Őszintén a motivációról és a motivációs levélről

Őszintén a motivációról és a motivációs levélről

Tapasztalataim szerint a legnagyobb para az álláspályázatírásban a motivációs levél. Az álláskeresők néha inkább kihagyják az álláshirdetést, ami ilyet kér, persze különböző módon megideologizálva a megmagyarázhatatlant: „legyen elég az önéletrajz”, „úgysem olvassák”, „semmi értelme”, „úgyis mindenki ugyanazt írja”.

Ezek és hasonló társaik mind azért rossz mondások, mert általuk nyugodtan hagynak ott lehetőségeket emberek. Ráadásul nem is szűrik a leendő munkáltatót, így lesznek rossz hangulatú állásinterjúk részesei, és így nem lesz olyan állásuk, ami nekik jó. Nyilván, aki megfelelő álláspályázatot ad be, annak lesz esélye. A képen látható levél nem épp a megfelelő, régi városi legendaként terjed, de még akár igazi is lehet. Az elkeseredettség érthető, bár motivációnak nem lehet “eladni”, lehet írni olyan levelet, amiben a kiválasztók érzelmeire is hatunk.

Itt keresendő a motivációs levél értelme: egyfajta szűrő. Ahol komolyan veszik, és kérik, ott racionális okok mentén teszik. Igen, ez egy szűrő, mégpedig igen jól szűr az álláskeresők között. Érdemes átvennünk álláskeresőként, hogy hogyan, pár pontban összeszedtem. Tekintve, hogy egyedi munka minden motivációs levél, motivációs levél sablonokkal továbbra sem szolgálhatok.

1. Egyedi munka. Le kell ülni, meg kell fogalmazni, át kell gondolni. Aki erre képes rászánni fél órát (miután megvan a rutin, kb. annyi), az már komolyan akar valamit abban az állásban.

2. Plusz információ a jelöltről. Az önéletrajz egy száraz felsorolás, lehet bele érdekes elemeket vinni, de nem sok látszik az emberből. A szakembert mutatja be. Az álláskereső a motivációs levelet használhatja arra, hogy bemutatja magát, mint embert, nemcsak mint szakembert. Ez bizony álláskeresőként is fontos, érdemes élni vele.

3. A közös pontok keresése. Ha tényleg a motivációiról, terveiről szól, akkor a leendő munkáltató láthatja: tud-e ezekkel a motivációkkal valamit kezdeni. Előrelépési lehetőség, tanulási vágy, jövedelem. Igen, a fizetési igényt is érdemes lehet beleírni. Ezektől lesz az álláskereső számára is egy szűrő. Egy lapos szervezetben nem lesz előrelépési lehetőség, aki erre vágyik, annak ezt ott nem tudják megadni. A fizetési igényből is látszik egyből, azonos módon gondolkodnak-e.

Van egy felfogás a motivációs levél írásában, ami szerint a CV a szakmai múlt, a motivációs levél a szakmai jövő. A tudatos karriertervezésben sokat segít, ha az álláskereső ilyen szemlélettel írja meg a levelet. Ha leírja, mit tud „vinni” tudás, tapasztalat szintjén és mit vár a szakmai jövőjétől erre alapozva, akkor az megint fontos információ a munkáltatónak.

4. Őszinteség. Sokat szidom azt a valakit, aki az első motivációs levél sablont közzétette, lejáratva ezzel sok olyan frázist, amit jó lett volna, ha komolyan vesznek. Pl. ma már hiába írjuk, hogy megbecsültségre vágyunk, mindenki írja. Külön hiba, hogy sokan, követve a sablont, „egy sikeres csapat megbecsült tagja” lennének. Pedig milyen jó lett volna, ha a munkáltató ebből egyből látja: itt egy ember, aki azért váltana, mert nem becsülik meg eléggé. Értené a váltás okát. De ez a vonat már elment, senki sem fogja komolyan venni ezt egyszerű közlésből. Jobban kell tudni fogalmazni.

5. Állásinterjú előkészítése. Amikor motivációs leveleket javítok, mindig egy nagyon hivataloskodó, távolságtartó levelet látok. A stílus pedig meghatározza a jövőbeli tárgyalás hangulatát, így érdemes fogalmazni, és olyan dolgokat érdemes beleírni, amiről biztosan beszélni akar majd veled az interjúztató.

