Teendők állásbörzék után

Teendők állásbörzék után

b_allasborze.jpgNéhány állásbörzén túl vagyunk már, feltételezem, sokan részt is vettetek rajtuk. Remélem, a felkészülésben is tudtam segíteni, most viszont jöhet az utókövetés is. Mert az állásbörze sem a munkáltatóknak, sem a munkavállalóknak nem fejeződik be nap végén, sőt, most jön a munka java.

Munkáltatói oldalról megvannak a céges rutinok, de a munkavállalóknak nem igazán mondta el eddig senki, mit is kellene csinálni az első, állásbörzés találkozó után. Ebben próbálok segíteni alant.

Ha végigtalpaltál egy vagy több állásbörzét, akkor van már jónéhány névjegyed onnan, vannak jegyzeteid egyes cégekről, tudod, kiknek adtál le önéletrajzot, kik ígértek neked valamit, kiknek mit ígértél te magad.

Első lépésként tessék az ígéreteket egyesével betartani. Ha ígértél önéletrajzot más nyelven is, vagy a szakdolgozatodról egy kivonatot, vagy egy fényképet, vagy bármi mást, azt tessék elküldeni egy egyszerű kísérőlevéllel. (Pl. Tisztelt Név! Hivatkozva személyes megbeszélésünkre az ilyenolyan állásbörzén, ezúton küldöm az általam ígért eztmegazt. Várom visszajelzésüket, Üdvözlettel Név, telefonszám, e-mailcím)

Második lépésként tessék az ígéreteket bevasalni. A standokon általában elhangzanak biztató szavak, hogy „feltétlenül keresni fogjuk”, „hamarosan jelentkezünk” stb. Sajnos ezek többségében csak udvariassági körök – bár én a süket dumát inkább nem udvariasságnak hívnám -, de hátha mégis komolyan gondolták. Tehát ezeket érdemes telefonon végigkérdezni. Ez ugyan költséges, de itt már te is mérlegelhetsz: ha az egyes cégek a jegyzeteid/emlékeid szerint nem igazán tetszettek, tedd őket a listád végére, hátha már nem is lesz szükség a velük való egyeztetésre, és nem megy el rájuk a pénzed. A priorizálás után egyesével fel kell hívni az embereket, (vagy ha csak mail-cím van, e-mailt küldeni). Ha kitöltöttél egy adatlapot, szakmai tesztet a standjukon, érdeklődj, hogy számíthatsz-e folytatásra, ha ígértek egy megkeresést, érdeklődj, hogy mikor számíthatsz a következő lépésre. Fontos, hogy érthetően mutatkozz be, hogy felírhassák a neved. A beszélgetés végén ajánld fel, hogy elküldöd még egyszer az önéletrajzod, ha esetleg nem emlékeznek rád (inkább nem fognak, mint igen). Kérj egy e-mailcímet, hová küldheted, és küldd is azonnal, rövid kísérőlevéllel, hogy hivatkozva iménti telefonbeszélgetésetekre, mellékelten küldöd…

Harmadik lépésként irány az adott cégek honlapja, azon belül is a karrier/álláslehetőség oldal. Ha van aktuális álláshirdetés, ami neked megfelel, azonnal jelentkezz, és a kísérőlevélben/motivációs levélben hivatkozz arra, hogy XY-nal a cégnél már beszéltél ezenazon az állásbörzén stb. Ha csak adatbázisba lehet jelentkezni, akkor is tedd meg, szintén hivatkozva az állásbörzére.

Ha egy következő állásbörzére is elmész, és egy általad már meglátogatott cég esetleg ezen is megjelent, menj oda a standhoz beszélgetni újra. Említsd meg, hogy már találkoztál a céggel az előző állásbörzén, jelezd, hogy mennyire érdekel a cég még mindig, mondd el kivel, mit beszéltél, esetleg, hogy már a honlapjukon keresztül is jelentkeztél stb.

Ha nemet mondanak…

Ha telefonos, mailes érdeklődésedre esetleg negatív válasz jön, akkor se keseredj el. Inkább kérdezz rá, miben látják a hiányosságaidat, mit javasolnak, miben fejlődj. A visszajelzést köszönd meg, a tanácsaikat fogadd meg. Ha nem értesz egyet velük, akkor se vitatkozz! A visszajelzés téged segít, ha ők tévesen ítéltek meg téged, érdemes elgondolkodni, miért nem látták benned azt a képességet, tudást, amit te magadban érzel. Ezek alapján lehet csiszolni a pályázati anyagodon, motivációs leveleden, fellépéseden, hozzáállásodon, és készülni a következő állásbörzére.

