De én nem is keresek állást!

De én nem is keresek állást!

A passzív álláskeresők megszólítása lett a HR-esek, toborzók új kihívása, mert ugye már nem jönnek százával az önéletrajzok egy-egy helyre. A passzív álláskereső viszont nehéz eset: nincs fent az önéletrajza állásportálokon, Linkedinen talán aktív, de nem a profilját frissítgeti, hanem kommentelget, beszélget, kapcsolatot épít. A munkahelyén alapvetően jól van, talán néha idegesítő számára egy-két dolog, de a váltás még fel sem merült benne. Neki bizony el kell adni egy állást, egy új pozíciót.

A másik oldalról ez úgy néz ki, hogy egy munkavállaló egyszercsak kap egy megkeresést. Nem gondolt állásváltásra, és sok esetben, „á, minek ez” felkiáltással még csak nem is válaszol a megkeresésre. Ez a legrosszabb, amit tehet.

Na nem azért, mert nem „segít” a toborzónak, hanem azért, mert esetleg 5-10-20 éve ugyanott van, és fogalma sincs, mi történt eközben a munkaerőpiacon az ő szakmájában, hivatásában, iparágában. Pl. lehet, hogy háromszoros, négyszeres fizetés is várhat rá. Nem túlzás, történt már ilyen a praxisomban olyanokkal, akik szerencséjükre legalább elkezdtek tárgyalni.

Az állásváltásra meghívás önmagában is lehet egy sokk, egy betolakodás a jól megszervezett életébe. Aztán mérlegel: a váltás kockázata, másik telefonszám, más napirend, ismeretlen, új kollégák, macera az egész… Némi lelkiismeretfurdalás, hogy egyáltalán otthagyja a mostani helyét: mi lesz velük nélküle? Olyan kényelmes minden… Ezek láthatólag mind érzelmi kötődésről szóló „érvek”, ami érthető, de… ezek inkább a hobbi jellemzői. A karrier inkább tudatos, racionális döntés kell, hogy legyen, ennek meg is vannak a maga szempontjai. Tehát, ha megérkezik a megkeresés, mit is tegyünk? Adjunk esélyt magunknak is, a kereső cégnek is, némi mérlegelés után.

 1. Milyen régóta vagyunk a jelenlegi helyünkön? Nem érdemes évek számában gondolkodni, mert van, ahol a 3 év is sok, van, ahol a 10 év is kevés. Amit ilyenkor mérlegelni kell: vár-e itt olyan újdonság, fejlődési lehetőség, ami miatt itt kell maradni, és nem érdemes váltani? Modern szakmai környezetben vagy-e, vagy inkább ósdi, régi, szép szóval „bejáratott” szervezetben, rendszerekben mozogsz?
 2. Milyen kockázatai vannak az állásváltásnak? Ha elkezdesz erről az állásról tárgyalni, akkor előtte ugyan kialakítod a megfelelő stratégiát, de még így is választhatsz rosszul. Benne van, hogy nem válik be, hogy egy tényező kimaradt a számításodból, hogy valami mégsem felel meg a várakozásaidnak. Ez bizony kockázat, amit lehet vállalni, vagy nem vállalni. És persze csökkenteni. Ilyenkor jól jöhet, ha van egy közvetítő (a.k.a. „fejvadász”), akinek tevékenysége okán nagyon fontos, hogy ne válassz mellé, azaz vigyázni fog rád, segíteni fog neked.
 3. Adja magát a kérdés rögvest, hogy ki keresett meg? Ha fejvadász, az ugye ad egy kockázatcsökkentő tényezőt. Ha a cég HR-ese közvetlenül, az meg gyorsabbá teszi a folyamatot, és persze neki is fontos, hogy olyan embert vigyen be a cégébe, akit meg is tud tartani. Emllett van olyan cég, akivel egyszerűen muszáj leülni tárgyalni. A piacvezető, a feltörekvő, az innovátor, a szakma legismertebbje. Lehetsz olyan lúzer, hogy nem ülsz le velük tárgyalni, ha hívnak? Ha a versenytárs hív, az egy érdekes helyzet, mert pl. versenytilalmi korlátozás is lehet a munkaszerződésedben, és lehet, hogy erkölcsileg sem elfogadható az „átállás”, de ezt alaposan mérlegelned kell.
 4. Mi a pozíció, mi a feladat? Újabb, szebb, jobb valamiben? Miért te kellenél nekik? Ezt meg kell kérdezni – upsz, ez már tárgyalás.
 5. Előrelépés ez neked valamilyen módon? Szakmailag, feladatban, pozícióban, anyagiakban, esetleg simán csak kényelmesebb? (pl. mert itt rugalmas lenne a munkaidő, van home office, közelebb lenne, jobban szervezhetnéd a napirended)
 6. Kivel kell tárgyalni? A junior researcher, aki esetleg megtalált, nyilván nem tűnik a legmegfelelőbbnek, de az előző pontok által előkerült kérdéseidet neki kell feltenned az elején. Legfeljebb visszamegy az ügyfeléhez a kérdéseiddel, bevonja a tapasztaltabb kollégáit. A cég HR-ese már jóval könnyebben válaszol majd a kérdéseidre, és már a kérdéseiddel el is tudod kezdeni a meggyőzését – ha egyébként valamennyire mégiscsak adsz esélyt az állásváltásnak.