6. Őszinteség 2. Nem érdemes „vetíteni”. Mindenki tudja, hogy aki állást keres, annak vagy nincs épp állása, vagy elégedetlen a jelenlegivel. Ha épp nincs állásod, nagy előnyöd lehet, hogy azonnal tudsz kezdeni, ha ez számít. Be is lehet írni a levélbe rögvest. Ha nem vagy elégedett a jelenlegi állásoddal, ezt explicite nem illik beleírni a levélbe, mert egyfelől sárdobálásnak minősül, másfelől a munkáltató nem tud mit kezdeni azzal, hogy egy másik cégnél elégedetlen vagy. Azzal tud mit kezdeni, ha leírod, mi tenne elégedetté. Igen, pl. a megbecsültség, de mit értesz ez alatt? Mi tenne téged elégedetté? Hogyan képzeled a szakmai jövődet, mit tud ehhez hozzátenni a leendő munkáltató? Ha ez kiderül a levélből, nyert ügyed van. Mert majd azok akarnak veled beszélni egy új állásról, akik ezt képesek megadni neked. Így lesz olyan állásod, ami neked jó.

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Egyetértesz? Vitatkoznál? Hozzáfűznél valamit? Várom szeretettel a kommented!

Ha neked is személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, pályaorientációban, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból, nézd meg hogyan tudok segíteni a motivációs levél megírásában!  További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

###

 

Írj te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Belavoltam
  mondta:

  Ha megengedsz egy javaslatot: beszelj a blog uzemeltetojevel, hogy tegye fel az Akismet plugint, amivel tavol lehet tartani ezt a millio komment spamet.

  1. jobangel
   mondta:

   Köszi, igen, egy erősebb karbantartás folyamatban van, lesz Akismet is. Most épp a számlázási szabályváltozásokkal voltam elveszve…

 2. Belavoltam
  mondta:

  Off-topic. Az IT-iparban dolgozom senior devops mernokkent. Megneztem 1-2 salary guide-ot a magyar piacrol, amelyek alapjan a senior sav felso reszen van fizetesem.

  A linkedin-en rendszeresen keresnek, hogy erdekes-e szamomra az adott pozicio, es az elmult 1-2 honapban vegigvittem nehany palyazatot, hogy felmerjem, hol helyezkedem el a munkaero piacon. Szoval altalaban eljutottam az ajanlatig, es azt tapasztaltam, hogy amit most keresek, az tenyleg ennek a kategorianak a teteje. Azt olvastam regebben, hogy valtas eseten +20-30% fizetesemelest erdemes megcelozni. Viszont kiderult, hogy a magyar piacra dolgozo cegeknel jellemzoen 1,1-1,2M a lelektani hatar.

  Amikor egy multinacionalis szoftverfejleszto cegnel bedobtam a jelenlegi fizetesemnel csak egy leheletnyivel nagyobb osszeget, akkor a hiring manager leesett a szekrol, mondvan, naluk ez a senior mernoki pozicio brutto 1M, es boszen sorolta az egyeb juttatasokat, pl. belso kepzesek kollegaktol, stb, sot meg az is az ajanlat resze volt, hogy a kornyeken 10% kedvezmenyt adnak az ebedre. (Huha! – mondtam is magamban)

  Az utolso ajanlat egy masik cegtol, akik most nagyon bovulni akarnak, amit kaptam, az eves bonusszal (amit en ugy tekintek, ha van, jo, de nem arra epitek) egyutt a jelenlegi fizetesem +15%.

  Azt meg fontosnak tartom megjegyezni, hogy jelenleg nem keresek aktivan allast, meg csak par eve vagyok az aktualis helyemen.

  Gondolkoztam mar azon, mi lehetne (majd) a karrierem kovetkezo lepcsoje. Az egyik lehet az, hogy kicsit mas teruletre evezek. Cegunk most nyit a cloud fele, ami mindig is erdekelt, es ram osztottak ezt a feladatot. Ezerrel szivom magamba a cloud skill-eket. Bar az oldaliranyu mozgasbol nem kovetkezik automatikusan nagyobb fizetes.

  Egy masik lehetoseg valamilyen lead mernoki szerep, esetleg egy kisebb csapat vezetese. A jelenlegi cegnel az utobbi a szervezeti felepites miatt aligha jarhato, az elobbi az informalisan kb. megvan. Legalabbis a kis csapatunkban magamat tartom a vezeto mernoknek, bar nincs ilyen hivatalos cimem 🙂 Mivel alapvetoen introvertalt vagyok, nem is feltetlen tartom magam alkalmasnak emberek vezetesere. Bar meg sose probaltam.

