Ha más munkát nem találok, legfeljebb elmegyek takarítani!

Ha más munkát nem találok, legfeljebb elmegyek takarítani!

Régen még mondhattuk, főleg mérgünkben a sok álláskeresési kudarc után, hogy ha nagyon nem ment az álláskeresés, hogy „legfeljebb elmegyek takarítani”. Aztán szembejött a valóság, és kiderült, hogy OKJ-s végzettség kell hozzá, magántakarítói munkák pedig csak szigorúan referenciákkal, ajánlásokkal elérhetők. Manapság, ha takarításból akarunk megélni, takarítási vállalkozást alapíthatunk vagy elmehetünk dolgozni egy ilyen céghez. Nemrég egy takarítócég keresett meg azzal, hogy a takarításban, mint szakmai tevékenységben rejlő lehetőségeket bemutassa nekem. Természetesen, mielőtt eldöntöttem, hogy vállalom az együttműködést, elmentem a cég karrieroldalára (http://makulatlan.hu/karrier.html ). Tetszett, amit ott olvastam – közvetlen, normális hangvételű hirdetés, semmi karótnyelt blabla a versenyképességről meg az önállóan dolgozni tudó csapatjátékosságról, és még fényképet sem kér az önéletrajzra, mert takarításnál nem számít a külső – azt gondoltam, miért is ne?

Még 3 kérdésem volt, a blog fő témáját feszegetve, az állásjelentkezés gyakorlati tudnivalóiról, úgyhogy most ezzel kezdem:

– Mik azok a pontok az önéletrajzokban, amit keresnek, és mi az, ami kizáró ok?

Kizáró okokkal eddig nem találkoztunk, hátrányos helyzetűeket, nyugdíjasokat is szívesen foglalkoztatunk. A tényleges szándék, és a munka minősége az, amit figyelembe veszünk. Amit keresünk, bár lehet benne van a CVben (lelkesedés, szorgalmasság, megbízhatóság, rugalmasság), azok a gyakorlatban legtöbbször meghiúsulnak. Ténylegesen ez kell, és nem csak a CVben jónak hangzó efféle kijelentések.

Ténylegesen dolgozni akaró, termelő embert keresünk, aki egy jó terméket ad ki a kezéből, amiért pénzt kap és nem olyat, aki csak a pénzt szeretné, a munkát pedig ellébecolná. Ez itt hamar ki is derül, mindkét fél részéről.

– Egy nem piacképes diplomás bekerülhet-e?

Természetesen, van is rá konkrét példa

– Ha alacsonyabb végzettségű a jelentkező, előfordulhat, hogy a helyesírása, szövegszerkesztési tudása nem lesz kitűnő, így az önéletrajz nem lesz kellően dekoratív, jól szerkesztett. Takarítói munkánál ez nem is annyira fontos tudás, de befolyásolja-e a döntésüket?

Abszolúte nem befolyásolja. Leginkább szóbeli kommunikáció zajlik. Elegendő ha egy alapszintű írás/olvasási/beszéd készsége megvan az illetőnek, még a nyelvi akadályok sem érdekesek. Tisztában vagyunk vele, hogy nem mérnöki (bár volt már ilyen munkavállalónk is!) képzettségű emberek jelentkeznek, de a szándék, a szorgalmasság, a megbízhatóság és az igényes munka nálunk elengedhetetlen.

—————————-

És íme, a teljes riport, ami új megvilágításba helyezi a takarítást, mint szakmai munkát. Interjú Püsök Ferenccel, a Makulátlan Tiszta Terület Kft. szakmai vezetőjével, aki már 15 éve jelen van a takarítói piacon.

– Vezetőként hogyan látod a munkaerőpiacot most?

Az elmúlt 1-1,5 évben komoly munkaerőhiány alakult ki, és ezt ezt természetesen mi is érezzük. Sokan kivándoroltak külföldre, ahol jelentősen jobbak a bérek, főként a fiatal, életerős munkaerő, akiknek még nincs családjuk. Az ember minél képzettebb, annál inkább megy a jobban fizetős állások irányába.

De mivel ez azért sok bonyodalommal, kellemetlenséggel is járhat (el kell hagyni az otthont, másik országba költözni, másik kultúrába beilleszkedni), így sokan vannak olyanok is, akik itthon maradtak és akik itt akarnak megteremteni maguknak és családjuknak egy megfelelő életszínvonalat.