Tegyük fel, belevágtál a tárgyalásba. Mi jöhet ki belőle? Először is tudnod kell, hogy ugyan ők kerestek meg, de később még mindig dönthetnek úgy, hogy mégsem szerződnek le veled, mert … rengeteg oka lehet, amiből tanulhatsz, nemcsak magadról, de az adott cégről is dolgokat. Lehet, hogy neked nem felel meg, amit ők gondolnak a feladatról, munkáról, pozícióról. Lehet, hogy nekik nem felel meg az a szakmai nézőpont, amit te képviselsz. Lehet, hogy túlértékelték a pozíciót, nem is kell olyan szintű tudás, tapasztalat, ami neked van, vagy éppen alulértékelték, jóval több kell a feladathoz, mint amit ők gondolnak. Inkább derüljön ki mindez a tárgyalás során, mint mondjuk 1 év múlva, amikor már váltottál. Természetesen bármikor mondhatsz nemet, visszaléphetsz a tárgyalás során, de ezt tedd kellő udvariassággal, felelősséggel. Egy felelősen meghozott döntést a másik fél is értékelni fog.

Az egész folyamat – bármi is lesz a kimenete – arra mindenképpen jó, hogy lásd, mit láttat rólad a Linkedin profilod, milyen a szakmai híred, mit kaphatsz a munkaerőpiacon manapság. Közben rájöhetsz magadról is egy pár dologra. Pl. hogy „kényelmes a munkám” az nem ugyanaz, minthogy „szeretem a munkám”.

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Ha neked is személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem! További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @FlybyWire: Csak annyi a baj, hogy korábban ezt írtad: „Az alaptétel nem is ez volt, hanem hogy hogy lehet, hogy valaki nem is sejti, hogy a munkája valójában aktuálisan mennyit ér?” Azóta minden másról beszélsz, csak az aktuális értékről nem.
  „egy faktor a nominális, %-os emelés.
  Másik faktor a bejárás ideje/költsége.”
  „Ha túl sok kompromisszumot kell kötni, akkor a 25% is kevés lehet.”
  Szerintem az összes többi fórumozó is ugyanezt írta (meg mellesleg én is): számos tényezőt mérlegelve dönt valaki úgy, hogy (nem) vált állást.

 2. FlybyWire
  mondta:

  @Balfredo Alfredo: Még egyszer, most lassabban írom le: egy faktor a nominális, %-os emelés.
  Másik faktor a bejárás ideje/költsége. A helyszín. A munkabeosztás. A cég profilja, tulajdonosi szerkezete stb.
  Ha minden körülmény legalább ugyanolyan jó, akkor már 10%-ért is bőven megéri váltani.
  Ha túl sok kompromisszumot kell kötni, akkor a 25% is kevés lehet.
  Ezért írtam, hogy 30-40%-kal kell többet kérni, szakértői vagy TL szinttől felfelé ez már jelentős összeg lesz mindenképpen, ezért már sok dolgot meg lehet oldani.
  Én most úgy váltottam, hogy bár sokkal többet kell majd utaznom, a nettó 240 ezer körüli havi bevételnövekedés kis részéből is szépen kijön a bébiszitter fizetésének növekedése, ami szükséges lesz majd a családi logisztika megoldásához. Egy picivel messzebb van ugyan az új iroda, de van cégautó meg fix parkolóhely ergo P+R meg BKV szarakodás kilőve.
  Nagyon sok szempontot kell értékelni, ennyi.

 3. FlybyWire
  mondta:

  @Berelhetoreklamfelulet: szemmel láthatóan vagy fogalmad sincs, miről beszélünk itt, vagy direkt próbálsz egyetlen, lényegtelen elemet kiragadva okosnak látszani.

  Továbbra is az a helyzet, hogy komolyabb pozíciókban MINDIG van alkulehetőség, az olyan szarokba amire te lehetsz jó, feltételezem, hogy nem nagyon.
  Így nehéz lehet megérteni, miről beszélnek a felnőttek.

 4. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @FlybyWire: Rendben, akkor módosítsuk a példát úgy, hogy valaki nettó 600-at keres, de megtudja, hogy a munkája valójában nettó 666-ot, azaz 11%-kal többet ér. Ebben a helyzetben szerinted mi a helyes viselkedés?
  „Ahogy a helyére felvett új ember is ennyit fog a régi cégénél.” Vagy ha nem, akkor egy olcsó pályakezdőt vagy juniort alkalmaznak helyette.

 5. Berelhetoreklamfelulet
  mondta:

  @Zabalint:
  Attól függ. Ha IT területen vagy, arra van valamennyi (bár nem sok) infó a neten. Többi területen elégé reménytelen a helyzet, ott tényleg „amennyit jónak érzel” alapon tudsz csak menni(vagy ismerősöktől kérdezni). Próbálkozni kell…

  Esetleg ksh statisztikákból tudsz valamennyit logikázni. Nyilván szakmai átlag a minimum, azt célszerű felfele menni 😀
  Nagy cég esetében glassdor is működhet.

 6. Berelhetoreklamfelulet
  mondta:

  @FlybyWire: juj 30k-s lakhatási támogatás, igazi kemény fiúval van dolgunk 😀
  Maradjunk annyiban, hogy randomban dobálózol számokkal, mindenféle háttér tudás nélkül.
  Nincs ezzel semmi baj, csak ne próbálj meg okoskodni olyan dologban amihez nem értesz. Jelen példában csak magadat teszed nevetségessé.

 7. FlybyWire
  mondta:

  @kukatr: ja várjál, te a régi 500 bruttós melómra kérdezed?
  Hát pl. onnan tudom, hogy amikor 3 évvel később én lettem a csapat vezetője, és én kerestem embert magam alá, akkor az én főnökeim már az 500 bruttót sem igen akarták engedni. Mondom, 3 évvel később… szarrágó svábok 🙁
  Persze, hogy nem is találtam igazán jó embert, az értelmes szint 600 körül kezdődött akkoriban már.

