Állásinterjú állásközvetítő cégnél

Állásinterjú állásközvetítő cégnél

Az előző cikkem kommentjei között felvetette egy kedves olvasóm, hogy egy közvetítő állásinterjújára nehéz felkészülni, mert nem ismerjük a leendő munkáltatót. Valóban, ez a fajta interjú egy kicsit másfajta felkészülést igényel, és ehhez jó, ha megértjük, hogyan működik a közvetítői tevékenység, mik az ő érdekei.

A közvetítő

Nagyon röviden és felületesen, a közvetítő az a külsős – remélhetőleg – kiválasztási szakember, akit egy cég megbízott azzal, hogy az általa megadott profil alapján új munkaerőt találjon számára. A közvetítő vagy fejvadász általában sikerdíjért dolgozik és garanciát vállal kiközvetített jelöltért. A garancia arról szól, hogy ha a jelölt nem válik be (pl. kilép, vagy kirúgják próbaidőben), akkor új embert kell találnia, többnyire teljesen ingyen. Tehát, a közvetítő érdeke, hogy téged úgy helyezzen el, hogy az a megbízójának is, neked is hosszútávú kapcsolat legyen, és hogy a kihelyezés kapcsán mindenki – te is, mint munkavállaló – elégedett legyen. Mert ha nem, az neki veszteség, amit el akar kerülni.

Az álláskeresői hozzáállást tehát ehhez a helyzethez érdemes igazítani, ahogy ők is ehhez igazítják az interjúztatási módszereiket.

Tényleg passzolsz?

Ha állásközvetítő hív állásinterjúra, különösen fontos egyeztetni már az elején a feladatokat, a munkahely földrajzi elhelyezkedését, és persze a fizetési nagyságrendet, hogy biztosan ne raboljátok egymás idejét. (hogy mit kell egyeztetni állásinterjúra híváskor, arról itt írtam) A munkáltatóval ellentétben, ő nem változtathat menet közben a követelményeken, neki pontosan olyan profilú ember kell, amilyet az ügyfele előírt, ha pedig kompromisszumot akar javasolni, annak hosszú átfutási ideje lesz. Tehát, ha kicsit is nem passzolsz, és olyan témában, amiben nem lehet kompromisszumot kötni, akkor inkább ne kezdj bele a tárgyalásba. Ha van lehetőség arra, hogy kompromisszumot kössön a munkáltató, akkor erről beszélj a közvetítővel (pl. nyelvvizsgád nincs, de nyelvtudásod van, ezért a nyelvvizsgát le tudod tenni, ezen ne múljon az állás)

Az ilyen állásinterjúra készülésnél kimarad a cégből való felkészülés, hiszen nem tudjuk még, ki a leendő munkáltató, de készülni kell olyan speciális faktorokra, ami eltér a munkáltatói állásinterjútól, mert egy állásközvetítő számára vannak még fontos tényezők a munkáltatói szempontokon túl.

Egy közvetítő meg akar győződni arról, hogy biztosan a megfelelő embert viszi az ügyfélhez, és ezt a megfelelőséget neki igazolnia is kell az ügyfele felé, ezért néha sokkal mélyebb teszteléssel próbálnak szűrni, mint a munkáltató maga. Szakmai teszteken túl személyiségtesztek, referenciakérés is előkerülhet még alacsonyabb pozíciókra is, gyakrabban, mint a munkáltatónál, aki bízik a saját interjúiban, és különösebben nem kell bizonyítania a jelölt alkalmasságát másnak, ha ő maga meggyőződött róla. Az állásközvetítő nem feltétlenül van tisztában az iparág legnagyobb projektjeiről, aktuális trendjeiről, így készülj fel konkrét ügyekkel, gyakorlati példákkal a szakmai múltadból, amik a te ismereteidet igazolják majd a munkáltató felé is. Milyen ügyfeleknél, milyen munkákban vettél részt, milyen problémákat oldottál meg? Természetesen titoktartási kötelezettséged betartásával mindezt. Beszélj lehetséges referenciaszemélyekkel, megadhatod-e az ő elérhetőségeiket, ha kérik.

Készen állsz a váltásra?

