Álláskeresési stratégiák: mi működik és mi nem?

Álláskeresési stratégiák: mi működik és mi nem?

img_strategy_target.jpgSokszor, sok helyen lehet olvasni a panaszt, hogy „több hónap alatt elküldtem 100 CV-t, egy válasz sem jött, pedig több hónapja próbálkozom”. Nos, ha 100 CV-re nem jött válasz, akkor valami biztosan hibás az álláskeresési stratégiában. Talán a CV maga, talán az, hogy nem jól választod ki, mire érdemes jelentkezned. De ezt előbb is fel lehet ismerni, és hamarabb kell változtatni, nem több hónap, 100 CV után. Azért, mert ahogy orvoshoz is minél előbb kell menni, mielőtt nagyobb baj lesz, úgy álláskeresésben is mielőbb el kell kezdeni jól csinálni, mert minél több idő telik el a munkanélküli létben, annál nehezebb lesz állást találni.

Néhány ezt tapasztaló ismerősömmel beszéltem erről, megkértem őket: oké, mutasd a 100 CV-t, amit kiküldtél. Naivan 100 db különböző CV-t vártam, de ők ugyanazt az 1 db fájlt küldték mindenhová. Oké, mutasd az álláshirdetéseket, amikre jelentkeztél! Azokat nem tették el, mert minek azt? (Hogy követhesd az eredményeid, vezess álláskereső nyilvántartást!). Még itt sem adtam fel, jó, mutass egyet, amire jelentkeznél, nézzük meg együtt! Mutatják a hirdetést, és a CV köszönőviszonyban sincs vele. Nemhogy nem válaszol az álláshirdetésre, de még csak nem is közelít az álláshirdetés szakmai követelménye a CV-hez. Tehát először azt kellett megtanítanom, hogy a megfelelő álláshirdetést kiválasszák. Pl. TB-ügyintéző OKJ-s képzéssel, ilyen irányú tapasztalatokat taglaló CV-vel hiába jelentkezik drogériába eladónak (fiktív példa). Ilyen hozzáállással ezer CV-t is ki lehet küldeni, anélkül, hogy érdemi visszajelzés érkezne. Az, hogy azt hiszed, el tudod látni az adott feladatot, nem jelenti azt, hogy az álláshirdető is elhiszi ezt. Ha írsz egy motivációs levelet, hogy – maradva fiktív példánknál – TB ügyintéző voltál az elmúlt 10 évben, de sokat dolgoztál a szüleid vegyesboltjában, vagy saját vegyesboltod volt 5 évig (nyilván, ha ez igaz), vagy imádod a kozmetikumok értékesítését, mert 10 éve avonozol, akkor talán van értelme.

Azt javaslom, hogy ha az első adag CV nem hoz semmilyen eredményt, akkor már gondolkodni kell a változtatáson. Tegyük fel, hó elején elkezdi az álláskeresést egy álláskeresőnk. Böngészi a hirdetéseket, jelentkezik. Első héten valószínűleg nem fog történni semmi. Következő héten talán igen, ha nem, még mindig nem aggódunk, küldjük tovább az anyagokat. A harmadik hét végétől lehet kezdeni aggódni: az első adag állásjelentkezésekre már jönnie kellene megkeresésnek, vagy legalább negatív válasznak. Ha nem jön, akkor változtatni kell a gyors siker érdekében:

– felmérni, tényleg a megfelelő állásokra jelentkezel-e?

– álláspályázati anyagot átírni

– szakmai ismerősöket megkérni, nézzék meg az új anyagot, mondják meg, tetszik-e, egyértelműen benne van-e, ami fontos ill. megkérni őket, járjanak nyitott szemmel, ha neked megfelelő állásról hallanak, ajánljanak, értesítsenek téged.

– segítséget kérni: munkaügyi központból, ismerőstől, volt kollégától, tanácsadóktól stb.

Hibás taktikák

1. A vaktában kiküldött, nem álláshirdetésre válaszoló CV-k a legritkább esetben hoznak állást. Így lesz sokszáz, hiába kiküldött önéletrajz és teljes elkeseredés.

