Új év – új állás? Az újévi fogadalmak hiábavalósága

Új év – új állás? Az újévi fogadalmak hiábavalósága

Megint „ünneprontó” leszek, de sokéves álláskeresőket tapasztalatommal egyezik a sokféle statisztika ezügyben: bizony, az újévi fogadalmak semmit sem érnek önmagukban. Csak mert megfogadtad magadnak, még nem változik meg semmi – sőt, generáltál magadnak későbbre ezzel egy jó kis lelkiismeretfurdalást.

Tehát: NE TEDD ezt magaddal!

Van jópár általános káros hatása még az újévi fogadalmaknak, kettőt biztosan kiemelnék, mert ebbe futok bele az álláskeresőimmel a leggyakrabban:

 1. Hamis reményt ad

Megfogadtad, megteszel érte mindent, felcsillan a remény, majd meg is kopik. Mert lehet, hogy nem jól teszed azt a mindent, csakis a célra koncentráltál, és így lett egy irreálisan magas elvárásod magaddal szemben, amit a mindennapok történései, körülményei felülírnak. Megkockáztatom: a saját határaid is. Nem biztos, hogy van tehetséged ahhoz az új szakmához, amit választottál, de hát ott a fogadalom, meg KELL csinálni – mert ha nem, lelkiismeretfurdalás. Ha igen, akkor meg szenvedés. A kitűzött célod legyen reális!

 1. Halogatásra ösztönöz

Kb. októbertől hallgatom emberektől, hogy „majd az új évben”. Ez, amikor céges környezetben vagyok, lehet racionális, ott ugye határidők is vannak, amik nem engedik elcsúszni a dolgokat (többnyire, na, naiv azért nem vagyok)

Hanem azok, akik október óta kábítják magukat, egyszercsak rájönnek, hogy közel az éjfél, még semmilyen előkészületet sem tett A Célért, így január 2-án már látja: ez bizony nem lesz könnyű menet. Innentől léphetünk az első pontra.

A ló másik oldala

Van, amikor valaki már rettenetesen tudatos, mert elolvasott száznyi „motivációs” könyvet, annyira tudja, hogy fontosak a célok, hogy kijelöli. Még reális is. Még ütemtervet is csinál hozzá. Tényleg elkezdi. Lépeget előre, de kicsit lassabban mennek a dolgok, több a nehézség, mint hitte. Pedig egész jónak hangzott a módszer, csak menet közben derült ki, hogy van rengeteg olyan kockázata, amit nem kezelt, ezért sok akadály lépett fel. Pl. a kinézett végzettség megszerzésére szolgáló tanfolyam az OKJ megszűnésével elmúlt… Egészen mások lettek a követelmények, határidők, és persze a költségek is… Jön a motivációs guruk másik nagy mondása: el kell engedni. Ez a feladás elegánsabbnak szánt formában… Ennyit a szépen megcsinált ütemtervről. Miközben átlagos projekt menedzsment ismeretekkel tudjuk, hogy az ütemtervek módosításának is lehet helye.

De akkor mi a megoldás?

Igen, legyen célod. Igen, legyen ütemterved. DE:

Úgy legyen mindez, ahogy neked jó. Ha már most tudod, hogy a célodhoz vezető út nehéz lesz, akkor nem jó a cél, vagy nem jó az ütemterv. Az nem lehet célod, hogy a jövő éved küszködéssel teljen. Ne feledd: magadért teszed, azért, hogy jobb legyen valamiben az életed. Nem azért, hogy legyen min küzdened.

Ha van egy célod, akkor azért sok kis lépésben, minden nap tegyél valamit! Esetünkben egy új, jobb, kényelmesebb állás a cél. Ha valami nem szolgálja ezt a célodat, akkor ne tedd meg, ne fogadd el, ne menj bele (lsd. még visszajelzések kérése-abból nem lesz állás Y cégnél, ha X cégtől kapsz valamit kritikát, hogy miért is nem téged választottak).

Vigyázat! A Nagy Célhoz sok kis célocska visz. Azaz, ha most nincs munkád, és egy rosszabb, de legalább fizetős munkát megkaphatsz, az segíthet majd a Nagy Célhoz is. Itt arra kell figyelni, hogy ne állj meg a kis célocska elérésekor (lett vmi jövedelem, ha nem is elég, lett vmi állás, ha nem is kényelmes)

Mindennek persze így már semmi köze az új évhez. Tehát ma, december 30-án is nyugodtan lépj rá az új állásod, végzettséged megszerzéséhez vezető útra.

Sikeres, Boldog Új Évet kívánok minden olvasómnak!

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Egyetértesz? Vitakoznál? Hozzáfűznél valamit? Várom szeretettel a kommented!

Ha kézbe vennéd az álláskeresésed irányítását, ha segítségre van szükséged a karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból, vezetőként nézd meg a vezetői portfólióban rejlő lehetőségeket!  További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. babona
  mondta:

  BUÉK és kösz a halakat (cikkeket na…). Köszönöm, és jó pihenést!

 2. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @Jobangel: „Kínos kérdések érkeztek a legutóbbi topikba? Nem baj, gyorsan nyissunk egy újat!” (ismeretlen blogger)

  A visszajelzések kérése hogy jön ide? A visszajelzés kérése nem az álláskereső célja, hanem a kiválasztási kultúra része. Ahol van ilyen.

  1. jobangel
   mondta:

   Gyorsan? 9 napja volt az előző poszt 🙂 BÚÉK neked is 🙂

   1. Balfredo Alfredo
    mondta:

    Nem posztról, hanem kérdésről volt szó.

    Amúgy attól, hogy az év új, a munkaerőpiac meg a kiválasztási kultúra a régi marad! 🙁
    Például ez is változatlanul érvényes lesz: https://jobangel.hu/oktober-17-szegenyseg-elleni-harc-vilagnapja/#comment-16662

    BUÉK!