Az állásközvetítők az ügyfelük (a te leendő munkáltatód) felé vállalt garanciális kötelezettségük miatt arról is meg akarnak győződni, hogy biztosan készen állsz a váltásra, új munkahelyre, nehogy félúton meggondold magad. (Természetesen a folyamat során bármikor nyugodtan mondj nemet, ha valami nem felel meg neked.) Azaz, ha nem vagy elégedett a jelenlegi helyeddel, azt őszintén, de diplomatikusan megmondhatod. Ha más motivál a váltásra, azt is. Munkáltatónál érdemes ezt óvatosan kezelni, mert lehet, hogy a leendő munkáltató másképp látja a téged sértő momentumot, ami az esélyeidet ronthatja.Mivel a fizetési igényedet és az ügyfele új kollégára szánt költségkeretét is ismeri, ezügyben érdemes vele nyíltan beszélni.

Mi fontos Neked egy új munkában?

A preferenciáidat is fel akarja majd mérni: milyen főnökökkel tudsz jól együttműködni, milyen környezetben érzed jól magad? Ezért a közvetítő biztosan meg fogja kérdezni, mi motivál téged, mennyire szereted a munkád, mit szeretsz benne, mit utálsz benne. Ezeket egy munkáltató általában nem kérdezi meg, mert ő nem tud mást kínálni, mint amije van, ellenben a közvetítőnek lehet, hogy több olyan ügyfele is van, akihez jó lehetsz szakmailag, a preferenciáid ismeretében viszont a legmegfelelőbb munkáltatóhoz tud elvinni.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Londonban nekem eddig egyszer volt állásközvetítővel dolgom, és abszolút sokat segített; először be sem akartak hívni interjúra, de ő meggyőzte a céget, hogy hívjanak be. Aztán kialkudott nekem egy 10%-kal magasabb fizetést.
  Szóval szerintem vannak köztük nagyon jók is.

 2. @Ann1294: az jó azt megosztani kéne és hirdetni…magam és az ismerettségi körömben is szívesen fogadnák az ilyent…

  igen máshol is.. és sajnos tapasztalom… pl ingatlan értékesítésben is… beleírtam a hirdetésbe, hogy ingatlanosok kíméljenek ha lehet.. természetesen olyanok keresnek meg, hogy fáj… eddig nagyon toleránsan elbeszélgettem velük, de erre sajnos nincs időm és kedvem sem így sajnos bunkónak kell lenni és röviden de határozottan elutasítani…

  valóban.. magában a posztok jók és építő jellegűek.. magam is követem és vannak olyanok amelyeket már megfogadtam…..

  azonban a negatívumokat az itt felmerült jól kommunikált – JobAngel által – témák hozzák elő, mert kis hazánkban semmi nem úgy működik ahogy kéne és látható ill. olvasható, hogy minden egyes felmerülő témában mennyi a negatív tapasztalat, mert az olyan emberek akik emberekkel foglalkoznak főállásban kóklerek… nagyon nagy számban .. és ez nem Amerika, hogy átmész egy másik megyébe és ott is rengeteg ilyen-olyan szakmába vágó állás van… sajnos az én ismerettségi körömben is kevés a jó tapasztalat… inkább az működik, hogy melyik melóhelyre ne menj, melyik fejvadászt kerüld el, melyik szakembert, vízszerelőt nem ajánlanád… és kevés csak az olyan aki azt mondja, hogy én szívesen ajánlom mert jó a tapasztalatom vagy akár tűzbe is teszem a kezem érte…. és nem gondolom, hogy azért mert negatívak vagy negatívan állnak a dolgokhoz, hanem a halmozódó és bosszantó mindennapi kínlódásuk és ilyen irányú tapasztalataik… mivel sokukat régebbről ismerem és látom, hogy pozitív a világhoz való hozzáállásuk… másként elégé nehezen is menne… errefelé…

 3. Ann1294
  mondta:

  @tnt: Eddig egy nagyon korrekt magyar fejvadaszceghez volt szerencsem Pesten, kedves kozepkoru uriember aki buszke volt, hogy melyik cegekhez kereshet munkaerot es hosszu evek ota egyuttmukodnek a vezetok kivalasztasaban. O munkaerot keres cegeknek es munkat kepzett vezetokenk is. Osszehozza oket, o adja a piacteret, alapja a bizalom.