2. Ha lejjebb adod, és alacsonyabb szintű állásokat keresel, nem nőnek, hanem csökkennek az esélyeid, mert túlképzettnek minősülhetsz. Pl. volt gyártósori csoportvezetőt nem fognak szalag mellé dolgozni felvenni, mert oda jön alacsonyabb szintű képzettséggel is sok jelentkező. Ráadásul, minél lejjebb pozicionálod magad, annál több lesz a jelentkező, akikkel versenyezned kell, mert alacsonyabb képzettséggel többen rendelkeznek. Lehet lejjebb adni, de csak egy szinttel érdemes: felsővezetőből középvezetőre, középvezetőből adminisztratív-operatív munkákra. Adminisztratív munkákból viszont nem nagyon lehet nehéz fizikai munkákra jelentkezni, itt inkább a specializáció segít.

3. A munkanélküli lét nem a legjobb alkalom a feljebblépésre. Ha olyan pozíciószintre pályázol, amiben nincs tapasztalatod, nem fognak felvenni. Ha feljebb akarsz lépni, azt cégen belül lehet, vagy állásváltással, de munkanélküliségből nem jellemző, hogy sikerül. Kivéve, ha addig kihasználatlan diplomáddal, tudásanyagoddal érvelhetsz magad mellett (pl. gazdasági főiskolai végzettségű hölgy eddig titkárságvezető volt, most gazdasági vonalon próbálkozhat.)

4. Várakozás: sokan kapnak ígéreteket ismerősöktől, hogy segítenek, tudnak lehetőséget, majd „beajánlják”, “beadják a CV-jét a saját cégükhöz”, álláskeresőnk pedig arra vár, hogy egyszer majd ezekből a „lehetőségekből” kiindulva megcsörren a telefon, és állást ajánlanak. Ilyen nem szokott történni. Néha azért nem, mert hiába ígérik, nem ajánlják be és nem juttatják el a CV-t sehová. Aki saját maga aktívan nem tesz semmit az új állásért, annak nem lesz új állása.

5. Makacskodás: előfordult már, hogy hozzámforduló álláskereső a tanácsaimra azzal válaszolt, hogy elege van, hogy én már az ötödik/tizedik/negyvenedik vagyok, aki ugyanazt mondja, hát itt mindenki hülye??? Azt még elfogadom, ha az én tanácsaim nem felelnek meg az elképzelésének, de hogy senkié sem? Talán nem az 5/10/40 különböző hozzáértő tévedett, hanem ezeknek az álláskeresőknek voltak téves elképzeléseik a helyzetükről.

6. Kifogáskeresés: természetes reflex, hogy ha valaki nem talál állást, akkor megpróbál magyarázatot találni arra, miért nem. Ez mégis teljesen rossz taktika a siker szempontjából: ha megállapítod, hogy azért nem kapsz állást mert fiatal/öreg/szép/csúnya/túlképzett/alulképzett/alacsony/magas stb. vagy, azzal nem leszel előbbre. Azt kell megtalálni, miért lehetnél te a nyerő, nem azt, miért nem nyerhetsz.

Mi segít?

Adminisztrációs, operatív munkatapasztalattal rendelkezők próbáljanak specializált hirdetésekre jelentkezni (kedvenc megtörtént esetem az általános titkársági munkákból autóflotta ügyintézőnek felvett jelöltem). Ugyanígy, számlázás, pénzügy-közeli területek is lehetnek jók, vagy utazási, logisztikai stb. szakmai tudás, ami felmerült a munkában.

Iparági tudás esetén az iparágon belül lesz nagyobb esélye a jelöltnek. Élelmiszeriparból építőiparba nem lesz egyszerű „átjutni” még egy adminisztrátornak sem, de rokon iparágakkal érdemes próbálkozni.

Őszinteség: aki úgy dönt, bármi jó, csak legyen már legális állás, ezt írja le. Így könnyebben felveszik a bölcsész-diplomást adminisztratív munkára, az érettségizettet fizikai munkára – bár ennek még kicsi lesz a hatékonysága, mint fent írtam. Ezt a fajta „lejjebbadást” nem szívesen támogatom, de vannak helyzetek, amikor ez a megoldás.

Oszd meg!