 8. FlybyWire
  mondta:

  @Zabalint: hát, ismeretség vagy korábbi interjúzási tapasztalatok nélkül nehéz.
  Érdemes jó sokat kérni mindenhol 🙂 na persze nem az aktuális dupláját, mert akkor nem veszik komolyan az embert.
  Amikor én sem sejtettem, mennyi lehet az annyi, akkor az aktuális fizetésemhez képest +30% körüli összeget kértem, pozíciótól függetlenül. Ennyiért már megéri váltani szerintem, ez úgy érződik a mindennapi megélhetésben már.

 9. FlybyWire
  mondta:

  @Zabalint: hát, ismeretség vagy korábbi interjúzási tapasztalatok nélkül nehéz.
  Érdemes jó sokat kérni mindenhol 🙂 na persze nem az aktuális dupláját, mert akkor nem veszik komolyan az embert.
  Amikor én sem sejtettem, mennyi lehet az annyi, akkor az aktuális fizetésemhez képest +30% körüli összeget kértem, pozíciótól függetlenül. Ennyiért már megéri váltani szerintem, ez úgy érződik a mindennapi megélhetésben már.

 10. FlybyWire
  mondta:

  @kukatr: 😀 cuki elképzelés, de egy Magyaroszágon elég ritka szakmában leszek Európa/Közel-Kelet/Afrika (EMEA) regionális szakmai vezető, úgyhogy nem igazán tolakodtak a jelöltek. Konkrétan tudom, hogy én voltam az egyetlen a végén 🙂

  @Balfredo Alfredo: nyilván <10%-nyi eltérésre nem mozdul az ember, ha amúgy jó a helye, csak baromira nem erről volt szó.
  Már vagy 3 éve nagyon meredeken (évi 10% körül) emelkednek a fizuk, előtte is volt emelkedés ha kicsit kevesebb is, szóval ha valaki 6-7 éve ugyanazt csinálja ugyanott, a legtöbb cégnél szokásos 3-4%-os éves emeléssel (sőt, vezetőknél ugye ez se szokott lenni), akkor simán lehet hogy 25-30 vagy még több százalékkal többet fog kapni máshol ugyanazért. Ahogy a helyére felvett új ember is ennyit fog a régi cégénél.

 11. kukatr
  mondta:

  @FlybyWire: Honnan tudod, hogy nem te voltál a legkevesebbet kérő jelölt?

 12. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @FlybyWire: „Az alaptétel nem is ez volt, hanem hogy hogy lehet, hogy valaki nem is sejti, hogy a munkája valójában aktuálisan mennyit ér?”
  Alaptételed azt sugallja, hogy sejtenie illetve tudnia kell.
  Vegyük azt a (nem feltétlenül hétköznapi, de nem is ritka) példát, amikor valaki nettó 600-at keres. Ebből kényelmesen megél, fenntart családot-lakhatást-autót, jut nyaralásra és még félretenni is tud. Aztán megbízható forrásokból megtudja, hogy az ő munkája márpedig nettó 50-nel többet ér havonta. Szerinted azonnal kezdjen el másik munkahelyet keresni, mert a munkája többet ér, mint amit jelenleg keres?

 13. Zabalint
  mondta:

  @FlybyWire:
  Szakmai fórumokon van messze a legnagyobb szórás, hr-es vagy recruuter ismerősöm pedig nincs. Ha pedig mint potenciális munkavállaló beszélek velük, akkor nyilván az a feladatuk, jogy ködösítsenek.

 14. jobangel
  mondta:

  @vhk: Erre azt szoktam mondani, hogy tán nem másoknak kell megfelelni. Nem sikerült elhelyezkedni a vágyott szakmájában, van ilyen. Most csinálja, amiért fizetnek, és ha érdeklődnek nála, hogy „és ezt így hogy”, mondhatja, hogy „most ez van, ezért fizetnek, de nyitott vagyok másra, tudsz-e segíteni”, vagy mondhatja, hogy ez neki megfelel. A „mit gondolnak mások” mindig sok bajt okoz, nem érdemes ezen megfontolás mentén cselekedni ilyen esetben.

  Ill. a Linkedin profil is nagy szabadságot ad, írhatod, hogy pl. villamosmérnökként végeztél, és írhatod, hogy x cégnél dolgozol. Az, hogy milyen pozícióban, nem kötelezően kitöltendő mező.

 15. FlybyWire
  mondta:

  @Zabalint: szakmai fórumok, (linkedin, stb.)? Hr-es vagy fejvadász ismerős a facebookon? Tudom, még mindig vallásos tisztelet van a fizetések titokban tartása körül, de egy ilyen területen mozgó valaki sokat tud segíteni.
  Annak idején én is igen jóban voltam egy fejvadász kislánnyal, sok hasznos infót is szereztem tőle.
  Szerencsére egyebet nem 😀

 16. Zabalint
  mondta:

  @FlybyWire:
  Nekem például fogalmam nincs. Kétszer váltottam az elmúlt időszalban, mert az első váltás után kiderült, hogy az új hely nagyon rossz hely. Viszont végig csak tapogatóztam, nem tudtam, mennyit mondjak, mert az ismerősök, a média, a recruiterektől hallottak alapján nagyon nagy különbségek vannak a bérekben azonos szakmai, tapasztalati szinten is, ehhez jön, hogy soha sehol semmilyen feedbacket nem kaptam, nem tudom szakmailag elhelyezni magamat másokhoz képest. Csak az előző/jelenlegi bérem az egyetlen, ami biztos, a többi nagyon homályos.

 17. FlybyWire
  mondta:

  @Berelhetoreklamfelulet: Jaj, kicsim 🙂 ez gyenge mosakodás volt!
  Nyilvánvaló, hogy minden pozícióra fizetési sávban gondolkodik minden hirdető.
  Természetesen az az érdeke, hogy a sáv lehetőleg legalján találjon igen kiválóan megfelelő jelöltet.
  A jelölt célja pedig nyilván a sáv tetejének elérése.