– Mit tanácsolnál az álláskeresőknek?

Az embernek el kell érnie, hogy jó legyen a szakmájában, egy olyan szakmában, amelyet itthon is el tud adni. Jelen pillanatban mi arra törekszünk, hogy ne csak egy területre koncentráljunk, hanem több mindenre, igénytől függően. A hagyományos területek mellett (irodatakarítás, magántakarítás), már tevékenységeink közé vettük például a hólapátolást vagy a kisebb kerti munkákat. Ezek sokszor ráadásul a takarítás alatt nem igazán kikerülhetőek. Sokszor ezáltal tudunk versenyképes munkákat biztosítani a dolgozóinknak is.

Adott esetben akár már el tudjuk érni azt is, hogy annyit keressen a kollégánk, mint mondjuk egy osztrák minimálbéres takarító. Nem azt mondom, hogy túl tudjuk szárnyalni, de a kényelmes életre valót itt is meg lehet teremteni.

Most ismét emelkedett a minimálbér, amivel ugye emelkedtek az adók is valamilyen szinten. Így ez jó is, meg nem is… Nekünk is meg kell találnunk az arany középutat, hogy miképp tudunk ebből jól kijönni. De igazából amire törekednie kell valakinek, hogy a feladatát mindig jól és minőségben végezze el, mert akkor az lesz egy eladható termék úgymond!

Sokszor találkozom azzal, hogy a munkaügyi központból elküldenek egy embert hozzám, hogy adjak neki munkát. De már azzal jön, hogy írjam itt alá, hogy ő nem volt alkalmas, és már menne is vissza a hivatalba, mert ott kap valamennyi segélyt…

A segéllyel nincs baj, mert átsegítik az embert a nehézségeken, de csak egy kínszenvedős és nehéz életet lehet abból összehozni! A megoldás az, hogy valamilyen értéket kell adni a társadalomnak. Olyat, amire igény is mutatkozik. Ha az ember odateszi magát, és megtanul egy szakmát, akkor azzal értéket tud adni! Ha nem tanulja meg, akkor nem tud. Ha nem olyat tanul meg, amire van igénye másoknak, akkor szintén nem. Emellett egészen addig, amíg nem válik önállóan dolgozni tudó egyénné, addig mindig valakinek ott kell lennie mellette, fognia kell a kezét, és az gyakorlatilag terhet jelent egy másik ember számára. Valamilyen szolgáltatást nyújtani kell, és akkor jól tud működni a dolog.

– A takarítói szakmában szükség van papírra?

Egy háztartási takarítónőhöz képest egy takarító (tisztítás-technológiai) szakember kb. tízszer annyit tud. Megismerkedett kicsit a kémiával, biológiával, fizikával, sőt egy kis elektronikával is. Különféle gépeket tud működtetni, többféle technológiákat és rengeteg kézi eszközt ismer. Míg egy átlagos takarító az otthoni eszközökön túl (mint porszívó, szokványos tisztítószerek, törlőkendők) nem ismeri behatóbban ezt a szakterületet.

Egy profi már sokféle gépet tud használni. Egy porszívót percek alatt szétszed és összerak, porzsákot, szűrőt cserél, kitisztítja. Ezért léteznek olyan tanfolyamok, ahol megmutatják és betanítják ezeknek a használatát.

Az a tudás, amit megtanulunk, azt senki nem veheti el tőlünk, azt bármikor pénzre tudjuk váltani. Egész addig, amíg valaki mástól várja el az élethez szükséges dolgokat, segélyt stb., addig nem megy a jó irányba. És ez nehéz néha.

Nekem mint egyénnek kell gondoskodnom arról, hogy még véletlenül se kelljen az utcára kerülnöm, hanem legyen egy olyan szakma a kezemben, amellyel bármikor gyakorlatilag kenyeret tudok gyártani magamnak.

– Tehát a tudás még mindig érték?

Abszolút, és egyre nagyobb érték. Például egyre nagyobb hiány van a szakmunkásokból. Egy szakmunkásra mindig szükség van. Van olyan kollégám, aki egyetemet végzett és nálam takarít, egyszerűen nem talált a saját szakmájában állást. Én pedig mondtam neki, hogy itt egy szakma, érdemes megtanulni, takarításra mindig igény van!