Sok sikert!

——-

Állásbörzék mostanában:

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Pityerke
  mondta:

  De írhatom azt a pédát is, hogy pályafutását 11 éves korában kezdte, a riporterőrs tagjaként. 55 éves korában kirúgták a Magyar Rádióból. 44 évig dolgozott egy helyen, letagadni se tudná, ki ő, Dr. van a neve előtt, és a teljes nevét egy fél ország ismeri. 2007-ben történt az eset, azóta se, sehol nem tudott a néni elhelyezkedni. Most tehát ő 61 éves, szó szerint koldulásból él. Mit faragnál?

 2. Pityerke
  mondta:

  Hatvan éves, Nobel-díjra fölterjesztett tudós 40 éven keresztül dolgozott egyetlen munkahelyen. A kutatóintézet megszűnt, tudósunkat nem százalékolják le, három éve van a nyugdíjig, alig lát, nehezen mozog. Mit faragsz, JobAngel?

 3. jobangel
  mondta:

  @levendulabandi: Ez a remény nem hiú. Én meg azon dolgozom, hogy ne azt higgye, ő nem jó semmire, hanem azt, hogy a CV-je. Aztán az élet engem igazol… Elkezdjük kifaragni az anyagát, és már hívják is állásinterjúra, lesz munkája.

 4. levendulabandi
  mondta:

  @jobangel: Sajnos a munkanélküli minden szalmaszálba kapaszkodik, lesz olyan marha, aki belevág egy mlm-be vagy jutalékos vacakba. A többivel vitatkozni se tudok Veled, nem drukkolok neki, sőt! 🙂

 5. levendulabandi
  mondta:

  „Miért jó nekik, ha pl. 40 munkanélkülit egyetlen mondattal taszíthatnak reménytelenségbe? „

  És a hiú remény jobb? Hogy van ám 12ezer nyitott állás, mert ennyi hirdetés van fent? És akkor télleg azt hiszi az álláskereső, h sehova se jó, ha már 300 helyre pályázott és 3 helyre hívták be, igen, arra a 3ra, ami valós.:-)

 6. jobangel
  mondta:

  @levendulabandi: Mondom, hogy ez így hülyeség. Ha tényleg így keres kontaktot, akkor talált egy csomó munkanélküli, anyagi gondokkal küzdő, kétségbeesett embert, vagy olyat, aki épp állásváltáson gondolkodik, mert valami miatt nem elégedett. Ideális célcsoportok, szegmensek ezek bármely tukmálós terméknek? De legalább biztosak lehetünk benne, hogy még két ilyen kampány, és tönkremegy, nem kell miatta aggódni 🙂
  (Ritkán adok marketingtanácsot, de ha még egyszer beszélsz vele, üzenem neki, hogy ha online nyereményjátékot hirdet, és rákérdez a neki fontos dolgokra, akkor is megadják a népek az adatokat, és még olcsóbb is, mint utána CV-ket adatbányászni. Ráadásul még a célcsoport is stimmelni fog, akár sikerülhet is neki).

 7. jobangel
  mondta:

  @Philosoraptor: Nem tagadom a jelenséget, simán csak nem érdekel, nincs vele dolgom. És hirdetem, hogy aki állást keres, azt se érdekelje, mert ha ezen dühöng, siránkozik, azzal nem lesz állása, de remek kifogás a sikertelenségre, így sokan fogékonyak rá. És amíg kifogást keres, dühöng, siránkozik, addig sem azon gondolkodik, hogy lesz állása, ami kifejezetten káros.