  HR, fejvadasz… lejaratjak a szakmat, de mashol is tapasztalhato ez. Broker, bankar, biztositasi ugyintezo, ingatlanos… sok a kokler, megszunik a bizalom … azt se hisszuk el amit kerdez.

  Koszonom a tapintatot, nem kenyerem a munkaugy. Meghagyon JobAngelnek akik tanacsot probalnak adni lelkesen es nem adjak fel a remenyt. Am minden tanacs olyan jo amennyit megfogadnak belole.

  A negativ kommenteloknek csak annyit uzennek: Nem leszolni kell mas velemenyet, tanacsat, hanem epito jelleggel kritizalni es jobbat mondani, hozza tenni. Ne legyunk savanyuak. Ha nincs jobb otleted vagy negativan allsz hozza bolcsebb ha hallgatsz, ne huzzad magaddal a tobbieket kerlek szepen. Ha fusztral valami pofozz egy boxzsakot, vezessed le a feszltseged sportban, takaritasban, vagjal fat stb. Egy csapatban jatszunk nem egymas ellen, hello! Oruljunk masok sikereinek es segitsuk. Az elet meghalalja. 😉

 4. @jobangel: magában a skype-os interjú szerintem nagyon jó és mindenkinek időt spóroló ötlet.. a baj, hogy ehhez sincs meg a tudás…. vagy valami ilyesmi… saját példa… lement a skype-os interjú… semmi visszajelzés, majd kérdeztem, hogy mi újság már nem is emlékezett, kis idő múlva behívnak személyes interjúra mert a skype-os nem volt olyan amiből le tudta volna venni a személyiségem… vagy valami ilyen maszlag volt… önéletrajzot látta a nagynevű fejvadász .. majd később kinyögte, hogy abban nem tetszett neki valami…szóval volt is meg nem is értelme???

 5. @Ann1294: ez már régóta így van errefelé…csak nem tanuljuk… nagy fizetést akar mindenki a szocialista védőhálóval és felelősség vállalása nélkül.. én ezt tapasztaltam szinte minden munkahelyemen, hogy minden felsővezetőnek jár a cégautó stb… de tervezni, embereket kezelni a hr-es sem tudott sőt az egyike volt akinek zéró empátiája volt… a fluktuáció iszonyatos volt…

  hát pedig ilyen társadalmi és szociális keretek között tragédia… itt a fejvadászok is úgy állnak hozzá, hogy az selejt ember… volt ill. van 1 nagyon közeli ismerősöm, tényleg jó a szakmában és volt egy nagy műtétje… már rendben van teljesen.. elment egy gyógyszercéghez interjúra és mivel nem volt oka trükközni fair-ül elmondta, hogy volt egy ilyenje is de orvos szerint is ő szerinte is minden rendben stb.. tesztet írt, megfelelt.. sőt az egyiket kiemelkedően írta meg.. szerinted felvették?

  ez szerintem nem nyámnyilaság, hanem gázos a cég… már sokadik embert fogyasztja, mint kiderült és mind az ottani hr-es mind az ügyvezető valahogy érdekesen teszi a dolgát.. ez ürügy volt… de egyben a fejvadász magyarázkodása és mellébeszélése is érdekesen alakult….

  volt olyan keresés a közelmúltban, hogy rövid időre kerestek embert mert a jelenlegi vezetőt lapátra akarták tenni ill. már azt is tették… rövid idő után az előtte lévő meg otthagyta a céget talán 2 év után de az ideiglenes embernek akit kerestek ha lehet egy helyen 25 év munkaviszonyt szerettek volna, hogy legyen…beteges WTF????
  szóval az igényeket sem ártana tisztázni… több oldalról is büdös mind a hr, mind a fejvadász szakma….
  bár senkit nem szeretnék sértegetni – nem tudom te miben utazol – de ez szerintem nagyon gáz…

 6. levendulabandi
  mondta:

  @jobangel: Vagy bkv-jegyet, hehe. Köszi, olvasom!