Írj te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Mások mondták:

 1. jobangel
  mondta:

  @pingwin: Ez jó! 🙂

 2. pingwin
  mondta:

  @jobangel: ugyan nem gerilla cv, de egy kreatív helyre kézzel írott cv-t kértek, mivel általában fényképpel ellátottakat kérnek rajzoltam rá egyet :p

 3. jobangel
  mondta:

  @TBit: Igen, egy USA módszer, a fordítás nem tudom, mennyire az ő szellemi terméke, de nem is érdekel. Álláskeresőket húz le azzal, hogy használhatatlan szart árul nekik, és ezért mérges vagyok, mert én javítom a vackait, és én magyarázom el a gerillás CV-t küldő álláskeresőimnek, hogy miért nem jó úgy ahogy. Ebből lett elegem, lett egy poszt, erre ment a HRportálhoz perrel fenyegetőzni. Ha lett volna kedvem, végig is viszem, de tekintve, hogy Uj Péter is mehetett egészen a strasbourgi emberi jogi bíróságig, mire kimondhatta egy adott borra, hogy szar, ehhez nem volt energiám.

  Adminisztrátorból lett flottás: Adminisztrátor volt olyan cégnél, ahol több, mint 10 autó volt. Tételesen leírtuk, hogy szervizek nyilvántartása, költségfigyelés autónként, x db ilyenolyan autóra, ilyenolyan szervizekkel kapcsolattartás, hogy saját kis nyilvántartó progit csinált hozzá MS Accessben, amiben tételesen benne volt ilyenolyan adat az autóról (szerintem ez a know-how nyert végül). Amivel állásinterjúkon meg kellett küzdenie, hogy vajon egy nagyságrenddel több autót tud-e kezelni, ezt azzal védtük, hogy az előző helyen a jóval kevesebb autót napi x órában elkezelgette, ha 100%-ban ezzel kell majd foglalkoznia, akkor menni fog.

  Ezért keresem mindig az adminisztrátorokban, miben is mélyedt el, hátha nem adminisztrátorként kellene dolgoznia a jövőben.

 4. @jobangel: Nem tudom, mit vedetett le, de meg a nevet is “elcsorelta” a csavo, az egesz masnak az agyszulemenye. Mindegy..

  Jobangel, leirnad, hogy miket emeltetek ki, miket hasznaltatok az adminisztratorbol lett flottasnal? Koszonom!

 5. Barabarabarbi
  mondta:

  Szia! szerintem jó írás. Egy jó ideje szeretnék váltani, viszont nincs elég tapasztalatom. Én is beleesetem abba a hibába, hogy össze vissza küldözgettem ugyan azt. ( legalább szakmán belül maradtam) De most minden pályázatra külön írok. Igaz, így sem fényes a helyzet, de kicsit jobb. Most készülök egy interjúra. Drukkoljatok!

 6. Bambano
  mondta:

  @velizar: de, általános trend, csak nem úgy dolgozik az ukrán helyetted, hogy téged kirúgnak, őt meg felveszik, hanem úgy, hogy felkapják az egész gyárat, és kiviszik Ukrajnába meg hasonló helyekre.

  Így csődölt be többek között a könnyűiparunk is.

 7. velizar
  mondta:

  @Mindfield: ez olcsó kifogás, és nem is feltétlenül igaz minden esetben. otthon még nem általános trend, hogy azért rúgnak ki, mert vállalkozóként dolgozol, nem alkalmazottként, vagy majd egy későbbi stádiumban, azért szűnik meg az állásod, mert egy ukrán, bolgár, vagy román ugyanezt a munkát valamivel alacsonyabb (ha egyáltalán alacsonyabb) minőségben, feleennyiért végzi el.

 8. Bambano
  mondta:

  @jobangel: és ha levédette, akkor mi van? hint: semmi. nyilvánvalóan vesztes perrel fenyegetőzni kevesebb, mint a traccsolás a lánywc-ben.

  @Mindfield: +1.

 9. jobangel
  mondta:

  @PannonBoy: Nagyon köszönöm!