Ha visszamegyünk a történelemben, akkor tudjuk, hogy az egyiptomiak, görögök mennyire odafigyeltek a tisztaságra. Aztán jött a sötét középkor, ahol nem figyelt erre oda senki. 🙂 Sötét volt és kosz. De most megint egy olyan korszakot élünk, ahol a tisztaságnak egyre nagyobb értéke van, és egyre jobban szeretnének az emberek tiszta környezetben élni.

Tehát jelen korunkban a takarítás egy olyan szolgáltatás, egy olyan igény, amire szükség van a piacon! És minél jobban végzi az ember, annál értékesebb lesz! Mint számos területen, ebben a szakmában is vannak speciális tudások. A tisztítószerek egy része már úgynevezett nanotechnológiával készül. A takarítógépek pedig már a robotika irányába haladnak, sőt, van olyan gép, amely lézerrel takarít! Nagyon komoly távlatok vannak a takarításban, és én nem most kezdtem, mégis csak ámulok, hogy merre tartunk!

Tehát van fejlődési lehetőség, még nem értük el a technológia csúcsát, ki tudja, mit fogunk csinálni száz év múlva, és hogyan fogunk takarítani ezer év múlva, és mikor érjük el azt, amit az Enterprise a filmben, hogy nem kell takarítani, hanem kitakarítja saját magát! 🙂 Na, akkor bajban leszünk mi takarítók! 🙂 De most még nem vagyunk ott, és ha robotok takarítanak majd, azokat a robotokat is majd kezelnie, karbantartania kell valakinek. De nem baj, akkor majd elektromechanikussá fejlődünk tovább. 🙂

Tehát mindig a képzés visz előre, és a tudás jelenti a hatalmat.

Püsök Ferenc

Tisztítás-technológiai szakember, Tisztítás-Technológiai Tudományok Intézete gyakorlati oktatója

http://makulatlan.hu

(x)

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt)
  mondta:

  Nagyon jó riport: köszönöm!Minél több olyan korrekt vállalkozóra lenne szükség,mint Püsök Ferenc!
  Egy mondattal azért nem értek egyet, ez nem így pontos: >>” Aztán szembejött a valóság, és kiderült, hogy OKJ-s végzettség kell hozzá „<< 12 éve dolgozom a szakmában, és azt tapasztalom, hogy elvétve van OKJ-s, tehát szakképzett takarító kolléga, ők is anyagi támogatással (céges, vagy Munkaügyi Központ által) tudtak indulni a jelenleg 300. 000 Ft-os tanfolyamon: http://www.ttti.hu/okj-tiszt-techn-szakmunkas Csak halkan jegyzem meg: jelenleg a hirdetők döntő többsége elsősorban nem OKJ-s, hanem tapasztalt takarítót keres: főleg részmunkaidőben, minimálbérért: mno.hu/hetvegimagazin/takaritosors-magyarorszagon-piszkos-a-munka-1331691

 2. pippa2011
  mondta:

  Jó is lenne (?) ha mindenki képes lenne leérettségizni és diplomát szerezni. Ez nem csak akarat kérdése. Nem kell statisztikákat és pisa teszteket nézegetni, az ált. iskolai osztálytársakra visszagondolva is összeáll a kép: hányan voltak, akiknek az írás-olvasás elsajátítása is nehezére esett, aki botkezű volt, a reál tárgyakról nem is beszélve. Ők akasszák fel magukat? Van, aki jó képességű, de nem nevelik semmire. Nő, mint a gyom. Egy idő után képtelenség behozni a lemaradást. Tisztességes munkát, beleértve a takarítást, ők is tudnak szerezni. Nem ezzel van a baj. Ki építené alátok a metrót és cserélné a törölközőt a wellnes szállodában, ha nem így lenne?
  Nyomorult a fizetésük, az a baj.
  Ha jutna belőle megtakarításra, amiből ki lehet fizetni egy kauciót ha költözni kell, egy vállalkozás elindítását, egy (két) repülőjegyet, taníttatást, babakötvényt, lakástakarékot a gyereknek, nem lenne ilyen nyomor.