  Szoval a hosszu irasomnak az a konkluzioja, van-e olyan cikked, ami errol az elethelyzetrol ir, merre erdemes majd tovabb lepni, ha eljon az ideje?

  1. Tapasztalatom szerint leteznek jo introveltalt vezetok.

  2. Balfredo Alfredo
   mondta:

   “…a jelenlegi fizetesem +15%.”
   A munkavállaló állásváltoztatásának alapvetően két esete van: amikor muszáj (mert megszünt a munkáltató, mert leépítés tárgya a munkavállaló, …) meg amikor nem muszáj.
   Ha nem muszáj, mivel a munkavállaló alapvetően elégedett a munkájával meg a fizetésével és nem akar váltani, de egy másik munkáltató (esetleg fejvadász) el akarja csábítani máshová, akkor az _alapbér_ 20 %-os emelése a beugró. Ha ekkorát nem tudnak ajánlani, akkor nincs miről beszélni.
   Más emberek vezetése (meg mindaz, ami vele jár) annyira macerás dolog, hogy azt igenis meg kell fizetni. He erre próbálnak fortályos háeresek meg kápók rávenni, akkor 50% _alapbér_ emelés a tárgyalás kiindulási pontja.

   1. jobangel
    mondta:

    Az ökölszabály szerint az állásváltás kockázatát a nettó bér emelkedésének 30-50%-a fedezi. Az alatt csak akkor váltunk, ha van a pénzen kívül más ok is az elégedetlenségre.

  3. jobangel
   mondta:

   Eljutottál a vezető vagy specialista dilemmába, gratulálok. 🙂 Ez a seniorok problémája, mikor már muszáj dönteni, mert nem vagy többé mid-senior… Az elsővezetői fejtegetéseim is erről szólnak, ill. a vezetői álláskeresés mélységeiről is írogattam.
   De azon, hogy introvertált vagy-e, érdemes lenne elgondolkodni. Mert általában nem introvertált, aki azt mondja magáról… Hanem van benne valahol egy olyan gát, amit ezzel kényelmes magyarázni.

   Ilyenkor érdemes elővenni a valid személyiségteszteket, amik persze csak iránymutatást adnak, és véletlenül sem szabad szentírásnak venni, vagy csak az alapján döntést hozni (a két legegyszerűbb önismeretet segítő teszt a DISC és a 16 personalities, mindkettőt megtalálod a neten ingyen…) Aztán, ha ezek nagyjából betaláltak, érdemes lehet beleolvasni a Young-féle maladaptív sémákba, mert egy igen jó módszer a rossz tulajdonságok elemzésére. Ehhez már kell pszichológus is, kb. 5 alkalom, felméri, elbeszélgettek róla, és ennyi. Azért szeretem a sémákat ajánlani, mert egy olyan módszer, ami egészséges lelkületű emberre is pontos képet ad, nem cimkéz, és nem akar változtatni az emberen. Tényleg a megismerést szolgálja. Aztán ha mégis az jön ki, hogy érdemes valamelyik sémával foglalkozni, mert gondot okoz emberünk életében, akkor pszichológussal kell ezen dolgozni. Az egészséges többségnek nincs ezzel baja, jól elvan a sémáival 🙂

   Lépned akkor érdemes, ha sok-sok nézelődés után úgy gondolod, hogy az az ajánlat most jó, és vállalod a váltás kockázatát. Jól kell kérdezni állásinterjún, kapnod kell az ajánlattal együtt egy szakmai jövőképet, meg kell győződnöd arról, hogy jó irányt adnak.

   Ha pedig érdekelnek a cloud technológiák, a hivatalos sapkámban tudok neked ingyenes trial cloud learning subscription hozzáférést adni (tényleg ingyenes, nem vált be fizetősre egy óvatlan kattintással, meg x napon belül… ), ha írsz nekem az eva.csilla.fazekas kukac oracle.com címre. Hivatkozhatsz linkedin szakmai groupokra is, ott is ajánlgattam, így meg tudod tartani az inkognitód, mint kommentelő 🙂

   1. Balfredo Alfredo
    mondta:

    “Ez a seniorok problémája, mikor már muszáj dönteni, mert nem vagy többé mid-senior…”
    Nem értem, miért muszáj?
    Fórumtársunk leírja, hogy amennyit keres, az az adott szakterületen elérhető felső határhoz van közel. A számok az sejtetik, hogy kényelmesen meg is él ebből jövedelemből. Miért nem maradhatna ugyanezen területen és beosztásban, különösen ha olyan tevékenységet végez munka gyanánt, ami szívesen csinál?