  Na innen indul az alku, a sáv közepe felé haladás céljából.
  Teccikérteni?

  Az, hogy neked nem volt alkud, vagy azt jelenti, hogy nem ismerted a sávot és elfogadtad az alsó limitet vakon, vagy kb. ismerted és bekértél egy olyan, ami eleve a közepén/felsőbb részén vagy, és voltál elég jó, hogy ebbe a cég belemenjem.

  Én anno réges rég egy 500 bruttós melóra 600-at kértem. Tudtam, hogy picit magas, de 5 kilóra azért nem gondoltam. Mivel a cég meg akart szerezni így is, nettó 30 ezres lakhatási támogatást adott, meg némi extra utalványt havonta, cafeterián felül. Így meg tudtunk egyezni, annak ellenére hogy bőven a sávon felül kértem.

  Szóval még a sáv se szentírás mindig, úgyhogy ebben IS tévedsz.

 18. Berelhetoreklamfelulet
  mondta:

  @FlybyWire:
  Hat figyelj, az, hogy te benyeled a beetetést, és elhiszed, hogy van alku lehetőséged, még nem változtat semmit a tényen, hogy van egy x-y tartomány amire értékelnek egy embert.
  Kérhetsz te y+z (z>1)-t, nem fogod megkapni. Mindenki porolható azon a szinten amiről mi beszélünk.

  Tetszik/nemtetszik, de csak egy szám vagy egy exceltáblán.
  Nincs is ezzel semmi baj, csak valami irány árat igazán kiírhatnának, mint ahogy teszik azt a jobb helyeken…

 19. FlybyWire
  mondta:

  @Berelhetoreklamfelulet: „teljesen legit ez alapján kijelenteni, hogy ugyan a munkavállalók 99,999%-nál nincs, de van ahol van alku”
  Ostobaság, szakértői, nem vezetői pozíciókba is kb. mindig volt alku eddig, ahová mentem. Magyarországon és külföldön is. Még anno a második melóhelyemre is, 2 év munkatapasztalattal 🙂

 20. FlybyWire
  mondta:

  @Berelhetoreklamfelulet: dehogy akartam beléd kötni, csak szóltam, hogy attól még, hogy te nem tudsz sokat a béralku fogalmáról (ki tudja, miért), még ugyanúgy létezik 🙂

 21. FlybyWire
  mondta:

  @Balfredo Alfredo: szép hangzatos dumák ezek, de konkrétan tudom, hogy egyik sem igaz.
  Az alaptétel nem is ez volt, hanem hogy hogy lehet, hogy valaki nem is sejti, hogy a munkája valójában aktuálisan mennyit ér?

 22. Bambano
  mondta:

  @Online Távmunkás: nincs minden tekintetben jó választás.
  Bevállalod a menedzsment irányú karriert, lesz előléptetés, fizetésemelés, könyöklés, taposás, nyalás, túlóra, gyomorfekély, infarktus, kirúgás, stb.
  Nem vállalod be a karriert, kisebb fizu, békésebb munka, jobb egészség.

  frankó dolog sok pénzt keresni úgy, hogy csak sz.rni jársz ki a munkahelyedről, de legalább véreset? én kipróbáltam mindkettőt. a véleményemet megmutatja, hogy most utolsó senki vagyok világvégén eltemetve, és ez nekem így jó. de nem azért, mert béna vagy élhetetlen lennék, hanem azért, mert ezt választottam, és elég okos vagyok hozzá, hogy meg is valósítsam.

 23. Online Távmunkás
  mondta:

  @FlybyWire: Erre írtam, hogy jó neki a langyos víz, nyugalom és semmi kihívás. Sokan életük végéig nem pályáznak meg egy csoportvezetői állást se, de egyes multiknál ilyen esetekre találták ki, hogy van vezetői ranglétra és külön egy vezetői feladatokkal nem járó szakértői ranglétra.

  @Berelhetoreklamfelulet: A magyar toborzók többsége nem éri meg a pénzét. Én angol toborzók közül ismerek kettőt, akiket bárkinek szívesen ajánlok, mert minden pozícióra találnak megfelelő embert és segítenek a munkát keresőknek is.
  Magyarországon is van alku, próbáltál már angolul tudó programozót felvenni?

  @jobangel: Az összeg kiírása sávot is jelent, például tapasztalattól függően 50-70k GBP + bónusz, aminek a mértéke is alku tárgya.

 24. Tehat valaki pl nem tudott elhelyezkedni a vagyott szakmajaban es nem akarja hogy mindenki tudja, hogy nem jott ossze neki?
  (Elnezest, mellenyomtam es tul hamar kuldtem el… telefonon gyorsan potyoges atkai 🙂

 25. A Linkedinen valo aktiv reszvetel ugyan nagyon szepen hangzik, de mi van ha valaki nem szeretne hogy az ismerosei lassak, milyen pozicioban dolgozik, mert nem tul buszke ra? (Es itt nem kell extrem dologra gondolni, eleg csak annyi hogy egyetem utan vegul nem tudott elhelyezkedni a vagy

 26. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @FlybyWire: „Komolyan, az ilyen emberek mintha más bolygóról jöttek volna. Pedig nem volt hülye ő sem…. „
  Nem tudhatod a pontos indokait.
  Lehet, hogy olyan betegsége van, ami miatt a vezetői léttel járó stresszet nem tudta vállalni.
  Lehet, hogy nagyobb vagyona van otthon, így csak hobbiból dolgozik, nem igazán pénzért.
  Lehet, hogy egyszerűen nem akart vezető lenni. Már csak azért sem, mert a vezetők nem túl népszerűek (ehhez persze jócskán hozzájárul, hogy a jó vezető ritka, mint a fehér holló, inkább csak főnökök meg kápók vannak).
  Lehet, hogy tudatában van: hiányoznak belőle a jó vezető képességei.
  Lehet, hogy nem akar túlórázni.
  Lehet, hogy a szakmai dolgok jobban vonzzák, mint más emberek ugráltatása.