 7. jobangel
  mondta:

  @levendulabandi: Köszi, skype interjús cikkem megvolt már. ( jobangel.blog.hu/2014/02/17/allasinterju_kameran_keresztul ) Itt persze a kommentekben lekomolytalanozták a skype-on interjúztató céget, mert miért nem küld repjegyet…

 8. Ann1294
  mondta:

  @tnt: „elfogyott” az empatia, a szocialis erzekenyseg, az onzetlenseg, tolerancia minden szinten. Legyunk egy onalloan boldogulo (hiaba nem szertjuk a magunk iranti felelosseget), belato, elore tervezo, ongondoskodo, ha kell elengedni tudo, erdemeinket realisan ertekelo es arra buszke nemzet. Ezt kellene tanitani, peldat mutatni embertarsainknak. …

  No ebbol azt akartam kihozni, hogy egy munkakeresest tragediakent, szegyenkent fogunk fel a mai napig, es nem art ha egy segito kez aki mentalisan is felkarol, egyenget minket, hogy megtalaljuk onmagunkat. Alkalmazasban masik munkat keresni nem egy sunyi dolog. Fogjuk fel. Aki meg munkanelkuli lehet, hogy nem tehet rola… noss, mindig vannaki kivetelek, azok talan palyat tevesztettek, masban teljesedhetnenek ki, csak ezt be kellene ismerni.

  Am tuti jo egy ilyen ember felsovezetonek aki ennyire – mar bocs – nyamnyila es nem tudja mit akar? Nezzuk a jo oldalat, jobb ha az elejen kiderult mint ha kart okozott volna a cegben ezzel a mentailatassal.

 9. jovomunkahelye
  mondta:

  állásközvetítő cégről jót vagy semmit…
  Nem is olyan régen találtam egy állást az egyik ilyen közvetítő honlapján, miszerint egyszerűsített hegesztésre keresnek 17 főt.
  Regisztráltam a honlapjukon, majd önéletrajz feltöltés mellet jelentkeztem, és ez mellet próbáltam érdeklődni a munkahelyről(természetesen semmilyen infót nem adtak a cég nevet, helyét illetően), de mivel sok embert kerestek, érthetően szájról-szájra terjedve ugyan, de sikerült kiderítenem, hogy kik keresnek és hogy hova…
  Elküldtem a cégnek is az önéletrajzom, és láss csodát hirtelen a közvetítő cégnél törlődött a regisztrációm…hmmm:-)

 10. @jobangel: köszönöm, igen erre gondoltam…lehet így is csinálni csak ehhez a kedves fejvadász hozzáértése, tapasztalata kell és lelkiismeretes munka… ami itthon nem igazán van….

  egyébként nagyon jó cikk volt és kontraszt, hogy lehet valamit jól is csinálni és akkor nem kell újra keresni fél éven belül ha valaki letiplizik vagy a munkáltató köszöni meg a dolgot…azóta is ajánlom álláskereső és elkeseredett ismerősöknek munkatársaknak, hogy olvassák el keressenek rá a blogodban…

 11. levendulabandi
  mondta:

  @Ann1294: Ez a leírás úgy tökéletes, ahogy van! Így kéne lennie mindenhol!

  Off: Témajavaslat Jobangelnek, ha már itt Singer Varrógép..kolléga említette. Skype interjúról vélemény? Mellette? Ellene? Mit szólna egy szemtanácsadócég, ha vki közölné vele, h nem utazna 2-2 órát oda-vissza és nem tud 1400 Ft-ot Bkv jegyre költeni, de skypos interjúra nyitott az illető? Aztán ha így is okés a dolog és muszáj, akkor persze bemenne, csak feleslegesen nem…

 12. Csipetke Léna
  mondta:

  @jobangel: erre a verziora nem is gondoltam 🙂

 13. @Ann1294: valóban, de itthon ezt valahogy nem tudhatják vagy kommenista trükk??? :-))…. profi fejvadász cég aki felsővezetőkre specializálódik kiválaszt valakit a valaki olyan ürüggyel hamar letiplizik, hogy messze lakik…. stb… ami röhejes pesten belül, továbbá cégautóval jár, ő pályázott, tudta hol a melóhely… a fejvadász meg hebeg habog… ha körültekintően ahogy írod life coach-ként lelkiismeretesen ment volna dolog ez nagyon ritkán fordulhat elő…

 14. Ann1294
  mondta:

  @tnt: igen, egy jo fejvadasz egy life coach is egyben. Elhiteti veled, hogy ertekes vagy, hisz benned, ertek vagy szamara, partnernek tekint, egyazon cel fele haladtok. Tanacsot ad, tamogat, hiszen beloled el kozvetlenul, a ceg utanad fizet majd neki jutalekot. Neha forditva ulnek nehanyan a lovon. 🙂

 15. @jobangel: melyikre gondolsz? szívesen elolvasnám..