 3. Belavoltam
  mondta:

  Nekem tetszik a kepen lathato motivacios level. Eloszor is halalosan oszinte. Emberunk tenyleg beletette a melot, mert meg a temetesre is elment. Sot, meg helyesirasi hibat is javitott.

  En azt latom, hogy manapsag nem nagyon kernek motivacios levelet (legalabbis tolem). Abban az irigylesre melto helyzetben vagyok, hogy a linkedinen nem gyozom visszautasitani a recuitereket, hogy koszonom, de most nem aktualis egy valtas.

  1. jobangel
   mondta:

   Nekem inkább a kétségbeesés jut róla eszembe, és szépen bemutatja, mennyit érnek az “őszinte”, megindokolt visszautasítások.

 4. babona
  mondta:

  Hát nemtom. Úgy gondolom az első pont (” Le kell ülni, meg kell fogalmazni, át kell gondolni. Aki erre képes rászánni fél órát (miután megvan a rutin, kb. annyi), az már komolyan akar valamit abban az állásban.” ) kábé a lényege.

  Elvileg az önéletrajz mellett ez lenne az “egyéniség”; gyakorlatilag van ahol “elvárás” az 5. pontban említett tárgyilagoskodás… Van egyfajta HR döntéshozó aki rossz néven veszi ha túlzottan “emberi” a bemutatkozás. Meg van aki a nagyon kreatívat keresi.
  Lényeg hogy ez jobban testre szabható mint az önéletrajz.
  A képre meg a g…le egész jókat dob be, bár a nigériai dátumú 🙂 kicsit fárasztó.

 5. L. Cz.
  mondta:

  “Ahol komolyan veszik, és kérik, ott racionális okok mentén teszik”
  Na de mindenütt komolyan veszik, ahol kérik? Ha egy hirdetésben csak azért kérik, “mer’ a multiknál is szokták kérni”, de amúgy vagy el se olvassák, vagy nem hozzáértő olvassa, akkor szerintem teljesen elég valami sablonszöveg is, ami két perc alatt megvan. Honnan lehet tudni, hogy tényleg olyan hirdetésről van szó, ahová érdemes a fent leírtak szerint jól megírni a motivációs levelet, mert lesz haszna?

  1. jobangel
   mondta:

   Azt nem tudhatjuk, mindenhol komolyan veszik-e. Azzal viszont nem kockáztatunk, ha mi magink komolyan vesszük a saját álláskeresésünket.

   1. Balfredo Alfredo
    mondta:

    Tehát #megmindigamunkavallaloahibas ?
    Mint más témáknál is leírták, Összeszerelőországban az egész toborzási-kiválasztási folyamatot leginkább a ‘majmolás’ írja le. Kérünk szívít, mert a multkulti cégek is szoktak. De nem olvassuk el, helyette a jelentkezők fészbúk oldalán kutakodunk. Hülye kérdéseket teszünk fel ‘személyiségteszt’ címszó alatt, mert valakinek a szomszédjának a sógorával csináltak ilyet, amikor felvették zabhegyezőnek. Motivációs levelet kérünk, mert az a divat, bár a levél megírásához a feltételeket nem biztosítjuk.

    Valóban igaz, hogy mind a cvnek, mind a motíváció levélnek megvan a maga szerepe. A cvből kiderül, hogy jelentkezőnek olyan tapasztalatai, végzettsége és tulajdonságai vannak, amik alapján esélyes arra, hogy eredményesen töltse be a meghirdetett munkakört. A motivációs levélből az derül ki, hogy a jelentkező hogyan képzeli magát a meghírdetett munkakörben.
    Mindez persze feltételezi, hogy az álláshirdetésben van elég info az illető munkakörről ahhoz, hogy a jelentkezőnek egyáltalán elképzelése legyen: hogyan dolgozna, mit tudna az eddigi tapasztalataiból hozzátenni/hasznosítani a munkáltató javára? Az álláshirdezések 99,99%-a egy nagyjából 50 szavas szókincsből építkezik, sőt a használt szókapcsolatok és mondatok is sablonosak. Vagy a jelentkező látatlanba írja le, hogyan kívánja felügyelni és megreformálni a nagyüzemi zabhegyezést?