 27. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @Berelhetoreklamfelulet: „Olcsón, sokat dolgozó, de szenior tudású emberből van hiány.”
  Akkor tehát nem munkaerőhiány, hanem munkabérhiány van. A jelenség létezik, de valamiért rosszul nevezték el. Csak nem direkt és szándékosan tették ezt? 🙁

 28. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @jobangel: „Főleg munkaerőhiány idején az eladó (munkavállaló) mondja az árat.”
  …És közlik vele, hogy ennyit nem tudnak fizetni. Vagy nem is közölnek semmit az illetővel, de nem is alkalmazzák.
  Igaz, ami gaz, ez a módszer ugyanoda fut ki, mint a hirdetésben szereplő vételár, csak hosszabban: ha a munkáltató alacsony vételárat mond, nem tud megvenni senkit.

 29. Zabalint
  mondta:

  @jobangel:
  Nem, nem ezt jelenti. Amelyik országban elő van írva, hogy kötelező a hirdetésben leírni a bért, ott minimumot kötelesek írni, de írhatnak tól-iget is, csak a minimum kell stimmeljen. Ugyanúgy van béralku, de egyrészt egy csomó időt megspórolnak abban az esetben, ha a két fél elképzelése távol áll egymástól, másrészt hatékonyabban működik a munkaerőpiac, mivel tajékozottabbak a piaci szereplők. Normális béralkunak is csak akkor van értelme, ha mundkét fél rendelkezik elegendő ismerettel a piaci bérekről. HR-es bullshit, hogy te tudod, mennyit ér a munkád. Nem nem tudod, legfeljeb bfeltételezéseid vannak.

 30. Berelhetoreklamfelulet
  mondta:

  @FlybyWire:
  Látom nagyon próbálkozol, de kevés vagy ahhoz, hogy belém kössél kis öcsi 🙂

  Amúgy meg minőségi érvet hoztál fel… az állások 0.001% az az annyira vezetői pocizó ahol az általad megemlített alkudozás előfordulhat. Teljesen legit ez alapján kijelenteni, hogy ugyan a munkavállalók 99,999%-nál nincs, de van ahol van alku, így hát akkor ma a piacon a munkavállalóknál béralku van.
  És ne gyere nekem ilyen alamizsnával, hogy kiválaszhassa, hogy autóval vagy anélkül, meg mennyire zsebbe kéri a fizetést. Tény, hogy vannak olyan pozíciók, ahol megy az alku arról, hogy a profit x vagy y százalékát kapja meg jutalomba, de nem túl jellemző egy átlag magyar dolgozóra…

  Viszont a te logikáddal akkor ezek szerint munkaerő hiány sincs, hisz azoknál a cégeknél, ahol megvan a havi 10k euro nincs munkaerőhiány, szal?

 31. FlybyWire
  mondta:

  @Berelhetoreklamfelulet: „Hát konkrétan NINCS alkulehetőség most se, sose volt.”

  Fogalmazzunk úgy, hogy ahová te kellenél, ott nincs….
  Vezetői állásoknál olyan sok körös alkuk is vannak, hogy csak pislognál 🙂

 32. FlybyWire
  mondta:

  @Bambano: Ez a klasszikus beszari mentalitás.

 33. FlybyWire
  mondta:

  @Online Távmunkás: ezt hívják életképtelenségnek.
  Amikor bekerültem a kettővel ezelőtti melóhelyemre, volt ott egy nálam tán 3 évvel idősebb faszi (alig 40 körül, aki ott kijelentette, hogy neki ez lesz az, ahonnan nyugdíjba megy, minden fasza, szereti, nem vágyik többre. Egyébként egész magas (de még nem vezetői) pozi, ahol (vidéki város lévén) 500 bruttóval elmotorozott. Nekem akkor volt 530.
  Amikor megüresett a csapatvezetői állás, ott böködött oldalba, hogy nahát ****kám, mi már az ilyenekre nem játszunk, ide a *fiatalok* jönnek. Szartam rá, szóltam a főnöknek és én lettem a csapvez, 630 bruttóért.
  Aztán elmúltam én is 40, mostanra pedig már a csapvez állásom dupláját keresem, mert nem ásom el magam szánt szándékkal, hanem egyrészt a kihivások is érdekelnek, és nem szarok be a lehetőségektől.

  Komolyan, az ilyen emberek mintha más bolygóról jöttek volna. Pedig nem volt hülye ő sem….

 34. Berelhetoreklamfelulet
  mondta:

  @jobangel:
  Hát konkrétan NINCS alkulehetőség most se, sose volt.
  Csak az illúziója van meg, hogy alkudhatsz, de ne legyenek kétségeid…. ettől még ott van a tól-ig sáv minden cégnél, amin belül „alkudhat” az illető.
  Csak ugye ezt nem árulják el, hátha alá licitál.

 35. Berelhetoreklamfelulet
  mondta:

  @Balfredo Alfredo:
  JAh, elég röhejes, múltkor is megszólal egyik interjun, hogy hát vannak itt ilyen „juttatások”, mint ALKALMI lehetőség távmunkára, ilyen havi 1-2nap indokolt esetben.
  LMAO, alig bírtam ki, hogy nem röhögöm ki ott helyben XDDD

  Amúgy az útépítés/szállás lehetőség éppen pont segíthet, hisz a nehezebben megközelíthető helyekről (vidék) könnyebben tudnak be járni olyan helyekre, ahol munkaerőhiány van.
  Nyilván nem sokat, de segíthet. kb. 1óra utazási idő még „belefér” kategória. Ha a területet, ahol ez lehetséges Budapest(vagy más munka központ) körül növelik, akkor elméletben nő a potenciális munkalávaló is.