 16. jobangel
  mondta:

  @tnt: Ez pl. én is voltam, írtam is róla posztot, a fejvadász sráccal a mai napig kapcsolatban vagyok, bár a melóhely már a múlté 🙂

 17. @jobangel: nem P…en&Partner…. interjúztam néhány helyen de ez mindennek az alja volt… amikor említettem a kérdésére magyarázatként néhány piacon bevált de azért törvényileg visszás esetet akkor elkezdett okoskodni, hogy ez nem lehet stb….. és még néhány dolgot sorolhatnék.. szóval mindegyik azt hiszi, hogy náluk a bölcsek köve…. ami nem probléma mert legközelebb nem állsz szóba velük, de a fentebbekre rímel, hogy hiába mondod el mi van a valóságban, csak elcseszed az időd és ahogy fentebb fogalmaztak a BKV jegyed… :-)))

 18. egyébként itt vagy más fórumon, blogban olvastam olyan álláskereső elmondását, akit valóban fejvadász keresett meg vagy ő jelentkezett pozícióra..igaz külföldön volt a meló a delikven, pályázó magyar.
  a fejvadász teljesen átíratta vele a profilját mind linkedin-en, mind a cv-t, végig segítette, támogatta a hiányosságait igyekezett ezen idő alatt pótolni, végül el is nyerte a melót… nagyon jó melót amire nem is gondolta, hogy felveszik…de egy ilyen támogatással sikerült.. persze a megfelelő alapok megvoltak… de azért vegyük észre a két ország úgymond fejvadászainak a hozzáadott értékét…. mert az egyik tudja mit jelent ez a másiknak halvány lila gőze sincs róla… igaz hogyan is lenne semmi piaci tapasztalatokról, el nem olvasott cv-k, interjúk esetében, felkészületlenül..de már senior ilyen olyan címmel megtűzdelt fejvadász pozícióban….:-))) szóval LOL…

 19. levendulabandi
  mondta:

  @jobangel: És még hány ilyen van! Felhígult a piac!És sajnos a rosszakat nem löki ki magából a piac, nincs öntisztulási folyamat! Van olyan fejvadcég is, (szintén ismerő járt ott interjún): az ott dolgozóknak zsebbe fizet nettó 100at! Hol vakarózik a Nav ilyenkor? És évek óta a piacon vannak. Miért élhetnek még meg? Miért nincs szabályozva ez a katyvasz?

 20. levendulabandi
  mondta:

  @jobangel: Sajnos nem! Az ismerős csajszi 1 konkrét hirdetésre jelentkezett, amiről kiderült, hogy kincs, ami nincs, de azért csak menjen be, mert a cv-je figyelemreméltó és ha lesz hasonló állás, akkor már valóban -1 kör. Megoldás: új szemtanácsadócég a piacon, gyűjti a kül. állásra jelentkezők Cv-it. Vagy ki tudja?

 21. jobangel
  mondta:

  @tnt: B…&Partner, nem? OCA-tesztes cég, ha ez mond vmit, és segít a döntésben, menj-e…

 22. sajnos ebben az országban minden előfordul ill. előfordulhat és annak az ellentéte is… olyan fejvadászok vannak akik a többször fentebb hangoztatott piaci gyakorlatot nem szerezték meg még senior pozícióban sem és ha nagyon udvariasan csomagolva is szeretnél segíteni nem biztos, hogy te jársz jól…. van ilyen nagy világoskék és forma-1-es csapatot támogató nemzetközi fejvadász cég és P&Parner névre hallgató is akikkel e közelmúltban kapcsolatba kerültek az ismerettségi körömben… mit mondjak sajnos szánalmas… ezekhez ha behívnak erősen elgondolkozom, hogy valóban elmegyek interjúzni. még akkor is ha nagyon kevés normális álláslehetőség akad magyarisztánban.

