Külföldi kollégát foglalkoztatnál? Egyszerűbb, ha van relokációs szakembered!

Külföldi kollégát foglalkoztatnál? Egyszerűbb, ha van relokációs szakembered!

A relocation-nel, mint speciális tudáskörrel a külföldi kiküldetést vállalni vágyó álláskeresők kapcsán találkoztam eddig: az ilyen feladataim az álláskeresők relocation packról szóló igényeinek összeállítása volt az állásinterjús tárgyalások támogatásakor. Még ha a saját cégének külföldi telephelyére is pályázott az álláskereső, a vállalati folyamat bemutatását kérnünk kellett, annyira láthatatlan ez a feladatkör – pedig meglehetősen fontos álláskeresőknek is.

Néhol már láttunk a tárgyalások során „relocation specialist”-et az emailek aláírói között, ami mindig jó jel volt az álláskeresőnek: már komolyan számolnak vele, ebből már jó eséllyel költözés lesz, „csak” a részletekről kell megállapodni. Sok esetben meglepte őt is, engem is, milyen felkészültek a külföldi munkáltató képviselői, néha viszont arra volt szükség, hogy mindent magunk kérdezzünk, akár a család költöztetéséről is. Érdekes feladat volt kitalálni, hogyan is tárgyaljon erről úgy, hogy ne legyenek irreálisak az igényei, ugyanakkor a lehető legjobb feltételekkel költözhessen. Ekkor már látszott számomra, hogy ez egy speciális terület, olvastam is sokat róla, hogy felkészülten tudjam támogatni az álláskeresőket. Leginkább külföldi anyagokból nézhettem át, és akkor máris két irány jelent meg, EU-s és EU-n kívüli, ráadásul általában csak egy-egy részfeladatot boncolgatott egy adott anyag, nem volt egyszerű összeszedni egy helyre, ami az adott álláskeresőnek pont kellett.

Végre Magyarországon is megjelent egy képzés, ami pótolja ezt a hiányt,

rendszerezetten adja át az ehhez szükséges tudást, és az első relocation szakemberek már sikeres vizsgát is tettek, miután az Expat-Center képzésén résztvettek. A tanfolyam ősszel indult először Magyarországon.

Miután egyre több külföldi munkavállaló érkezik Magyarországra, beilleszkedésük segítése speciális feladat. A nemrég befejeződött, gyakorlatorientált relocation szakember képzés az ügyintézés minden aspektusát felölelte az alapfogalmaktól kezdve a jogszabályokon, gyakorlati TB- és adóügyintézésen, bevándorlási- és munkaügyi teendőkön keresztül a lakáskeresés menedzseléséig.

Cziczárdi Györgyi, az Expat-Center Kft. ügyvezetője, a tanfolyam ötletgazdája elmondta, a résztvevők között volt karrierváltáson gondolkodó édesanya, de olyan adószakember, HR munkatárs is, aki szeretné átlátni az ügyintézések menetét, vagy a cégnél maga felel ezért.

ra_meghivo.jpg

Virágnak például azért ajánlotta fel munkáltatója ezt a lehetőséget, mert feladatai közé tartozik HR generalistaként a külföldi munkavállalókhoz kapcsolódó ügyintézés. Számára a képzés gyakorlatorientáltsága volt a legfontosabb. Kiemelte, hogy sok konkrét esetet ismert meg, nem csak tudást kapott, de a jó hangulatú tanfolyamon még jobban megszerette a szakmát.

Katalin szintén részt vett a képzésen. Ő napi munkája során a kiküldöttek adózásával foglalkozik, a relocation számára olyan határterület, amelyre korábban nem volt rálátása.

„Végig azt éreztem, hogy a képzés szervezője nem csupán elméleti tudást kíván átadni nekünk, hanem megosztja velünk sokéves tapasztalatát is. A kis csoportlétszám garantálta az aktív részvételt, az előadók pedig szintén mindannyian magas szintű, gyakorlatias szemlélettel érkeztek”. – mondta a sikeres vizsga után.

A tanfolyam vezetője, Cziczárdi Györgyi már több mint 7000 külföldi munkavállaló áttelepítését segítette. Tapasztalata szerint korábban, ha valakinek ez volt a feladata, legfeljebb a kollégák tanácsaira hagyatkozhatott. Mostantól a terület szakértő oktatói, a szakma „nagyágyúi” a rendszeres képzéseken olyan gyakorlatorientált tudást nyújtanak a résztvevőknek, amelyet a mindennapokban használhatnak a relocation vagy mobility managerek akár vállalati, akár szolgáltatói oldalon.

Ezért végezte el a tanfolyamot Anita is, aki olyan oktatási intézményben dolgozik, ahová folyamatosan érkeznek külföldi tanárok. Ő az interaktivitás és a pozitív légkör mellett a professzionális szemléletet emelte ki. „Végre egy olyan felnőttképzés, ami felnőttként kezeli a hallgatókat. Az információ, amit kaptunk, lényegre törő, de széleskörűen taglalja azt. Elég idő volt az anyagrészek feldolgozására, tapasztalatokkal színesítettük, így életszagúvá vált.”

Az első sikeres vizsgázók egyetértettek abban, hogy ez a tudás minden olyan cég esetében hasznos, ahol külföldi munkavállalókat foglalkoztatnak, hiszen így gyorsabban, felesleges hibák nélkül intézhetik a kollégák áttelepítését. Emellett szívesen ajánlanák a tanfolyamot a munka világába visszatérőknek, pályakezdőknek is. „Azoknak, akik képesek elfogadni a kulturális különbségeket, és jól is érzik magukat más kultúrájú emberek közt, akik, képesek jól és türelmesen kezelni másokat és mindenek előtt jól beszélnek angolul.” – fűzte hozzá Virág.

A résztvevők közül többen jelentkeztek gyakornoki programra is, mindenkinek tudtak helyet biztosítani a szervezők. „Nagyon büszke vagyok arra, hogy volt, aki már a tanfolyam végére el is helyezkedett egy relocation cégnél. Számomra ez hivatás, az első sikeres tanfolyam megerősített abban, hogy a professzionális tudás mellett a szakma szeretetét is fontos átadni.” – tette hozzá Cziczárdi Györgyi.

A Relocation Academy csapata december 12-én díjmentes, regisztrációhoz kötött üzleti reggelin mutatja be a jövő évre tervezett tanfolyamokat. Regisztráció itt: http://relocationacademy.hu/ismerd-meg-a-relocation-academyt/

Tetszett? Oszd meg másokkal is!