  Egyébként tényleg nincs munkaerőhiány. Olcsón, sokat dolgozó, de szenior tudású emberből van hiány. Nyilván akinek van esze, nem fog alamizsnáért dolgozni, ez elég logikus…

 36. kukatr
  mondta:

  @Balfredo Alfredo: *Képességektől és relenváns tapasztalattól függő sávot.

 37. jobangel
  mondta:

  @Balfredo Alfredo: jaj, hagyjuk már ezt. A konkrét összeg kiírása azt jelenti, hogy nincs alku, kedves munkavállaló, ennyit fizetünk, kell vagy nem? Főleg munkaerőhiány idején az eladó (munkavállaló) mondja az árat. Az, hogy a politikusok miről beszélnek, egy másik téma, abból bármilyen következtetést levonni botorság.

 38. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @jobangel: Ha _tényleg_ igazi munkaerőhiány lenne, akkor:
  konkrét összeget írnának az álláshírdetésekben, nem csak a versenyképes fizetés cacafeteriával… kezdetű bullshitet;
  a politikusok nem arról beszélnének, hogy útépítéssel meg szállási lehetőségekkel lehet javítani a munkaerőhelyzeten;

  Következtetés: nincs is munkaerőhiány, csak egy felfújt lufi van, amire hivatkozva még tovább ronthatják a munkavállalók helyzetét.

 39. Berelhetoreklamfelulet
  mondta:

  @jobangel:
  Hat jah, látom is azt a nagy „építést”, amit az éllovasok levágnak ott XD.
  Még én érzem kínosan magam néha, meg pislogok, hogy nem-e a facebookot nyitottam meg véletlen…

  Szakmai témákra vannak szakmai fórumok, lehet használni. Linikedinen csak a jópofázás megy, még a legnagyobb világcégek részéről is, hisz az egész a képmutatásról szól alapból is, lol.

 40. jobangel
  mondta:

  @Berelhetoreklamfelulet: A Linkedin bizony arra való, hogy szakmai reputációt építs. Az meg pont abból fog épülni, ha megosztod témákban a véleményed, tapasztalatod, tanácsot adsz, tanácsot kérsz. Ha csak a profilját faragja valaki, az nem elég. Ha meg nem faragja, az is rossz, mert akkor nem a megfelelő kulcsszavakra jön elő a profilja a kereső HR-eseknél, és utána akár háborog, hogy nem neki való ajánlatokkal találják meg…

 41. kukatr
  mondta:

  @Berelhetoreklamfelulet: Sajnálom, hogy a toborzók nem írják bele az állásajánlatokba, hány méter széles a bejárati ajtó, hogy megtudd, hét méter széles arcod befér-e rajta.
  Te lángoszlop, oszdd meg velünk tudatlanokkal mire való a LinkedIn!

 42. babona
  mondta:

  Igen, el kell adni a munkahelyváltást, és a vele járó hercehurcát a dolgozónak. Mindegy hogy villanyszerelő, elektromérnök (hehe, képezni kellett volna eleget) vagy embermenedzser. @Online Távmunkás:elemzem. Van egy korosztály, nevezzük X-nek. Nagy részére (30-40%)igaz lesz: Most 40-50 éves, és ha meglátja a hirdetést hogy „dinamikus, jó csapatjátékos” na akkor nem olvassa tovább. Facebook profilját nem használja, mert nincs rá ideje: dolgozik. Gyereket nevel. Gyengén tud nyelveket. Van egy másik, nevezzük XY-nak. Facebookozik összevissza, gyereket nevel, (esetleg), van munkahelye,5-10 éve, pl GYES óta. Nem mer lépni a bizonytalanra. Tudja, gyerek mellett veszélyes. Aki meg mert már külföldön van vagy multinál túlórázgat. Van harmadik is: YZ. Aktívan csetel (Snap, Face , nálunk TWit kevésbé), de élete fele digitális, másik fele buli. Azonnal de gyakran rosszul dönt. Tudatosan tanul nyelvet (az okosabbja), kifele készül (az okosabbja), vagy multihoz… A Z meg, pláne Erasmusos nemigen akar itt maradni… Brain Drain V3.0 progress.

 43. babona
  mondta:

  Igen, el kell adni a munkahelyváltást, és a vele járó hercehurcát a dolgozónak. Mindegy hogy villanyszerelő, elektromérnök (hehe, képezni kellett volna eleget) vagy embermenedzser. @Online Távmunkás:elemzem. Van egy korosztály, nevezzük X-nek. Nagy részére (30-40%)igaz lesz: Most 40-50 éves, és ha meglátja a hirdetést hogy „dinamikus, jó csapatjátékos” na akkor nem olvassa tovább. Facebook profilját nem használja, mert nincs rá ideje: dolgozik. Gyereket nevel. Gyengén tud nyelveket. Van egy másik, nevezzük XY-nak. Facebookozik összevissza, gyereket nevel, (esetleg), van munkahelye,5-10 éve, pl GYES óta. Nem mer lépni a bizonytalanra. Tudja, gyerek mellett veszélyes. Aki meg mert már külföldön van vagy multinál túlórázgat. Van harmadik is: YZ. Aktívan csetel (Snap, Face , nálunk TWit kevésbé), de élete fele digitális, másik fele buli. Azonnal de gyakran rosszul dönt. Tudatosan tanul nyelvet (az okosabbja), kifele készül (az okosabbja), vagy multihoz… A Z meg, pláne Erasmusos nemigen akar itt maradni… Brain Drain V3.0 progress.