 8. jobangel
  mondta:

  @levendulabandi: Nem mondtam azt. Azt mondtam, hogy ha terjesztjük a pletykát, városi legendát, hogy minden álláshirdetés kamu, akkor azzal ártunk azoknak, akiknek állást kellene találniuk, pl. így. Amikor ezt egy munkaügyes mondja a munkanélküliek kötelező tájékoztatóján, akkor mindig kedvem lenne megkérdezni, hogy ő vajon miből mérte le azt a nagy %-os arányt, amit hirdet. Milyen statisztikái, mintái, kutatásai vannak a témában? Az álláskereső meg jön kétségbeesve, hogy ott is azt mondták, hogy csak kapcsolatrendszer, meg minden kamu, most mit csináljon? Csak én nem vagyok ilyen helyeken jelen, mert napközben más dolgom van. De már szinte template-levelem van arra, hogy próbáljak némi reményt adni, hogy nem lehetetlen. Viszont mindig felmerül bennem a kérdés, hogy akik ezeket az ingatag lábon álló – mert hogy nem alaptalan, azt elhiszem – pletykákat terjesztik, mi célból teszik? Miért jó nekik, ha pl. 40 munkanélkülit egyetlen mondattal taszíthatnak reménytelenségbe?

 9. Névtelen
  mondta:

  @jobangel: Nem kötelező elhinned, amit leírtam, attól még, hogy nem veszel róla tudomást, létezik a jelenség. Tudok szociális szférában és kereskedelemben is példát hozni.

 10. levendulabandi
  mondta:

  Jah és ismerős azon emiljét CSAK álláskeresésre használja, de mióta pályázik, megszaporodtak nála a spamek, reklámok…

  Aztán tudod vannak olyan hirdetések, amikor a cÉG cégnévvel, logóval hirdet (tehát nem inkognitó hirdetés),, csak azért, h a versenytársaknak mutassa, h lám náluk van felvétel, szalad a szekér, ill. a befektetőinek mutassa uez, h ennyire szalad a cégnek és nyugodtan fektessenek be.

  Igen, ezekről egyértelműen nem a HR tehet, de nem mondjuk már azt, h az összes álláshirdetés valós.

 11. levendulabandi
  mondta:

  „Ez viszont nettó hülyeség, már bocs. Hobbiból nem gyűjtenek adatokat, az valamire kell nekik. És akkor a jelöltnek is az a jó, ha egy helyen van a többi jelölttel. „

  Aha volt olyan, h ismerősöm pályázott egy hotelbe Hr-es állásra.Be nem hívták, de azóta kapja adott hotel ajánlatát mindenféle weelness-hétvégére!Bankokra uez érvényes! És nemrég beszéltem egy tukmálós cég vezetőjével is és bizony elmondta, h szoktak kamu hirdetéseket feladni mintha ilyen-olyan embereket keresnének, mert kell nekik emil és telszám és így egy hét alatt többezer birtokába jutnak, mi több még azt is látják kinek mi a szakmai útja, érdeklődési köre, kit mivel lehet úgymond „megfogni”. 🙂

 12. jobangel
  mondta:

  @levendulabandi: Ha olyan képzett, kell, hogy legyen megoldás számára is. A CV-ből nem biztos, hogy ki kell derülnie, hogy túlképzett, és vissza is jutottunk oda, hogy minden siker alapja egy jó CV.

 13. jobangel
  mondta:

  @levendulabandi: állami állásokkal a legritkább esetben foglalkozom, mert nem is ismerem a világukat szerencsére, másfelől a HR-szakmához minimális köze sincs annak, ami ott folyik. Versenyszférában, ha már hirdetnek, annak oka van. Ergo a meghirdetett állásokat érdemes átnézni, pályázni (Sokan így is találnak meg: link az állásra, mellékelt CV, segítsek pályázni. Aztán jön, hogy állásinterjúra megy, majd, hogy sikerült). Ha MLM-gyanús vagy egyéb ügynöki izé, gyakran ordít a hirdetésből. De ha nem, és megpályázott egy ilyet, akkor is meg lehet kérdezni, hogy mire számítson, ha interjúra hívják, és lehet nemet is mondani (mi több, kell is).

  „És sok marketingcég a professionon csak adatokat gyűjt, nekik se pénz 1-2 hirdetés feladása (20-100eFt),”

  Ez viszont nettó hülyeség, már bocs. Hobbiból nem gyűjtenek adatokat, az valamire kell nekik. És akkor a jelöltnek is az a jó, ha egy helyen van a többi jelölttel.
  Persze, lehet azon is rugózni, hogy kamuállások, de azzal vajon ki lesz beljebb? Ha állást keresünk, akkor azzal kell foglalkozni, nem azzal, mi miért nem jó.

