Mit jelent seniornak lenni?

Mit jelent seniornak lenni?

senior vezető jobangel

Mint oly’ sok mindenre a vállalati világban, így a junior-medior-senior besorolásra sincs egységes szabályozás, minden cégnél egyedi. Régen viszonylag egyszerűen oldották meg, munkában eltöltött idő adta meg ezeket a kategóriákat. Ez is hozzájárult az életkori diszkriminációhoz…

Változott a világ, emberek karriert váltanak, képezik magukat, nem lehet már évek alapján mérni a seniorságot. Az álláshirdetésekben viszont még mindig x ideig végzett hasonló munkakört várnak, mert nem tehetnek mást. Nem írhatják ki, hogy legyen mögötted 3-5 ilyenolyan projekt, amiben X embert irányítottál, és Y EUR volt a költségvetésed.

A kisebb cégekből nagyvállalatba kerülők, a közszférából versenyszférába kerülők is meg szoktak lepődni azon, ami várja őket: másfajta munkarend, másfajta elvárások, más nagyságrendek, magasabb összegek. Ebből következik, hogy a konfliktusok is más jellegűek: nagyobb a tét, erősebbek az érdekek, és ezért a harcok is.

A nagyvállalatok egy része már szűri erre is az álláskeresőket: pl. összetett próbafeladatot kapnak, szűk határidővel, minimális információval. Sokan itt fel is adják: nem adják be időre, nem győzik. A szűrésnek pedig pont ez a lényege: naponta ilyen helyzetek fogják várni a senior kollégát. Ezért senior, mert meg tud oldani ilyeneket, gyorsan, hatékonyan, jó minőségben.

Amikor egy-egy álláskeresőm megkapja az első vezetői pozíciót vagy az első senior pozíciót, néha kétségbeesetten visszatér: nem erre számított, nagyon nehéz. Előjön az imposztor-szindróma, a „nagy-rám-a-kabát” érzés. A legtöbb esetben egyik sem reális. Nem vagy imposztor, és nem nagy rád a kabát – seniorok kiválasztásakor már nem követnek el ilyen hibát a cégek.

Bízz a kiválasztók ítélőképességében! Tudd, hogy ha megforgattak több interjúkörön, tesztfeladaton, és megfeleltél, akkor alkalmas vagy. (Nekem eddig a rekordom 7 interjúkör volt egy állásra, inkább mid-senior, mint senior pozíció volt, és mégis beleöltek ennyi energiát – és elvárták tőlem is, hogy beletegyek ennyi energiát…)

Emellett tudd, hogy a magas fizetés, a komoly felelősségi kör nem azért van, mert könnyű a napi munka.

Az imposztor-szindróma

Ebben a tünetegyüttesben azok szenvednek, akik elsősorban maguknak nem felelnek meg. Azaz, ha attól szorongsz, hogy nem vagy elég jó, akkor ennek a gyökerét magadban kell keresni. Már egészen korán kialakították ezt szinte mindenkiben, azzal, hogy „bezzeg a …” —  és itt valaki említése következett, aki mások szerint abban az egy dologban éppen jobb volt abban az időpillanatban, mint te. Ha pedig jött egy sikered, akkor nem elismerést kaptál, hanem „na végre valahára”. Egyetlen dolgot tehetsz mindezzel önállóan: leteszed, nem rágódsz rajta, nem hasonlítgatod magad másokhoz, még a korábbi magadhoz sem. (És ha ez nem elég, akkor pszichológus szakember segítségét kéred)

A nőket különösen súlyosan érinti ez a munkahelyi környezetben, ezért ezt külön kiemelném. A sikeres nő társadalmi megítélése sem feltétlenül pozitív, mert ha a munkában sikeres, akkor miért nem boldog, sikeres anya, ha pedig az is, akkor meg miért kell neki mindkét siker, ha még mellé sportsikerei is vannak, akkor majd mást találnak ki, ami miatt lebecsülhetőnek gondolják. Ennek megint van egy össztársadalmi, GDP-hiányban mérhető káros hatása: amikor a nők GYES/GYED-ről munkába való visszatérését pl. női mentorprogrammal akarjuk segíteni, akkor a nők jórésze megijed a sikeres női mentortól, akiről úgy érzi, ő ezt soha nem érheti el… emiatt kevesebben is tudnak sikeresen visszatérni. Ez is azt mutatja: az összehasonlítással érdemes leállni.

Mit tehetsz az imposztor-szindróma ellen?

Először is, kifejezetten NEM komfortzónából kilépősen, de menj bele nehéz helyzetekbe: pályázz meg magas pozíciót, ha egyébként alkalmas lennél rá, gyártsd le a stratégiádat az állásinterjúhoz (ebben segítek, ha szeretnéd, klikk ide), lásd magadban, hogy milyen magas színvonalú álláspályázati anyagot tudsz összerakni, milyen profin prezentálsz, ha az a próbafeladat. Hogy a végén megkaptad-e az állást, vagy sem, ebből a szempontból mindegy: ott tudtál lenni, megálltad a helyed, komolyan mérlegelték, hogy akár veled is dolgozhatnak magas pozícióban.

A második, általános, de sokkal fontosabb tanács, hogy ismételjem magam: ne hasonlítgasd magad, soha semmiben, senkihez! Még korábbi magaddal sem kell versenyezned.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. jobangel
  mondta:

  @szakember: igen, ez akkor szokott megtörténni, amikor a seniorrá vált ember elveszti a kapcsolatát a napi feladatokkal. Azzal, hogy „stratégiai szintre megy”, rosszesetben kb. elfelejti, hogyan gondolkodik az ügyfél, elkezd politikuskodni a cégen belül. Régesrég dolgoztam egy nagy multinál, ahol a nagy-nagy vezető külön rendezvényen kiállt a cég összes dolgozója elé, köszönt, és beszélt. Onnantól egy szót sem értettünk abból, amit hadovált 🙂

 2. Szakember
  mondta:

  @HELLSANGEL: Lehet hogy humornak szántad, de rémesen hasonlít a valóságra.

