igenis keressen próbaidő közben is.
  Ha nem akar maradni, akkor csak magával tol ki, ha véglegesítik, mert akkor le kell töltenie még a felmondási időt is. Az meg legalább 1 hónap.
  Próbaidő alatt viszont akár este is közölheti, hogy holnaptól nem jön.
  Ha behívják interjúra, akkor rendelkezik a megfelelő képességekkel.
  És igenis el lehet mondani, hogy olyan a beosztása, amilyen, és neki csak este 1830 után jó. Szerintem ez még olyan üzenetet is hordoz, hogy:
  – Megbízható a munkahelyén, azaz bármit is csinál, azt telejs erőbedobással csinálja.
  – Hajlandó tenni a céljaiért, hajlandó a munka után még plusz erőfeszítésre.
  Mentem én is interjúra este 7-re.
  Nincs azzal semi baj.

 21. Kurtán Klára
  mondta:

  Valóban nem minden pozicóban teszik meg ezt a szívességet. Habár én minden héten egy vagy két nap estig adtam meg interjúidőpontokat.
  Szerintem a próbaidő alatt maradjon nyugton, ha már eddig várt, tud még pár hónapot. Utána kezdje el újra a keresést, és próbáljon meg havi egy nap szabadságot erre szánni.

 22. jobangel
  mondta:

  @Rókica25: Majdnem mindenre többszáz pályázat érkezik be. Aki ezekből szóbajöhet, már jóval kevesebb, behívni pozíciótól függően max. 3-5-10 embert hívnak. Ha már ebbe a shortlistbe bekerült, nem lehet nagy baj. A tömeges interjús (inkább állástájékoztatónak hívnám) rendezvényeknél nem lesz jó, hogy kötött az ideje, de olyan állást ne is akarjon, ha nem muszáj, ahol nem egyéni interjú van. Ne aggodalmaskodjon, csinálja. Jelentkezzen, ha hívják, mondja el, milyen időpontok jók nekik. A tett halála az okoskodás… És igen, lesz, akinek nem fog tetszeni, akkor az a lehetőség számára nem lehetőség, el kell engedni.

 23. Rókica25
  mondta:

  @jobangel: Fene tudja, mert olyan helyen dolgozik, amire több100 pályázat érkezik be. Nem különleges munkakör, ahova fogdozni kell az embereket. Ő már járt úgy munkanélküli korában, hogy behívták egy céghez másnap 14 órára, de épp akkor nagyon messze vidéken volt és mondta, hogy a holnap nem jó neki, de az azt követő naptól kezdve bármikor már igen, azt mondta a cég, hogy akkor köszönjük, ennyi és többet nem keresték. Kétszer is így járt. 🙁 Ebből gondolom, hogy akkor megoldják azokkal, akik be tudnak menni emberi időben interjúra. Más lenne, ha különleges IT szoftverfejlesztő lenne, mert akkor nyilván várnának rá heteket is, de sajnos pótolható…

 24. Online Távmunkás
  mondta:

  „hajlamos lehet jobhoppernek kikiáltani minden állásból állást keresőt”

  Ezt szerintem azokra szokták mondani, akik évente váltanak. Mondjuk van olyan ismerősöm, akinek idén már 3 állása volt, folyamatos jogviszony, különböző országokban…

 25. _Epikurosz_
  mondta:

  Ilyenkor érdemes határozott idejűt elvállalni, aztán abból keresni. Ugyanis határozott idejűbe meg határozatlanból lehet nehéz csábítani – legalábbis azt gondolom.

 26. jobangel
  mondta:

  @Rókica25: igen, tolerálni fogják, semmi probléma. Láttam én már reggel hatra, és este nyolcra szervezett interjút is. Még olyan is volt, hogy örült a cég, végre nem munkaidő megy el ezzel. Amikor interjúra hívják, szépen mondja el, hogy jelenleg egy olyan helyen dolgozik, amit csak kényszerből vállalt el, és nagyon örül a lehetőségnek, (lelkes jelölt, pluszpontot ér!), és mindenképpen szeretne elmenni, de csak úgy tud odaérni, hogy… Nem lesz probléma.

 27. Rókica25
  mondta:

  Nekem egy kicsit fura kérdésem lenne: Van egy ismerősöm, aki diplomás, 45 éves nő, már 2 év óta nem tudott elhelyezkedni. Most úgy néz ki, hogy október 1-től felveszi 1 magyar kkv ( 4óra minimálbérre lesz csak bejelentve, kézbe 150et kapna)és az állás a szakmájában lenne. Természetesen el fogja fogadni, mert már szinte éhezett. Mellette nyilván keresgélni fog, mert a 4 órás bejelentés miatt nem sok nyugdíja, szolgálati ideje lesz. Igenám, de a munkaidő minden hétköznap 8.30-17.30ig tart és eléggé Bp külvárosában van. Tehát lenne 19 óra, mire vhova beérne interjúra. Lesz cég, aki ezt tolerálni fogja? Csak mert eddig szinte mindenhova 10, 11, 14 órákra járt interjúzni. Mivel próbaidős lesz, nem kéredzkedhet mindig fogorvoshoz, orvoshoz stb. szóval kamu indokkal. Mert amíg nem lesz másik, addig ez a kézbe 150 is kiváló lenne neki.Nem jobhopper, mert előtte 10 évig 1 helyen dolgozott.és itt is maradna, ha teljesen be lenne jelentve, de nem lesz még évek múltán sem. Mit tegyen? Köszönöm.

 28. maxval bircaman megbízott szerkesztő
  mondta:

  Nincs erre általános szabály.

  Ha hosszú a felmondási idő, akkor viszont hátrány, ha valaki alkalmazásban van máshol.