 44. Berelhetoreklamfelulet
  mondta:

  „de nem a profilját frissítgeti, hanem kommentelget, beszélget”
  Aki erre használja a linkedint az alapból kuka kategória 😀

  De had osszam meg a tapasztalatomat, mint „passzív” álláskereső:
  Az esetek 90%-an, akik rám írnak, ctrl+v/ctrl+c hirdetéseket illesztenek be, amik egy az egyben fenn vannak professionon(általában 4-5 különböző cég nevével).
  Ez így gyenge. Ha ilyen hirdetéseket akarnék nézni, én is feltudnék menni profesionre, de ha nem teszem, akkor aligha azért fogok jelentkezni, mert valaki rám írt vele(4-jére), anélkül, hogy akár csak elolvasta volna a profilom…

  Arról ne mis beszélve, hogy ezeknek a hirdetéseknek az információ tartalma 0. Se fizetési sáv, se lokáció nincs bennük, de még konkrét feladatkör sem.

 45. Bambano
  mondta:

  @jobangel: nem abból lesz válság, hogy nincs munkaerő, hanem abból, hogy nem is kell az se, ami van.
  majd megint jön a „tisztítótűz”, amikor kipattan, hogy túlárazottak a részvények, a befektetések zöme semmit nem ér, és akkor egyik pillanatról a másikra hozzáigazítják a különböző vagyontárgyak értékét a valódi értékükhöz.

  azt kellene látni, hogy most mindenhol munkaerőhiány van, ami természetesen nonszensz. pár év alatt angliától kezdve a németeken át rajtunk keresztül a románokig, mindenhol munkaerő hiány van. ez, meg a megint beinduló ingatlanlufi jelzi, hogy túlfújták a gazdaságot. szokás szerint, a semmihez sem értő „közgazdászok” megint azt hiszik, hogy folyamatosan növekedni lehet. majd pukkan egy nagyot.

 46. Zabalint
  mondta:

  @jobangel:
  A fenéket, ha újra gazdasági válság lesz, akkor az ugyanúgy munkanélküliséggel járna, mint a korábbiakat. Nem a jelenből kell kiindulni, amikor a zéró kamatok miatt könnyű finanszírozni a beruházásokat, ezért a képzett munkaerő a szűk keresztmetszet. Egy más pénzügyi-világgazdasági helyzetben teljesen mások lesznek az alapvetések, olyan nincs, hogy mostantól akkor mindig munkaerőhiány lesz. Mellesleg most is csak egyes szegmensekben van az.

 47. Online Távmunkás
  mondta:

  @FlybyWire: Márpedig manapság is vannak olyanok, akik 15-20 éve az első munkahelyükön dolgoznak és nem pályáznak meg semmilyen állást, jó nekik a langyos víz, közben a kávégép mellett méltatlankodnak, hogy a frissen végzett ifjú titánokat milyen magas fizetéssel veszik fel…

 48. jobangel
  mondta:

  @Bambano: A nélkülözhetetlen ember kockázat, olyat nem szabad engedni. A „kánaán” most másképp fog végetérni, mégpedig azzal, hogy a munkaerőhiány válságig csökkenti a lehetőségeket. De több ember nem lesz, munkaképes korú emberek nem teremnek 1-2 év alatt, ahhoz kell legalább 20-25 év. Azaz a létszámhiányon nem igazán lehet már változtatni.

 49. Bambano
  mondta:

  arra nem ártana odafigyelni, hogy ez a kánaán nem fog a végtelenségig tartani. elég egyértelműen túlfújt lett a piac, ez záros határidőn belül be fog omlani.

  és akkor aki most a nagy ígéret miatt otthagyta a 20 éves állását, azt fogják kirakni, mert az új helyén ő az új fiú, miközben a régi helyén meg megtartották volna, mert ott ő a régi nélkülözhetetlen.

 50. FlybyWire
  mondta:

  @IT Knight: Lehet, hogy te akkor is szimpatizáltál vele, de attól még egy arrogáns, öntelt kis p@cs az illető. A büdös életbe fel nem venném. Teljesen félreértelmezte az egész dolgot.

  Persze ma már még nehezebb a HR-eseknek, ettől függetlenül én elvből sem vennék fel egy ilyen idiótát.
  Saját szexualitásáról meg vallási nézeteiről kéretlenül pofázni? Szívlapátot az ilyennek.

 51. balcán maxval bircaman
  mondta:

  @FlybyWire:

  A konkrét adatokat átszámoltam napi árfolyamon.

  Nálunk a havi bruttó átlag 181 ezer Ft.

 52. FlybyWire
  mondta:

  @maxval balcán bircaman: 258 bruttóval NYILVÁN bárhová máshová elmegy az ember, jó nagyot mondtál 😛
  De még a 409-ről is.

 53. FlybyWire
  mondta:

  Az is régi szabály, hogy mindent meg kell hallgatni.
  És illik válaszolni mindenre is, még ha regionális középvezetőként keresnek meg telesales munkával.
  Ilyenkor udvarias szoktam lenni, némi finom iróniával fűszerezve, de nem bántó módon 🙂 Mondjuk ez ma már elég ritka szerencsére.

 54. CégvezetőX
  mondta:

  Bizony ebben van valami. Megfordult a világ. (Hogy ez jó avagy rossz azt mindenki döntse el maga) Most az ajánlatadó félnek kell többet tepernie, hogy eladja magát.

 55. FlybyWire
  mondta:

  „esetleg 5-10-20 éve ugyanott van, és fogalma sincs, mi történt eközben a munkaerőpiacon az ő szakmájában, hivatásában, iparágában. Pl. lehet, hogy háromszoros, négyszeres fizetés is várhat rá”

  Ilyen balfasz nem létezik.
  Vagy ha mégis, hát megérdemli.