 23. jobangel
  mondta:

  @levendulabandi: Most azért vagyok kicsit szkeptikus, mert valahányszor kiderül, hogy amit te negatívnak írsz, az szerintem pozitív, gyorsan árnyalod a képet, hogy de mégiscsak negatív. Nekem most teljesen logikátlannak tűnik kamu álláshirdetéssel adatbázisba gyűjteni pl. logisztika-specifikus embereket, úgy, hogy nincs is ilyen keresés. Miért költene erre? Minek tenne ebbe energiát? Adatbázisba embert gyűjteni egy hírlevéllel jóval költséghatékonyabb, ráadásul minden ilyen cégnek van előfizetése valami nagy adatbázisra, pl. CVonline, Profession, Monster, Workania, azaz egy hírlevél kiküldése fél óra munka kb. Teljesen felfoghatatlan, hogy ilyen lépést megtesz vki, ha egyébként vannak egyéb, jóval egyszerűbb lehetőségei. Nem lehet, hogy vki vmit félreértett ebben a történetben?

 24. levendulabandi
  mondta:

  @jobangel: Nem akarták ám korrektül megmondani,úgyis hirdették az állást, h egy budapesti logisztikai cég …..munkatársat keres, csak a csaj kekec volt,kérdezte melyik ez a logisztikai cég és addig-addig kérdezett, amíg kiugrott a nyúl a bokorból és kiderült, h nincs is semmilyen cégtől megbízásuk, csak kitalálták az egész hirdetést. Ez azért a korrekttől fényévekre van! 😀

 25. jobangel
  mondta:

  @Ann1294: Igen, de nálunk az álláskeresőkre nehezedő nyomás miatt ez elég nehéz így. Ők legyőzni akarják a telefonálót, nem együttműködni, így meg nem lehet. Pedig a jó kommunikációs készség minden CV-ben benne van, többségében sajnos ebben túlértékelik magukat a jelöltek. Azt próbálom tanítani, hogy ez pedig nem egy rakétatudomány, ami érdekel, meg kell kérdezni, ha valami nem tetszik, nemet kell mondani. Akkor fog változni valami, ha 10-ből 10 jelölt küldi el a titokzatoskodó telefonáló azzal, hogy bocsi, a kamuzás nem érdekel.

 26. jobangel
  mondta:

  @levendulabandi: én azért ezt a magam 37 éves női mivoltában kicsit kétlem. Nem könnyű nőként állást keresni, de azért ilyen szinten nem lehetetlen.

  És igen, menjen be az ismerkedős állásinterjúra, mert egyáltalán nem rendellenes, hogy ilyet kérnek. Sőt, mivel tök őszintén megmondták, hogy ez a cél, még korrektek is. Ebben az a jó, hogy ha majd lesz álláshirdetés, akkor már nem kell ismerkedős interjúra menni, mert ott a jegyzőkönyv az adatbázisban, akkor majd egy körrel kevesebb lesz.

 27. Ann1294
  mondta:

  @jobangel: Igen, Magyarorszagon sajnos neha vezetni kell a beszelgetest, kezdemenyezni a temat. Nem direktben, hanem ugy, mintha az o otlete lett volna. Lenne mit tanulni a kulfoldi kozvetitoktol. Sosem szegyen tanulni. Idehaza elofordul, hogy javaslatot, otletet, kerdest tamadasnak, kioktatasnak, kekeckedesnek, felsobbrendusegnek vesznek; illetve elofordulnak felreertesek is. Finoman kell talani es turelmesnek lenni, sokkal tovabb jutunk. En ugy gondolom ezeken „tul kell jutni”/”szukseges” am a lenyeg, a szakmai vezetovel, kollegakkal legyen meg az osszhang az interjun is mar. Odaig meg el kell jutni valahogy…

 28. levendulabandi
  mondta:

  @levendulabandi: 42-45 feletti, bocs elírtam!

 29. levendulabandi
  mondta:

  Ma pl. az alábbi történt. Akkor így írom: egy ismerősömet ma behívta egy személyzeti tanácsadó cég telón állásinterjúra. Hölgyike, pont a fentiek miatt megkérdezte melyik cégnek keresnek éppen munkatársat. Hebegés-habogás a vonal túlvégén. Végül kinyögte a szemtan-csaj, hogy NINCS (ismétlem NINCS) a hirdetett pozíciójuk mögött senki (egy cég sem!), csak érdekesnek találják a CVjét és behívnák egy általános interjúra és beteszik egy adatbázisba, hogy ha lesz hasonló állás, akkor már tudják továbbküldeni. Na jobangel bemenjen vagy sem? Mert egy másik ismerősöm már járt így, bement, interjú oké, na azóta hívják a hasonló állásra.