 14. levendulabandi
  mondta:

  @jobangel: Az olyan kamuállásokról meg nem is szólok, amik mondjuk titkárnőként vagy Hr generalistaként, toborzóként (és még ezerféleképpen) vannak meghirdetve, aztán interjún derül ki, h biztosításokat kéne értékesíteni, vagy zepter, vagy mlm, csak úgy már nem hirdetnek, mert akkor a kutya se jelentkezne, így meg hátha 1-2 kétségbeesett munkanélkülit be tudnak palizni.

 15. levendulabandi
  mondta:

  @jobangel: A túlképzettséggel elutasítás sosem baj, ahol alulképzett a főnök, ott sosem lesz jó dolgozni. A jelölt járt jól, hogy nem vették fel.

  Aha, a jelölt azóta se dolgozik, marha jól járt, 22800Ft segélyből él. 🙁

 16. levendulabandi
  mondta:

  @jobangel: Sok helyen kötelező meghirdetni az állást, de már meg van rá az ember. Onnan tudom, h dolgoztam állami vállalatnál. Mindent meg kellett hirdetni (a hirdetés összege nem számított a büdzsében, nem drága, plusz kedvezményeket kapott cég a professiontől). Meghirdettük, begyűjtöttük a cvket, majd felvettük államtitkár úr lányát, aki odaszól a vezérnek, h föl kell venni….És sok marketingcég a professionon csak adatokat gyűjt, nekik se pénz 1-2 hirdetés feladása (20-100eFt), csak adatokat gyűjtenek, majd azokat jó pénzért eladják, megéri. Tehát nem minden hirdetés mögött van valódi állás!

 17. jobangel
  mondta:

  @levendulabandi: A túlképzettséggel elutasítás sosem baj, ahol alulképzett a főnök, ott sosem lesz jó dolgozni. A jelölt járt jól, hogy nem vették fel.

  És igen, kéne még 1-2 millió munkahely, de ezen én egymagam nem tudok segíteni.

  Az utolsó körös „mégsem töltjük be a pozíciót” sem szórakozásból született. Gondolj bele, beletoltak egy csomó pénzt, munkaórát, a semmiért. Mi értelme ennek így? Semmi. Tehát vis maior történt.
  Pl. nem kevés bővítési, fejlesztési projektet töröltek a közműcégek a közműadó bevezetése miatt. Ha a tervezett projektet törlik, az ember sem kell, ugye… Egy pozíció betöltése-nembetöltése sosem HR-szakmai döntés, hanem vagy stratégiai vagy ágazati döntés. Szóval pont a HR-est kár szidni ezek miatt.

 18. jobangel
  mondta:

  @Philosoraptor: Annak tűnhet, de én inkább a racionális vonalon maradnék, nem a pletykákra, városi legendákra repülnék rá. Ha pl. egy tenderben CISA+CISM minősítésű embert kell felmutatni, vagy egy új üzletághoz Cisco ICSNS ember hiányzik, akkor nem működik, hogy „hát olyan nincs, de itt a főnök haverjának fia, nem lesz jó?”

  Fordítva is igaz, ha van egy pályakezdő kapcsolatrendszer nélkül, Békés megyéből, akkor neki hiába mondogatjuk, hogy kapcsolatrendszer kell a melóhoz. Mert nem kell feltétlenül.

  Azonfelül átlagosan 12 ezer állás van fenn egyidőben a profession.hu-n, ami hirdetési díjban szép összeg. Gondoljuk, hogy nem spórolnák meg ezt az összeget, ha hirdetés nélkül, kapcsolatrendszerben meglennének ezek az emberek?

 19. levendulabandi
  mondta:

  @jobangel: Az értelmes visszajelzések egy felével lehet vmit kezdeni, ahogy írod is: rágyúrni a nyelvtudásra, szakmára, de mi van, ha vkivel közlik, h a cég csak 35 évig keres munkatársat, nem fér bele a „fiatalos” csapatba, ha finoman azt mondják, h a csapat átlagéletkora 30 év…?
  Vagy akivel közlik, h túlképzett és az első számú vezetőnél is képzettebb és a vezető féltékeny rá és ezért nem veszik fel? Az butuljon el vagy keressen fiatalító szérumot? A közigállásokhoz, állami szférába meg kifejezetten protekció kell sajnos.
  Ha a Hr-es nem tud segíteni, akkor tanácsot ad. De kéne 1-2 millió mhely. Mert ha egy cégnél nincs hely, akkor lehet csillivilli a CV-d, a tudásod, beadhatod személyesen is, úgy is, ha a cég nem hirdet, csak épp nem véletlenül nem hirdet: nem kell ember. Akik hirdetnek, azok is úgy, hogy lehet vagy betöltik, vagy mégse töltik be a pozíciót. A legjobb, amikor a HR 5. kör( 4 hónapos kiválasztás) utánközli a résztvevőkkel, h mégse töltik be a pozíciót. Nem lehetett volna átgondolni hamarabb? vagy az egész csak azért volt, h a HR-esek ne unatkozzanak? Hm?