 3. jobangel
  mondta:

  @Szornyeteglajos: Ez már jobban sikerült, marad 🙂 Értem, mit mondasz, nekem is fáj, mikor képzett ember nem annyi GDP-t termel, amennyire képes lenne, hanem amennyit sikerül vmi ilyen melóval. Viszont tartásért nem adnak kenyeret a boltban, azt pénzért adnak. Járt nálam olyan ember, „nem azért tanultam” c,. kifogáscsomaggal, hogy a fenenagy tartásában a hajléktalanságig küzdötte le magát. Bizony, kétkezi munkával kellett visszakapaszkodnia, és nem győztem magyarázni, hogy sem a tiara, sem a cilinder nem esik le a fejéről ettől, és a diplomás karrierjét sem kell örökre feladnia. De most ez van, ezért fizetnek, ezt kell csinálni, vagy hajléktalanszálló. Ökölszabály, hogy kétszerannyi idő visszaküzdenie magát a kiindulási szintre, mint amennyi idő alatt ledolgozta magát nullára. Ne derogáljon a kétkezi munka, ez úgy általában is fontos.

 4. Szornyeteglajos
  mondta:

  Látom, tororlték a kommentem, biztos mert csúnyán fogalmaztam.Elnézést.

  A lényeg viszont az volt, hogy aki képes volt valaha annyi megtenni magáért, hogy leérettségizett, végigtolta a szekeret a diplomaosztóig-ZH-k,szigorlatok, szakdoga, államvizsga, nyelvvizsga- Az húzza már ki magát, a jó életbe.

  Legyen benne annyi tartás, hogy nem kajálja be ezt a takarítás-tudományi hókuszpókuszt, nem megy el egy szakmunkást végzett, ámde élelemes vállalkozóhoz minimálért melózni, hanem rákattan a fészre, meg az sszes ismerősre, és magának kikurkássza a jó helyeket, akár irodába, akár magánlakásba. Nagyon nem mindegy, hogy havi 160 órát dolgozik 90-ért, vagy elmegy tíz lakásra ugyanennyiért. Jelzem, tudok üdito kivételekről is az iroda takarítás terén, ahol normális pénzt lehet keresni, de inkább az a jellemző, amit egy neves multi raktárának takarító cége gyakorol: hetente borítékoznak a szerencsétlen alkalmazottakkal, olyan a látvány, mint egy rossz kártyaparti.

  A Békés megyei példa fain, ráadásul bármikor átírható, pl, álommmunkahely lenne egy békésinek, hiszen kap reggelit, ebédet, meleg vacsorát, kétnaponta egy vekni kenyeret, hetente két oldal szalonnát. Havonta még egy sonkát is ad a tekintetes munkáltató.Ne a minimumból induljunk már ki, hanem torekedjünk a jobbik lehetőség felé.

  Ha valakinek annyira rosszul megy, hogy véradással tud csak ételre költeni, annak most van itt az idő, hogy elköltözön Bp., vagy más nagyobb város mellé. Nálunk bruttó 260 ért, meg 13. havi bérét, meg hétvégente privát táncoslányokért nem találnak operátorokat két üzembe sem. Mindenki kimegy a tótokhoz, euróért.Lakást már 4,5 M-ért hirdetnek a településen, de albi is van fele annyiért, mint Bp.-n. Az igaz, hogy nincs ilyen tudományos okosság a feladatkor mogott, mert ahhoz hogy az ember a csévéket figyelje, meg ha elszakad egy szál, akkor cseréljen, kozben meg indokoklatlan mennyiségű keresztrejtvényt megfejtsen, nics szükség tudálékos parasztvakításra..
  A szomszéd család Nyíregy mellől koltozott ebben az üzemben dolgoznak, már az ottani házat is eladták, életrevaló, értelmes emberek. Nemigen volt nekik se kezdőtőkéjük, albérletben kezdték, nem volt konnyű, de nem azért tanultak, hogy legógyárban dobozoljanak.