 30. levendulabandi
  mondta:

  @jobangel: Állj állj! nem mindig egy személyről beszélek! Nem szerelmi bnőről van szó, hanem haveri bnőről és ezekből több is van! :-)Amikor azt írom, bnőm, egy bnőm, de írhatnám azt is, 1 ismerősöm, akkor mindig másról van szó…És igen, ennyi minden szemétség történik. É zömében 32-45 feletti nőkről van szó és igen,őértük nem kapkodnak a piacon, diploma ide, nyelvtudás oda…

 31. @jobangel: sajnos nagyon valós a probléma amit mr levendulabandi ír.. akár vele történt akár a barátnőjével…részben saját bőrömön részben volt csoporttársak elmondásaiból teljesen ez jön le.
  Arról nem beszélve, hogy bele sem néz a huszonéves hr-es hölgyemény a cv-be, totál inkompetens stb. … a telefonbeszélgetés során max az interjú címét hajlandó készségesen közölni, ha egyéb részletekre vagy kíváncsi akkor az bizalmas és szinte semmit nem adhat ki a cégről csak az első személyes interjún… és ezek felsővezetői interjúk…

 32. jobangel
  mondta:

  @Csipetke Léna: ránézésre szerintem az történt, hogy meg akarta úszni a cég a fejvadász jutalékát. Szerencséd volt, hogy így is kiválasztottak, ha akadékosabb a fejvadász, bebukod az állást (saját hasonló történetem itt: jobangel.blog.hu/2013/08/31/ugyeskedo_es_balfacan_allaskozvetitok )

 33. Csipetke Léna
  mondta:

  utolso allaskozvetitos tapasztalatom: felhiv a holgy, rovid telefonos angol interju, majd elmondja melyik cegrol is lenne szo. idopontot egyeztetunk. mivel tudom melyik ceg es van ott ismeros, odaszolunk nekik, mondjak kuldjek oneletrajzot nekik. kozben lezajlik a masik interju az allaskozvetitovel, szerinte megfelelek, tovabbitja az anyagom. ket nap mulva hiv a ceg, hogy menjek interjura penteken. a kovetkezo nap hiv a fejvadasz, hogy eddig nem kapott visszajelzest, ugyhogy nem engem valasztottak. penteken interju a cegnel, ahol kiderult, hogy ok csak tolem kaptak meg az oneletrajzot, a fejvadasz nem tovabitotta. kerdes ki hazudik: a fejvadasz vagy a ceges hr-es?

  ezek utan en kerulom azokat a hirdeteseket, amelyeket kozvetitok adnak fel.

 34. jobangel
  mondta:

  @levendulabandi: Ez a misztikus barátnő nekem olyan, mint az álláskeresők állatorvosi lova… Most komolyan, vele minden megtörténik, ami negatív, és még véletlenül sem tud állást találni? Nekem kicsit olyan, mintha direkt keresné, hogy mit hogy nem lehet jól csinálni.

 35. levendulabandi
  mondta:

  @Ann1294: Hehe, a bnőm már 500 helyre jelentkezett, így napestig sorolhatná hova jelentkezett már. :-)))

 36. jobangel
  mondta:

  @Ann1294: igen, ez jó lenne, de ha jól sejtem, nem Mo-n kezdik így a beszélgetést.

 37. Ann1294
  mondta:

  @jobangel: @levendulabandi: Furi. Amikor engem hiv fejvadasz/kozvetito akkor megkerdezi, hogy ez elmult 6 honapban melyik cegekhez jelenkeztem direktben (X orszagban, Y szektorban), mert oda nem kozvetithet ki. En felsorolom ha van ilyen es win-win, nem raboljuk egymas idejet. Lehtne elore is menni, kezdemenyezni, hogy ezen cegekhez jelenkeztem, ugye nincs kozos metszet. Igy nem kekeckedes szerintem.