 20. levendulabandi
  mondta:

  Pályakezdő: 0-1év tapasztalatig
  Junior 1-3 (max 5) év tapasztalatig
  Senior: 5 év tapasztalat felett, de ha nő vagy és 35 feletti, vagy ffi és 45 feletti, az már a túl tapasztalt kategória és az se kell.
  Néha a cégek se tudják kit keresnek. Van egy haverom (Zoli), érettségije van és németül tud középfokon, mindenhonnan elutasítják, mert kevés. Nemrég egy cég a szemébe mondta, hogy ha 2 nyelven beszélne ffokon és lenne egy diplomája, azonnal felvennék. Nosza, Zoli gondolt egyet és szólt a másik közös haverunknak Istvánnak, akinek angol-német ffokúja van és 2 egyetemi diplomája, h adja be, mert ő pont jó lesz oda. Istvánt elutasították azzal, h „túlképzett”, ők egyszerűbb embert keresnek az adott pozícióra. Kicsit a nyúlon van sapka, nincs sapka esetét látom…

 21. Névtelen
  mondta:

  @jobangel: „Az, hogy valójában hány %-át teszi ki az álláspiacnak az így betöltött állások száma, nem mérhető, mégcsak nem is becsülhető – azaz racionálisan nem érdemes vele számolni.”

  Ebben az uram-bátyám rendszerben azért ez így elég merész kijelentés.

 22. ohhai
  mondta:

  @jobangel: már a juniorhoz is 1-2 év tapasztalat kell, ez a vicc!

 23. jobangel
  mondta:

  @lilly.alien: nem mindenki keres tapasztalt szakembert, igen nagy az igény a juniorokra is – pl. az egyetemi állásbörzéken őket akarják leginkább megtalálni, ezért oda mennek. Mert olcsók (nem öröm, de ez van), taníthatók, formálhatók.
  Persze, vannak elszállt igények, de mivel senki sem fog nekik megfelelni, előbb-utóbb feladják, újragondolják. Ha tudunk az ő fejükkel gondolkodni, megértjük: naná, hogy megpróbálnak tapasztaltat kapni olcsón, hátha sikerül. Nem ritka, hogy ugyanazt a munkát (és nem pozíciót) hirdetik meg seniorra, juniorra is, ugyanolyan tudásanyaggal, csak az egyiktől kérnek tapasztalatot. Majd a jelentkezők láttán eldöntik, hogy képzésbe fektetnek, vagy a tapasztalatot fizetik meg inkább.

 24. lilly.alien
  mondta:

  @jobangel: Ez oké, de:
  Ha mindenki a tapasztalt szakembert keresi, akkor egy tapasztalat nélküli pályakezdő hol tud labdába rúgni? Ránéznek az önéletrajzra, az alapján pedig be se hívják.

 25. jobangel
  mondta:

  @sparklie: „Inkabb a protekcio, ismeretseg, hatszel fontossagarol kellene irni.” Nagyon sok buktatója van, mindkét oldalról – erről esetleg írhatok 😉 Az, hogy valójában hány %-át teszi ki az álláspiacnak az így betöltött állások száma, nem mérhető, mégcsak nem is becsülhető – azaz racionálisan nem érdemes vele számolni. Természetesen mindenkit arra biztatok, hogy mozgósítsa a kapcsolatait, ha állást keres, de hiba lenne csak ennek az eredményére várni.

  Az egyik baj vele, hogy általános indoknak használják a „hátszél fontosságát” arra, hogy indokolják a sikertelen álláskereséseket. Aztán persze mindig kiderül, hogy nem a hátszél hiányzott, hanem valami nagyonis kézzelfogható dolog, pl. normálisan megírt önéletrajz, nyelvtudás, helyesírás, hozzáállás, fellépés stb. Ezek meg tanulhatók, akarat kérdése.