 10. PannonBoy
  mondta:

  Nagyon szépen összeszedett, alapos munka. Dícséret érte, hogy a hosszúsága is megfelelő, a lényeget tartalmazza és nem novella hosszúságú.
  Remélhetőleg minél szélesebb körhöz eljut.
  Talán annyival egészíteném ki, hogy fontos az önéletrajzon a normális, üzleties email cím.

 11. jobangel
  mondta:

  @picibubu: Nagyon rossz ötlet. Ahogy Eltélyedés írta, hagyománytisztelő állásoknál egyáltalán nem jó ötlet, de kreatív helyekre sem jó, mert ott kreatívnak kell lenni, nem egy templatet (jelen esetben a gerillát) kitölteni.
  Írtam róla a blog kezdetén egy cikket, de a magyar gerillaönéletrajzos fickó (levédette a cuccot, amit lefordított), be akart perelni érte, tehát lehet sejteni, mennyire jó a véleményem a “termékéről” (nem az övé). Használhatatlan szar.

 12. enpera
  mondta:

  @Mindfield: kifogások kifogások kifogások

 13. Eltévelyedés
  mondta:

  @picibubu: Szerintem iparágtól függ. Egy hagyománytisztelő, szigorú szabályok közt működő iparágban, lásd pénzügyi szektor, vagy államigazgatás, ilyennel nem próbálkoznék. Ha Social media managernek, játékfejlesztőnek, vagy valami tényleg kreatív szakembernek jelentkezel, akkor oké lehet, bár mellétenném a hagyományos verziót is. A tényleg kreatív, az elég szűk kör, tehát ha azt gondolod, hogy “végülis, keratív ez a munkakör”, akkor nem, az nem ér.

 14. Dr_utcai_arcos
  mondta:

  “Első héten valószínűleg nem fog történni semmi. Következő héten talán igen, ha nem, még mindig nem aggódunk, küldjük tovább az anyagokat. A harmadik hét végétől lehet kezdeni aggódni: az első adag állásjelentkezésekre már jönnie kellene megkeresésnek, vagy legalább negatív válasznak.” Jaa, hogy te nem Magyarországról írsz blogot. Akkor elnézést.

 15. picibubu
  mondta:

  @Online Távmunkás:
  Én is ekolvastam a gerilla önéletrajzot és mikor olvastam, jó ötletnek tartottam a dolgot.
  Majd kicsit később úgy adódott, hogy segédkeztem egy állásinterjún egy cégnél, ahol alkalmazottat kerestek. A cég tulaja elolvasta egyenként a CV-ket és azt, ahol a gerilla önéletrajz alapján megírt önéletrajz volt, hangos nemtetszés nyilvánítás közepette dobta félre. “Mi ez a hülyeség??” – ez volt a reakció.
  Nem tudom, hogy nálunk – magyaroknál – működik-e valahol, de nem reprezentatív felmérésem alapján, nem.

 16. Online Távmunkás
  mondta:

  Mi a véleményed a gerilla önéletrajzról? Azt kinek ajánlod és kinek nem? Próbálkoztál már vele?

 17. blaubner
  mondta:

  szerintem már az is hibás stratégia, ha egy állásnélküli csak hirdetésekre jelentkezik.
  át kell gondolni, hogy mihez értek (szakma, ágazgat, kompetencia), milyen referenciáim vannak, milyen típusú vállalat alkalmazna elsősorban, majd össze kell állítani egy listát ezekről a potenciális cégekről, lehetőleg a leendő főnököm nevével és email címével együtt, majd nekik célzottan elküldeni a CV/bemutatkozó levél párost.
  HR-ben kevésbé hiszek, ha a szakmai vezető fantáziát lát egy CV-ben, akkor úgyis átveri a HR-en.
  ez persze fáradságos munka, de legalább elfoglalja magát az ember otthon. madától tényleg nem megy…

 18. Mindfield
  mondta:

  Ez az írás egy gazdaságilag fejlett országban megállná a helyét, ahol lehet olyat mondani, hogy “a te hibád, hogy nem találsz munkát”. Sajnos Magyarországon a jelenlegi gazdasági, politikai környezetben ilyet nem lehet mondani, mindennaposak a leépítések, a megszüntetések, munkahelyeket viszont nem teremt senki, ilyen környezetben (a csókosok kivételével) szinte lehetetlen munkát találni.