    “Az álláskereső a motivációs levelet használhatja arra, hogy bemutatja magát, mint embert,” Ez így felemás. Egy munkahelyen elsősorban szaemberre és nem emberre van szükség. Vagy aki szabadidejében horgászik, az adott munkakörre alkalmasabb, mint mondjuk egy bélyeggyűjtő? Ha tényleg így van, akkor miért nem írták a hirdetésbe, a munkakör betöltésénél előnyt jelent felsorolásba a horgászatot? Arról nem is beszélve, hogy a munkahelyen abszolút káros pszicho- és szociopata munkavállalók ezzel a módszerrel nem szűrhetők ki.

    “és olyan dolgokat érdemes beleírni, amiről biztosan beszélni akar majd veled az interjúztató.” Hogy az interjúztató miről akar beszélni, az attól függ, hogy aznap jobb vagy bal lábbal, fej- vagy hasfájással kelt. Ennek nincs köze a motivációs levél tartalmához vagy egyáltalán meglétéhez.

    1. jobangel
     mondta:

     Nem kell hibást keresni.

     Egyetértek, elsősorban szakemberre van szükség. De felvennél-e egy jó szakembert vezetőnek, ha egyébként egy ordítozó vadbarom, és a beosztottjai nyugtatót szednek, hogy elviseljék? Pedig olyan jó szakember… Nyilván ez így nem derül ki a motivációs levélből. De a HR-es azért szakember, hogy ha állásinterjún elkezd beszélni a motivációs levélben foglaltakról, akkor látni fogja a disszonanciát.
     A hobbi a CV-ben számomra megkülönböztetés, mert a sok CV-ben kb. ez az, amiben jelentősen el tud térni az egyes pályázó a tömegtől. Voltam már sok short-list meetingen, sokszor csak úgy tudtunk emberekről beszélni, hogy “a gördeszkás”, a “Coca-colás srác”, meg “a csaj, akinek sárga virág van a hajában”. Mert egyébként tanulmányban, szakmai tapasztalatban azonos minden jó jelölt, a nevük szerint Kis-Nagy-Tóth-Kovács. Innentől a horgászat és a bélyeggyűjtés már megkülönböztető. Arra mindig kérem a HR-eseket, hogy a hobbiból ne következtessenek személyiségjegyekre, mert nagyon mellé tud menni. Egyáltalán nem biztos, hogy a sakkozó jó stratéga, a modellező türelmes a munkájában is.

     1. Balfredo Alfredo
      mondta:

      Valóban nem kell hibást keresni, bőven elég, ha találsz 😀

      Alapban természetesen igaz, hogy a cv meg a linkedin meg motívációs levél jó dolgok.
      Ugyanakkor ha őszinték akarunk lenni (miképpen a poszt címe is mondja), Összeszerelőországban ezek inkább csak majmolási és álcázási célokat szolgálnak, mivel a háeres is meg a kápó is alkalmatlanok. Kérnek motivációs levelet, de igazából fogalmuk sincs, mire való.

     2. jobangel
      mondta:

      Egy jól megírt motivációs levélből látszik mire való. Azzal tényleg nincs mit kezdeni, ha a jelölt a “meglévő tudását szeretné kamatoztatni egy sikeres csapat megbecsült tagjaként”. Mert nem tudjuk, mi a meglévő tudása, mifenét jelent ennek kamatoztatása, mit jelent számára a “sikeres”, mit jelent a “csapat”, mit jelent a “megbecsültség”. (Mert ezt nem szokta leírni a motlevélben a sablonhasználó, mert nincs benne a sablonban)

     3. Balfredo Alfredo
      mondta:

      Akkor látszik igazán hogy mire való, ha a fogadó fél, azaz a háeres látni akarja, azaz egyáltalán elolvassa.

      A dolog másik oldala – abban az esetben, ha tényleg elolvassák – hogy mit is írj bele, ami figyelemfelhívó, nem általános sablonszöveg, üzleti titkokat nem tartalmaz de ugyanakkor konkrét is. Vegyünk egy példát: korábban tapasztalatot szereztél egy kukoricafényesítő üzem vezetőjeként, most egy zabhegyező üzem vezetőjének jelentkezel. Motivációs levelet írsz, miközben annyit tudsz a potenciális új munkáltatódról, amennyi az álláshirdetésben meg a cég honlapján olvasható. Ezek jó eséllyel nem tartalmaznak annyi szakmai részletet, ami alapján a motivációs levélbe megalapozottan beírhatnád, hogy – mondjuk – 50 %-kal tervezed növelni az üzem termelékenységét. Sőt azt sem feltétlenül tudod, hogy a termelékenység növelése a cél, vagy inkább a fegyelmezett JIT minél tökéletesebb megvalósítása. Tehát mit írsz egy ilyen esetben a motivációs levélbe?