  Amúgy seniorság eddigi tapasztalataim szerint csak a látókör beszűkülését jelenti. Különösen vezetői/kiválasztói szinten, És ezért tényleg nem a HR a felelős, hanem az ún. szakmai vezetők.

 3. HellsAngel
  mondta:

  Senior munkatars: ki van egve, mint a Felelem bere cime film vegen a foszereplo, haja osz, keze remeg, dolgozni nem tud, mar aludni sem, egesz ejszaka uvolt a fajdalomtol. (Korulbelul hat, multinal eltoltott ev utan.)

  (Na jo, ez csak humor volt. Remelem.)

 4. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @jobangel: Szerinted persze a háer világ soha semmiért nem felelős.
  Amúgy továbbra is fenntartom, hogy ha seniorság alatt mindenki mást ért, akkor e fogalom használata zavaró és felesleges.
  Akármelyik vállalat és akármilyen munkakörben foglalkoztat vagy kíván foglalkoztatni ‘senior’-nak nevezett munkavállalót, meg kell hogy legyenek azok a mérhető követelmények (munkatapasztalat, emberek irányításának képessége, szervezőkészség, akármi), amit egy ‘senior’ alkalmazottól elvárnak. E követelmények objektívek, függetlenül attól, hogy milyen idegen nyelvű bullshit jelzővel látják el a munkakört.
  Ha netán nincsenek meg e követelmények vagy nem tudják összegyűjteni, akkor az adott vállalatnál egy vagy több ember alkalmatlan.

 5. jobangel
  mondta:

  @Balfredo Alfredo: ezért sem a HR-világ a felelős. Nem lehet egységes a senior-ság fogalma, mert mást jelent seniornak lenni a sebészek között, és mást az üzleti szakterületeknél.

 6. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @sanyi: A módszer, amit leírsz, természetesen működik. És arra mutat rá, hogy a munkakör nevében szereplő senior (vagy advanced vagy egyéb bullshit) jelző csak parasztvakítás 🙁

 7. sanyi
  mondta:

  @balfredo: meg kell kerdezni, hogy mit csinalsz majd egy atlagos szurke munkanap. Mondjanak konkret feladatokat, amivel a csoportod jelenleg dolgozik. Valoszinuleg neked is azt kell csinalnod.

 8. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @jobangel: „Mint oly’ sok mindenre a vállalati világban, így a junior-medior-senior besorolásra sincs egységes szabályozás, minden cégnél egyedi.”
  Ezért aztán visszaélésszerűen használják, mivel bármely munkakör neve a senior előtaggal komolyabb, magasabb beosztású és magasabb fizetéssel rendelkező pozíciót sejtet. Mint például: senior betanított munkás 😀
  A viccet félretéve, miért van az hogy a háer világában semminek sincs egységes definíciója meg szabályozása, így aztán a munkavállalók kiszolgáltatott helyzetben vannak folyamatosan.

 9. jobangel
  mondta:

  Köszönöm a gratulációkat! Ha még vannak technikai izék, azért bocsánat, sok munka van ebben a honlapban, de még nem tökéletes, csak törekszem rá! 🙂

  A témához: amiatt kellett kialakítanom egy beilleszkedési modellt, hogy a frissen senior álláshoz jutott emberkéket kitámogassam az imposztor-szindrómából…

  Az már régi sales trükk, hogy mindenki director meg C-level egy cégnél, csakhogy szóba álljanak vele az ügyfelek. Sznobok vagyunk ebben is.

 10. Kipper
  mondta:

  Csatlakozom BELAVOLTAM kollegahoz, gratula es koszi a platformert! 🙂

  A temahoz: erosen eltero, hogy a cegek mit neveznek senior-nak. Az en poziciom is senior manager, de miutan egy nagyobb hal megevett minket par eve, atszabtak a nomenklaturat es az ujonnan erkezok csak „sima” manager-ek lesznek. Ugyanazt a munkat vegzik, de a titulusuk alacsonyabb statuszt sugall es ha tovabballnak, nehezebb lesz egy igazgatoi poziciot megcsipniuk.

  Par eve interjuztam egy cegnel, ahol csak manager-ek dolgoztak az igazgato alatt; ilyen helyre gyakorlatias okokbol nem mennek dolgozni: Tapasztalatbol tudom, hogy partnerek / ugyfelek / szallitok szivesebben targyalnak egy magasabb pozicioval, igy a manager hamar megkapja, hogy inkabb a fonokevel targyalnanak. Kiallitasokon szinten sokat szamit, mi szerepel a nevjegyeden; mintha a regi business es turista osztaly kozotti megkulonboztetes koszonne vissza.

  PS: az „ezek után… :(” tovabbra is megvalaszolatlan marad. 😉

 11. Belavoltam
  mondta:

  Mostanaban volt egy interjum senior poziciora. A vege fele megkerdeztem, hogy mi kell ahhoz, hogy a probaido utan ugy gondoljak, hogy jo vasart csinaltak velem? Azt mondtak, akkor, ha azt latjak, hogy a ram bizott komplex feladatokat meg tudtam oldani ugy, hogy a csapat tobbi tagja kozul az, aki atnezi, review-zza a munkamat azt mondja, hogy igen, es sem tudtam volna jobban csinalni.

  Btw. gratula az uj helyhez, es koszonjuk, hogy nem a facebookon kell kommentelni 🙂