  Tényleg csak én gondolnám ezt? Még amikor szeretem a munkámat, akkor is nézelődöm, tájékozódom a szakmám helyzetéről a világban, és alap, hogy képben vagyok arról is, kb. mennyit ér a tudásom.
  Ennek megfelelően sikerült is váltanom, közel másfélszeres fizetésért, egész egyszerűen szinte csak azért, mert a bő 3 év alatt, amit egy helyen töltöttem, ennyivel nőttek a bérek és a munkám értéke.

  Internet/okostelefon korszakban ki dugja a fejét folyamatosan a homokba?

 56. Zabalint
  mondta:

  @Online Távmunkás:
  Igazad van, toborzóra gondoltam. Fejvadászból viszont nem fog megkeresni naponta 5, mert ők eleve csak nagyon értékes specialistákra vagy menedzserekre utaznak, és nem spamelnek. A közvetítők toborzóival viszont nem érdekes foglalkozni, az általuk hirdetett állaslehetőségek 95%-a közvetlenül is megtalálható, a maradék 5% pedig nem feltétlenül jobb cégek közül kerül ki.

 57. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  Engem havonta 2-3 alkalommal szoktak hívni HR-esek.

  Mindig mindenkivel tárgyalok.

  Ha az ajánlat 10 %-nál nagyobb bért ad, elfogadom.

  Idén augusztusban így lett új munkahelyem. 258 ezer Ft buttó helyett 409 ezer alapfizetés.

 58. jobangel
  mondta:

  @IT Knight: 2013 kicsit régen volt ahhoz, hogy összehasonlítsuk a mai helyzettel…

 59. IT Knight
  mondta:

  Emlékszel még az érem két oldala című sorozatodta? Egy passzív álláskereső szemszögét mutatja be.

  jobangel.blog.hu/tags/az_%C3%A9rem_k%C3%A9t_oldala

  Én már akkor is a jelölttel szimpatizáltam a beszélgetésben. Mérnök, tudja mennyit ér és nem akarja, hogy egy HR-es szórakozzon vele.

  Most is ugyanazokat mondanád neki?

 60. Online Távmunkás
  mondta:

  @Zabalint: Ne keverd a toborzót és a fejvadászt, utóbbi nem igazán van a munkáltatónál. Viszont sok cégnél toborzó sincs, csak külsős közvetítőn keresztül keresnek munkaerőt, így bizonyos helyeken megkerülhetetlenek. Persze olyat is hallottam, hogy egy amerikai multi a magyar terjeszkedést azzal kezdte, hogy felvásárolt egy kisebb toborzócéget…

  @TarVez: A legjobb, amikor külföldről keresnek meg ilyen semmitmondó üzenetekkel. Szerencsére van pár angol ismerős, akik úgy írnak toborzószöveget, hogy minden lényeges infó (pozíció neve, helye a szervezetben, feladatok, fizetés, helyszín, home office, utazás) benne van akkor is, ha titkos a cég neve.

  @kukatr: Ha irreleváns ajánlatok küld, akkor a LinkedIn kapcsolatot töröld és e-mail esetén kérd az adataid törlését az adatbázisból.

 61. kukatr
  mondta:

  *A másik oldalról meg úgy néz ki, hogy ha egyszer megtalálnak, akkor onnantól kezdve rendre küldik az irreleváns, tizenkettő egytucat álláshirdetéseket. Egy idő után belefáradsz annak magyarázásába, hogy leghamarabb mikor, milyen munkát keresnél. Bármit mondhatsz, csak a rendre nem válaszolásból értenek (egy részük).

 62. Pontos pozíció leírás nélkül én nem küldök semmilyen fejvadásznak Cvt. Másrészt érdemes az elején tisztázni a bérigényt, főleg a fejvadásznak tudnia kell, hogy a megbízójának mekkora a büdzséje.

 63. TarVez
  mondta:

  Sokat segítene a fejvadászokon és HR-eseken, ha ilyenkor nem csak annyit írnának, hogy szia, van nálunk egy állás, akarsz váltani? 10 esetből 9-szer csak ennyi információt adnak, de dolgozz egy csomót, küldj friss önéletrajzot két nyelven + add meg a telefonszámodat, mikor még azt sem tudod, milyen állásra keresnek embert. Szóval mindent tudni szeretnének rólad, mielőtt bármilyen infót elárulnának. Ilyenkor rengeteg minden kiderülhet.
  – nem a profilod
  – olyan tapasztalatra van szükség, ami neked nincs, és ők ragaszkodnak hozzá
  – hosszú órákat kellene nap mint nap ingázni (ha fejvadász keres és nem tudsz utánanézni a cégnek, néha ez is későn derül ki)
  stb.

  Szóval ha ezt olvassák a tisztelt érintettek, kérlek, legalább egy linket küljetek, ami egy álláshirdetésre mutat, vagy azt a nem több mint két-három mondatot, amivel minimálisan be lehet mutatni egy munkát. Múlt hónapban kaptam egy levelet, annyi állt benne:

  Szia, nyitott lennél váltásra? … aláírás

 64. Zabalint
  mondta:

  Tapasztalataim szerint az nem mindegy, hogy közvetítőtől hív a fejvadász, vagy munkáltatótól. Előbbi esetben ugyanis bármit is reagálunk, pontosan ugyanott vagyunk, mint ha épp elkezdenénk keresgélni Profession-ön vagy Linkedinen, sőt rosszabb, mert beékelődik egy plusz kör. Az ilyenek online „megkeresésére” (értsd: spamelésére) reagálni sem érdemes, telefonon meg kell mondani, hogy nem érdekel. A mérlegelés onnan kezdődik, hogy ha a munkáltató saját recruitere keres. Neki akkor is érdemes online is udvariasan válaszolni, ha határozottan nem akarunk váltani, mert ki tudja mi lesz később, ne úgy emlékezzen rank, mint egy inaktív profilra.