  Még nagyon baj a kapcsolati tőke hangsúlyozásával, hogy jóval több álláskereső van, akinek ez nem opció, nem lévén olyan kapcsolatrendszere, amit mozgósíthat álláskeresésre – nekik már ezzel kezükbe is adtuk a kudarcaik indoklását, tévesen. Így ahelyett, hogy tennének valamit magukért, lobogtatják a nagy érvet: nincs hátszelem. Ebből kimozdítani egy-egy álláskeresőt nem kis munka, márpedig semmi más nem segít rajta, csak az, ha felhagy a kifogásaival, és elkezdi az aktív álláskereső munkát.

 26. sparklie (törölt)
  mondta:

  @lilly.alien: Egyetertek. Palyakezdot keresnek, aki evek ota gyujti a relevans tapasztalatokat, tobb idegen nyelven beszel folyekonyan, sose tervez csaladot, de a lelket eladna minimalberert.

  Raadasul az allasborzek nem jelentenek megoldast olyan diplomas fiataloknak, akik nem kurrens diplomaval rendelkeznek. Akinek meg keresett diplomaja van, annak nem kell allasborzen bohockodni. Ordogi kor. Persze a HR-es libaknak is kell fontoskodni valahol.

  Inkabb a protekcio, ismeretseg, hatszel fontossagarol kellene irni. Ebbol a szempontbol a keleti kulturak sokkal oszintebbek, elismerik, hogy szamit a kapcsolat. Anelkul szoba se allnak veled.

  Az elso igazi (nem diakmunka) allasom nekem is komoly protekcioval jott ossze. Aztan tapasztalatot szereztem, es kesobb mar a sajat jogomon is osszejott a kovetkezo allasom. Ma mar en vagyok az, akinek az ismeretseget keresik, ha akarnak valamit.

 27. lilly.alien
  mondta:

  Én abbahagytam az ‘állásbörzézést’. A kiállítók zöme úgy gondolja, hogy a pályakezdő 5 év tapasztalattal rendelkezik, az angolon és németen kívül még egy nyelvet beszél, legalább tárgyalási szinten, és hajlandó az átlagbér alatti fizetésért dolgozni.

 28. jobangel
  mondta:

  @Mrs.Columbo: Én meg azt tapasztaltam, hogy tavaly pl. az összes pártfogoltam 100%-ban értelmes visszajelzéseket kapott állásbörzék után, ha értelmesen kérdeztünk rá a sikertelenség okára (akár telefonon, akár mailben): pl. nem sikerült jól a szakmai teszt, gyúrjon rá a programozási ismeretekre, mégsem indul el a projekt, amire embert kerestek, mégsem pályakezdővel oldották meg, nem volt elég a nyelvtudása stb.

 29. Mrs.Columbo
  mondta:

  „Ha telefonos, mailes érdeklődésedre esetleg negatív válasz jön, akkor se keseredj el. Inkább kérdezz rá, miben látják a hiányosságaidat, mit javasolnak, miben fejlődj.”

  Persze ne keseredjen el senki, hogy az ilyen kérdésekre 10-ből 9,99 cég nem fog válaszolni.

 30. Lollita
  mondta:

  Szegeden március 11-13 az állásbörze!

 31. jobangel
  mondta:

  @rugoman: pályakezdőkről beszélünk ugye, akik most tanulják az álláskeresést. Pl. nem tudják, hogy azzal, hogy odaadták a CV-t a standon, még nem lesz állásuk, mert ezt nem mondták nekik sehol. Meg azt sem, hogy ha nemet mondanak nem dől össze a világ, és nem kell Dunának menni sem. Eddig.

 32. rugoman
  mondta:

  Ismét egy semmitmondó poszt állásügyben. Értelmezem: ha nemet mondanak, köszönd meg, ha tévesen ítélnek meg: az is köszönd meg. (A Te hibád..!) Tanácsaikat fogadd meg: fiatalodj 20 évet, növessz 180 cm-es szőke combot (hosszra, nem átmérőre) és legyen elég 140 bruttó. Tapasztalat pénzbe kerül, tehát nem kell, aktív nyelvtudás felesleges. Lojalitás, elhivatottság ismeretlen kifejezések munkaadóéknál, így nem képeznek értéket. Csiszold motivációs leveled, önéletrajzod, fellépésed. Nyald fényesre a munkaadó-jelölt tisztelt fenekét. Menj le kutyába..
  Viszont alkalmazni azt fogják, aki kevesebbért vállalja az adott feladatot. Bárki bármit állít.