 5. jobangel
  mondta:

  @Eltévelyedés: Most nem a békési nézőpontot látod… Feltételezem, Borsodban sem jobb a helyzet, de azt nem ismerem. Ott nincs fizetőképes kereslet kézműves cuccokra, de meg sem tudja venni hozzá az eszközöket (egy tubus ragasztó 600 Ft, 500-ból négyen vacsoráznak). Internet? Fürdőszoba sincs, áram sincs, nemhogy számítógép. Kiskert? Miből műveled? Miből locsolod? Miből veszel vetőmagot? Ott a lehetőségek egészen másról szólnak, de azt hiába is írnám a blogon, mert ott nem tudják olvasni (kinyomtatva terjesztek pár posztot…) Költözés? Szoba/ágy is kauciós, ha van 0 Ft-od, nincs erre sem lehetőség. De buszjegyet is venni kell. És persze, van lehetőség, de mondjuk ilyesmi, mint behajtóval hogyan kell alkudni, tudni kell az elévülési szabályokat, hogy tudd, mit ne fizess már ki stb.

 6. Eltévelyedés
  mondta:

  @jobangel: nagyon minimális keresetnél kiskert sokat számít, és némi üzleti érzékkel INTERNET. Add el a tudásod! Vagy kézműves cuccokat. A lehetőségek végtelenek! Szerintem már te is írtál erről, hogy nincs DE, lehetőség mindig van, az csak a kényelmes válasz, hogy „de itt nincs munkahely”. Nem lehet elköltözni? Dehogynem, aki _igazán_ akar, az szobát/ágyat is tud bérelni, sok helyen csinálják a világban. Borzasztó nehéz, de… been there, done that.

 7. jobangel
  mondta:

  @Eltévelyedés: A többire meg: „aki semmit nem szeretne elérni”. Tekintve, hogy látok Békés megyei körülményeket is, ha ott lenne egy ilyen cég, ez egy álommunkahely lenne. Van, akinek úgy van vacsora, hogy amilyen gyakran csak lehet, elmegy vért adni, és kap érte egy 500 forintos utalványt. Persze van munkahelye, dolgozik, fizetnek valamennyit, és mégis így élnek. Nem, költözni sem tud, bár az jó megoldás lenne, de ahhoz is kell kezdőtőke, az meg pont nincs.

 8. jobangel
  mondta:

  @Eltévelyedés: _osztrák_ minimálbér… Nagyon nagy különbség a magyarhoz képest.

 9. Eltévelyedés
  mondta:

  Ez gyönyörűen hangzott, már látom magam előtt a szuper-képzett, folyamatos szakmai előmenetelű takarító specialistát, lobog a haja a szélben, gumikesztyűjén megcsillan a fürdő neonfénye, de mégis borzasztó nehéz elképzelnem, hogy a takarításért minimálbérnél többet lehet kapni. Szükség van erre is, biztosan megoldás pár embernek, de tartósan csak az marad meg, aki semmit nem szeretne elérni, csak azért dolgozik, hogy este legyen vacsora és nincs annyi agya, hogy harmad ennyi munkával elérjen egy minimálbért, ha már az elég.

  Nem kell minden takarítónak asztrofizikusi aspirációkkal rendelkeznie, a takarítás vonalon is lehet tovább fejlődni, specializálódni, bejárónő-házvezetőnő vonalra menni, ami már erősen bizalmi pozíció, és így azt meg kell fizetni jobban, mint a minimálbér. Igaz, ebből kevesebbre is van szükség.

 10. lüke
  mondta:

  Egy nem piacképes diplomás bekerülhet-e?hmmmmmm
  tudás még mindig érték? Érdekes, takarítás

  Hát igen ,a lányaim mindig mondták:
  Diploma kell a takarításhoz,nem is takarítottak otthon soha……..

 11. jobangel
  mondta:

  @gabcigirl: Vagy azért, mert a diplomája nem piacképes, mert a képzés rossz stb. Ezernyi oka lehet. És igen, ebben sokan láthatnak felemelkedést, erről is szól a poszt. Becsületes, kétkezi munka, amit láthatólag meg is akarnak fizetni egyes helyeken. Sokkal jobb, mint az MLM-es ügyeskedés pl. ahol világrengető lehetőségként adják el a semmit, megnyomorítva nem kevés embert.

 12. gabcigirl
  mondta:

  A diplomás, aki ilyet csinál, az azért kénytelen ezt tenni, mert borítékolható, hogy valami NULLA tudású kis F-es ül a helyén :/ :S :O

  Aki meg ebben lát felemelkedést, csinálja! Ja: ne mással csináltatva, hanem végezze maga is ezeket a feladatokat… :/