 38. Névtelen
  mondta:

  @levendulabandi: „Ami a hátrány: nem tudja sokszor megmondani, h ennek ellenére miért nem hívják be a jelöltet, nem mindig kap visszajelzést ezzel kapcs-ban a cégtől. Plusz egy kört jelent a jelöltnek. Plusz idő, utazás, plusz Bkv jegyek 🙂 „

  Hát ha budapesti vagy, akkor megúszod pár plusz BKV jeggyel… Én kicsit rosszabbul jártam. 240 km-ről kétszer mentem fel Bp-re, mikor kiderült a megbízóval folytatott beszélgetésen (a fejvadász jelenlétében), hogy a munka Székesfehérváron lenne (korábban Budapestről volt szó) illetve nem kereskedelmi vezető állás (hanem telemarketinges). Ez kb 20-25.000 Ft-omba került. Ott helyben meg is kérdeztem a fejvadászt, hogy ezt a költséget meg fogják-e téríteni számomra? Csak hebegett-habogott, hogy ezt nem tudják megoldani. Felálltam és azt mondtam, hogy nekem ne próbáljanak több állást szerezni.

  Azóta én mindig Skype-interjút javasoltam a fejvadásznak (ha ez nem tetszik neki, akkor fel is út le is út), aztán ha a megbízóig eljutok, akkor vagyok hajlandó elmenni 10 km-nél messzebb. Mondjuk mostanában nem is keresek állást hála Istennek, mert 3 éve találtam egy jót.

 39. jobangel
  mondta:

  @levendulabandi: De azért éri meg „kekeckedni”, mert ugye pont kiderül az ilyen lehetőségekről, hogy nem is lehetőségek, ahogy le is írtad. Akkor meg minek költsön rá buszjegyet? Azzal jár a legrosszabbul, ha fölös kiadásba kezd. Hozzáteszem, csak rosszuljárni lehet, ha olyan helyre hívnak közvetítőtől, ahol már direktben is jártál. Akkor a vitás helyzet elkerülése végett tutira nem vesznek fel 🙁

 40. levendulabandi
  mondta:

  @jobangel: Van, aki nem teheti meg, h ne érdekelje a lehetőség ( bmilyen lehetőség), mert mondjuk 2 éve nincs munkája…Kérdez és vagy kap választ, vagy nem. Ha nem és tovább kérdez, max besorolják a kekec kategóriába és ugrik a lehetőség.

 41. jobangel
  mondta:

  @levendulabandi: nekem mindig megmondják… ha nem, akkor sajnos nem érdekel a „lehetőség”, mert akkor az alapból kamu.

 42. levendulabandi
  mondta:

  @jobangel: Hát nem mondják meg! sőt interjú elején sem, csak a végén!Nehogy közvetlen vki a céghez jelentkezzen őket megkerülve!Mindig azt mondják ez bizalmas, csak ha jól sikerült az interjú, akkor árulják el..volt, h még akkor sem, csak amikor közölték, h behívja a cég. Addig inkognitoban tartották.

 43. jobangel
  mondta:

  @levendulabandi: Hát miért írogatok én, hogy mit kell egyeztetni állásinterjúra híváskor? Pl. azt, hogy ne legyen ilyen fölös kör… simán meg lehet kérdezni, hogy mégis melyik cégről van szó, mert önállóan is jelentkezgetsz, nehogy ütközés legyen.

 44. levendulabandi
  mondta:

  Beszéltünk róla, h a személyzeti tanácsadó/fejvadász/közvetítő cégnek érdeke, h együtt működjön mind2 féllel, így ha kicsit is megfelel a jelölt és kooperatív, akkor át fogja küldeni az anyagát a megbízónak, szép megjegyzésekkel. Ez pozitív. 🙂
  Ami a hátrány: nem tudja sokszor megmondani, h ennek ellenére miért nem hívják be a jelöltet, nem mindig kap visszajelzést ezzel kapcs-ban a cégtől. Plusz egy kört jelent a jelöltnek. Plusz idő, utazás, plusz Bkv jegyek 🙂 Ami nemrég előfordult hátrány a bnőmnél. Behívták, leinterjúztatták, majd kiderült, h olyan céghez keresnek embert, ahova a bnőm már jelentkezett közvetlenül is, így már nem tudják sajnos figyelembe venni az önéletrajzát. Ugye a közvetítő keresése mindig inkognito (európai kereskedelmi központ budapesti központja munkatársat keres-ez tág fogalom), így plusz felesleges kör volt, plusz bosszúság mind2 félnek….